Brum a šum v monitorech
-
- Reklama
Brum a šum v monitorech
Možná to sem úplně nepatří; řeším brum a šum v monitorech. Když jsou Laney cxp112 linkovým kabelem v auxu tak zvýší brum a když přidám na auxu signál tak začne šumět u behringera to byl takový extrém že jsem koncový poťák auxu měl na minimu. Když ho přepíchnu do Main outu tak je zticha. Zkoušel jsem i symetrický kabel TRS Jack i pasivní Di box milenium od thomana - žádná změna. Nesetkal jste se s tím někdo?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Brum a šum v monitorech
Hele piš ty příspěvky v klidu a pořádně, mě to připadá, že se to na nás snažíš vychrlit a při tom ti vypadně převážná většina důležitého.
Z toho co jsi napsal je jasné jen to, že máš Laney CXP112, předpokládám, že aktivní a že když to připojíš kabelem k mixu, tak bručí, potud asi jasný.
Ale, je potřeba, co je to za kabel (symetrický, nesymetrický) z a do jakého konektoru to zapojuješ, k jakýmu mixu, předpokládám, že k tomu Pro FX22, a teď asi tak odhaduju, že Behringer byl ten mix minulý.
Zkoušel jsi jiný kabel, jiný výstup, co dělá bedna s odpojeným signálovým kabelem, jak se chová, když k ní připojíš třeba noťas, nebo telefon napřímo, atd.
Z toho co jsi napsal je jasné jen to, že máš Laney CXP112, předpokládám, že aktivní a že když to připojíš kabelem k mixu, tak bručí, potud asi jasný.
Ale, je potřeba, co je to za kabel (symetrický, nesymetrický) z a do jakého konektoru to zapojuješ, k jakýmu mixu, předpokládám, že k tomu Pro FX22, a teď asi tak odhaduju, že Behringer byl ten mix minulý.
Zkoušel jsi jiný kabel, jiný výstup, co dělá bedna s odpojeným signálovým kabelem, jak se chová, když k ní připojíš třeba noťas, nebo telefon napřímo, atd.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

http://www.andertons.co.uk/monitors-amp ... onitor.asp
Tohle ? a nepoužíváš náhodou mikrofonní vstup ? To se to nedá stáhnout na bedně a musíš na výstupu z mixu ??
H.M.
Tohle ? a nepoužíváš náhodou mikrofonní vstup ? To se to nedá stáhnout na bedně a musíš na výstupu z mixu ??
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Mikrofonní vstup nepoužívám.
Připojuji to do linky a zkoušel jsem jak nesymetrické různé nástrojové Jack, taky stereo kabel jack a i co mám starý nesymetrický mikrofonní XLR Jack. Při odpojení kabelu brumí ale jen opravdu lehce, mix i bedna je na stejném přívodu s přepěťovou ochranou. po připojení brum zesílí a když jenom pustím aux což je na mackiem označeno jako mon (mikrofon je vyp.) tak začne šumět a čím víc přidám tím je to logicky horší. Puvodně jsem to připisoval starému mixu (behringer)kde opravdu na vstupním signálu jsem dal na poťáku AUXU max12 hodin ale na koncovém jsem mohl dát minimum popř skoro geometricky vpředu ubrat vzadu přidat ale na mackiem to dělá taky sice můžu přidat víc ale i poťak na bedně dávám max na tři čtvrtě ale když to píchnu do jack main outu tak to přestane šumět i brum se vrátí do"nepřipojeného stavu" a bednu můžu "vohulit". Jak jsem psal zkusil jsem i pasivní di-box abych aspoň oddělil tu zemní smyčku jestli tam je ale nic. Možná se s tím někdo už potkal nebo to tak má být... nevím na jiných forech píšou vyndat piezo a dát hornu popř vyhodit celej vnitřek ale to bych je nemusel kupovat. Ještě večer vyzkouším ten noťas a ještě vlasně mám malého phonixe toho taky zkusím pak se podělím o zážitky. Jediné co mne ještě napadá jestli není problém mezi vstupní a výstupní impedancí? ale to už je pro mně fakt moc.
Připojuji to do linky a zkoušel jsem jak nesymetrické různé nástrojové Jack, taky stereo kabel jack a i co mám starý nesymetrický mikrofonní XLR Jack. Při odpojení kabelu brumí ale jen opravdu lehce, mix i bedna je na stejném přívodu s přepěťovou ochranou. po připojení brum zesílí a když jenom pustím aux což je na mackiem označeno jako mon (mikrofon je vyp.) tak začne šumět a čím víc přidám tím je to logicky horší. Puvodně jsem to připisoval starému mixu (behringer)kde opravdu na vstupním signálu jsem dal na poťáku AUXU max12 hodin ale na koncovém jsem mohl dát minimum popř skoro geometricky vpředu ubrat vzadu přidat ale na mackiem to dělá taky sice můžu přidat víc ale i poťak na bedně dávám max na tři čtvrtě ale když to píchnu do jack main outu tak to přestane šumět i brum se vrátí do"nepřipojeného stavu" a bednu můžu "vohulit". Jak jsem psal zkusil jsem i pasivní di-box abych aspoň oddělil tu zemní smyčku jestli tam je ale nic. Možná se s tím někdo už potkal nebo to tak má být... nevím na jiných forech píšou vyndat piezo a dát hornu popř vyhodit celej vnitřek ale to bych je nemusel kupovat. Ještě večer vyzkouším ten noťas a ještě vlasně mám malého phonixe toho taky zkusím pak se podělím o zážitky. Jediné co mne ještě napadá jestli není problém mezi vstupní a výstupní impedancí? ale to už je pro mně fakt moc.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Piezem apod to rozhodně nemůže být, to snad ani nemůže nikdo vážně radit, ale dělají si z tebe srandu. Kabel má být symetrický s Jackem TRS na obou stranách. Mělo by se to chovat podobně ať je to v jacku main out nebo v kterémkoli jiném, všechny ten mix má pouze impedančně vyvážené a můžeš je postupně také vyzkoušet. Pochopitelně šumu tam bude tolik, kolik ho na předchozích regulacích úrovní dopustíš, stačí to někde mít úplně blbě (nejprve staženo a pak zesíleno) aby se odstup zhoršil. Proč vlastně nestáhneš víc tu bednu, ty si taky myslíš, že to je nějaká regulace výkonu a že by pak míň hrála ? Neříkám, že to je právě tady optimální, ale kdyby mi něco moc šumělo a bručelo, tak začnu stahovat rovnou na tom a ne o X stupňů před tím.
H.M.
H.M.
No poslechově přidává na hlasitosti. Jako "zesilovač" v nějakém vlákně tu psali že na 12ti má optimum ale zároveň mluvili o kontrolce clip a normálních pa bednách. Tak nevím jestli je to pravidlo i pro přposlechy. Zatím jsem se spíš držel tak na 3/4 hlasitosti
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Co to je "poslechově přidává na hlasitosti" ? Co jiného by to mělo dělat ? Ono nejde přidat na hlasitosti úplně stejně na mixu a na bedně to přitom dát na míň ? To je naprosto normální postup kdekoli mám špatný odstup, protože to zlepší poměr mezi užitečným signálem a rušivým pozadím. Horním limitem je teprve vznik zkreslení z přebuzení nějakého stupně, to bys měl slyšet i kdyby to neindikovala žádná kontrolka. Zvukař, který to neslyší, je naprosto nepoužitelný.
Já tu bednu vůbec neznám, takže netuším, jak tam mají udělané vstupy a jaké mají parametry, pokud to někdo nehodí do placu, tak se prostě musí experimentovat. Ovšem těžko to bude mixem, když máš stejné potíže i s dalším v řadě. Zbývá bedna, kabel, způsob použití.
H.M.
Já tu bednu vůbec neznám, takže netuším, jak tam mají udělané vstupy a jaké mají parametry, pokud to někdo nehodí do placu, tak se prostě musí experimentovat. Ovšem těžko to bude mixem, když máš stejné potíže i s dalším v řadě. Zbývá bedna, kabel, způsob použití.
H.M.
Asi jsem se špatně vyjádřil, poslechově myslím jako na normálním zesilovači 0- Max když začne zkreslovat je mi jasný že vstupní signál je moc proto poťák mám na 3/4. Půjdu to vyzkoušet
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

3/4 a plná nebývá moc velký rozdíl, dej to klidně na 1/10 a hlasitost nastav na mixu, ne na bedně. A opět tak, že počínaje od gainů (případně už regulace výstupní úrovně na nástrojích) co možno nejdál držet maximum dosažitelné bez zkreslení a stahovat až na konci. NIKDY se to nedělá naopak, to je recept na velmi špatný odstup i u celkem dobrého a správně zapojeného zařízení.
Tohle pravidlo se porušuje u koncových zesilovačů zapojených za DSP, který slouží i jako ochrana beden před přetížením, protože tu by úplně vyřadilo, kdyby někdo omylem přidal přímo na zesilovačích. Ovšem ty zesilovače jsou pravidelně tak málo citlivé, že s odstupem problémy nebývají.
H.M.
Tohle pravidlo se porušuje u koncových zesilovačů zapojených za DSP, který slouží i jako ochrana beden před přetížením, protože tu by úplně vyřadilo, kdyby někdo omylem přidal přímo na zesilovačích. Ovšem ty zesilovače jsou pravidelně tak málo citlivé, že s odstupem problémy nebývají.
H.M.
Pokud jeden výstup z mixu šumí a druhý ne, může to být několika věcmi. Jestli je to pre fader aux, tak tipuju, že tam je nakroucený na maximum, nějaký vstup co se třeba vůbec nevyužívá, nebo nějaká podobná pitomost, která nejde do main výstupu. Jinak by to mohlo být třeba i tím, že výstup MAIN je jinak zapojnený než výstup AUX. I když je to třeba oboje Jack, jeden může být symetrický a druhý nesymetrický. Chce to kouknout na blokové schéma a zjistit co z toho mixu leze přes který výstup a podle toho použít kabely a ne zkoušet jestli náhodou nepomůže TRS namísto TS. Brum v jednom vstupu a vdruhém ne, by možná ukazoval na špatně zvolený kabel a šum zase na něco nevhodně zeslabeného, co se pak musí zesílit i s tím šumem. Což se už probíralo výš. Pak by to mohla být i závada v mixu, ale netipoval bych to na ni.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Main Out, na XLR plná symetrie, na TRS odporová symetrie, vše ostatní odporová symetrie.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdravím po víkendu,
Tak jsem to testoval; přehrávání z mobilu i noťasu bez problému šum se neobjevuje brumík je lehký dá se s ním žít a nezvětší se.Jiné je to při připojení k mixu tam šumět začne. Testoval jsem to na třech různých 1)Mackie profx22 2)Behringer Xenyx x2222 3) Phonic mm1202xp. Všechny parametry ,jak na bedně tak na mixu jsem dal na nulu nebo chcete li 12 hodin nejlíp na tom byl paradoxně třetí zmiňovaný.Každopádně jsem došel k závěru že šumu se asi nezbavím. Bedna na poloviční výkon bude muset muzikantům stačit
Ještě jsem zkusil spektrální analýzu mobil tedy není ideální ale jedinej dostupnej. první obr. je vždy nezapojená bedna, druhý zapojená na 0 a třetí s výstupním poťákem na mixu na 3/4.Do vstupů mixu jsem nic nezapojoval a korexce všech vstupů jsem srovnal i když aux je pre.
Tak jsem to testoval; přehrávání z mobilu i noťasu bez problému šum se neobjevuje brumík je lehký dá se s ním žít a nezvětší se.Jiné je to při připojení k mixu tam šumět začne. Testoval jsem to na třech různých 1)Mackie profx22 2)Behringer Xenyx x2222 3) Phonic mm1202xp. Všechny parametry ,jak na bedně tak na mixu jsem dal na nulu nebo chcete li 12 hodin nejlíp na tom byl paradoxně třetí zmiňovaný.Každopádně jsem došel k závěru že šumu se asi nezbavím. Bedna na poloviční výkon bude muset muzikantům stačit
- Přílohy
-
- Spectrum_analyse.jpg (33.04 KiB) Zobrazeno 3484 x
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Proč by měla bedna být na poloviční výkon ? Kde si myslíš, že se ten výkon nastavuje ? Zkusil jsi, co jsem ti doporučil, tedy dát bednu na nějaké hodně nízké nastavení vstupní citlivosti a dohnat to mixem ? Je ti jasné aspoň to, že výstupní úroveň z mixu je něco úplně jiného, než výstupní úroveň z nějakého telefonu apod. ? Podle mne s vysokou pravděpodobností nemáš žádný problém s HW, jen to špatně používáš.
H.M.
H.M.
Teď se ztrácím.... já myslel že to na aktivní bedně funguje jako koncový zesilovač nebo volume na rádiu ne jako gain; možná pletu jabka s hruškama;
Když má bedna 120W RMS tak využitelný výkon je tak 1/3 cca 40W souhlasí? Pokud ji dám (nonius má 0 až 10) na 1 což je ta 1/10
tak je strašně potichu, zmizí samozřejmně brum i šum ale dva metry od ní už se neslyším a mixem zesílím výstupní signál dle papírů max. o 22 dBu. (pořád žiju v přesvědčení že Waty udávají kravál)
Když má bedna 120W RMS tak využitelný výkon je tak 1/3 cca 40W souhlasí? Pokud ji dám (nonius má 0 až 10) na 1 což je ta 1/10
tak je strašně potichu, zmizí samozřejmně brum i šum ale dva metry od ní už se neslyším a mixem zesílím výstupní signál dle papírů max. o 22 dBu. (pořád žiju v přesvědčení že Waty udávají kravál)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ne, žádný zesilovač ani aktivní bedna NEMÁ REGULACI VÝKONU (tedy až na naprosté výjimky a pak to nebývá tím knoflíkem vepředu), má pouze další "gain". Píšu to furt dokola, včetně tohoto vlákna a prd platné. Ani na tom radiu to není nic jiného, akorát radio nemá jiný prvek, kterým by šlo to zeslabení kompenzovat, ty jich tam máš hned několik (v každém mixu). Projdi si konečně ten blokáč, abys viděl, které to jsou a na co dalšího který může mít vliv. 22dBu není "o", to je zřejmě maximální výstupní napětí (kolem deseti voltů). Máš někde udanou citlivost té bedny ? Já to nenašel, ale klidně může být i 0,1-0,5V, takže 20-100x víc, než umí dát mix. V tom je nejspíš celý tvůj problém.
H.M.
H.M.