Třípasmo - aktivní crossover

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
sojka

Třípasmo - aktivní crossover

Příspěvek od sojka »

Zdravím,
Mám zakoupené reproduktory 8PL21 ,DE400 a zvukovody H6000,HF94 ,sestava bude z měření na PD.
přemýšlím nad basovou sekcí ,jelikozž mám 4 reproduktory 15PS76 ze starého projektu.Samozřejměě by bylo mozne použít 12" . Dělit bych chtěl aktivně pro 15" 100-500Hz.
Lze doporučit nějaký cross ,jenž by splnoval podminky?
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Třípasmo - aktivní crossover

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

100Hz ani nezkoušej, to nemůže 8PL21 vydržet, začni 300 a víc. Máš ji zezadu zakrytou a čím ? Všechno dělení má být aktivní nebo 8+1" budou pasivně jako tady:

http://www.prodance.cz/files/dl/9/17647 ... 0_HF94.pdf

2x15PS76 pod jeden vršek použitelné jsou, nejjednodušší bude normální basreflex, taky dá největší volnost pro změnu toho dělicího kmitočtu a mohl by stačit i nějaký analogový x-over. U nás typicky Ashly XR1001.

H.M.
sojka

Příspěvek od sojka »

Omlouvám se,špatně jsem formuloval otázku. Jel jsem ve vlaku. Samozřejmě PL+DE pasivně (8PL21 se zadním krytem z PD) a 15" aktivně v prac. Pásmu 100-500Hz.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Takže aparát bude celkově čtyřpásmový ? To bych už rozhodně doporučil dělit pomocí DSP, zřejmě i mezi 8" a 1". Jedině tak se dá rozumně zkamarádit téměř všechno a to i do budoucna, tedy například po nějakých změnách třeba jen na subech (o kterých tady nevíme nic, takže ani těch 100Hz nejde komentovat). 500Hz už může být skoro zbytečně moc vysoko pro 15", speciálně pro jejich dvojici, já bych asi začínal v rozsahu 300-400Hz a vidělo by se. I s pasivním dělením mezi 8+1" by byl DSP s více výstupy přínosem například pro ošetření kardioidního subwooferu.
Pro úplnost - i čtyři pásma stále jdou dělit čistě analogově, viz Ashly XR-4001.

H.M.
deadmeat
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od deadmeat »

H.M.-on to trojpasmo myslel podla mna tak, ze dvojpasmovy 1"+8" vrch doplneny basakmi (tretie pasmo) s tym ze vrchy by boli s pasivnou vyhybkou
sojka

Příspěvek od sojka »

deatmeat vlastně odpověděl za mne. Pokud tedy lze použít Ashly xr1001,tak jsem odpověď dostal.
Pasivní výhybka by už byla megalomanství? Spíše to ani nemá smysl .
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pasivně by to na nějakých 300-400 ještě oddělit šlo, ale hůř se s tím experimentuje (přelaďuje), možnosti jsou dost omezené i například z hlediska dorovnání rozdílných citlivostí a celá sestava už není tak laciná, aby druhý (menší) zesilovač a aktivní výhybka představovaly nějaký velký skok v ceně. Také se dá snadněji měnit výkon (a třeba i počet) subwooferů při různých požadavcích (uvnitř/venku aj.). U výhybek Ashly je šikovný ten ovládací prvek "navíc", který umožňuje doladit i průběh v oblasti přechodu.

H.M.
sojka

Příspěvek od sojka »

Tak tedy volím Ashly. Co se týče bassreflexu ,bude lepší volit něco v principu 4PRO 7001-as? (Ten je sice bandpass) ,nicméně nějak šikovně naskládat do reproboxu.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Na to "šikovné naskládání" 2x15" pozor, tím totiž ten bandpass nevyhnutelně vznikne a nejspíš nastanou problémy s navázáním na další pásmo, případně s dolním mezním kmitočtem, při použití jednoduché analogové výhybky asi neřešitelné. V RCF mají o pásmo (suby s 18") víc, takže si to mohli spíš dovolit. Doporučuji úplně normální basreflex, už jsem psal, že ten dovolí doladění dělicího kmitočtu v dostatečném rozsahu.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“