Šum a brum z DI-BOX přes MIX

Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Mike76
Uživatel
Uživatel

Re: Šum a brum z DI-BOX přes MIX

Příspěvek od Mike76 » úte 04. lis 2014 18:12:48

exxxi píše:Mike je totiž mikrofon s umělou inteligencí, podle typového značení bych hádal o hodnotě IQ76 :-D
Alepoň vím co je DI box :-)
Nejsem prodavač

zahy
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zahy » úte 04. lis 2014 19:17:18

24/7/365 ------ tlačítko play a hned je z tebe zvukař, nezapomeň se přihlásit u oázy.
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, FBT Ventis 206A, SPL A394

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 04. lis 2014 19:24:06

Hádat se o nějaké termity nemá cenu, důležitá je podstata, vědět co ta která konkrétní krabička umí a co neumí, pokud možno i co v ní je a jak funguje, co s čím souvisí. To už je dohromady docela hodně a moje zkušenost je taková, že "znalosti" dost často končí u označení pár modelů a jejich "riderové zatřídění", a to ještě dost často mylné, čistě na základě názvu firmy, reklamy, papouškování omylů a dezinformací odjinud atd. Na rozdíl od mikrofonů nebo i kabelů a konektorů nevěnují zvukaři těmto krabičkám moc pozornosti, což je opravdu škoda. Pak tam skutečně PŘED vstupem slušného mixu, jehož vstupní zesilovač je výsledkem desítek let vývoje a výsledky občas předmětem oprávněné chlouby jeho tvůrců, trůní na podiu šik totálně bezcenných operáků, které umí akorát zvětšit vstupní impedaci a udělat symetrický výstup. Anebo trafo v ceně jednoho kabelového Neutriku nejnižší řady a obojí (případně i spolu) to mrví vše, co tím projde :-( Korunováno hluchou obsluhou, která klidně narve +22dB do něčeho, co prokazatelně nesnese ani nulu.

H.M.

Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 » úte 04. lis 2014 19:55:27

zahy píše:24/7/365 ------ tlačítko play a hned je z tebe zvukař, nezapomeň se přihlásit u oázy.
Hlavně vybrat prachy ;-) sakra chtělo by to založit nějaký ochranný svaz nějak to dostat do zákona na na důchod je vystaráno
Nejsem prodavač

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 05. lis 2014 2:01:28

Jo a pro elektrikáře mezi námi - celé je to napájené buď z jedné 9V baterie (málokdo si troufnul tam dát až dvě, šetřiví zákazníci to pokládají za vyhazování peněz z okna) anebo z nějakého proudově a občas i napěťově velice omezeného zdroje (fantom), takže polovinu nízké ceny u aktivního provedení seberou pokusy, jak to těm operákům předložit, aby se rovnou nerozbrečely hlady. A jak u aktivních modelů s trafem zachovat galvanické oddělení - to už asi budou tak 2/3.
Už jste někdo viděli třeba malý, ale kvalitní mix napájený jednou 9V baterií ? Já ne a tak když říkám, že až AR-133 je slušně zvládnutý kompromis, tedy tak "univerzální dibox" jak se asi dá udělat aniž by se platilo příliš jen za značku, tak to má svoje důvody. A že se to ani Ulimu za třetinu ceny nemohlo nikdy povést stejně je nabíledni.

H.M.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » stř 05. lis 2014 9:10:48

2 H.M. - tak zrovna třeba s tím napájením se u Radialu J48 docela "vyblbli". Ale to asi víš ještě o dost lépe a přesněji než já.

"... že "znalosti" dost často končí u označení pár modelů a jejich "riderové zatřídění", a to ještě dost často mylné, čistě na základě názvu firmy, reklamy, papouškování omylů a dezinformací odjinud atd. Na rozdíl od mikrofonů nebo i kabelů a konektorů nevěnují zvukaři těmto krabičkám moc pozornosti, což je opravdu škoda." - jen pevně doufám, že to nebylo mířeno na mne :D

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 05. lis 2014 9:32:12

Útlum na DI a následné zesílení preampem: to už se tu několikrát přetřásalo. Já to tak dělám taky, protože mám rozplet nastálo napíchaný do XLR a nechce se mi to přecvakávat. Démonizovaný šum, který se tu uvádí, se nijak zvlášť nekoná. Kdyby se někdy náhodou konal, tak pár XLR-jack propojováků v rezervě vozím, ale nevytáhl jsem je nikdy.

Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 » stř 05. lis 2014 10:06:15

Kolik dB je u tebe "nijak zvlášť" ? To děláš fakt takovou věc jen kvůli své pohodlnosti že nechceš vycvaknout a zacvaknout konektor?

Teď jsem byl na plese na Žofíně na celkem VIP akce, drahá kapela, několik známých zpěváků a zpěvaček (tedy žádná okresní nebo obecní akce) ale ten šum a brum když kapela přestala hrát.... Ano když hráli tak to teda překřičeli....
Nejsem prodavač

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 05. lis 2014 11:29:52

Kolik je to dB fakt nevím, prostě tolik, kolik by ucho postřehlo v běžném PA šumu (a že ho tam moc není)...
Příklad co uvádíš je irelevantní, je to záležitost celku, ne DIboxu. Pokud někomu šumí celek, tak je to problém, ale o tom tu řeč není. Já jen říkám, že slušný DIbox v preampu na slušném aparátu šumu nepřidá.

A není to o pohodlnosti, ale o čase. Nevím, jak často drátuješ kapely v rozsahu cca 30 vstupů, ale na live je toho k nachystání dost a jsi rád za multipiny, do kterých nemusíš sahat.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 05. lis 2014 11:41:51

Přidá zřejmě vždycky a jen dostatečné rezervě toho slušného aparátu můžeš děkovat za to, že to je ještě snesitelné. Ono kdyby bylo opravdu ticho, tak to rychle začneš eliminovat, protože v tichu je slyšet i každý koncový zesilovač připojený k bedně, bez kabelu, se staženým poťákem. Kdo ho neslyší, tak už trpí jednou z typických zvukařských a muzikantských nemocí z povolání :-)

H.M.

Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 » stř 05. lis 2014 11:48:25

Tak z fyzikální podstaty to musí šum přidat.... Pokud tvrdíš opak je to blbost! Pak to dopadá jak to dopadá. Obecně pokud něco mohu udělat lépe abych přidal méně šumu tak to udělám, protozě se mi vše pak nasčítá.... Tvrzení ono se to tak dělá je špatně. To ti přeci musí být jasné že uměle a zbytečně zeslabit signál a pak ho zesilovat ti zbytečně ukradne odstup signál šum a ten už pak nikde nezýskáš...
Nejsem prodavač

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » stř 05. lis 2014 13:14:44

Ano, a když někdo, jak píše na vedlejším fóru, zapojí XLR výstup z DI boxu (ze kterého normálně leze ven +/- mikrofonní úroveň) do linkového vstupu následujícího komponentu v řetězci, zjistí, že tím vstup nevybudí, takže na vstupech DI boxu vypne PADy a přidá +20dB aby získal dalších 20dB navrch, tak tím prosímtě "zýská" co??? Ono kromě odstupu existuje taky něco jako přebuditelnost...

V 95% případů na živých koncertech naprosto největší "bordel", ať už šum či brum, dělá nástrojovka kapely. S tím pak už zvukař bohužel nic nenadělá, musí to holt zesílit spolu s užitečným signálem.

nepsal jsi Ty dřív na fórum Prodance pod nickem AAA nebo Ondra? #-o

Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 » stř 05. lis 2014 13:41:32

Neví co je teda fórum Prodance ale to je jedno. Pokud je někdo v limitaci tak je to blbě... Ale jak říkám něco zeslabovat a pak zase zesilovat je prostě divný přístup a vždy to vyrobí šum.
Nejsem prodavač

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 05. lis 2014 14:25:48

Šmarjá, snad nebudeme slovíčkařit. Dobře, označením "nepřidá" jsem nemyslel z fyzikálního hlediska naprostou nulu. Ano, je možné, že DIbox zapojený v XLR přidá nějaký šum, který ale ve výsledku vnímat nejde. Protože je prostě mnohem míň významný než šum nástrojovky.

Nastartovaný osobák taky "vrčí", ale mezi nastartovanými bagry zanikne.

Jinak Mikův post mi přinde až humorný, když ho srovnám se sousedním vláknem o DI od Uliho.
Já si prostě klidně nechám signál někde ukrást a uměle přidat, pokud to nenese s sebou žádnou dramaticou režii. A kdyby náhodou neslo, tak si ten propojovák teda vytáhnu a přepíchnu rozplet. Jen ta potřeba ještě nenastala.

Ad Hubert: není směrodatné, v tichu bych eliminoval i samotné preampy v pultu. Protože ty taky šumí. Musím se prostě dívat na šum jako na celek. A pokud vše vyjedu a ono to šumí jen v tichu a tak, že musím stát u PA, tak mně to nezajímá, protože prvních 10 návštěvníků ten šum překryje...
Fakt nevím, jestli vám DIboxy šumí tak drasticky. Já dělám často akce i v kostelích, kde jsou posluchači hodně ukáznění a tišší... a šum "nikde" (dávám raději do uvozovek, ať si to zas někdo nevyloží, že tam žádný není).

Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 » stř 05. lis 2014 14:59:28

Jenže ten DI mi tam takto velký šum nepřinese protozě už na vstupu mám velký odstup a jak jsm se díval na to měření tak se tam nic dramatického není takže se žádný horor nekoná.... A rozhodné je to čísté nezkreslené a bez šumu.

Pokud ti na tvých akcích nevadí že ti leze z repráků šum a brum (a ještě to přiznáš) tak mě to teda jako posluchači vadí rozhodně a svědčí to o něčem...
Nejsem prodavač

Odpovědět

Zpět na „DI-boxy“