Zapojení kytary s efektem

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Triget
Uživatel
Uživatel

Zapojení kytary s efektem

Příspěvek od Triget » pát 23. led 2015 13:54:57

Zdravím Pánové zvukaři..
mám na Vás zkušenější dotaz. Třetí den se tu probírám různými diskuzemi a stále jsem nenašel odpověď, která by mě uspokojila.. :wink:
Vzhledem k tomu, že jsme relativně malé uskupení (3 lidi - Klávesy, kytara, trumpeta, sax, klarinet + 3 voc.), zvučíme to celé z podia. Standardně pracuji se sluchátky + out monitory (to samé co jde ven). Problém ale nastává při zvučení kytary, kde z monitorů vychází jiná (vyšší) úroveň signálu než jde ven. Kytara je tak všude jen ne v PA kde ji potřebuji. Kytarista hraje bez komba, takže jen kytara+effekt Boss GT 10 a rovnou do linky (L+P). Je možné, že je to způsobeno zapojením přes Line in (tedy jacky)? Ostatní nástroje jdou přes Canony. Nebo by pomohl už tady několikrát omýlaný DI box? Díky za reakce a rady. Honza

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Zapojení kytary s efektem

Příspěvek od KamilV » pát 23. led 2015 14:12:44

Nic nemůže nikam odcházet v jiné hlasitosti, než v jaké to tam posíláš.
Připojení jack / XLR napovídá spíš jen to, jestli to prochází přes preamp, ale ani to nejde takhle říct na 100 %.
Napiš, jaký přesně máš mix a popiš nastavení kanálu s kytarou. Od gainu, přes AUXy či jiné sběrnice, až po volume fader...

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » pát 23. led 2015 14:25:48

No taky mi to nesedí, proto zjišťuji čím to může být. ;)
Používám Soundcraft EFX16. Z efektu tahám L a P stranu zvlášť, takže v mixu mi kytara zabírá dvě šavle, obě přes Line In (jack). Gain mám standardně cca na čtvrtce, inserty nevyužívám, EQ cca na 0 s tím, že někdy malinko přidávám basy a ubírám výšky. Volume fader mívám cca ve 2/3. Obě strany mám ve stejném nastavení.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 23. led 2015 14:36:05

A ty monitory máš připojené kam? Poloha Aux1 a Aux2 poťáků na kytarových vstupech?
Nemáš stisknuté MUTE na kanálech? Když dáš PFL, je signál vybuzen jak moc?
Poloha Aux MASTERS přepínačů je PRE nebo POST?
Žluté fadery jsou v jaké poloze? Monitor poťák je v jaké poloze?

A na závěr repro: jaké máš monitory a jaké PA?

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » pát 23. led 2015 14:50:09

Monitory mám připojené do "Monitor out" Aux 1 a 2 využívám jen vyjímečně při větších akcích nebo když je nutné dát do odposlechů konkrétní nástroje a úrovně. Pokud kytarové stripy = potenciometry na kytaře, tak ty jsou naplno. Potenciometr na kyt. efektu je na čtvrtce. Mute je vymáčknutý, PFL aktivní. Žluté fadery někde mezi -5 a 0. Nejsem si vědom, že by byl signál někde přebuzený, nebo nějak zkreslovaný.
PA mám 2x EV ZXA5 a 2x EV ELX 18P. Monitory 2x EV ZX 4

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 23. led 2015 17:00:35

Pokud není nikde zmáčknuté PFL, tak jde do "Monitor Out" kopie masteru. Pokud v PA kytara není a v monitorech ano, vypadá to na závadu v mixu.
Zkus kytaru píchnout do jiných dvou vstupů nebo do stereo vstupu (s modrým faderem).

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pát 23. led 2015 17:42:54

Opravdu je to EFX16, ne třeba EFX12, nebo FX16.

co to udělá při připojení kytary do jiného vstupu.

pokud je to FX16 (nebo FX16ii), pak musí být zapnuté i příslušné tlačítko výstupní sběrnice.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Tomas

Příspěvek od Tomas » pát 23. led 2015 18:17:02

vyfoť ten mix tak, jak ho máš nastavenej a dej to sem v dostatečné kvalitě. Lepší, než dva dny popisování

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » pon 26. led 2015 9:49:31

Tak jsem problém objevil..špatně se mi vymáčkl PFL na jedné šavli. Takže problém vyřešen. Moc Díky za rady..;)

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » čtv 12. úno 2015 9:43:59

Blaho máš pravdu.. omlouvám se, je to MFXi 12..

pro jistotu: http://soundcraft.com/products/mfxi

Mohl by mi někdo poradit, jak dostanu zpět do monitorů stejný signál jako posílám do PA - tzn. AFL(efekt tam nepotřebuji)? Nějakou dobu jsem žil v iluzi, že při aktivním PFL mi jde do monitor outu stejný signál co jde ven.. (pravda.. možná jsem si mohl přečíst manuál :D) Když ale PFL vymáčknu.. je monitor out neaktivní.. kde je problém? Pokud do monitor outu nejde stejný signál jako jde ven, jaké je zamýšlené využití toho výstupu?

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 12. úno 2015 10:20:55

Jak koukám na blokáč, tak pokud chceš používat pro odposlechy Monitor OUT a slyšet tam co jde zepředu, pak musíš mit nastaveno u MNTR Level tlačítko na MIX (vymáčknuté) a nikde nesmíš mit zmáčknuté ani AFL ani PFL, pak ti tam jde vše vč. efektu.

Ale k tomu tento výstup primárně neslouží, ten je právě pro ty AFL a PFL, sluchátka, kde si vypíchneš jen třeba ten daný vstup/mic/nástroj, aby jsi slyšel jestli a jak hraje, nastavil si citlivost, atp. Výstup mimo sluchátka (na bedny) je pak třeba na monitory (ale studiové), třeba v divadle ve zvuk. kabině. Nebo se na ně dá připojit třeba spektrální analyzér.

Pro odposlechy jako takové slouží výstupy AUX, s tím, že pokud opravdu chceš slyšet to samé co zepředu (teď neuvažuji rozdílnost beden, které to pochopitelně také ovlivňují), jen bez efektu, pak použij výstup AUX2 přepnutý na POST a u všech vstupů, kterých se to týká nastav na AUX2 stejnou úroveň. A jelikož tento pult má číslování u AUXů od 0 do 10, tzn. nemá normálně nulovou pozici jako na dospělejších pultech, zkusil bych to natočit asi na 12 hodinu.
Z pultu pak půjdeš z AUX2 do první odposlechové bedny a z ní do druhé. Jakmile hneš s poměrem na gainu, korekcích, faderu změní se ti při nastavení POST úroveň nejen v FOH, ale i v monitorech.

Pro sluchátka ti pak zůstane ne výběr, buď poslouchat celej Master i s efektem, nebo přes AFL poslouchat AUX2 a nebo si přes PFL načuchnout jakýkoliv vstup a ten si případně doladit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » čtv 12. úno 2015 11:09:16

No.. ono jde o to, že mám pravděpodobně nějakou jinou řadu toho samýho modelu.. nemůžu nikde dohledat obrázek.. třeba pomůže tohle..

http://www.manualslib.com/manual/164023 ... e=8#manual

Takže jestli to správně chápu, tak říkáš, že pokud nechám všechny PFL vymáčknuté a souběžně s nimi vymáčknu i MIX (na obr č. 23) dostanu do monitor out totožný signál jako na master out?

Standardně na monitory používám AUXy, ale protože někdy zvučím z podia, potřebuji mít co nejpřesnější obraz o tom, co jde ven.. (a auxy mám obvyklé plné dalšími monitory)

A ještě další otázka.. Proč dostávám do sluchátkového výstupu stejný signál jako jde do AUXů? nejde tam taky dostat to samé co jde ven?

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 12. úno 2015 11:56:27

Tak teď se v tom trochu ztrácím.

1. Podle odkazu to tedy není MFXi12 ale MFX12/2, to je ten rozdíl.
2. Jak je to tedy s těmi AUXy, ty používáš tak jako tak obě monitorové cesty pro ostatní muzikanty, kde mají namícháno co potřebují. Pro sebe tedy pak potřebuješ vytáhnout cestu třetí s odposlechem identickým s předkem ať už s nebo bez efektu, ju?
A to potřebuješ dostat do bedny, nebo do sluchátek, nebo do obojího?
Tady by tedy bylo dobré nastínit co přesně a kam propojujete. Píšeš, že jste 3 lidi, to tedy má každý svou linku odposlechu, nemůžou mit třeba 2 stejný signál?

Jinak rozdíly oproti předchozímu pultu MFX vs. MFXi
- AUXy jsou přepinatelné PRE/POST oba dva, takže jeden jde nastavit na monitorování masteru tak jak jsem psal
- do monitoru není přepínání MIX/SUB, ale každý má své tlačítko, takže v tomto případě musí být MIX zmačknuté
- vsuvka (platí pro oba), z monitoru i sluchátek leze to samé (u MFX má každý jen svou regulaci hlasitosti)
- to že nesmí být nikde zmačknutý AFL a PFL, platí i zde

Pro MFX máš oproti MFXi ještě další možnost odkud nabrat, je tam ještě výstup Mono OUT, do kterého jde smíchaný L a R, takže odtud jde signál taky nabrat.
A další možnost, která tu je (a asi by šla i u MFXi), pokud by jsi chtěl bez efektu a u MON výstupu (jak MON, tak sluchátka), a přitom nechtěl zabírat AUX, pak na všech vstupech, které chceš mit v odposlechu, pozapínat tlačítka na SUB (vše zamáčknuté), SUB šavle vyjeté na 0, zmačknuté tlačítko TO MIX a pod ním nechané na Stereo, pak místo zmačknutí MIX do Monitoru, zmačkneš SUB do monitoru a jelikož Efekt se do SUB naroutovat nedá, tak ti tam půjde vše kromě efektu. Jen pozor, celej předek bude závislej taky na těch SUB šavlích.

Tohle vše se dá krásně vyčíst z blokáče v manuálu.

Jo a tady je návod v lepší kvalitě:
http://dramacal.stanford.edu/webevent/P ... 0guide.pdf
Přílohy
MFX12.JPG

Triget
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Triget » pon 11. led 2016 15:04:48

Děkuji Vám, za cenné rady.

Vzhledem k pořízení páráku, mi vyskočil v souvislosti se zapojením kytary ještě jeden problém.

Okolo DI boxů je tu toho napsáno spoustu, takže nechci zakládat nové téma. Každopádně, řeším zapojení El. kyt-Boss GT 10 (kyt efekt)-mix. Z efektu je LR jack output, předpokládám, že jde o asymetrii (v manuálu efektu jsem nedohledal). Je tedy správně, že mezi efekt a mix zapojím pasivní DI box?
Díky za odpovědi.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“