Skytec st-250-rušení

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
pospa.josifek

Skytec st-250-rušení

Příspěvek od pospa.josifek »

zdravim všechny mistry zvuku,
mam problém-mam bednu skytec st 250 a potrebuju do neho zapojit radio. Radio hraje čistě, bez sumu, ale jak zapojim to radio do AUX Input, tak začne šumit. zkoušel jsem to zapojit i do Aux Output, no to logicky samozřejmě nešlo, protože je to výstup, jen jsem si to chtěl ověřit.
Neuspeju, ani pokud dam před reprak radia mikrofon-ten mikrofon opět radio rusi a nic z toho nejde. nevite, jak se ruseni zbavit? předem dekuji za jakekoliv rady.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Skytec st-250-rušení

Příspěvek od blaha »

Vyměnit Skytec za něco použitelnýho.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Předpokládám správně, že jde o VHF a dostatečně silnou stanici a že se ti jen nezdá, že to začne šumět, protože to hraje víc nahlas a má také třeba víc výšek ?? Je to na všech stanicích a při všech hlasitostech stejné ? Projeví se to už když zastrčíš propojovací kabel do radia (předpokládám, že má nějaký reproduktor, jinak bys nevěděl, jestli nešumí už samo), anebo až když ho zastrčíš do bedny ? Záleží na tom, jak je to od sebe daleko, případně jak dlouhý je ten kabel ? Co to je za radio a jakou má antenu ? Co to je přesně za bednu, nepovedlo se mi ji najít.

Ovšem pokud stačí jen zapnout bednu kdekoli v blízkosti radia a ono začne šumět i samo, tak buď jinou bednu anebo dej antenu někam úplně jinam (předpokládám, že je rovnou v radiu, doufám má konektor na externí...

H.M.
pospa.josifek

ahoj, model to je st 100-vykon to ma ale 250W, spletl jsem se. Rádio v pohode hraje, akorát, když zapojim kabel, stereo kontrolka sviti, jakmile zapnu bedýnku, zacne stereo kontrolka blikat, a z bedny jde sum. Kabel je dlouhý cca 1,5m. Zkousel jsem jak muj malej tranzisťák (z kterého jsem to chtěl poustet), tak normalni radio. Délka me taky napadla, ale nic se nezmenilo. Rádio? Jedno je ten můj tranzisťák Roadstar, druhý je Sencor (nevim model). Nic narocnejsiho nepotrebuju, o prázdninách to mam ve skole a ted to mam na 2 mesice doma. Chci si jen poustet muziku třeba když sekám, atd.-Prostě na domaci práce ;) nevim, co je VHF-Rádio normalne jede na FM, jedno co.
Díky moc za rady, moc si toho vážím :)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pochop, že ten Skytec evidentně ruší na VHF (FM je to samé) a jelikož s tím nejde nic dělat (pokud ho nechceš vyhodit), tak musíš zlepšit poměr mezi užitečným signálem z vysílače té stanice, kterou chceš poslouchat a rušením ze Skytecu. První a základní opatření je dát radio dál, tedy rozhodně ho nemít položené nahoře. Další je použít k radiu externí antenu, která bude ještě dál a pokud možno výš (to už se realizuje hůře). No a zkoušet se může třeba navléknout na propojovací kabel nějaké feritové kroužky, naladit silnější stanici a natočit optimálně prutovou antenu na radiu atd. NENÍ to problém radia a nemá cenu opakovat, že hraje samo dobře. Pokud má možnost zapnout nuceně mono, tak to udělej, šumět by to mělo míň. Jinak lze pouze zlepšovat ten poměr a doufat, že se to povede dost na to, aby se rušení už neprosadilo. Bohužel dneska si každý dělá co chce a veškeré schvalovací značky nemají absolutně žádnou hodnotu. Brácha si namontoval kolem dílny ledkové reflektory s PIR čidly a teď má bonus navíc - každé rozsvícení je doplněno akustickým alarmem v podobě šumícího radia FM, takže ví, že je někdo venku a nemusí ani koukat z okna :-(

H.M.
pospa.josifek

Jeden mikrofon jede na frekvenci 200,175MHz, nevim, proc se to ovlivnuje, když mam radio na frekvenci 94,3FM. Jo, radio jde prepnout na mono, zkusim to. :) ale přes to sumeni jde slyset trochu muzika, ale sum je silnejsi... Pak se na to kouknu a az budu mit cas, napisu. No nevim, jestli to nejak zprovoznim, ale pokusim se. Díky. ;)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Ty máš zapnuté mikrofony při poslechu radia - to asi těžko, ne ? Z toho případu s ledkovými světly jsi mohl pochopit, že rušit na VHF může dneska úplně všechno, i věc, která vlastně žádné takové pásmo k ničemu nepoužívá, samozřejmě můžou klidně rušit i jejich přijímače a prostě v té krabici může rušit úplně všechno. Proto je jediné řešení dostat na vstup radia (z anteny) víc užitečného signálu, než tam "dovysílá" Skytec a zabránit přenosu jinak (třeba těmi ferity na delším nf kabelu).

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

1. Od tří věcí, které neoplývají kvalitou nečekej zázraky, ani bedna, ani rádia za moc nestojí.
2. FM pásmo, jak psal Hubert, ruší kde co.
3. Je problém jako zdroj použít streamované rádio po internetu, skoro všechny stanice to umožňují a noťas, tablet, nebo šmatlafoun má už dneska skoro každej.
4. Jako soused bych byl fakt urvanej, kdyby mi tam vedle hrála celý léto mizerná bedna rádio, který ani nechci poslouchat. A když mi soused začne rachotit se sekačkou (taky seču zahradu), tak to sice chápu, ale už nechápu, že se to bude snažit ještě přeřvat nějakou muzikou.
5. To skoro bude jak veřejná produkce,takže předpokládám, že po celý léto budeš krom koncesionářských poplatků platit i OSu a ostatní zloděje.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
tomulas
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od tomulas »

Když není veřejná produkce rádio za barem v hospodě, může si u sekání na svým klidně tavit "aprát". OSA na něj nemůže, ale pravděpodobně mu to za chvíli sestřelí soused vzduchovkou :-D
pospa.josifek

Ahoj, zjistil jsem, že ta bedna ruší i když se nabíjí. Už se spoliham jen na flashku :) někdo tady psal o streamovanym rádiu, no u nás na chatě internet není, maximálně mám mobilní, a dostat se i tady na forko je někdy nadlidský úkol, je tu pár teček a ještě Edge.. :D takže streamovat je tady dost problém, a ještě by mi do toho přibyl fup. Ne, díky, nechci. :)
Pak se tady mluvilo o nějaký Ose nebo co, no nemám o tom ani šajn, ale zdejší forum sem tam pročítám, I když sem tam za měsíc :) tipuju, že je to nějaká organizace? Přece mi nikdo nemůže zakázat produkovat muziku na mym pozemku... :D
Co se týče bedny, byla to nejvýhodnější koupě co se týče výkonu /cena, pak je taky na baterky.. Hoďte mi sem bednu na baterie, s výkonem 250W do cca 12 000 Kč. Myslím si, že nic něco Skytec nenajdete. ;)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tak aspoň teď víš, proč do toho nedali taky radio, to by je nestálo moc navíc :-)
Sorry, ale ty úvahy jsou nesmyslné, máš skutečně hromadu šuntu, počínaje masivně rušícím napájecím zdrojem a "nejvýhodnější koupě" to byla jedině tenkrát, pokud jsi přesně takovou hromadu chtěl a levnější už nesehnal. Tady si kromě tebe tu výhodnost asi skoro každý představuje a také realizuje jinak. Radio na zahrádku má spousta lidí a není to Skytec a stálo mnohem míň, o těch W na baterku si můžeš taky nechat jen zdát, to ti řekne každý jednoduchý elektrotechnický výpočet.

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Pokud opravdu pomineme to, že to je opravdu hromada šrotu a "nejvýhodnější" koupě to opravdu nebyla, určitě třeba Ibiza a podobné šroty vyjdou levněji.
Streamované rádio je opravdu nejvhodnější pokud je problém s FM příjmem, pochopitelně to předpokládá nějaké slušné připojení k internetu.
Pořád to nic nemění na tom, že otravovat sousedy tím, že se snažím ještě přeřvat sekačku je opravdu opruz a to i pokud jsi na samotě, zase vyhráváš na lesy.
Když teď vezmu zadání rádio na zahrádku, třeba dobře lze použít autorádio napájené třeba zdrojem z PC a k tomu nějaké dvě až čtyři bedýnky, obstojně jdou třeba použít bedny z vyhořatého setu Genius HF5xxx. Autorádio je jednak stavěné na horší podmínky příjmu, je odolnější na rušení a má většinou vestavěný zesilovač kolem 4x35W, to máš vlastně 140W, bedýnky si můžeš i rozmístit po baráku, či zahradě pro rovnoměrnější pokrytí.
Navíc, když na to příjde, lze jej napájet i z autobaterie, nebo jakékoliv 12V baterie, která bude mit odpovídající kapacitu. Pokud budeš mit rádio i s USB, nebo AUXem, můžeš připojit i další zdroje zvuku.
Já mám třeba takhle řešenej zvuk po baráku (na WC a do koupelny) repra vestavěné ve stropě v podhledech a plně dostačující. Stále se bavíme o rádiu na zahrádku.
No a pokud se chceš i tak o zvuk podělit se sousedem, pak alespoň tak, jako to má udělaný známej (teď jsme tam o víkendu poseděli, popili), taky má na zahrádce použitý autorádio a se sousedama se domluvili, že budou poslouchat jednu stanici, takže to tam nevypadá jak na pouti, sice jsou určité fázové posuny, ale nikdo to tam nesmaží tak aby to mělo vadit při nějakým relaxu, každej si hraje pro sebe a dohodou jsou řešený přeslechy.

EDIT: A teď jsem se koukal na ten Skytec, jak může baterie 12V/12Ah což je snad orientačně 144Wh, dávat výkon 250W po dobu 4-6 hodin.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo, autoradio je pomalu bezcenné a snadno vyměnitelné, takže snadno drží krok s dobou, od kazet přes CD (zatím) po flešky aj. Obvykle má i nějaký ten in/out aux a je to dneska bez mechaniky docela kompaktní krabička. Celé napájení včetně akuzálohy je zase dostupné jako zálohovaný zdroj pro alarmy a kamery, taky hodně sériová záležitost.

H.M.
pospa.josifek

Nejedu na plný pecky, to by mi to urvalo hlavu, trochu u toho myslete... Nejsem jako zvukaři, který maj Master fader na nule, 600 W aparát a potřebujou, aby to bylo slyšet X km daleko. Já se pohybuju kolem Volume 2-3 a potenciometr volume mám maximálně na 2/3. Co se týče kvality zvuku, tak bedně trochu chyběj středy, dá se to poznat u piana a na vokálech, ale není to nic, co by se nedalo na osmi pásmovym EQ doladit.

Co se týče autorádia, tak nemám žádný vyndavací, mám normálně zabudovaný vod Škodovky se Sound systémem , nemám žádnej sunt z Tesca. A žádný starý nemám, a jezdit do servisu kvůli odpojení fakt nechci. ;)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

A máš v něm už tu díru na flešku ? Ona totiž ve starších není a pak je člověk rád, že si může radio upgradeovat za pár korun a nemusí kvůli tomu pořizovat rovnou nové auto. A kvůli tomu je autoradio celkem zajímavé i pro "zvukaře", pokud někde potřebují kombinaci zdroje signálu, ovládání a slabšího zesilovače, snadno nahraditelnou při jakékoli poruše.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“