Natáčení a mix el. kytary
-
- Reklama
-
Mormo
Natáčení a mix el. kytary
Mám menší problém, týkající se snímání a finálního mixu u nahrávek el. kytar. Ozvučuji celkem kvalitní kytarový aparát (tím nemyslím nějaké chrochtající kombíčko) ESH Series 2000 - customizovaný. Kytaru snímám 3 nástrojovými miky: 2x Shure SM57 a pro spodky AKG D112 do 3 samostatných stop. Zvuk se sejme celkem v pořádku, korekce na mixu využívám minimálně. Bohužel při výsledném mixu kytarám chybí potřebná energie a dynamičnost, kytary zní jakoby hrály "z vedlejší místnosti". Původně jsem se obával že byla někde obrácená fáze, ale neni tomu tak.
Nahrává se na DAW do Nuenda. Kde se tedy děje chyba?
Nahrává se na DAW do Nuenda. Kde se tedy děje chyba?
- viki
- Nováček fóra

- Kontaktovat uživatele:
Kytara versus mix
Ahoj.
V tvém případě si myslím,že zvuk vzniká právě tím,že máš kytaru nahranou ve třech stopách,taky jsem to zkoušel:
-zkus vypnout zbylé dvě stopy a postupně přidávej druhou a pak třetí stopu (jestli to jde u DAW)a porovnej zvuk.
Vrstvením kytar a nejen kytar vzniká velice nepříjemný efekt podobný jako třeba u aux skupin na mixu (proto to moc nepoužívám).
Dalším řešením je posunout vždy následující stopu od první o několik ms a vznikne stereo delay efekt,ale odstraní se nepříjemné vrstvení a já tomu říkám zvuk jak z roury.
Třetím řešením je přehrát celý part několikrát,ale to se málokomu podaří,že
.
Tohle je můj názor,ale mohu se samozřejmě mýlit,je třeba zkoušet.
Viktor
V tvém případě si myslím,že zvuk vzniká právě tím,že máš kytaru nahranou ve třech stopách,taky jsem to zkoušel:
-zkus vypnout zbylé dvě stopy a postupně přidávej druhou a pak třetí stopu (jestli to jde u DAW)a porovnej zvuk.
Vrstvením kytar a nejen kytar vzniká velice nepříjemný efekt podobný jako třeba u aux skupin na mixu (proto to moc nepoužívám).
Dalším řešením je posunout vždy následující stopu od první o několik ms a vznikne stereo delay efekt,ale odstraní se nepříjemné vrstvení a já tomu říkám zvuk jak z roury.
Třetím řešením je přehrát celý part několikrát,ale to se málokomu podaří,že
Tohle je můj názor,ale mohu se samozřejmě mýlit,je třeba zkoušet.
Viktor
-
Návštěvník
"vrstviaci efekt" je problem s fazou. riesenie je dvojake: zozen si nejake vsti, ktore vedia posuvat jeden fx inzert o zvoleny cas v ms, a posuvat drobatko tracky voci sebe = frekvencne nezavisly fazovy posun; alebo pouzi na dve stopy fazovy ekvalizer, zadarmo je napriklad phasetone od tritone audio (najdes googlom). to ze si spravne sfazoval preampy, riesi situaciu len priblizne. fazovy posun medzi stopami vznikol 1. roznou vzdialenostou mikrofonov od zdroja, ktory navyse nie je bodovy(= koherentny), 2. roznou fazovou charakteristikou jednotlivych signalovych ciest (s fazou hybe kazdy analogovy filter, ktorych mas po ceste kopec -lowpass filter v mikrofone, ekvalizer v channel stripe mixu, atd). cele je to ovsem hnusna makacka. btw nebude jednoduchsie nakrutit dobry zvuk z jedneho mikrofonu (stopy)?
ja vsetko prisposobujem aranzu a podla toho aj volim umiestnenie mikrofonu
aj ich pocet.ked chcem konkretny zvuk tak priamo pred reprak.
ked zastretejsi tak snimam zozadu ked viac priestorovejsi tak kondik
z vacsej vzdialenosti.niekedy sa moze hodit aj snimanie odrazeneho zvuku.
aparat je otoceny sikmo do steny a mic oproti stene daju sa stym dosiahnut
zaujimave zvuky.takze treba experimentovat.sucasne snimam max dvoma
mikrofonmi.radsej volim nahravanie dalsich stop roznymi sposobmi snimania
a nastavenia zvuku.
aj ich pocet.ked chcem konkretny zvuk tak priamo pred reprak.
ked zastretejsi tak snimam zozadu ked viac priestorovejsi tak kondik
z vacsej vzdialenosti.niekedy sa moze hodit aj snimanie odrazeneho zvuku.
aparat je otoceny sikmo do steny a mic oproti stene daju sa stym dosiahnut
zaujimave zvuky.takze treba experimentovat.sucasne snimam max dvoma
mikrofonmi.radsej volim nahravanie dalsich stop roznymi sposobmi snimania
a nastavenia zvuku.
-
Rošky
natáčení el. kytary
Použij jen jeden Shure SM57, se kterym vyhledej optimální polohu. Snimej zblizka. Několik mikrofonů najednou jsme používali, abychom takto vzniklým hřebenovým filtrem docílili nakváknutí (odečetly se některé frekvence). Kytara v rockové aranži líp prolezla kapelou, protože byla vykuchaná. Já jsem tuhle metodu brzo opustil, poněvadž se mi víc líbí přímý neodečtený zvuk. Pokud bys měl ty mikrofony v extra stopách, dal by se při mixu evantuálně vybrat ten zvuk, který se tam bude nejvíc hodit, ale budeš mít velkej objem dat. Podle mně je lepší najít optimální zvuk hned.
-
chickensk
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Natáčení a mix el. kytary
ano posunom fáze vzniká odčítavanie niektorých frekvencií (tzv. hrebeňový efekt)
ďalší tip: skús, pokial nevieš aký presne zvuk by sa hodil, tak umiestni každý mikrofón tak aby znel dobre sám, a každý trochu inak, nakoniec si vyberieš jeden ktorým si nahral zvuk ktorý sa ti najviac hodí
ďalší tip: skús, pokial nevieš aký presne zvuk by sa hodil, tak umiestni každý mikrofón tak aby znel dobre sám, a každý trochu inak, nakoniec si vyberieš jeden ktorým si nahral zvuk ktorý sa ti najviac hodí