Jak byste zvučili malé akce s omezeným vybavením?
-
- Reklama
-
Andre
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jak byste zvučili malé akce s omezeným vybavením?
Docela by mě zajímaly vaše nápady, jak ozvučit nějakou standardní bigbeatovou kapelu na malých akcích pokud byste měli k dispozici pouze následující vybavení:
- analogový mix
- třetinooktávový grafický eq (2 cesty)
- kompresor/gate (2 cesty)
- efektový procesor - reverb (1 cesta stereo)
- zbytek (PA, odposlechy, mikrofony, kabely, stojany,...)
Příklad kapely:
- bicí souprava
- kytara
- baskytara
- klávesy
- 1-2 dechové nástroje
- hlavní zpěv
- 2x backvocal
Jaký efekt byste zapojili a na kterou stopu?
Jak byste zvučili bicí (malá akce cca 50 lidí)?
Co si myslíte o tom, poslat celou bicí soupravu přes grupu na jeden kanál kompresoru?
Co si myslíte o tom, poslat main vocal i backvocals přes grupu na jeden kanál kompresoru?
Je lepší na menší akce zařadit dvoupásmový ekvalizér na main výstup z mixu, nebo jím přes inzert modulovat jen vybrané stopy a nemrvit tím celý zvuk jdoucí z mixu do PA?
Předem vám moc děkuji za podnětné rady.
Andre
- analogový mix
- třetinooktávový grafický eq (2 cesty)
- kompresor/gate (2 cesty)
- efektový procesor - reverb (1 cesta stereo)
- zbytek (PA, odposlechy, mikrofony, kabely, stojany,...)
Příklad kapely:
- bicí souprava
- kytara
- baskytara
- klávesy
- 1-2 dechové nástroje
- hlavní zpěv
- 2x backvocal
Jaký efekt byste zapojili a na kterou stopu?
Jak byste zvučili bicí (malá akce cca 50 lidí)?
Co si myslíte o tom, poslat celou bicí soupravu přes grupu na jeden kanál kompresoru?
Co si myslíte o tom, poslat main vocal i backvocals přes grupu na jeden kanál kompresoru?
Je lepší na menší akce zařadit dvoupásmový ekvalizér na main výstup z mixu, nebo jím přes inzert modulovat jen vybrané stopy a nemrvit tím celý zvuk jdoucí z mixu do PA?
Předem vám moc děkuji za podnětné rady.
Andre
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud posles vokaly nebo bici pres jeden kanal kompresoru, sloucis je tim do mono, takze to je blby. Pouzil bych ho ve stereo modu na grupu vsech vokalu nebo na grupu bicich nebo na master insert. To uz zalezi na povaze muziky. To nedokazu odhadnout.
Reverb samozrejme na aux post fader a zpatky do stereo vstupu.
Co je to za mixpult?
Reverb samozrejme na aux post fader a zpatky do stereo vstupu.
Co je to za mixpult?
-
Andre
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Díky.
Jinak zbytek je tohle:
Kompresor - Alesis 3630
Graf Eq. - Behringer FBQ 6200
Efektový procesor - Alesis Microverb 3
Škoda, říkal jsem si, že bych tak mohl ušetřit druhou cestu na tom kompresoru.jardatop píše:Pokud posles vokaly nebo bici pres jeden kanal kompresoru, sloucis je tim do mono, takze to je blby. Pouzil bych ho ve stereo modu na grupu vsech vokalu nebo na grupu bicich nebo na master insert. To uz zalezi na povaze muziky. To nedokazu odhadnout.
Jasný. Na tom asi nejde nic lepšího vymyslet....Reverb samozrejme na aux post fader a zpatky do stereo vstupu.
Mixpult - Yamaha MG 16/4Co je to za mixpult?
Jinak zbytek je tohle:
Kompresor - Alesis 3630
Graf Eq. - Behringer FBQ 6200
Efektový procesor - Alesis Microverb 3
-
Andre
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych se ještě zeptat na vaše doporučení ohledně toho, co byste z nástrojů poslali na kompresor vy, kdybyste měli k dispozici pouze 2 efektové cesty. Já ho momentálně ho používám pouze na zpěvové linky, ale nemám zkušenost, jestli by nebylo lepší skrz něj prohnat spíše kopák a jeden zpěv oželet.
Poraďte prosím, určitě někdo z vás také začínal pouze s jedním kompresorem....
Andre
Poraďte prosím, určitě někdo z vás také začínal pouze s jedním kompresorem....
Andre
Zvučím tyhle akce často a z tvého seznamu mám k dispozici mix s efektovou jednotkou a zbytek
A taky se to dá. Když do toho přidáš cokoliv navíc a dobře to použiješ tak to bude jen lepší.
Jinak já bych použil kompresor na hlavní zpěv a druhý podle potřeby, nebo třeba vůbec. Pokud ta hudba nepotřebuje upravovat tak to nedělat.
A ten eq. bych dal na odposlechy, bigbeaťáci potřebují mít odposlechy hodně nahlas a když z toho vyřežeš vazbící frekvence tak to může hrát o dost víc.
Jinak já bych použil kompresor na hlavní zpěv a druhý podle potřeby, nebo třeba vůbec. Pokud ta hudba nepotřebuje upravovat tak to nedělat.
A ten eq. bych dal na odposlechy, bigbeaťáci potřebují mít odposlechy hodně nahlas a když z toho vyřežeš vazbící frekvence tak to může hrát o dost víc.
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé je to, že v 60tých a 70tých letech hrály špičkové kapely a žádné odposlechy neměly a hráli perfektně. Dnes jsou kapely doslova rozežrané a čím méně jsou hudebníci, tím více potřebujou "přidej mi tam do odposlechu..eště..eště..vazba... eště.." . Kdysi totiž o tom jak se slyšeli rozhodovala hlavně samotná kapela..dnes to osolí co to vleze na podiu a když se dobře neslyší a leze hnus i ven, tak za všechno můžem my.. Ale jsou i takoví co se zeptaji a nechají si poradit..to abych nezhazoval všechny.kalfar píše:A ten eq. bych dal na odposlechy, bigbeaťáci potřebují mít odposlechy hodně nahlas a když z toho vyřežeš vazbící frekvence tak to může hrát o dost víc.