Aky vybrat zosilovac k home-made bednam 2x250W 8 Ohm?

Výkonové, sluchátkové, předzesilovače...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Otas
Uživatel
Uživatel

Re: Aky vybrat zosilovac k home-made bednam 2x250W 8 Ohm?

Příspěvek od Otas » stř 05. srp 2015 17:39:20

No, to může být chyba podobných zesů, že to něco chytá.
Vyhození jističe bych si zdůvodnil spíše jako projev zdroje problémů, než jako následek selhání zesu.
Na zesu je pojistka, ta asi zůstala "naživu", jestli to správně čtu. Možná kontakt vedení k reprákům s něčím "živějším", možná kapacita mezi vedeními a napájením něčeho neodrušeného.
Vzhledem k trandu na vstupu bych zkontroloval na zesu kontakt zem napájení se zemí signálovou a zemí k reprákům. Někdy tam bývá odpor (řádově desítky ohmů). A zkontroloval bych i bedny (aby "nepřekvapily").
Samozřejmě nejsem děd vševěd, kdoví k čemu tam došlo. Nemusí se vše schovat mezi údajné jediné dvě chyby v elektrotechnice :):
1. Kontakt je, kde být nemá.
2. Kontakt není, kde být má.

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » čtv 06. srp 2015 14:36:47

k odpovedi.
zesilovac dohral akcii az do konce, stim, ze obcas jeden kanal akoby nemal dobry kontakt nekde, ale pred istym casom kolega riesil podobny problem s vypadavanim kanala (A2451), a chyba bola na vstupe, na tom JFET tr.
pri meraniach sa zistilo ze ten inkriminovany kanal, pri vypnuti ostava svietit indikacia az do vybitia kondenzatorov, co nikdy predtym nerobilo. dalsi osud merania som uz pisal, ako dopadol. (odniesli si to aj 3ks koncovych tr. (su tam MJ15022-23)
viem ze ste pisali o vyhybke a o zostave repro. Ked sme to skladali (v 1999, asi tak 3 pary, co ja viem), v tej dobe to bolo dostacujuce az lepsie , dnes je to ako pisete low-end. ale tehda to fungolvalo. ARA9918 boli na SK nezohnatelne, a nejake previjance som nechccel. Na repra typu RCF, 18Sound atd. vtedy neboli prachy, dnes je ina situacia. Bohuzel me zatim nic neprinutilo, aby som bedne musel inovovat, na me akcie staci dodnes.

sry ze pisem raz s diakritiou raz bez, ale bez mi to trva par sekund, kdezto s diak. by to bolo na pulhodky.

Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas » čtv 06. srp 2015 21:41:02

Hm, svítící indikátor říká cosi o nevyváženosti, možná vlivem chyby trandu, vlhkostí, svodem kondenzátoru, nebo nižší kapacitou jednoho z napájecích kondenzátorů - kdyby byly na každou větev zvlášť, což myslím, že Mison nemá. Nedá se to takto víc upřesnit. Nicméně chápu i to, že se člověk nemá spálit dvakrát o stejná kamna a lze snadno porozumět hledání alternativy..

A rozumím, že člověk vyrábí věci v mezích možného rozpočtu, což se týká beden snad úplně nejvíc. Také jsem začínal. Později je to o úvahách, zda dnes třeba nekoupit třeba nějakou slušnou kombinaci Megaton z bazaru. Záleží na očekávání perspektivy, budoucnosti. V každém případě to pro tuto bednu nepřehnat s výkonem zesilovače.

Nevím, jak ostatní, mne diakritika neschází, abych porozuměl.

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 15:07:08

ked som ja zacinal, tak terno bolo 15" bas, subbas, Celestion DCR100, HF50. Ked som chodil po vecšich akciach, tak tam mali vsade svoju vlastnu aparaturu, vtedy ma to nejak nezajimalo. Ked som skoncil s aktivnym hranim dal som sa na svadby,, uzavretu spol. atd a tam mi tieto bedne postacuju. Myslim, ze je velmi dolezite kto stoji za pultom, a ci ma vobec nejaky hud. sluch. Darmo budete mat aparat jak "vino"", ked dotycny bude hluchy jak poleno. Bol som sam svedkom, ze kvalita nerobi sama o sebe zvuk.
k tym bedniam, vedeli by ste vypocitat vyhybku pre dane reproduktory, s delenim na 800 - 4500 , 12-12-18?
viem zeje to mimo toto forum.
a vyjadrili sa len 2 ohladom toho vyberu zosika. Nerad by som siel do Impulzaka, radsej nieco konvecne, mate napady? ideal by bol pre mna QSC RMX1450, alebo Tapco

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. srp 2015 15:53:57

Není to nijak mimo toto forum, ale dotaz na spočítání výhybky je právě docela dobrou ilustrací, jak se doba změnila. Ono to totiž pouze spočítat nejde, ačkoli se to ve starší literatuře předkládá jako řešení a dokonce jediné. Všechny dobře fungující výhybky jsou přinejmenším dolaďované podle výsledků měření, případně je počáteční výpočet nahrazený simulací, ovšem založenou na výsledcích měření jednotlivých měničů.
Starší RMX1450 může být dobrá volba, jsou spolehlivé a kdo to umí, tak je i bez problémů opraví. Tapco je jeden z mnoha od RMX odvozených klonů, vyráběných někde v Číně (další například EAW CAZ, Behringer EP, žádný nevyrábí původní fabrika, ačkoli se jeden místní dovozce PSA moc snažil fotkami s malým rozlišením a hromadou řečí dokazovat opak, aby si zvýšil zisk), je tam znatelný rozdíl, ale stále asi použitelné (záleží na cenách). Z konvenčních jsem už radil RCF IPS (ano, není tam přesně 250W model, ale nepokládám to za velký problém), to už není žádný klon QSC RMX a cena je na nový značkový zesilovač příznivá a hraje dobře.

H.M.

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 16:44:59

RCF - IPS 1700 • výkonový zesilovač • 2 x 450 (4 ohm) • 2 x 350 (8 ohm) • 1000 (8 ohm - BRIDGE) • 100 dB • vstupy: XLR • výstupy: Speakon • rozměry: 89 x 482 x 255 (mm) • hmotnost: 11,7 kg
neni to nejak malo , ten mison ma 15 kg

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 16:58:29

aaaaa, sorry, tireda H, to som si nevsimol, ine koncaky stymto vykonom s H som nevidel tak preto sa cudujem, mno este mam tyzden, inak budem muset konat, asi to skusim s RCF. Dodavate na SK, kolko to asi trva?, dik vopred

Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas » pát 07. srp 2015 17:17:31

Ono je tam znát i ten minimální rozdíl mezi výkonem na 4 a 8 ohmů (cena za lehkost :)).

Pro zajímavost, jak vypadá dobře provedená výhybka na podobný reproduktor jako ARM 9408 (vlastně jeho přímý nástupce) vkládám odkaz: http://www.prodance.cz/data/attachments ... +A7570.pdf
Oproti výše uvedené sestavě bude hrát mnohem lépe na výškách a horních středech (snese více zatížit a bude čistější). Víc možná dodá H.M., který je mimochodem autorem této a mnoha dalších výhybek pro profi na daném odkazu (mám od něj 2 páry skvěle hrajících bedýnek :)).
Samozřejmě téměř výhradně spolu ladí sortiment Prodance (ze snadno domyslitelných důvodů).

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 18:55:45

chapem. Jedna otazka: proc len 2 pasma? (vim vyrovnanejsi chrak., ale!
mam skusenost ze 2 pasma na live ozvuceni dechovky(obcasna moje sluzba), su nevhodne. Mal tu cest dB technologies , RCF ale zvukovo na dechovku neboli. Potom prisiel jeden pan s 4 pasmom äklasicky komin), tak to bol klobuk dole.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. srp 2015 20:25:15

Ano, RCF využívá H třídu už u nižších výkonů, než to dělalo RMX (i když "nižší" jsou jen z hlediska těch neexistujících 2ohmů) a také jsou reálné ztráty v zesilovači poněkud závislé i na zatěžovací impedanci, něco z váhy může ubrat menší krabice a jiné trafo atd. RCF IPS nemají žádné problémy s výkonem a dokonce na té horní hranici využití se mi subjektivně zdají lepší na ucho, není tam prakticky žádný klip, trvale zapojený limiter funguje dobře.
Vývoj beden jde v určitých vlnách, já jsem začínal v době, kdy se dost dramaticky začaly na trhu reproduktorů i beden prosazovat lepší a dostupnější 1" a 2" (a později i 1,4/1,5") drivery, které dovolily dělat slušně hrající a spolehlivá a ekonomická dvoupásma. Typické třípásmo z té doby nemělo šanci splnit poslední dva požadavky současně a už to tak zůstalo, dnes se vracejí už se středy na zvukovodu a ve vyšší výkonové a cenové kategorii. Bedna, jakou máte vy, se asi tak 15 let dost možná u žádné slušné firmy nevyrábí, protože by furt řešili reklamace středového nebo výškového měniče a výhybka by je stála dvakrát tolik, než dvoupásmová - mimochodem ptal jsem se na model 8", protože ta Alpha mi tam nesedí, to byste musel opravdu hrát celé ty roky hodně málo.
Souhlasím s tím, že je to subjektivně zvukově jinak, nesouhlasím s tím, že dvoupásma paušálně neumí dechovku. Předpokládám, že na našem Demo 8 v Houštce jste nebyl ?
V Bratislavě máme pobočku s kamenným obchodem, prodeje na Slovensku nejsou žádný problém. Pokud vidím dobře do evidence, tak mají skladem všechny modely IPS kromě 700, ten by si museli nechat přivézt.

H.M.

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 20:43:13

[quote=" mimochodem ptal jsem se na model 8", protože ta Alpha mi tam nesedí, to byste musel opravdu hrát celé ty roky hodně málo.

H.M.[/quote]
to som nejak nepochopil, hram tak 20-25, akcii do roka
je pravda ze na tych svadbach sa tolko nenamahaju, ale mal s nima aj zopar venkvnich akcii a bylo to bez prblemu.
skutecne tam mam alpha 8 bez m, vyhybku by som sem dal len nevim zaslat obrazok do prispevku. aprropo, zhodne vysledky mi vysli aj v jedmom programe starsiho data HELLISH(z 1997 roku)(myslim navrh), je to jednoduche, ale nekompenzovane, neprisposobene. vim ze dnes uz to je nevyhovujuce. Novsim programom moc nerozumim, vek je kurňa a na mne se uz podpisal.
preto som vas prosil o navrh vyhybky podla terajsich kriterii s danyma repro

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. srp 2015 21:01:13

Nemyslel jsem málo často, ale málo nahlas. Alpha 8 moc nehraje ani nevydrží, totéž APT. Já výhybky početně neřeším zhruba od té doby, co prakticky nedělám klasická třípásma, tedy cca 1998. Nešlo to tenkrát, nejde to ani dnes a není to tím, že by chyběla snaha nebo možnosti (asi málokdo je na tom tady líp, než my).

H.M.

seredan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od seredan » pát 07. srp 2015 21:10:35

rozumim, len mi je divne ze 3 pasma jako zeck, solton, dynacord boli chvalene, samozrejme na tu dobu

Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas » pát 07. srp 2015 22:23:28

Ono je to složitější, ještě před takovými 10 lety byla dvojpásmovka dosti kompromis, buď to umělo výšky, středy a středobasy a neumělo basy (bylo nutno doplnit SW), nebo to umělo výšky a basy, ale neumělo středy (to je případ, kdy se to nehodilo na dechovku).
Problém té bedny s ARM je v tom, že ARM je středobas, čili tato bedýnka v lepším případě patří k první popsané kategorii. ARM slušně zahraje (na rozdíl od pravých basáků typu ARA 9918) i středy kolem 1,5 - 2 kHz a drivery, které umí navázat na 1,5 - 2 kHz a jedou až do 16 kHz dobrým přednesem, jsou běžné. Viz odkaz kombinace v mém předchozím příspěvku.
Vzhledem k malému Xmax středobasů jej na basech snadno překročí a zkreslí to vše, především ty kmitočty, kde ucho zkreslení dobře slyší (cca 1 - 3 kHz). Třípásmo na tyhle kmitočty nasadí jiný reproduktor a zkreslení nenastane, respektive je jen do dělícího kmitočtu. V tom je výhoda třípásma.
Dnes už je řada kombinací basáku (nejen středobasu) se slušným Xmax (např. 15NW76, Kappalite 15LF a řada dalších) se schopnosti zahrát čistě 1,2 - 1,5 kHz, a existujích navazujících 1,4" driverů, které to dotáhnou až k těm 16 - 20 kHz.
Tolik můj názor, samozřejmě nemám patent na rozum.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. srp 2015 22:42:42

Ideálně je potřeba ty věci znát i zevnitř. Ano, špičkové výrobky například těchto značek hrály a pokud někomu ještě fungují, tak hrají výborně, ale bylo to za cenu značné složitosti a speciálních, dnes obvykle nedostupných a neopravitelných měničů. Kdo viděl střeďák ze "zlatých Soltonů", tak ví, o čem mluvím. Ten je opravdu od Alphy 8 světelné roky, stejně tak biradiální výšky, které tam už byly, jsou od APT. Stejně na tom byl Zeck, tudy už prostě cesta dál nevedla a přešli na dvoupásma (taky dobrá). Naopak se nějakou dobu vyráběla velmi špatná třípásma, například i jako Dynacord. Ta by mohl chválit jen hluchý.
Já jsem si v té době také prošel praktickou nemožností dále ekonomicky vyrábět slušná a spolehlivá třípásma, pár desítek jich z té doby za sebou máme (podobné nebo lepší osazení, jako vaše), naopak přes dvoupásma to šlo a jde dodnes. Třípásma jsme na nějakou dobu vypustili úplně a vrátili se k nim až o kategorii výš. Udělal to tak vlastně skoro každý, kdo se chtěl v nějaké slušné pozici udržet.

H.M.

K těm středům - u dvoupásem je celé ty roky jasná tendence snižovat dělicí kmitočet, taky to něco stojí, ale furt míň, než samostatný střeďák, skutečně výkonem a citlivostí odpovídající basáku a jeho výhybka. Nabízí se porovnání hlavně s aktivními bednami, kde se vyvíjejí obě koncepce paralelně, RCF je k tomu asi ideální, ale samozřejmě EAW a Mackie taky hodně naučí.
Naposledy upravil(a) Zdeněk Prodance dne pát 07. srp 2015 22:47:11, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Zesilovače“