Výber PA do 600 lidí

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Výber PA do 600 lidí

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Já jsem rozpočet pochopil, ale stále mi to (120+80 nebo dokonce těch 5200€+ ??) nedává smysl. Prodáváš prakticky neznámou (ano, snaží se to tady už roky prodávat HDT, to snad říká dost), jetou sestavu beden 2ks 15+1" a 1ks 2x15" a s dosti malým (přece jasně píšu "skoro za to šly koupit", kdybych si myslel, že chceš na výměně dokonce VYDĚLAT, tak bych to nemohl psát...) přídavkem postoupit o kategorii výš a ještě to ani nesmí být větší. To prostě fyzika ani ekonomie nedovoluje, to je možné se jen domnívat, ale ne realizovat.
Tělocvičnu nevidím jako takový problém, muselo by se to adekvátně umístit a naúhlovat, ze země ani z podia to rovnoměrně uhrát nejde. Za cenu zpožděných bedýnek se dá pořídit i něco HW, který to umožní zvednout a naklonit. Nicméně pro dvě akce ročně se to asi nevyplatí (ale co venku ??) a je potřeba zvážit použitelnost obou řešení i na dalších (malé bedny toho můžou vykrývat víc, nejen konec, ale i boky, balkon, nějaké lodžie, chodby...
Bacha na to, že ten sub je pasivní, aktivní se už asi definitivně nevyrábí, takže rozpočet opravdu nestačí. Ještě jsem opět našel chybu (je tam zřejmě od loňského ledna, kdy jsem ji našel poprvé a myslel jsem až dosud, že je to vyřízeno) v odkazech z eshopu na měření, TTP5-A se nesprávně linkuje na měření TT5-A.

H.M.
michal.z

Příspěvek od michal.z »

Teď jsou na prodance aktivní suby 4PRO 8002-AS za 22t. (při koupi 4 ks i s case) ... shánět,něco v poměru cena-výkon ,by volba byla jasná....Ne že bych dělal někomu reklamu,ale mít poruce 100 papírů,bych je určitě vzal já.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Hubert,4U? Pouzil by si focux?Alebo 4 kanalove ashly?
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Cenově to se čtyřkanály Ashly těžko vyjde, jinak bych je samozřejmě použil, ale Protea by to byla v každém případě.

H.M.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Takže focux v kombinacií s protea 4.8?Lebo rozmýšľam tiež o ND374.Sú tie zosiky v pohode?Tá bedňa si už zaslúži zrejme kvalitný zosilňovač.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pokud to má být co nejmenší, nejlehčí a cenově maximálně dostupné (nic jiného dneska lidi jako alternativu pro aktivní bedny už ve své většině nevezmou), tak mi ten Focux vyjde automaticky. Pak nemá moc smysl bádat nad tím, jestli by jiný zesilovač byl kvalitnější. Ashly skoro jistě, ale my jsme zatím měli paradoxně víc problémů s jedním skladovým zesilovačem Ashly s DSP (a také jedním "vzorkovým" QSC s DSP) než se všemi prodanými Focuxy dohromady. Jsou to samozřejmě stále malá čísla, krátké termíny (aspoň podle mých kriterií), ale já se už nebojím jimi řídit, donekonečna čekat nejde a my prostě nemůžeme být těmi, kdo jen čekají, jak se to vyvrbí.
Co se týká "zvuku", tak to je dost subjektivní a všichni víme, že jedna a ta samá aktivní bedna je i tady hodnocená na celé škále, od naprosto nekritického obdivu až po jakousi "nenávist za hrob". Nemá ani cenu připomínat, že to samé se týká i mixů, zesilovačů a ani nemusí být digitální :-)

H.M.
Robi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Robi »

Protože právě řeším občasné ozvučení sálu do 600 lidí (konferenční sály cca 38x18m), přidám se s dotazy. Jedná se o hudbu (kytary, klávesy, basa, bicí, zpěvy) a mluvené slovo. Toto forum mám přečtené snad celé a něco i opakovaně.

Naposled jsem měl zapůjčené 2x JBL PRX615M a 1x JBL PRX618S. Sub stačil bez problémů a měl jsem ho tak na 2/3 hlasitosti, ale vrchy byly na hranici svých možností a bylo to občas slyšet. Proto se dívám po něčem co by hrálo při stejné hlasitosti jako ty JBL s nějakou rezervou, chci aby bylo vše v aktivu a cenových důvovů vynechávám linearray. Pro začátek hledám nějaké fullrange, ke kterým by se podle potřeby později přidal sub. Cenový limit nemám, protože bude potřeba jisto jistě našetřit nebo na splátky (tedy co nejlevnější) a zatím budu muset něco půjčovat.

Když srovnávám jen papírové hodnoty (W, db), tak ty JBL mají každá 1000W (500W+500W) peak, tj asi 500W (250w+250W) RMS při 135db. Od toho se chci nějak odrazit, protože vím jak to hrálo a že to bylo výkonově minimum bez rezervy nebo spíš těsně pod minimum.

Z RCF mi jako jediné papírově "hlasitější" vychází bazarové TT25A, které mají 1500W (500W+1000W) při 136db. RCF 4Pro6001A jsou cenově o dost výš, stejně tak TT5 a další. 4Pro3031 už zase mají 600W (200W+400W) jen při 130db, tj papírově dost slabší než ty JBL, i když zase mají jinak rozdělené výkony na pásma. Nejlevnější varianta aktivních RCF mi tedy stále vychází TT25A a i v této diskuzi to k nim původně směřovalo.

Protože zatím předvybírám jen podle papírových parametrů, zajímalo by mě jestli je můj výběr / směr výběru správný a samozřejmě i názory z praktických zkušeností čím to ještě ozvučím a čím už ne. Pro zjednodušení jsem se zaměřil zatím na jednu značku (RCF) u které hledám dostačující výkon. Nebráním se zatím ani nějaké nabídce na zapůjčení.
patres20
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od patres20 »

jj díky.

já přeýšli o

SPlacoustic A394PW Aktivní třípásmový reprobox s detailní reprodukcí zvuku s výkonem 1200W RMS výšky a středy. takže je potřeba sub.
výkon LF = 900W, MFHF = 300W
- 2X10" + 2"+1"
- špičkový DSP
- koaxiální koncepce
- vyzařovací úhel 90 x 40st.

Tedka v lednu bude silnější model. kde budou 15tky. a 1800 W RMS na výškách a středách. a cena kolem 62tisic

takže si myslim že by to bylo asi poměr cena/kvalita nejlepší výběr,

+ 1-2 SUB - ty me napadly DB technologies S30 ktera se da za 61000kc sehnat nová.

Pak by to mohlo zvladnout i vic lidi. na kapelu i DJ.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

2 Robi:

Trochu upravím tvůj směr běhu myšlenek. Pokud jsi to tu pročetl, tak by jsi měl vědět.

Watty neznamenají nic pokud není daná ta správná citlivost beden (ne max. SPL).
Z té se pak za pomocí Wattů dá teprve dopočítat max. SPL.

500+500W neznamená taky nic, protože do těch vrchů jde jen zlomek výkonu, takže ve finále hraje třeba 500+100W.

Aby bedny neztráceli dech, pak je hodně důležité i vyústění driveru (nejen průměr cívky).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo, ty zatracené údaje. Teď jsem měřil EV 8+1", udáváno 94dB, naměřeno asi 91 a to ještě jen proto, že jsou hodně vytažené výšky. U toho poznámka "v poloprostoru". Jiná firma si za ten "poloprostor" přiráží rovnou +6dB, pak se snadno papírově vyhraje nad každým. Určitě jdou nějak ty +3dB obhájit a sledge se toho jistě ujme, ale prostě když u jiné 8+1" naměřím stejnou metodou víc, tak to je víc a bude to víc i v jakémkoli "tvaru prostoru".
Podle mne ti to asi žádná 15+1" neuhraje a tak musíš sáhnout výš. Dražší to být musí.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Kdopak nám tu zase rýpe? :-). Naopak jste zase potvrdil, že měření EV na rozdíl od řady dalších jsou více než důvěryhodná (viz obrázek) - jen kdyby to tak bylo i s oblíbenými třeba italskými reproboxy :-). Vliv poloprostoru je tam také vidět - ona instalační bedna se dost často překvapivě nachází u zdi, kde se tím pádem vyskytuje i poloprostor. Názor si může udělat každý sám - od cca 200 Hz jste s měřením výrobce ve shodě s přesností lepší než 1 dB, což je skutečně zavrženíhodné. Pod 200 Hz máte malou místnost na relevantní měření...

Otázk zní, jak to souvisí se zdejším tématem :-)
Přílohy
ZXi1 90.PNG
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Je to jen ilustrace, napadla mne proto, že jsem to zrovna doměřil. Ano, souhlasím s vámi, že EV právě zase potvrdil, že moje měření na rozdíl od řady dalších jsou více než důvěryhodná (viz obrázek) - jen kdyby to tak bylo i s oblíbenými třeba "americkými" reproboxy :-)

http://www.prodance.cz/files/dl/10/1981 ... e_ZX1i.pdf

Sorry za parafrázi, ale nemohl jsem tomuto téměř absolutnímu rýmu spolu s absolutní logikou odolat :-)
S daným tématem to souvisí tak, že tazatel nemá brát tak úplně vážně každý papírový dB, na který narazí a už vůbec ne při porovnávání různých značek. Pokud někdo udává o 3dB (nebo 6dB) víc, než u srovnatelné bedny konkurence, tak je potřeba se především ptát, odkud těch 100% (nebo 300%)navíc vzal. V tomto případě jak vy, tak dokumentace EV (kterou jsem si pochopitelně také našel už při měření) jste mne skutečně nezklamali a věrohodné vysvětlení podáváte, včetně toho cca 1dB nepřesnosti, která je ještě pro reálná měření reálných výrobků naprosto v pořádku. Například toto by s použitím stejné poznámky o poloprostoru a stejného vysvětlení mohlo mít udáno až 95dB/W/m a jde jen o to, jestli tuto "konkurenční výhodu" někdo použije anebo ne. Já to nedělám, protože nepředpokládám, že každý zákazník opravdu chápe, co to vlastně znamená (například že bedna na stojanu a nikoli na zdi už tuto citlivost nemůže nikdy mít) :

http://www.prodance.cz/files/dl/1/1282/8cx21.pdf

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

A co takhle změřit tu citlivost i v poloprostoru, ať můžete porovnat surová data a říci, zda těch plus minus 94 dB skutečně dosahuje? Podle charakteristiky EV, která ve "full-space" takřka "rezonuje" s vaším měřením, by to nebylo nereálné, spíše naopak :-).

Jinak nevím, co je tady třeba obhajovat či vysvětlovat - křivky hovoří samy za sebe, zbytek je už spíše marketing ve stylu "jak reálná (a právě ověřená) data konkurence interpretovat jako snahu o klamání spotřebitele" :-).

Mimochodem, jak to ZXi1 na ucho hrálo? Líbilo se? :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pro mne je to zbytečné, jednak si myslím, že ta druhá čára s brutálním hrbem kolem 100Hz je opravdu naměřená a pak se také skutečný poloprostor pro velmi různé bedny dost těžko realizuje, respektive jednoduché položení na zem nebo přiložení ke stěně ještě skutečný poloprostor nejsou. Relativně snadno to jde jen u samotných reproduktorů, kde je sada redukcí pro osazení do stěny nebo díry v podlaze ještě skladná a levná záležitost (a stejně to tak nedělám, protože výsledky jsou sice hezké, ale jinak úplně k ničemu, krom dalšího zpracování např. při simulaci vlivu tvaru bedny). Jak říkám, naměřili jsme s EV v podstatě totéž, oni neměřili (ale spíš jen nepublikovali) něco, já něco jiného. Rozpor v tom není a jestli jsou tím potvrzeny jejich metody, tak moje současně ( a asi pro většinu publika mnohem víc, protože kdo jsem já a co je EV, že :-)
Celý můj příspěvek byl jen o tom, že i při NENAPADNUTELNÝCH údajích můžou vznikat 100% rozdíly v některých číslech. A co teprve když s úspěchem napadnutelné jsou...
No, k poslechu jsme se nechtěl vyjadřovat, ale když se ptáte, tak mne značně překvapil skelet, nemá prakticky žádné výztuhy a kdekoli se na něj zaklepe, tak zní jako kdyby byl z plechu (plechové bedny jsem kdysi dělal, tak to znám). Tvar a tlumení jsou v pořádku, výhybka a horna taky, driver bych řekl až mírně luxusní (ale asi to bude zaplacené cenou náhradního dílu, jako u EV obvykle). 8" není EV, ale Eminence (byť tomu nechtěl majitel věřit, ani když ji držel v ruce), nicméně až na dost nízkou citlivost nic proti němu, je to prostě spíš basák. Zakrytí nemá skoro žádný vliv, což bylo docela příjemné překvapení (podle toho, jak vypadá). Zvuk jde slušně odspoda, výšky jsou slyšet hodně do šířky (výšku jsem moc nesledoval), první dojmy dobré, ale po nějaké době poslechu asi 30°od osy a 3-4m před bednou jsem zjistil, že jich na můj vkus je přidáno moc a že si na to úplně nezvyknu. Nicméně v nějakém hlučnějším prostředí, více v difuzním poli atd. už by to problém nebyl (akorát mne štve, když někdo to samé kritizuje u podstatně výkonnějších PA beden, protože nechápe příčinu nebo se tváří, že ji nechápe a že když to vadí, tak má použít ekvalizaci). Ty 8" prý dost odcházejí (závěsy), měl jsem to tady protože jsem řešil náhradu něčím levnějším. Kdybych to měl porovnávat, tak tohle je asi celkově nejblíž:

http://www.prodance.cz/files/dl/1/1715/qsc_ad-s82h.pdf

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Pokud myslíte toto, tak to není přesně on - v ZXA je zákaznická úprava s modifikovanými závěsy a jinou membránou (i v měřeních je vidět, že zdaleka tak "nezvoní" na 1,1 kHz), možná i něco více.

Pokud jde o odcházející závěsy, tak mi rukama neprošel zatím žádný takový - náhradní jsme použili jen jednou. Pokud jde o ceny ND, tak kromě nejednoznačnosti součansého cenníku (měl by tam být DH2005, ale kódy vedou na DH2010) je cena kitu kolem 2000 Kč, EV8L za cca 2500 Kč, obé bez daně. Takže žádné jásání, ale smrtící to také není (i vzhledem k minimální četnosti poruch při alespoň trochu rozumném zacházení).

Ad údaje - mě čím dál víc štve fakt, že stále více lidí dělá práci, které nerozumí a je snaha na co nejvíce činností nasazovat nekvalifikovanou sílu. Když se pak tupost projeví jako problém, hledá se příčina jinde, nejlépe v uživatelském manuálu (viz kočka v mikrovlnce, odškodnění za opaření horkou kávou apod.). Takže když někdo nerozumí základním specifikacím, nemá podle mě co řešit třeba instalační ozvučení a ještě si říkat profesionál. Dřív na promítače člověk musel nastudovat řadu multimediálních oborů dost do hlubky, součástí učebnic byla i kompletní schemata na promíací techniku..... dnes si jen sekretářka "odskočí" vložit šuplík s HDD do mašiny a na opravy je na celý řetězec jeden technik, vyučený kuchař, který je šéfovým švagrem.....

No, mluví ze mě trochu nostalgie - včera jsem po letech v jednom kině zase provětral meošky a dočasně omládl asi o 10 let :-).
Odpovědět

Zpět na „Repro“