Rozdilna impedance

Domácí, Hi-Fi, auta, ...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
pospa669
Nováček fóra
Nováček fóra

Rozdilna impedance

Příspěvek od pospa669 » sob 01. lis 2014 23:54:35

Dobry den, chtel jsem se zeptat. Chci se stavet reprobedny a mam urcene reproduktory. Chci TVM ARN 312, TVM ARX 150 (nahrada od ESAP) a ARV 104 (take nahrada od esap). Vyskac jsem dostal nabidku na profi vyskac ARC 4818. Zesilovač chci použit tento: http://www.luxusni-elektronika.cz/zbozi ... a-htr-4066
Takže bych chtěl postavit reprobedny s temito reproduktory. Mám možnost koupit ARN 312 o impedanci 4 Ohmy. Ale vyskace jsou v impedanci 8Ohm. A stredy, to mi je jedno, ty kupuji nove z obchodu. Mam bud moznost koupit vyhybku 8Ohm delici kmitocty 700 a 4500 z Dexonu anebo poskladat. K poskladani bych potreboval planek a hodnoty soucastek. Podle meho to je dobre rozdelit na 500/5000. A co se tyce strmosti, to necham na vas.
Otazka je jednoducha, jak to udelat? Aby to hralo stejne, stejny prikon do reproduktoru, at basak neni utlumen (pridanim odporu do serie) atd. Pokud poskladam vyhybku podle navodu, jaka bude vysledna impedance bedny? Nebude to zapasit s AVR? Nebo si s tym poradi? Dekuji za odpoved

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Rozdilna impedance

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 02. lis 2014 0:14:09

Vykašli se na to. Není šance, že by to někdo bez znalostí a vybavení dokázal rozumně zkamarádit a není asi ani důvod. ARC4818 bude pravděpodobně po smrti nebo nějak přeprasený a i kdyby nebyl, tak se těžko našly dva shodné kusy i když byly nové, dost jsem se s tím tehdy nazlobil.
Najdi si něco, co může laik aspoň teoreticky zvládnout a samozřejmě pouze z nových reproduktorů, na které je JMENOVITĚ ta výhybka odladěná, včetně výsledků měření. ŽÁDNÉ univerzální třípásmové výhybky neexistují, ani u Dexonu ani nikde jinde na světě.
Určitě jsi tohle nechtěl slyšet, takže to ani nemusíš psát, případně se mnou končit debatu :-)

H.M.

pospa669
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od pospa669 » ned 02. lis 2014 8:37:23

Dobre rano, OK možna jsem takovou odpoved necekal, ale rozhodne mi pomohla v rozhodovani. Tahže říkaš že ty tlakače vyškače ani nezkoušet?? Tudíž ty basáky ARN312 byh vzal tyhlety chci do te soustavy už od začátku a středy a vyšky od ESAPu jako nahrady za TVm jak je uvedeno na jejich strankach. Kdyz vse vyberu ve 4Ohmech, tak nenajdu vhodnou vyhybku. Jedine vzit 2pasmovou a dodelat treti pasmo. Ale to je zase kombinace... Muzeš mi nejak poradit, poslat nejake odkazy ktere by bylyv hodne? Chtel bych deleni spodniho max. na 700 a vyskoveho max na 5000. A jeste by me zajimalo, jak si s tou impedanci poradi AV receiver ktery jsem uvedl. Mimochodem jak jsem napsal, myslim ze to neni spotnej napad koupit vyhybku s delenim na 8Ohm s delenim v 5000 a dodelat tam jen spodni deleni spodniho kmitoctu a spodni kmitocet, na 4Ohm. Tudiz ted nevim, jak by se zmenila impedance bedny a jestli by to nezlobilo s AVR. Děkuji

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 02. lis 2014 9:08:26

Jseš na špatným fóru, ne že by ti tu nikdo nemohl poradit, ale primárně jsme směrovaní do jiné oblasti audia než HiFi.

Koukni třeba sem:
http://www.repromania.net/projekty-hifi ... 4-04-4.php
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

pospa669
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od pospa669 » ned 02. lis 2014 10:04:25

OK děkuji, napíšu dotaz do jiné sekce, zajímá mě ještě info ohledně te vyhybky

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhybka k nove reprosoustave

Příspěvek od blaha » ned 02. lis 2014 11:02:28

Tohle je ale vážně špatný fórum, tady se řeší především technika kterou vidíš na koncertech, nebo v nahrávacích studiích. Ani domácí HiFi, ani auto HiFi.

Tenhle dotaz je v podstatě to samý co ten původní.

Mrkni na tu repromanii, tam jsou lidi kteří se tímhle zaobírají primárně, a navíc jsem ti odkazoval vlákno na funkční, asi i nějak odladěnou sestavu, kterou si tam někdo vytvořil, stačího jen kontaktovat, poprosit o schéma výhybky a můžeš tvořit, co na tom není jasnýho.

I tady se dozvíš, že něco vytvářet sám, od nuly, bez jakýchkoliv zkušeností a vybavení je totální nesmysl a je lepší jít do odzkoušených a odladěných sestav. Psal ti to i Hubert, který má za sebou z nás asi nejvíc jak měření, tak i ladění sestav.

A jedno info k impedanci, ta Yamaha umí až do 2ohm, bedny v odkazu jsou 4ohm. A impedanci zjednodušeně ovlivňuje paralelní nebo sériové zapojení reproduktorů, je to pak ještě závislé na frekvenci. Ty však to 3pásmo dělíš a každý repro si hraje jen ty svoje frekvence. Tzn. zhruba impedance bedny bude podle reproduktoru s nejmenší (4ohm).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 02. lis 2014 12:35:40

Je to špatný nápad, protože třípásmové výhybky (navzdory jednoduché teorii, různým vzorečkům atd. ) nevznikají lepením z dvoupásmových a "ještě nějakých součástek". Také výslednou impedanci spoluurčuje i výhybka, nejen reproduktory. Obecně se dá říct, že je dobrá třípásmová výhybka hodně náročná věc, tak náročná, že já je prakticky nedělám a vyhýbá se tomu v profi každý. Osobně bych ARN312 (kdybych s ním musel ještě někdy něco dělat) dal do bedny dvoupásmové, zřejmě s 1" driverem a hornou, ovšem opět jsme kde jsme byli, ty nemáš žádné možnosti jak příslušnou výhybku získat. Možná ti s tím pomůže někdo na repromanii apod. nějaké základní měření už má dneska dost lidí.
Mimochodem bedny kategorie kterou ty se chystáš stavět se tady dělaly už před čtyřiceti lety, jak vyloženě amatersky, tak poloprofesionálně v rámci Hifiklubu a nakonec je vyráběla i Tesla. Masově, občas to dneska jde najít vyhozené u popelnic, když mladí vyklízejí po dědečkovi byt anebo lacino v inzerci. Stavět to, je asi jako shánět díly na embéčko a pak ho z nich podomácku skládat. Tady máš výsledky měření jedné z dvou beden skutečně nalezených u popelnic, obávám se, že můžeš dopadnout i hůř.

http://www.prodance.cz/files/dl/1/1948/ ... junior.pdf

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní audio“