vypínač na mikrofonu ANO, či NE?
-
- Reklama
- Tudy
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
vypínač na mikrofonu ANO, či NE?
Jak se páni zvukaři staví k tomu, když si muzikant -občasně zpívající vokály- sám vypíná mikrofon v pasážích (či celých písních), ve kterých se zpěvu nevěnuje?
Vybírám si nový mikrofon a mohu mít buď verzi s vypínačem, nebo o něco levnější bez vypínače. Dřív jsem byl zvyklý si mikrák vypínat, aby zbytečně nechytal vazbu a přeslechy, ale napadá mě, jestli to potom pro zvukaře právě není větší problém ve chvíli, kdy ho zapnu. Ve smysu, že když je zapnutý pořád, tak je stále součástí aparatury a zvukař s ním počítá.
Ještě nevím, jak to bude s financemi, ale vidím to na jeden z Audixů. Buď OM2 (OM2s), nebo OM3 (OM3s), případně OM5 (ten se dělá pouze bez vypínače).
S těmito mikrofony mají zvukaři dobré zkušenosti, tak pokud ví někdo, který je nejodolnější proti zpětné vazbě a nejvhodnější do tvrdé muziky, budu rád.
Ještě podotknu, že hraji v metalové kapele, kde se snímá pouze kytarový aparát (bohužel stojící na mé straně podia) a pak už jen dva zpěvy (vše ostatní včetně bicích jede ze záznamu)
Vybírám si nový mikrofon a mohu mít buď verzi s vypínačem, nebo o něco levnější bez vypínače. Dřív jsem byl zvyklý si mikrák vypínat, aby zbytečně nechytal vazbu a přeslechy, ale napadá mě, jestli to potom pro zvukaře právě není větší problém ve chvíli, kdy ho zapnu. Ve smysu, že když je zapnutý pořád, tak je stále součástí aparatury a zvukař s ním počítá.
Ještě nevím, jak to bude s financemi, ale vidím to na jeden z Audixů. Buď OM2 (OM2s), nebo OM3 (OM3s), případně OM5 (ten se dělá pouze bez vypínače).
S těmito mikrofony mají zvukaři dobré zkušenosti, tak pokud ví někdo, který je nejodolnější proti zpětné vazbě a nejvhodnější do tvrdé muziky, budu rád.
Ještě podotknu, že hraji v metalové kapele, kde se snímá pouze kytarový aparát (bohužel stojící na mé straně podia) a pak už jen dva zpěvy (vše ostatní včetně bicích jede ze záznamu)
Pokud zvukař používá "fantomové" napájení pro kondenzátorové mikrofony a nemá možnost zařazovat fantom jednotlivým vstupům, může pro něho vypínač na mikrofonu znamenat opravdu problém. Já, který mám na mixu možnost zaapínat fantomy jednotlivě, tak problém vypínače neřeším. Mikrofony, které nepoužívám, jednoduše mutuji. Ale je to věc názoru.
- Tudy
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě jedna doplňující informace: za mikrofonem mám vlastní vokální multiefekt a ten je píchnutý do directboxu, ze kterého jde teprv kabel do páráku (phantom je naopak žádoucí a vypínač na mikrofonu by neměl mít na lupance v mixu vliv).
V praxi to děláme tak, že když naběhneme na pódium, vytrhneme 2 kabely z mikrofonů na podiu a píchnem je do našeho directboxu, do kterého zapojíme své zpěvové multiefekty. Je to mnohem rychlejší, než pokaždé vysvětlovat, jak že to máme zapojené a zvukař má aspoň signály z mikrofonů tam, kde je na ně zvyklý
V praxi to děláme tak, že když naběhneme na pódium, vytrhneme 2 kabely z mikrofonů na podiu a píchnem je do našeho directboxu, do kterého zapojíme své zpěvové multiefekty. Je to mnohem rychlejší, než pokaždé vysvětlovat, jak že to máme zapojené a zvukař má aspoň signály z mikrofonů tam, kde je na ně zvyklý
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... obecne (tim nehovorim o tvem konkretnim pouziti, to je dost specificke) NE NE NE a NE. S vypinacema na cemkoliv co muze ovladat muzikant je zasadni problem, tedy tyka se to i vypinacu na mikroportech atd. Za prve lakaji muzikanta k tomu, aby si s nima hral ... a jednou se mu to urcite vymsti (a hadejte kdo bude za blbce ze mu nejde mikrofon?). Dalsi problem je pokud se nehraje kseft v celu ale po seriich. Muzikanti (tedy specielne zpevacky a u nas to dela i saxofonista s portem) jsou zvykli si mikrofon po skonceni serie vypnout ... ale uz si nevzpomenou aby si jej zapnuli (a hadejte kdo za to muze?).
Cili globalne vzato NE, a nebo ANO ale rovnou ten vypinac ZAARETOVAT (vetsinou je na nem nejakej zpusob jak to udelat).
Cili globalne vzato NE, a nebo ANO ale rovnou ten vypinac ZAARETOVAT (vetsinou je na nem nejakej zpusob jak to udelat).
- Tudy
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
safa píše: ...a nebo ANO ale rovnou ten vypinac ZAARETOVAT (vetsinou je na nem nejakej zpusob jak to udelat).
Spíš to tedy vidím na mikrofon bez vypínače a jako pojistku při rozhoukání si na efektu naedituji nějaký MUTE režim, do kterého mohu kdykoliv přepnout...
Díky za názory
Docela by mne zajímalo, proč výrobci mikráků postupně opustili u většiny zpěvových/řečových modelů tu volitelnou aretační zarážku. Kurva, kousek umělé hmoty to přeci o tolik neprodraží.
Přestože souhlasím v rámci "kapelového" zvučení se safou, znám i mnoho případů, kdy je ten vypínač naopak potřeba.
-
DŠ
No, osobne nemam zcela vyhraneny nazor, pokud je tam vypinac a nekdo ho umi pouzivat, je to jenom dobre. Podle mne ale vubec byt nemusi, je to zbytecne. Je daleko mene problemu. Aby nebyl mikrofon slyset kdy nema se da elegantne resit pouzitim gate v kombinaci s mute na pultu. Problem je vetsinou s nechtenym vypnutim behem zpevu, nebo zapomenutym zapnutim pri nastupu. A to jsou horsi prusery. Navic lze vypinac povazovat za dalsi potencionalni zdroj poruchy...
-
admin: Ota napsal