live nahrávání do notebooku
-
- Reklama
live nahrávání do notebooku
Zdravím všechny,
může mi někdo poradit, jak udělat kvalitní nahrávku živého koncertu přes notebook? Vyzkoušel jsem spoustu sotwarů, ale zatím jsem nenašel nic vhodného.
Problém je, že notebook nemá v integrované zvukovce linku a přes mikrofonní vstup se mi to také nepodařilo.
může mi někdo poradit, jak udělat kvalitní nahrávku živého koncertu přes notebook? Vyzkoušel jsem spoustu sotwarů, ale zatím jsem nenašel nic vhodného.
Problém je, že notebook nemá v integrované zvukovce linku a přes mikrofonní vstup se mi to také nepodařilo.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: live nahrávání do notebooku
V tom to asi bude, osobně bych na vážný nahrávání nepoužíval integrovanou zvukovku, ale koupil nějakou slušnou externí USB 2 nebo FireWire, EMU, Lexicon, Motu, M-Audio, apod., když prolezeš tohle fórum, tak se to probírá dokonce ve více vláknech.
Slušný 2in/2out se daj sehnat už kolem 2-3tis. (a vejš). K nim většinou dostaneš i nějakej hudební editační a nahrávací software např. Cubase 4 LT apod.
Osobně bych, ale asi pro záznamy, které už nemůžeš opakovat použil třeba minidisk a až potom to natáh do PC/NB. Je to z důvodu, že u PC se ti může kdykoliv klidně něco vyštěnit a nahrávka je nenávratně fuč.
V divadle třeba playbacky a různá mluvená slova pro domíchání představení nahrávám rovnou do PC, ale zvukové záznamy z představení našich ochotníků pro následovné domíchání s videozáznamem, jedu právě tím stylem, nejprve na MD a pak v klidu z MD do PC.
Slušný 2in/2out se daj sehnat už kolem 2-3tis. (a vejš). K nim většinou dostaneš i nějakej hudební editační a nahrávací software např. Cubase 4 LT apod.
Osobně bych, ale asi pro záznamy, které už nemůžeš opakovat použil třeba minidisk a až potom to natáh do PC/NB. Je to z důvodu, že u PC se ti může kdykoliv klidně něco vyštěnit a nahrávka je nenávratně fuč.
V divadle třeba playbacky a různá mluvená slova pro domíchání představení nahrávám rovnou do PC, ale zvukové záznamy z představení našich ochotníků pro následovné domíchání s videozáznamem, jedu právě tím stylem, nejprve na MD a pak v klidu z MD do PC.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Wendo to je ale hooodne obecna otazka. Predne, jaky to ma byt koncert ? Jak by sis ho pral nahravat (primo do dvou stop nebo se pozdeji bude zpracovavat postprodukcne) ? Pro jaky ucel ?
V software problem asi nehledej, obvykle softwary umej tolik co jejich uzivatel ...
V software problem asi nehledej, obvykle softwary umej tolik co jejich uzivatel ...
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Re: live nahrávání do notebooku
Zvučím rockovou kapelu, přibližně asi na střední úrovni. Samozřejmě by se kluci rádi po akci poslechly, aby mohli sami zhodnotit, na čem je potřeba pracovat. Takže mi nejde o špičkovou nahrávku, ale čím lepší, tím lepší. Koncertujeme venku i v sálech. Nahravani bych si představoval co možná nejjednodušeji. Pomocí výstupu z mixu (sluchátkový výstup, AUX nebo podskupina - nemám s tím zatím moc zkušeností) ... ale určitě bych rád využil notebook, pokud to není problém
NB není problém, problém je jen ta neexistence lin. vstupu (MIC nebude slušně použitelný). Asi Ti nezbude nic jiného, než koupit nějakou ext. zvukovku, nejlépe USB. Dají se sehnat od cca 2k, popř. koukej na midi.cz, aukro.cz po nějaké starší bazarovce.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Hele, většina noťasů má právě mikrofonní vstup sloučenej s linkovým, takže záleží co máš za notes? Jinak pro ty pracovní nahrávky bude záznam do notesu stačit a pokud skutečně linku nemá, tak se skutečně zvukovce nevyhneš, pak už záleží na preferencích.
Jednak je potřeba si ujasnit jak připojit PCMCIA bych už asi nebral, protože v novejch NB už ji nepoužiješ, ExpressCard34/54 má výhodu v tom, že karta je většinou celá schovaná, ale máš omezení na 3,5mm jack a nepoužiješ ji jinde než u NB s příslušným slotem, FireWire karty jsou drahá a musíš to rozhraní mít, takže nejlepší je asi USB 2.0.
Můžeš koupit nějakou Creativku tak za 1,5-2K, nebo pak skutečně něco trochu dražšího, ale lepšího za 2-3K, která má ale už 6,3 jack vstupy, lepší převodníky, apod.
Jednak je potřeba si ujasnit jak připojit PCMCIA bych už asi nebral, protože v novejch NB už ji nepoužiješ, ExpressCard34/54 má výhodu v tom, že karta je většinou celá schovaná, ale máš omezení na 3,5mm jack a nepoužiješ ji jinde než u NB s příslušným slotem, FireWire karty jsou drahá a musíš to rozhraní mít, takže nejlepší je asi USB 2.0.
Můžeš koupit nějakou Creativku tak za 1,5-2K, nebo pak skutečně něco trochu dražšího, ale lepšího za 2-3K, která má ale už 6,3 jack vstupy, lepší převodníky, apod.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Sloučenej MIC a LINE? Netvrdím, že to tak není, ale v životě jsem to neslyšel, Ani si neumím představit, jak se to udělá s těmi pěti volty, co jsou na R kontaktu. Pouze znám, že LINE vyvedený na dokinový konektor, linka je pak dostupná přes dokinu nebo port replikator (např. HP).
Tak mě napadá, že pro tenhle účel by asi stačila i Behringer UCA202, http://www.behringer.com/EN/Products/UCA202.aspx , stojí necelou tisícovku. Nicméně je to fakt jen pro tento účel, ty dražší mají už i mic/nástojový vstup, phantom, atd., takže jsou trochu univerzálnější.
Tak mě napadá, že pro tenhle účel by asi stačila i Behringer UCA202, http://www.behringer.com/EN/Products/UCA202.aspx , stojí necelou tisícovku. Nicméně je to fakt jen pro tento účel, ty dražší mají už i mic/nástojový vstup, phantom, atd., takže jsou trochu univerzálnější.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak to maj řešený technicky, ale jelikož se počítačema zabývám, pár mi jich už prošlo pod rukama a vím, že dnešní zvukovky to uměj, jestli to rozpoznávaj podle impedance, nebo jakým způsobem, ale jde to. Netvrdím, že to jde u toho jeho NB, když pošle typ dá se to dohledat.
Můžu se ještě zeptat, jak je to pak tedy s takovou externí zvukovou kartou situováno? Například s tou UCA202. Jestli to dobře chápu, pak bych tedy přivedl výstup z mixu na INPUT této zvukové karty a přes nějaký software to už půjde uložit do PC - myslím to správně?
Přesně tak. Někdy je potřeba trochu experimentovat, kvůli brumu. Soft podle libosti. Je to jednoduchý úkol.
Kuba píše:Sloučenej MIC a LINE? Netvrdím, že to tak není, ale v životě jsem to neslyšel, Ani si neumím představit, jak se to udělá s těmi pěti volty, co jsou na R kontaktu. Pouze znám, že LINE vyvedený na dokinový konektor, linka je pak dostupná přes dokinu nebo port replikator (např. HP).
Ano existuju taketo "programovatelne" line in/mic vstupy a dokonca aj vstup/vystup
Za dobrou muzikou hladaj dobreho zvukara.
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
chtel bych se zeptat kterej výstup z mixu je ideální na to nahrávání?
- noxus
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Prepac ale tato otazka sa mi zda na takej urovni ako tato: "Aky pribor mam pouzit pri dnesnej vecery"
v prvom rade co chces nahravat:?
kazdy nastroj zvlast? - direct out, (Aux)
skupinu nastrojov (spevy)? - Group Out, (Aux)
stereo mix? - Master, Group, Alt. out, rec out
Urcite pokial chces nahravat na nejakej tej urovni tak by som (ako je hore uz par krat spominane) zaobstaral externu zvukovku ktora bude urcite na vyzsej urovni ako integrovane sprostosti v NBookoch. Samozrejme ak chces nahravat viac kanalov tak sa tomu nevyhnes urcite
v prvom rade co chces nahravat:?
kazdy nastroj zvlast? - direct out, (Aux)
skupinu nastrojov (spevy)? - Group Out, (Aux)
stereo mix? - Master, Group, Alt. out, rec out
Urcite pokial chces nahravat na nejakej tej urovni tak by som (ako je hore uz par krat spominane) zaobstaral externu zvukovku ktora bude urcite na vyzsej urovni ako integrovane sprostosti v NBookoch. Samozrejme ak chces nahravat viac kanalov tak sa tomu nevyhnes urcite
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
pokud ma mix TAPE OUT 2x cinch, tak to je nejlepsi. Tam je totiz ta spravna uroven modulace pro posilani do zaznamu. potom ti metry na mixu budou souhlasit s metrama na vstupu zvukovky.OK2MDK píše:chtel bych se zeptat kterej výstup z mixu je ideální na to nahrávání?
Da se to samozrejme i z MAIN OUTu, ale ten byva vetsinou o neco silnejsi.
Nebo aspon takove mam zkusenosti s mixem Yamaha MG10/2.
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
díky nejvíc se mi zamlouvá obětovat (je to pro amaterskou kapelu) jeden aux a jed z neho díky moc za odpovedi