Ozvučení pro sólo zpěváka

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
zami
Uživatel
Uživatel

Ozvučení pro sólo zpěváka

Příspěvek od zami » úte 29. črc 2014 12:08:22

Dobrý den.

Potřeboval bych poradit s návrhem kompletního mobilního ozvučení pro vnitřní, popřípadě občas i pro venkovní prostory. Jde mi o kompletní vybavení - bedny,(stojany), mix. pult, zesilovač, mikrofony, popřípadě zařízení pro přehrávání hudby,(přes počítač ?) a samozřejmě případné další komponenty nutné pro spolehlivou funkci.. Budu vděčný i třeba jen za nasměrování na osvědčené výrobce, kteří mají Vaši důvěru. Více bych však uvítal konkrétní osvědčené a kompatibilní výrobky.
Bylo by to pro jednoho sólového zpěváka ( s možností rozšíření pro dva zpěváky), který by si pouštěl svůj hudební podkres a do toho na živo zpíval, popřípadě průběžně upravoval zvuk. Jednalo by se o běžné akce - svadby, plesy, narozeniny, malé koncerty. Ozvučení by bylo přepravováno v autě typu pick-up (Berlingo) a na místo nošeno svépomocí (zpěvákem). Takže i rozměry a hmotnosti hrají roli. (Ale nejsou hlavní prioritou).
Hlavní prioritou je kvalita zvuku v co nejlepším poměru cena / výkon. Nemám představu o cenách nových ani zánovních komponentů ale jistá finanční omezení tu jsou. Tak max. 100 tis. (Pokud jsem směrem nahoru úplně mimo tak prosím o usměrnění, pokud je možné pořídit požadované za nižší náklady bylo by to pro mně jen dobře).
V případě, že údaje v mém požadavku nebudou vyčerpávající, prosím pošlete doplňující otázky.

Pokud by měl někdo k prodeji kompletní sestavu, nebo i samostatné komponenty, prosím nabídněte.

Děkuji předem za Váš vynaložený čas.

Zavadil Miloš - Zami

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Ozvučení pro sólo zpěváka

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 29. črc 2014 12:31:43

Asi by bylo lepší, kdybys s tímto požadavkem navštívil rovnou nějakou větší prodejnu příslušné techniky, ideálně spolu s tím zpěvákem nebo zpěváky a jejich podklady na nějakém použitelném nosiči. Jedině tak se dá rovnou zjistit, jestli se bedny líbí vzhledem i zvukem, jak jdou nosit, dávat na stojan, na jakém mixu to půjde nejlíp i bez zvukaře ovládat atd. Nemá žádný smysl, abychom tady vyjmenovávali všechny sestavy, které by to měly aspoň teoreticky dobře zvládnout, je jich v tom rozpočtu docela dost, já si troufnu říct, že jen u nás zřejmě až desítky. Podobně například se stojany, mikrofony, to je potřeba vzít do ruky a vyzkoušet. Taky si dá každý slušný obchod záležet, aby to fungovalo jako sestava, včetně například speciálních kabelů, které je občas potřeba vyrobit na míru, obalů apod. Rozpočet je podle mne adekvátní, pravděpodobně se dá něco ušetřit i bez snížení nároků na kvalitu, především pokud se vystačí s fullrange bednami na stojanech, bez subů. Záleží také na mikrofonech, se dvěma slušnými bezdráty to bude vždycky dražší než klasickými i ve vyšší kvalitě, vzhledem k možnosti neodstranitelného rušení na některých místech nebo poruchy bych navíc asi doporučil mít oboje, protože na takových akcích není čas a prostor pro nějaké bádání nebo opravování a mikrofon se občas předává dalším osobám...

H.M.

zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami » úte 29. črc 2014 13:02:54

Díky za všeobecnou odpověď. Je mi jasné, že návštěva prodejny je asi nejlepší řešení. Jelikož jsem v této oblasti laik, tak bych si před návštěvou prodejny chtěl vytvořit alespoň základní představu a získat nějaké ty elementární znalosti.
Přece jen názor prodejce a uživatele se může někdy lišit.
Miloš.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » úte 29. črc 2014 13:30:24

Obecně na to máš rozpočet velmi slušný, na rozdíl od druhého extrému, který se tady vyskytuje častěji, vejít se s tím samým do 10tis.

V první řadě je asi potřeba vybrat si mikrofon, který zpěvákovi sedí. V případě výběru bezdrátové sady se držet sad dejme tomu 15k a vejš, tam už bývají sady slušné.

Taky si můžeš dovolit totálně ignorovat značky beden i typu Behringeru apod. a zrovna tak nejnižší řady beden značkovějších. Bavíme se pochopitelně o aktivkách a myslím, že dva slušné fullrange boxy na stativech jsou OK. Můžeš koukat třeba po RCF, EV, apod. Vzhledem k váze bych volil plastové provedení. Vybíral bych bedny, které dobře sedí hlasu i podkladům a nevyžadují nějak extra další úpravu zvuku, pro jednoduchost propojení a nastavení a nepotřebu vřazovat třeba DSP nebo EQ.

Mixpult pak nepotřebuješ tak velký, a v podstatě bych tam zařadil něco z malých pultů od AH, SC nebo poslední Yamahy, který obsahuje i vestavěnou efektovou jednotku.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 29. črc 2014 13:36:52

Určitě. Jenže hlavní rozdíl je v něčem jiném, než si obvykle lidi myslí. Je v rozsahu zkušeností. Já bych to skutečně doporučil otočit, nejdřív si někam zajdi, prohlédni, nech doporučit a předvést a pak se ptej třeba tady. To už budeš něco vědět sám z vlastní (byť krátké) zkušenosti. Jak se tady občas říká - lepší jednou slyšet hrát než pětkrát číst o tom, jak to prý hraje :-)

zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami » úte 29. črc 2014 17:28:36

blaha: Díky za názor. Když už jsi to nakousl. Takže je lépe se dívat po aktivních reproduktorech? Původně jsem myslel, že budu vybírat raději pasivní. V čem je výhoda ?
Takže Behringer ne. I toto mi dost pomůže. Vítám jakoukoliv zkušenost.
Miloš.

zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami » úte 29. črc 2014 17:33:59

Zdeněk Prodance píše:Určitě. Jenže hlavní rozdíl je v něčem jiném, než si obvykle lidi myslí. Je v rozsahu zkušeností. Já bych to skutečně doporučil otočit, nejdřív si někam zajdi, prohlédni, nech doporučit a předvést a pak se ptej třeba tady. To už budeš něco vědět sám z vlastní (byť krátké) zkušenosti. Jak se tady občas říká - lepší jednou slyšet hrát než pětkrát číst o tom, jak to prý hraje :-)
Díky za popostrčení. Pokud je to názor zástupce prodejců, tak jej vítám. Mám totiž většinou takovou zkušenost, že pokud přijdu na prodejnu a vlastně ani nevím konkrétně co chci, tak těžko s prodavačem hledáme společnou řeč...
Udělám si výlet do Prahy a uvidíme. Z Písku to není tak daleko.
Miloš

fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus » úte 29. črc 2014 17:56:38

Hele Miloši!! Ty přesedláváš z modelařiny do zvukařiny??? :D To nejdříve dodělej tu vrtulku na mojehobby :)

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » úte 29. črc 2014 17:58:12

výhoda aktivních repro je v tom že nemusíš tahat rack se zesilovači + výkonovou kabeláž prostě připojiš xlr kabel do bedny připojiš 230V a hraješ...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » úte 29. črc 2014 19:13:55

Pochopitelně nevylučuji slova Huberta, určitě je dobré si poslechnout a porovnat. pokud pojedeš do Prahy, můžeš se zkusit stavit i v Audiopro (EV - bedny, mikrofony) a Music City (v podstatě vše, ale převážně Harmann).

Určitou výhodou může být nákup u jednoho prodejce, jak ve slevě, tak kompletaci celé sestavy. Na druhou stranu, třeba mix nebo mikrofon nemusí vyhovět proti bednám a pak už bude nutné prodejce zkombinovat, protože ne každý prodává vše.

Aktivky pochopitelně pro váhu i jednoduchost, pak vlastně můžeš mit v racku zkombinovaný 2 bezdrátové příjmače, šuplík na mikrofony a kabely, pult, přijedeš oddekluješ připojíš 2 aktivky a elektriku a funguješ. Zaberou míň místa než pasivní sestava, pokud se dobře vybere není nutný ani dodatečný processing. A v krajním případě se dají použít i bez mixu, nebo třeba jen jedna s mikrofonem.

Takže bych se zaměřil na tyhle věci:

pulty: Prodance - Allen&Heath - ZED, RCF - LivePad (Mackie bych vynechal)
Audiopro - Yamaha - MG
Music City (Audiomaster) - Soundcraft - EFX

bedny: Prodance RCF - řady 4xx a 7xx
Audiopro - Electro-Voice - řady ELX a ETX, Dynacord - řada D, nebo AXM

mikrofony: Prodance - Sennheiser, Shure
Audiopro - Eletro-Voice
Music City (Audiomaster) - AKG, Shure, Audix

U některých prodejců se může některé zboží prolínat.

Mezi těmito značkami bych se pohyboval a vybíral já, v podstatě se můžeš kouknout co má kdo v nabídce, trochu se předpřipravit. Stále zdůrazňuju, že poslechnutí a osobní kontakt s prodejcem je velmi doporučen.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami » úte 29. črc 2014 22:02:30

Díky moc za konkretizaci.
Miloš.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 30. črc 2014 1:18:25

1)Mackie bych nevynechával, pokud by měl mix být digitální, tak DL806 se nabízí automaticky a v podstatě rozhoduje jen jak si kdo s úplně jiným přístupem poradí, paradoxně to může být menší problém u zvukařského začátečníka, kterému nebudou hromady fyzických knoflíků na plechovém panelu vůbec chybět a ocení funkce, které v podobném rozpočtu žádný analog nemůže mít ani omylem. Ale ani analogy Mackie nejsou špatné a prodávají se stabilně už několikátou dekádu. Bedny rozhodně stojí za vyzkoušení, rád bych připomenul, že za nimi stál v začátcích George Krampera a nyní EAW. To není žádná druhá liga, rozhodně ne v porovnání s tím, co se dneska jmenuje EV. Sorry, ale tady je jednoznačně "pohled uživatele" zkreslený vlastním stanovištěm a úhlem výhledu.
2) v rozpočtu je mnohem víc, než jen na RCF řady ART3(4) a ART7, takže optický dojem, že se snad dá v Audiopro víc vybírat, je naprosto mylný. Na druhou stranu jistě lze vyzkoušet nejen JBL, ale i dB Technologies nebo QSC v Music City, Line6 u Audiopartnera aj.
3)mikrofony se snažíme mít v maximální rozumné nabídce, což je paradoxně výsledkem toho, že sami dovážíme pouze Heil, takže nemáme důvod cokoli jiného nějak upozaďovat. Ten mimochodem doporučuji vyzkoušet také, komu některý model sedne, tak ho už doslova nechce dát z ruky.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 30. črc 2014 8:30:04

1. Já si myslím, že v tomto případě je digitál asi zbytečný a ušetřené peníze se dají použít jinde. Navíc je dle mne DL806 oproti DL1608 předražený a je tu stále nutnost ještě nákupu iPadu, pravda podklady se pak dají pouštět z něj. Z levnějších Mackie analogů mě žádný nepřesvědčil tak aby pokud jsou rezervy v rozpočtu bylo nutné z nich vybírat. Mám zkušenost s CFX o té se nemá cenu bavit vůbec (ProFX je nástupce) a i s VLZ a že bych ji mohl 2x doporučit to ne, takže jediný od Mackie co by se dalo použít je Onyx.

2. Ano, trochu zkreslený na EV a Dynacord mám, ale je to dáno zkušeností s těmito značkami a vím co se s nima dá dělat. Jinak nic proti odzkoušení vyšších řad JBL, QSC, dB, jak píše Hubert.

3. Mikrofony jsem pochopitelně myslel bezdrát.

V podstatě je to daný ropočtem do 100k

bedny tak okolo 25tis./ks
bezdrát mic. tak 15-25tis./ks
drát mic. okolo 3-6tis./ks
pult okolo 10k
kabely, rack, stativy okolo 10k

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 30. črc 2014 12:27:45

Tak jasně že nemůže být všechno z té horní hranice, ale v jakém poměru to namíchat si musí rozhodnout zákazník, jemu může nebo nemusí padnout do ruky třeba mix nebo mikrofon, on může mít vyšší požadavky třeba na bedny a ne na bezdráty atd.
DL806 především S REZERVOU STAČÍ, jestli je proti DL1608 "předražený" nemá smysl řešit (jak by to řešení mělo vypadat, kde je jaký lacinější ?) a je to navíc úplně stejný nonsens, jako tvrdit, že předražený je Qu16 proti Qu24 a Qu 24 proto Qu32. Ani u analogu nejde dělit cenu počtem vstupů a výstupů a u digitálu už vůbec ne. Tohle je přesně ukázka přístupu, jaký si profík za pultem nemůže veřejně dovolit, ovšem u uživatelů je běžný, neriskují vůbec nic.
Nevíme, jestli už iPad nemají nebo neplánují a samozřejmě se do rozpočtu vejde také. Mimochodem DL má vstupy Onyx.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 30. črc 2014 15:38:36

Zdeněk Prodance píše:Tohle je přesně ukázka přístupu, jaký si profík za pultem nemůže veřejně dovolit, ovšem u uživatelů je běžný, neriskují vůbec nic.
Tohle jsem nějak nepochopil :?: .

pochopitelně, že DL806 bohatě s rezervou stačí, ale za 30% navrch je DL1608, který se dá už i sehnat na bazarech a ten je trochu jinde (z pohledu využití), i když v tomto případě třeba nevyužitě.

Tazatel očividně nemá jasnou představu o cenových poměrech mezi jednotlivými komponenty, má jen určité priority na celek. Taky neměl představu o značkách a co vlastně vybírat, to už asi má taky. Z diskuze jsem pochopil, že původně byly v hledáčku i bedny od Behringeru. Poteřbuje sestavu jako celek, který bude dobře fungovat s co nejmenší nutností do toho zasahovat.

Dle mne je prioritou číslo jedna bezdrátový mikrofon, tzn. vybrat takový který sedí hlasu + vyhoví i technicky, hned po něm pak bedny, defacto mic. + bedna by měli hrát dohromady "napřímo" co nejlépe bez nutnosti upravovat a ladit zvuk, případně už bedny s vestavěným DSP, kde se dá udělat korekce přímo.
Mix je v tomto případě až na třetím místě, měl by podle mne sloužit jen k jemnému doladění a smíchání několika signálů dohromady. Proto mi přijde investice 30k (s iPadem) jen do pultu zbytečná, když do 10k se dá poměrně dobře vybrat z pultů analogových, které stačí taky s rezervou, které mají i vestavěný efekt, případně USB pro spojení s počítačem a třeba i nějakým "kompresorem" na vstupech.
Otázkou pak zůstává druhý mikrofon, jestli je to na občas a neva drátová verze, šel bych touto cestou, tady se dá ušetřit nějaká tisícikačka. Přpadně pokud je pro nějakého moderátora, nebo opilého oslavence/svatebčana, kde je jedno jak bude vypadat kvalita zpěvu a slova, ale je vyžadován bezdrát, šáhnul bych po nějaké levnější verzi z bezdrátů (cca okolo 5-7 tis. Kč), ty mají ještě stále možnost ladění a občasný zpěv na něm ještě jde.

Ten cenový poměr je tak nějak podle mne jak bych to skládal podle zadání a kde se tak pohyboval.
Pak se ještě nesmí zapomenout u ceny na 2 faktory:
1. DPH - pokud je plátce, posouvá to limity do jiné roviny právě o výši DPH
2. sleva - při takto velkém nákupu je možné získat u prodejců 10 i více % slevu, zase podle objemu odebraného zboží, to opět dává rezervu někde 10-15 tis. pro nákup něčeho lepšího.

Odpovědět

Zpět na „Repro“