Pořízení vlastní techniky pro obec
-
- Reklama
-
lojzik4
Re: Pořízení vlastní techniky pro obec
Dobrý den, já se omlouvám jestli to berete takto. Psal jsem, že tomu vůbec nerozumím, je mi skoro 60 let a v této oblasti se prostě nevyznám. A jak jsem pochopil, tak ani starosta, víte, on si myslí, že to stojí tak málo a že ho chtějí zvukaři okrádat. Myslí si, že ozvučení firmou může stát maximálně 3 tisíce korun, proto si také myslí, že celou aparaturu koupí za 25 tisíc. Nechme tedy toto téma být. Já mu to vytiskl a dám mu tuto diskuzi, ať se sám přesvědčí. Bohužel to tak u nás funguje, a myslím že i jinde. Prosím nemějte mi moji otázku za zlé.
Děkuji za pochopení
Děkuji za pochopení
Zvukaři jsou hrozní zloději chtějí zaplatit.
Za 3000,- bych se velmi divil kdyby někdo zvednul jen zadek...
Za 3000,- bych se velmi divil kdyby někdo zvednul jen zadek...
Nejsem prodavač
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Člověče a jsou tací i u nás, dokonce snad dělal maník akci o dvou kapelách za 1500, půjčil si apec od táty a prostě si jen tak zazvučil. Bohužel začíná docházet k tomu, že ty 3tis. začínají brát hospodští jako nějakej etalon.
A za to budu radši sedět doma a trávit čas s rodinou.
A za to budu radši sedět doma a trávit čas s rodinou.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Něco jiného je dělat charitu za pivo a párek ale to je něco jiného... Tam se to počítá jinak
Nejsem prodavač
Lojzíku, dejte vědět, jak to dopadlo a jak starosta reagoval. 
Lojzik> chápu, že to myslíte dobře, ale starosta je trochu mimo. Už jste někdy viděli, aby si taxikář koupil v bazaru auto za 30 tisíc a snažil se z něj udělat legálního taxíka?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Aby byl pan starosta v obraze, tak výbava, která zde byla vyjmenovaná (ozvučení kapel, malý světelný park) se nedá, naprosto nedá nakoupit pod 1 mil. korun! Takže pokud vám najatý zvukař napočítá za akci např. 8.000 Kč, nahlížejte na něj, že vám vlastně dává sympatickou cenu, ne že vás okrádá. Dost možná jede za minimální "mzdu" pro sebe a spíš jen amortizuje aparát...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
8tis. bez dokladu, daní, DPH, tj. vlastně tak zhruba 4tis. na amortizaci aparátu, 1tis. cesťák, zůstanou 3tis. pro 2 lidi, v případě malého fesťáčku (jednodenního, cca 12hodin zvučení) to maj ty dva lidi (včetně nakládání, vykládání) cca 24 hodin práce, to je 125Kč/2, 62,50Kč/hodinu, je to opravdu důstojné?
Pokud se dělá třeba jen jedna kapela, pak ubydou podle poměru jen ty čisté hodiny zvučení, ale to před a po je pořád stejné. Možná se dá ještě něco dolů za cestu (těch 1000Kč je za dojezd kolem 50km). A to v tom nejsou ty daně.
Nebo druhej příklad, akce městys, náměstí, jedna kapelka asi na 2 hodiny + ohňová show asi 20min., vč. pódia, lagáloš s dokladem, rozpočet 15tis. Kč s DPH.
Odjezd v 10 hodin z domu, nakládání, cesta cca 50km (náklaďák + osobák), vykládání, stavění, zvučení, bourání a zpět, návrat asi ve 4 ráno. Zvukař, osvětlovač, 4 pikři. Pronájem aparátu, pódia i půjčení náklaďáku mám za docela dost slušných podmínek.
I tak po odečtení daní, nájmů, výplaty lidí mi na konci zbylo asi 1200 Kč a to do toho nepočítám nějakou přípravu před, daní do kupy techniky i lidí a to, že zrovna na této akci umřel jeden koncák, takže to stálo ještě asi 400,- navíc za tranzistory, práci si naštěstí dodám sám.
A to si myslím, že obě akce jsou na spodní hranici, ale ještě to jde. Proto opravdu představa akce takovýchto rozměrů dělaná za 3tis. je absolutní nesmysl, ale bohužel někde i realita.
Pokud se dělá třeba jen jedna kapela, pak ubydou podle poměru jen ty čisté hodiny zvučení, ale to před a po je pořád stejné. Možná se dá ještě něco dolů za cestu (těch 1000Kč je za dojezd kolem 50km). A to v tom nejsou ty daně.
Nebo druhej příklad, akce městys, náměstí, jedna kapelka asi na 2 hodiny + ohňová show asi 20min., vč. pódia, lagáloš s dokladem, rozpočet 15tis. Kč s DPH.
Odjezd v 10 hodin z domu, nakládání, cesta cca 50km (náklaďák + osobák), vykládání, stavění, zvučení, bourání a zpět, návrat asi ve 4 ráno. Zvukař, osvětlovač, 4 pikři. Pronájem aparátu, pódia i půjčení náklaďáku mám za docela dost slušných podmínek.
I tak po odečtení daní, nájmů, výplaty lidí mi na konci zbylo asi 1200 Kč a to do toho nepočítám nějakou přípravu před, daní do kupy techniky i lidí a to, že zrovna na této akci umřel jeden koncák, takže to stálo ještě asi 400,- navíc za tranzistory, práci si naštěstí dodám sám.
A to si myslím, že obě akce jsou na spodní hranici, ale ještě to jde. Proto opravdu představa akce takovýchto rozměrů dělaná za 3tis. je absolutní nesmysl, ale bohužel někde i realita.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
JirkaN
Starosta obce, kde bydlím je úplně stejný. Proto v domovině nezvucim, ale v městě. Akce mu zvuci postižený kluk s HiFi věží s nějakým HiFi mixem bez korekcí, a to celé zadarmo nebo za klobásu. Zvracel bych z této politiky. A to i přesto, že onen starosta je přímo můj soused a vidí jak nakladam a vykladam techniku z náklaďáku...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To já u nás v obci (cca 200 obyvatel) rozlišuju akce komerční a akce, kde děláš něco pro obec, opravdu si můžu dovolit nazvučit jednou za rok "za klobásu" 5 holek hrajících na flétničky na 2 hodinky na vánočních trzích (v našem obecním rozměru), nebo dětem pustit na 4 hoďky odpoledne muziku na maškarním. I když to si teď hasiči zvučí sami nějakým ala Skytekem (nebo podobným šrotem) a od té doby radši sedím ve výčepu
.
Pokud by to ale měla bejt zábava , nebo akce větších nároků a navíc se vstupným, pak je situace úplně jiná.
Pokud by to ale měla bejt zábava , nebo akce větších nároků a navíc se vstupným, pak je situace úplně jiná.
Blaha má pravdu, bohužel zvukaři jsou na tom tak že peníze co dostanu jdou na techniku a věci kolem, v kapse zůstane úplné minimum... a charitu může dělat účinkující, sponzoři zkrz reklamy, i zvukař ale jen tím že si nezapočítá práci, aparát se musí zaplatit vždy a to je ta největší položka. Osobně mám u nás v dědině (1500 lidí) se starostem a ostatníma složkama dobré vztahy ale i tak všechny komerční akce si nechávám zaplatit jako od každého jiného, pouze tři akce do roka dělám jen tak (rozsvícení vánočního stromu a dvakrát školní besídku) protože se tam nic neprodává je to pro děcka a zvládnu to se dvěma aktivkama notasem se zvukovkou a jedním bezdrátem, odvezu osobákem, mám to za barákem a v rámci dobrých vztahů se mě to vyplatí...
pro představu teď řeším s jednou kapelou aparát s rozpočtem 500 000 Korun a bude to zase o kompromisech protože na vše prostě nebude...
pro představu teď řeším s jednou kapelou aparát s rozpočtem 500 000 Korun a bude to zase o kompromisech protože na vše prostě nebude...
21 stránek o tomtéž a další snadno k nalezení
viewtopic.php?f=24&t=45
ať se vyjádří Lojzík, jak dopadnul.
viewtopic.php?f=24&t=45
ať se vyjádří Lojzík, jak dopadnul.
administrátor, moderátor
Kdysi jsem řešil to samé, jen s o mnoho střízlivějším požadavkem
"Potřebujeme nové ozvučení do kulturáku, něco na dětské besídky, mluvené slovo, podkresovou hudbu, občasné blbnutí při reprodukované hudbě. Jo a mikrofony bezdrátové a celý ten cirkus rozumě přenosný."
Řešil jsem to 2x The BOX PA302A, 1x Behringer Xenyx 1204USB, 1x AKG WMS 40 Dual Vocal, Nějaké kabely, stojany, a ještě zbylo na baterky do mikrofonů. Možná by se za podobné peníze dala vybrat lepší technika, ale tohle považuju za nejsložitější aparát půjčitelný někomu kdo o tom ví kulové a podle toho se k tomu chová. Zatím to spokojeně slouží, používá to kde kdo a zatím to nerozbili (krom jedné akce kde zrušili všechny trafa centrálou) , občas se vymění nějaký kabel a ty AKGčka se v našich končinách náhodou ani neruší s DVB-T. Ambice na ozvučení čehokoli většího za tyto peníze, prosím starostovi rozmluvit hned na začátku, nebo budou mít ty slavnější kapely v rideru v požadavcích i slib, že se místo koncertu nachází alespoň 30km od vás.
"Potřebujeme nové ozvučení do kulturáku, něco na dětské besídky, mluvené slovo, podkresovou hudbu, občasné blbnutí při reprodukované hudbě. Jo a mikrofony bezdrátové a celý ten cirkus rozumě přenosný."
Řešil jsem to 2x The BOX PA302A, 1x Behringer Xenyx 1204USB, 1x AKG WMS 40 Dual Vocal, Nějaké kabely, stojany, a ještě zbylo na baterky do mikrofonů. Možná by se za podobné peníze dala vybrat lepší technika, ale tohle považuju za nejsložitější aparát půjčitelný někomu kdo o tom ví kulové a podle toho se k tomu chová. Zatím to spokojeně slouží, používá to kde kdo a zatím to nerozbili (krom jedné akce kde zrušili všechny trafa centrálou) , občas se vymění nějaký kabel a ty AKGčka se v našich končinách náhodou ani neruší s DVB-T. Ambice na ozvučení čehokoli většího za tyto peníze, prosím starostovi rozmluvit hned na začátku, nebo budou mít ty slavnější kapely v rideru v požadavcích i slib, že se místo koncertu nachází alespoň 30km od vás.
Kdyby rušení jen DVB-T ale i mobilní operátoři s LTE na 800MHz (navzájem si ruší sítě DVBT-LTE)... A až bude LTE800 po celý ČR tak venku mikrofony nepudou vůbec =D
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A jak ti bude LTE na 800MHz rušit mikrofony na povoleném pásmu 470-789MHz, resp. (kdo myslí dopředu) v pásmu 470-694MHz?