Mikrofon na nahrávání klavíru v sále

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
ImPianoPlayer
Nováček fóra
Nováček fóra

Mikrofon na nahrávání klavíru v sále

Příspěvek od ImPianoPlayer » ned 20. zář 2015 21:15:04

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem mikrofonu na nahrávání "klavírních koncertů" do 3000 KČ. Předem upozorňuji, že v audiu se moc nevyznám (což je také důvod, proč tady píšu :D ). Můj případ je tak trochu ojedinělý, a proto jsem na tomto fóru nenašel řešení mého problému.
Jak už jsem se zmínil, potřebuji mikrofon primárně na nahrávání klavíru v sále kvůli pozdějšímu zhodnocení svých "výkonů". K ničemu jinému bych mikrofon nepoužíval. Nahrávání do počítače v mém případě není možné, a proto se rozhoduji mezi dvěma možnostmi: 1. Koupě diktafonu, ke kterému bych poté připojil nějaký mikrofon
2. Momentálně vlastním zrcadlovku Nikon D5100, ke které bych přikoupil externí mikrofon. Tato možnost se mi líbí víc, protože bych nemusel zbytečně kupovat další nahrávací zařízení a stativ.
V sálu mám možnost umístit mikrofon kamkoliv. Akustika sálu je dobrá a žádné dozvuky (nebo ozvěny) nehrozí. Mé nároky: - nahrávka by neměla obsahovat nijak zvlášť velký šum z publika
- při vyšších tónech nebo dynamice by neměl mikrofon moc šumět ;; Předem moc děkuji za odpovědi

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Mikrofon na nahrávání klavíru v sále

Příspěvek od blaha » pon 21. zář 2015 8:05:10

Ono se to tu řešilo, ale ne přímo v této souvislosti.
Já bych to v tomto případě viděl na nějaký lepší přenosný nahrávadlo (ZOOM, Tascam, atp.), i když finanční rozpočet moc prostoru nedává, v podstatě je nejblíž ZOOM H1 V2.
Někdo na něj nadává, ale já ho mám právě ke kameře jako externí mikrofon a jsem s ním spokojený, jen jsem si na něj udělal antishock držák, je náchylný k manipulačnímu hluku, což by ale neměl být tvůj případ.
K těm dražším se dá připojit už i plnohodnotný mikrofon, třeba i kondenzátorový,
Zrovna tak jej můžeš využít jako eterní mikrofon třeba k tomu foťáku pro záznam videí.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Bassman
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Bassman » pon 21. zář 2015 16:02:33

Pokial ti ide skutocne iba o informaciu ako taku (teda, ako som na tom koncerte asi hral), tak sa priklanam k verzii diktafonu, nakolko s nahravanim na fotak sa mozes stretnut s urcitymi neprijemnostami (obmedzenie dlzky videa, objemovo zbytocne velke data, nachylnost pri manipulacii, moznosti nastavenia, ...). Ten diktafon sa proste niekde polozi, zapne a ide to. A kvalitativny rozdiel medzi fotakom a diktafonom v danej cenovej kategorii by som asi tiez neriesil.

Slusne riesenia ktore by uz urobili aj nejaku tu pouzitelnu nahravku su samozrejme cenovo niekde uplne inde, ale o to ti asi nejde.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

MADMAX
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MADMAX » pon 21. zář 2015 18:12:59

Pokud Ti jde o informativní záznam Tebou hraného klavíru, nebylo by logické umístit mikrofon (nebo celé "nahrávadlo", diktafon a pod.) co nejblíž nástroji, na stojan nebo dokonce přímo do piana, spíš než někde v sále? Rozhodně se zvětší odstup signálu od ruchů ze sálu atp. i od šumu, protože budeš pracovat se silnějším signálem...
MAD

ImPianoPlayer
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od ImPianoPlayer » pon 21. zář 2015 19:44:46

Předem děkuji za všechny odpovědi. Každá informace se mi hodí.
Umístění mikrofonu co nejblíže nástroji je dobrý nápad, ale nevěděli byste, kam přesně? Myslím tím, k jaké části klavíru by bylo nejvhodnější zařízení dát. Protože většinou, když čtu o tomto nahrávání nějaký článek, tak tam doporučují většinou 3 mikrofony různých typů, v různých pozicích atd. Proto by mne zajímalo, jak nejlépe vytěžit z práce s jedním zařízením. ;
Na ten ZOOM H1 V2 jsem se někdy v minulosti díval a líbilo se mi to. Zřejmě to asi bude má volba. Když jsem si poslouchal testy nahrávání, tak mi kvalita zvuku naprosto stačí. I přesto: nevěděli byste o nějakém jiném zařízení, abych měl co porovnávat? Pokud ne, tak si pořídím ten ZOOM a budu spokojen. :D

Ještě jednou díky za reakce

Bassman
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Bassman » úte 22. zář 2015 11:25:15

Pokial sa jedna o kridlo, tak je dobre miesto v tom "vyreze" asi meter od klavira, mikro nasmerovane do otvoreneho klavira. To ti pobere slusne aj klavir aj salu. Cim pojdes blyzsie, tym budes mat menej saly a viac klaviru. Mozes dat mikro aj do klaviru, ale tam byva trosku problem s klepanim pedalov, respektive celej tej mechaniky vo vnutry.
Pokial ide o piano (pianino), mozes to dat nad klavir (vrchny dekel samozrejme otvorit), pripadne aj pred.

No ono je to o dost zlozitejsie, toto ber iba ako take voditko. Treba sa s tymi poziciami potom este trosku pohrat.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“