Jak v divadle snímat a nazvučit Show Choir?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Felix
Nováček fóra
Nováček fóra

Jak v divadle snímat a nazvučit Show Choir?

Příspěvek od Felix »

Ahoj,
můj problém je následující: Jsem vedoucí brněnského show choiru. Jde o sbor zpívající moderní hudbu ve vícehlase i s náročnější choreografií (v porovnání s klasickým sborovým pohupováním a tleskáním, ne s tanečními studii.) Vystupujeme v malém funkcionalistickém divadélku pro max 120 lidí. Rozměry jeviště jsou asi 7 metrů do šířky a 12 do hloubky. Být klasický sbor mohli bychom klidně zpívat i akusticky, což jsme na prvním koncertě udělali, (existujeme teprve rok), jenomže choreografie a především hudební podklady, ať živé, nebo jenom reprodukované, nám to komplikují, protože hudba nás buď přehluší, nebo je nevýrazná a tichá. Proto bychom byli rádi nějakým způsobem nazvučeni. Ideální by byly samozřejmě porty a velký mixážní pult s minimálně dvaceti vstupy, ale to by se jednalo o statisíce! Klasické bodové mikrofony jsou také mimo hru, neboť nemohou kvalitně sejmout zpěváka, který se pohybuje, nebo nedejbože dělá otočku. Reálným řešením shledávám použití kondenzátorového mikrofonu s velkým snímáním, který by sice v pohodě celý prostor sejmul, ale v tomhle případě nastupují dva problémy: 1. Nebude mikrofon vazbit? 2. Jak zabráním zpoždění.

Zkoušel jsem to na Samsonu C03U a především zpoždění bylo neuvěřitelné vysoké (Nastavil jsem v NB poslouchat mikrofon).

Je tu nějaká reálná možnost nazvučit takové vystoupení za minimální cenu? (Nemáme žádného sponzora, jenom členské příspěvky a to, co si sami vyděláme.) A šlo by to ještě k tomu nazvučit tak, že bychom mohli použít odposlechy?

Děkuji všem za vyjádření a rady. :idea: [-o<
Ondráš

Re: Jak v divadle snímat a nazvučit Show Choir?

Příspěvek od Ondráš »

Takze jste takovej muzikal v podstate. Ja si tedy nedovedu predstavit snimat zpev zpivajiciho tanecnika co meta kozelce mikrofonem na stojanu. Levne by se to teoreticky dalo takto:
http://www.audiotek.cz/product-35219-se ... -ew-152-g3
Ale tenhle ten mikrak je dobrej tak na aerobik, jinak je to ksunt (tady stoji dva tisice).

Normalne se pouziva toto v kombinaci s bezdratovymi vysilaci rady Evolution prilepene na celo:
http://en-de.sennheiser.com/clip-on-lav ... ment-mke-2

pripadne subtilni nahlavky:
http://en-de.sennheiser.com/wireless-he ... ance-hsp-4
Oboji mame a zvukovy rozdil je neskutecny s radou ME, to je proste jen proto, aby se vyplnila dira na trhu pro (velmi) nenarocne semiprofesionlani aplikace.

Jeste by to teoreticky slo podle me sejmout nejakou "puskou" na stativu, ale nechtel bych z toho mixovat neco za co nekdo prijde zaplatit....nevi, tady moc neporadim...
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

A propo, v tom divadle nic nemaji #-o #-o :evil: ??? Co to je za divadlo? Kolik vas je co zpivate?
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

řešil jsem podobný problém v divadle několikrát - jednalo se o folklórní soubory, které tančí a zpívají zároveň. Měl jsem 4 kvalitní kondenzátorové mikrofony (Neumann KM184, Shure SM81) zavěšené " do čtverce" /aby mi každý snímal zhruba čtvrtinu plochy jeviště/ na kabelech z lávek nad podiem tak, že byly nějaké 2 metry nad hlavami souboru. Problémy s vazbou se daly řešit ekvalizací, daleko větší "průšvih" byl, že mikrofony velmi dobře snímají i hluky - především dupání tanečníků na pódiu. A samozřejmě dosažitelná hlasitost před vazbou je limitovaná - je to prostě "přizvučení", nikoli ozvučení. Měl jsem výhodu, že případní sólisté netančili, zpívali na mikrofon na stojanu vedle cimbálové kapely, anebo šlo o sóla s tancem á capella. Jinak mi nenapadá, jak by se dala takováto věc profesionálně vyřešit jinak, než mikroporty a headsety...
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

ještě dvě věci: 1)nepochopil jsem, proč by mělo docházet ke zpoždění? kde jste měl mikrofon umístěn?? Pokud jste poslouchal přes zvukovou kartu a notebook, nejednalo se spíše o latenci systému?

2)s představou, že jinak než kontaktně nasnímaný zvuk budete moci ještě pouštět do nějakých odposlechů, se samozřejmě musíte rozloučit...
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Felixi, zkus napsat, ze kterého jsi okresu, třeba tam jsou taky zvukaři. Denně čtu inzeráty, že se ztratila kočka/pes v Brněnské ulici č.17, ale ve kterém městě, to už nikdo nenapíše :D
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Nebo kardio-dynamika (ve stylu SM58) do dvojic. Záleží ale na živosti té choreografie. Do odposlechů bys chtěl i ten vlastní zpěv? Nebo jen kapelu? Kondíky v tomto fungovat nebudou. Ano, na folklorním fesťáku se to snese, ale do divadla?

Stojany na dynamiky nemusí být na zemi, dojí se spustit zeshora.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Samson C03U, je USB mikrofon, v tomto případě zpoždění = latence, je způsobeno právě průchodem přes počítač.
V případě mikrofonu zapojeného do mixu toto nenastává, minimálně ne ve slyšitelné míře.

Taky to vidím na porty. Odhaduju cenu vč. asi staršího digipultu na smíchání, třeba s použitím sad Mipro ACT3-7, portů Beyerdynamic TG-L55c i po započtení slev tak na 200-250tis. Kč.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“