stropní repro do sadrokartonu
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: stropní repro do sadrokartonu
Natočit pomůže, ale nestačí. Já neříkám že to jsou špatné výrobky nebo že ten cíl je vůbec špatný. Já jen upozorňuju, že to není cíl maximálně kvalitní reprodukce, ale maximálně prázdné místnosti. Taková místnost je ale akusticky špatná Z PRINCIPU, to přece všichni víme z teorie, praxe, případně obojího. Dneska je spousta "ikon" naprosto špatně pro jakékoli reálné použití, například ta okna od podlahy, okna naopak až u stropu, všude samé obří, nejlépe zrcadlově lesklé keramické obklady, "plovoučky", snaha vyhodit z jakékoli místnosti jakýkoli radiátor topení, tahat všechny sítě zabetonované pod podlahovým topením atd. atd. Je to "TREND" lidi jsou tak zblblí, že se dokonce vyptávají "co je zrovna za trend", místo aby se pokusili zjistit, co je DOBŘE. Mezi těmi dvěma pojmy je opravdu zásadní rozdíl a vždycky bude, dobře něco může být už posledních pár tisíc let, kdežto trend jednoduše musíte neustále měnit, jinak není trendem. Blbě, jo blbě i úplně blbě to klidně být může, to nevadí, protože se to stejně zase za chvíli otočí.
V estetice je ženská poprávu především objektem, nikoli subjektem :-)
H.M.
V estetice je ženská poprávu především objektem, nikoli subjektem :-)
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Přísně technicky vzato se stejně dá říci, že cokoliv jiného, než vestavěné reproduktory hladce zapuštěné ve stěně, je špatně
. Stejně tak u vícekanálové reprodukce jsou špatně pevné stěny, jakékoliv difuzéry a vůbec skoro všechno... Tedy když půjdeme opravdu do hloubky. A ještě hlouběji se dá říci, že z principu špatně je jakýkoliv reproduktor, to je ale opravdu extrém...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Já bych ten volný pád zastavil, dneska se vlastně máloco opravdu REPRODUKUJE, protože neexistuje nic, čemu by se dalo říkat ORIGINÁL. Můžu si jít ven poslouchat ptáčky, vrtulníky, dejme tomu si i zabojovat s IS, abych si na vlastní ucho poslechl projevy různé munice z různé dálky, něco se dá vyslechnout třeba na promenádním koncertu nebo u táboráku, ale jsem si tak nějak jistý, že většinu těch zvuků, které se budou poslouchat z reproduktorů, jsme slyšeli vždycky jen z reproduktorů. Z reproduktorů je slyšeli i ti, kdo jejich finální podobu před uložením na datový nosič vyrobili a schválili. Jejich poslech je originál, můj doma stejně jako v kinosálu je reprodukce. Pro zvuky bez obrazu to platí stejně, akorát se tam těžko hledá místo, kde by ta reprodukce šla pokládat za standardní, takže musí zaskakovat různé osobní zkušenosti od návštěv koncertů po poslech empétrojek na špunty od telefonu, což určitě také škodí, protože obojí musí hrát jinak.
H.M.
H.M.
-
MADMAX
- Uživatel

Je smutné pozorovat, že někdo, pro koho peníze zřejmě nejsou problém, dá přednost před dobrým zvukem principiálně špatnému řešení kvůli "estetice" a "trendovosti"... nicméně - charakteristické.
A k "Wife Acceptance Factoru" jen jediný komentář:
[attachment=0]abys už neposlouchal metal.jpg[/attachment]
A k "Wife Acceptance Factoru" jen jediný komentář:
[attachment=0]abys už neposlouchal metal.jpg[/attachment]
- Přílohy
-
- abys už neposlouchal metal.jpg (8.33 KiB) Zobrazeno 5347 x
MAD
-
devotional
- Nováček fóra

super diskuzia, velká vdaka všetkým za nu!
trošku ma mrzí u niektorých to celkom plytké škatulkovanie, tak sa len budem snažit uviest niektoré veci na pravú mieru:
1/ žiadné trendy, modu, snobizmus a pod nesledujem.
2/pred 15 rokmi som v londýne pingloval v malinkej reštauracii (13 stolov, cca 7x20m) kde tento system inštalovaný bol ako doprovodná hudba - beriem) mali tam ale velké plátno a ked sme mali zatvorené a ja som ju upratoval, tak som si to plátno spustil a ohulil si to nejakým koncertom, tak priestorový zvuk som predtým nikdy nezažil - netvrdím ale, že neexistuje ešte niečo lepšie, len sa snažím vysvetlit svoje potreby, očakávania a pod).
3/ hudbu milujem, vela cestujem, navštevujem celkom dost koncertov a vlastne je stále so mnou
4/ žena mi dává v mojom rozhodovaní taku volnost aká sa len dá, ale sám nechcem mat v celkom malom dome (čo vyvracia, že peniaze pre mna nieje problém) tažké 100kg bedne, alebo čokolvek, čo nebude esteticy ibtegrované v dome (som dizajnér, tak je to aj malinká profi porucha).
5/ čím dalej si uvedomujem, že mám viac a viac reprodukčných mobilných zdrojov (kvoli mojmu cestovaniu) preto je premna jednoduchá konektivita alfa omegou.
6/ mám pocit, že zatial ma najviac pohopil sledge, ale je to len subjktívny názor.
nazad k teme....ak by som sa rozhodol pre 7.1 riešenie, čo tak kombinácia stropu, predných do hornej části steny a basák nejak šikovne schovaný na zemi?
trošku ma mrzí u niektorých to celkom plytké škatulkovanie, tak sa len budem snažit uviest niektoré veci na pravú mieru:
1/ žiadné trendy, modu, snobizmus a pod nesledujem.
2/pred 15 rokmi som v londýne pingloval v malinkej reštauracii (13 stolov, cca 7x20m) kde tento system inštalovaný bol ako doprovodná hudba - beriem) mali tam ale velké plátno a ked sme mali zatvorené a ja som ju upratoval, tak som si to plátno spustil a ohulil si to nejakým koncertom, tak priestorový zvuk som predtým nikdy nezažil - netvrdím ale, že neexistuje ešte niečo lepšie, len sa snažím vysvetlit svoje potreby, očakávania a pod).
3/ hudbu milujem, vela cestujem, navštevujem celkom dost koncertov a vlastne je stále so mnou
4/ žena mi dává v mojom rozhodovaní taku volnost aká sa len dá, ale sám nechcem mat v celkom malom dome (čo vyvracia, že peniaze pre mna nieje problém) tažké 100kg bedne, alebo čokolvek, čo nebude esteticy ibtegrované v dome (som dizajnér, tak je to aj malinká profi porucha).
5/ čím dalej si uvedomujem, že mám viac a viac reprodukčných mobilných zdrojov (kvoli mojmu cestovaniu) preto je premna jednoduchá konektivita alfa omegou.
6/ mám pocit, že zatial ma najviac pohopil sledge, ale je to len subjktívny názor.
nazad k teme....ak by som sa rozhodol pre 7.1 riešenie, čo tak kombinácia stropu, predných do hornej části steny a basák nejak šikovne schovaný na zemi?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

1) tomu se asi nemůžeme vyhnout nikdo, já třeba miluju funkcionalismus, ale současně vím, že ty čisté, rovné, prosklené, hladké, "bez zbytečného haraburdí" prostory jsou akustické peklo.
2) jo, "za starejch časů i stromy měly delší stín". Kvůli muzice jsme v tom myslím všichni, tohle není branže, do které se chodí kvůli vejdělku či jiným benefitům.
4) esteticky integrovat záchodovou mísu, kotel topení, sušičku, dřez, koš na špinavé prádlo atd. taky moc nejde, maximálně jdou schovat anebo pořídit tak divné, že se u toho dá žvanit o designu, kvůli kterému má vana i umyvadlo ostré rohy a kohoutky a kliky jsou nejšpičatější věci v bytě.
5) konektivita není žádný velký problém, to je prostě jeden přijímač na cimru, dále už propojený drátem. Do téhož místa lze trvale nebo přechodně připojovat i zdroje bez moderní konektivity (dejme tomu svůj stařičký Thorens a sbírku vinylů)
6) mám pocit, že není potřeba, abys tady hledal někoho, kdo tě nejlépe pochopí, ale něco se dozvěděl a sám pochopil
7) ano, surroundy jsou ty bedny, na kterých relativně nejméně záleží a tedy by mohly být i ze stropu kolmo dolů. Nevím ale, jestli už chápeš, že je to poněkud v rozporu s tím, že mají pokrýt celý poslechový prostor (doma každý z nich zvlášť), jinak neplní svou funkci. Proto v kině hrají ze stěn a šikmo dolů. Jak výška, tak úhel se tomu musí přizpůsobit. Subwoofer pokud možno na zemi, ale v zásadě jde schovat i do podhledu nebo stěny, je to jen pracnější.
H.M.
2) jo, "za starejch časů i stromy měly delší stín". Kvůli muzice jsme v tom myslím všichni, tohle není branže, do které se chodí kvůli vejdělku či jiným benefitům.
4) esteticky integrovat záchodovou mísu, kotel topení, sušičku, dřez, koš na špinavé prádlo atd. taky moc nejde, maximálně jdou schovat anebo pořídit tak divné, že se u toho dá žvanit o designu, kvůli kterému má vana i umyvadlo ostré rohy a kohoutky a kliky jsou nejšpičatější věci v bytě.
5) konektivita není žádný velký problém, to je prostě jeden přijímač na cimru, dále už propojený drátem. Do téhož místa lze trvale nebo přechodně připojovat i zdroje bez moderní konektivity (dejme tomu svůj stařičký Thorens a sbírku vinylů)
6) mám pocit, že není potřeba, abys tady hledal někoho, kdo tě nejlépe pochopí, ale něco se dozvěděl a sám pochopil
7) ano, surroundy jsou ty bedny, na kterých relativně nejméně záleží a tedy by mohly být i ze stropu kolmo dolů. Nevím ale, jestli už chápeš, že je to poněkud v rozporu s tím, že mají pokrýt celý poslechový prostor (doma každý z nich zvlášť), jinak neplní svou funkci. Proto v kině hrají ze stěn a šikmo dolů. Jak výška, tak úhel se tomu musí přizpůsobit. Subwoofer pokud možno na zemi, ale v zásadě jde schovat i do podhledu nebo stěny, je to jen pracnější.
H.M.
-
Ondráš
Pardon za OT, ale to je zase WTF moment
, sice si taky sypu popel na hlavu za vedlejsi vlakno s klestema
, ale zde se zatim velice dobre bavim, jen tak dal a houst...

2 Devotional - Hele v zájmu úspěšného řešení by bylo fajn, kdybys naznačil, kam se chceš ubírat - nastínil jsem vhodná a možná řešení, která jsou z mého pohledu optimálním kompromisem podle toho, jak jsem to pochopil.
Teď je tak trochu míč na tvé straně hřiště - nemá smysl obhajovat svůj postoj a své motivace. Ostatní nastínili svůj názor na řekněme vestavné reprosoustavy, ale tak trochu to byly reakce na to, co si mylseli, že myslíš ty. To ale nemusí zcela odpovídat realitě a od toho je tu možnost zpřesňovat popis tak, abychom se mohli dobrat řešení. Vestavět jde totiž v podstatě jakákoliv bedna...
Důležité je, zda:
1) je v tvém případě možné použít i možnost vestavby do stěny, ne jen do stropu.
2) zda je možné použít standardní bedny, nebo raději vestavné a samozřejmě případná hloubka
3) Kuchyň a jiné prostory zatím nechme stranou jako "nejsnáze" ozvučitelné, ale třeba u takového obýváku pro 5.1/7.1 by bylo vhodné dát náčrtek dispozic..
4) V případě možnosti použití vestavby do stěny - má se dělat celá předstěna, nebo třeba jen zkosené rohy (10-15°), které zároveň lépe nasměrují reprosoustavy (opět záleží na dispozicích)
Jak je to s oním řídícím systémem? Měli bychom ve výprodeji nějaké vícezónové kontrolery (ex-demo), ale nejprve je potřeba vědět, zda by vyhovovaly zadání (což po pravdě nemusí). Tak je dávám jen ke zvážení...
Jako máme i otočné vyklápěcí modely, ale po pravdě, zrovna je nemusím...
PS: Pro ostatní - u přímovyzařujících beden těchto rozměrů zrovna 10-20°od osy je zcela marginální rozdíl v přenosové charakteristice, navíc jen v nejvyšších kmitočtech. Při klasickém stereu je ono vyosení jen 15°u každé...
PPS: Vestavné reprosoustavy jsou jistě principiálně zcela špatné řešení, to je přeci samozřejmé a profesionálové to nedělají
...

Teď je tak trochu míč na tvé straně hřiště - nemá smysl obhajovat svůj postoj a své motivace. Ostatní nastínili svůj názor na řekněme vestavné reprosoustavy, ale tak trochu to byly reakce na to, co si mylseli, že myslíš ty. To ale nemusí zcela odpovídat realitě a od toho je tu možnost zpřesňovat popis tak, abychom se mohli dobrat řešení. Vestavět jde totiž v podstatě jakákoliv bedna...
Důležité je, zda:
1) je v tvém případě možné použít i možnost vestavby do stěny, ne jen do stropu.
2) zda je možné použít standardní bedny, nebo raději vestavné a samozřejmě případná hloubka
3) Kuchyň a jiné prostory zatím nechme stranou jako "nejsnáze" ozvučitelné, ale třeba u takového obýváku pro 5.1/7.1 by bylo vhodné dát náčrtek dispozic..
4) V případě možnosti použití vestavby do stěny - má se dělat celá předstěna, nebo třeba jen zkosené rohy (10-15°), které zároveň lépe nasměrují reprosoustavy (opět záleží na dispozicích)
Jak je to s oním řídícím systémem? Měli bychom ve výprodeji nějaké vícezónové kontrolery (ex-demo), ale nejprve je potřeba vědět, zda by vyhovovaly zadání (což po pravdě nemusí). Tak je dávám jen ke zvážení...
Jako máme i otočné vyklápěcí modely, ale po pravdě, zrovna je nemusím...
PS: Pro ostatní - u přímovyzařujících beden těchto rozměrů zrovna 10-20°od osy je zcela marginální rozdíl v přenosové charakteristice, navíc jen v nejvyšších kmitočtech. Při klasickém stereu je ono vyosení jen 15°u každé...
PPS: Vestavné reprosoustavy jsou jistě principiálně zcela špatné řešení, to je přeci samozřejmé a profesionálové to nedělají

1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Já myslím, že jsme už probrali, jak vždycky vypadá instalace těch beden, co v kině nejsou vidět, pokud je to správně. Tady je jeden pár podobným způsobem zapuštěný ve stěně a druhý ne. Oba jsou zjevně natočeny k tomu jedinému křeslu a oba zřejmě výškově také sledují polohu hlavy tohoto posluchače, případně i kompromis s posluchačem stojícím (logicky jen ty velké). Nevidím ani nepředpokládám žádné reproduktory ve stropě (a nejde zcela jistě o vícekanálový zvuk s centrem, pochybuji velice, že by šlo o starou kvadrofonii). Také tam evidentně není nic, co by mohlo ke zvuku přidávat obraz. Tedy podle mne dost daleko od tématu. Kolik stupňů bude ucho posluchače od osy jakékoli bedny si asi dovede skoro každý zhruba zjistit sám, v případě stropních to rozhodně budou desítky stupňů. Stropní byly původně jediná povolená varianta a proti tomu jsem se já vymezil. Nikoli proti zapuštěným, ale i ty mají svoji sadu problémů (oproti volně stojícím nebo zavěšeným).
https://www.google.cz/search?q=cinema+b ... d=0CB8QsAQ
H.M.
https://www.google.cz/search?q=cinema+b ... d=0CB8QsAQ
H.M.
Jasně, proto jsem se výslovně dotazoval na možnost použití vestavných do stěny...zatím bohužel bez odpovědi....z části díky ostatním přispěvatelům 
K surroundu - ty měly vždycky v kině zprostředkovat především zvuk prostředí, nikoliv přesnou lokalizaci zvuků mimo plátno. Proto je v tomto případě umístění poněkud nad hlavou celkem malý problém, jak jsme se celkem shodli.
Jinak k těm výklopným -
Ale to je dle mého už trochu víc než úlet.....
K surroundu - ty měly vždycky v kině zprostředkovat především zvuk prostředí, nikoliv přesnou lokalizaci zvuků mimo plátno. Proto je v tomto případě umístění poněkud nad hlavou celkem malý problém, jak jsme se celkem shodli.
Jinak k těm výklopným -

Ale to je dle mého už trochu víc než úlet.....
-
MADMAX
- Uživatel

sledge: "principiálně špatným řešením" jsem označil pokus docílit kvalitní reprodukce POUZE reproduktory ve stropě, o vestavných repro DO STĚNY nebyla v původním "zadání" ani zmínka... jak už tu napsal Hubert - hlavní reproduktory by měly alespoň zhruba hrát ze směru, z něhož má virtuálně vycházet zvuk, jinak o nějaké "realistické" prostorovosti nelze hovořit. Osobně nejsem pro pro poslech hudby zastáncem vícekanálových systémů, stereofonie mi pořád stačí...
MAD
-
MADMAX
- Uživatel

a ještě bych si dovolil poznamenat, že šíře výběru výběru mezi "normálními" stojanovými nebo sloupovými modely (zvl. v momentě, kdy bych řešil problém kvalita reprodukce+osobní preference vs. cena) oproti vestavným modelům do zdi je jistě nejméně 100:1 - a to i kdybych vyloučil extrémy z obou stran (sloupovky za 10.000 ošizené úplně na všem na straně jedné a Nautilusy, Wilson audio, Tannoy Westminster Royal, Avalon Eidolon a podobné "výstřelky" na straně druhé...) Osobně jsem vždy považoval kvalitní reproboxy za OZDOBU, případně DOMINANTU daného interiéru, ne za něco, co je potřeba nějakým způsobem "schovat" 
MAD
-
devotional
- Nováček fóra

sledge:
1) všetky 3 steny sú nosné, preto zabudovanie repro nepripadá do uvahy.
2) už som zmierený s tým, že predné repro (po bokoch TV) budu zavesené na stene so zabudovanou kabelážou. páčili by sa mi čím užšie a dlhšie aby ladili s iterierom.
3) v prílohe preposielam dispozicie obyváku, ktorý je spojený s jedálnym kutom, ale nacentrovanie zvuku by som mieril na umiestnenie sedačky. červenou som zvýraznil poziciu sedačky a zmeny umiestnenia TV z jednej strany na druhú
4) surroundy by som mieril niekam do horných rohov (bud do vinglu medzi stenou a stropom, alebo priamo do stropu)
madmax:
1/ s povodným zadaním máš pravdu, ale aj preto som sa rozhodol diskutovat na tomto fóre aby som sa o tom dozvedel niečo viacej. jednoznačne si na další vývoj diskuzie s hubertom nebral žiadný ohlad
2/ asi fakt niesom na správnom fóre, ale ja reproboxy v rodinnom dome ako ozdobu skutočne nevnímam, čo nevylučuje, že niekto si na tom zakláda.
edit: musím zistit ako sa u vás vkláda príloha
1) všetky 3 steny sú nosné, preto zabudovanie repro nepripadá do uvahy.
2) už som zmierený s tým, že predné repro (po bokoch TV) budu zavesené na stene so zabudovanou kabelážou. páčili by sa mi čím užšie a dlhšie aby ladili s iterierom.
3) v prílohe preposielam dispozicie obyváku, ktorý je spojený s jedálnym kutom, ale nacentrovanie zvuku by som mieril na umiestnenie sedačky. červenou som zvýraznil poziciu sedačky a zmeny umiestnenia TV z jednej strany na druhú
4) surroundy by som mieril niekam do horných rohov (bud do vinglu medzi stenou a stropom, alebo priamo do stropu)
madmax:
1/ s povodným zadaním máš pravdu, ale aj preto som sa rozhodol diskutovat na tomto fóre aby som sa o tom dozvedel niečo viacej. jednoznačne si na další vývoj diskuzie s hubertom nebral žiadný ohlad
2/ asi fakt niesom na správnom fóre, ale ja reproboxy v rodinnom dome ako ozdobu skutočne nevnímam, čo nevylučuje, že niekto si na tom zakláda.
edit: musím zistit ako sa u vás vkláda príloha
-
MADMAX
- Uživatel

2 devotional: já to chápu - ale ono jde taky o to, jak ty bedny vypadaj... může bejt něco hezčího než bedna v krásné dýze, jako třeba Dynaudio Special Twenty-five? Anebo tohle - viz foto... Ale když na tý fotce vidím ten CD player Teac VRDS válet pod stolkem na zemi (zřejmě proto, aby se do něj mohlo dostat co nejvíc prachu a špíny a aby ho robotický vyssavač mohl odřít), tak se mi dělá špatně...
[attachment=0]MarcMilstone.jpg[/attachment]
[attachment=0]MarcMilstone.jpg[/attachment]
MAD
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

A co by jako v tom domě měla být ozdoba ? Pokud někde trávím (rád) čas posloucháním muziky, tak proč by mi mělo vadit, že tam jsou bedny nejen slyšet, ale i vidět ? Vždyť je to v podstatě jen lhaní do vlastní kapsy, předstírání něčeho, co není zastíráním toho, co je.
Co je špatného na přiznané funkci ? Co bude vidět v koupelně, co v kuchyni, co v ložnici, co na zahradě - nějaký DESIGN ?
Ne, pokud to bude opravdu domov a ne jen výstava konceptů, tak tam budou krom pevných instalací zařizovací techniky a nábytku kvanta různých osobních věcí, od prádla, kosmetiky, přes nádobí a jídlo až po stromy a kupku listí.
Mimochodem ubohost té "designové prázdnoty" je dobře vidět i na tom snímku, na stolku jakési rádobyestetické atrapy a technika nacpaná pod ním a nikde ta hromada nejrůznějších datových nosičů, bez které to tenkrát (viz televize) nikdo nemohl skutečně používat. Jo, hrát si na něco, to šlo vždycky.
H.M.
Co je špatného na přiznané funkci ? Co bude vidět v koupelně, co v kuchyni, co v ložnici, co na zahradě - nějaký DESIGN ?
Ne, pokud to bude opravdu domov a ne jen výstava konceptů, tak tam budou krom pevných instalací zařizovací techniky a nábytku kvanta různých osobních věcí, od prádla, kosmetiky, přes nádobí a jídlo až po stromy a kupku listí.
Mimochodem ubohost té "designové prázdnoty" je dobře vidět i na tom snímku, na stolku jakési rádobyestetické atrapy a technika nacpaná pod ním a nikde ta hromada nejrůznějších datových nosičů, bez které to tenkrát (viz televize) nikdo nemohl skutečně používat. Jo, hrát si na něco, to šlo vždycky.
H.M.