meraci mikrofon dbx rta-m

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
wateruba

Re: meraci mikrofon dbx rta-m

Příspěvek od wateruba » čtv 17. pro 2015 15:59:07

Wow, to sa ale vysplhalo. Len skoda ze m30 predavaju za cca 680 dolarov tak som si myslel ze na € to bude menej ale ked som sa pozeral tak tu (EU) je za 829€. Nasiel som ale M23 za 590€. To by sa este dalo. Aky je medzy nimi rozdiel?

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 17. pro 2015 17:41:33

Neřekl bych. Stále jsme zcela ve tvém původním rozpočtu, nesmíš si z celého textu vybrat vždycky jen ten nejdražší a dělat jako že ti ho někdo vnucuje. Opak je pravdou. Mimochodem opravdu drahé měřicí mikrofony jsme zatím vůbec ani nenakousli, protože k tomu není žádný důvod.

H.M.

wateruba

Příspěvek od wateruba » čtv 17. pro 2015 17:53:55

Viem ze profi meracie mic stoja niekolko tisic €. Nerobim si iluzie ze ked dam za mic 600€ ze mam nieco extra. Len chcem nieco co mi meranie bude co najmenej skreslovat a hlavne namera mi 20Hz--20Khz. Chcem nieco trosku lepsie nez mi je treba. A co ten M23 oproti M30?

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 17. pro 2015 19:10:03

No je to asi jako 23 proti 30 nebo 589 proti 829, já osobně bych volil ten Haun, protože s podobným od téže firmy mám dobré zkušenosti, kdybych chtěl dražší, tak bych sáhnul až po něčem, co slibuje větší rozdíl. Je to ale spíš hypotetické, protože sice mám i takové, ale už úplně jiné (klasické ACO a B&K), takže jsem před touto volbou nestál.

H.M.

jammixer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jammixer » čtv 17. pro 2015 19:58:26

water.. čo si slubuješ od rovnej krivky mikrofonu potrebuješ ešte jeden aspekt aby to bolo bolo v tomto smere pre teba zajmave a to rovnu krivku reproduktorov ktore budeš použivat pri merani .. garantujem ti že rovnejšia bude u ktorehokolvek meracieho mikrofonu . navyše Ťa aj tak budu zaujmať len porovnavačky medzi meraniami ..alebo máš premyslenu nejaku zaujmavu techniku o ktorej som doteraz nepočul ?. kludne popiš ako to maš v plane merať.
ja použivam superlux ecm999 meral som jeden reproduktor ktory ma celkom presne definovanu krivku od vyrobcu a ten moj vysledok je veelmi podobny takže u mna spokojnosť s presnostou .

ak máš nejaky dobry kond. mikrofon teraz , skus si snim vyskušať jedno meranie, zbal si všetko do krabičky a potom zopakuj s rovnakym nastavenim , uvidiš že ta prestane zaujmať nejaka detailna presnosť. proste sa ti to dvakrat nepodari zmerať uplne rovnako

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 17. pro 2015 20:14:28

Mně se to běžně daří, tedy změřit opakovaně totéž. Komu ne, tak něco má nebo dělá blbě anebo opravdu měří něco, co se změnilo. A s tou kalibrací mikrofonu podle údajů výrobce o bedně, to snad nemyslíš ani vážně. Můžeš na ty údaje dát nějaký odkaz ? Ten Superlux je právě jeden z těch mnoha Behringerů pod různými názvy. Má to všechno nějakou použitelnost, ale je velmi dobré vědět, kde končí, aby se náhodou nehledaly problémy jinde, než skutečně jsou.

H.M.

jammixer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jammixer » čtv 17. pro 2015 20:29:44

superlux vyraba produkty pre firmy ako sony a i. a na zaklade ziskaneho know how vyraba aj vlastne vyrobky hlavne mikrofony .
vačšinou čo čitam tak splx ecm999 je na rozdiel od Behringu ecm8000 chvaleny .je to uplne iny produkt .
nejaka firma v europe predva tento mikrofon aj s presnou kalibračnou krivkou, samozrejme drahšie .
ja som nekalibroval mikrofon čitaj poriadne cháp normálne.

samozrejme ked zopakuješ meranie po sebe viac krát je to to totožné .. ale skus merať ( na druhy den ) pri 24bit dynamickom rozlišeni :wink:

edit.* možno to uplne iny produkt neni ak to dava behringer vyrabat u superlux
.. pozeram že to ma rovnaku krabicu :lol:

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 17. pro 2015 21:18:19

Nesmíš tu propagandu tak žrát. Prostě to tam daleko někdo vyrábí a všude se to pod milionem názvů prodává. Originální na tom občas bývají jen ty marketingové žvásty, ale ani to často neplatí, protože kdo by se tím vymýšlel, když to jde opsat jinde. Dej sem odkaz na tu svou referenční bednu, uvidíme s kolika bity si vystačili.
Já samozřejmě měřím některé věci i v mnohaletých intervalech a často ani nejdou zajistit podobné podmínky měření, přesto je to stále docela slušně konzistentní a odchylky něco znamenají. Pokud ty to máš jinak, tak neměříš, jen vizualizuješ.

H.M.

jammixer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jammixer » čtv 17. pro 2015 22:05:40

poradil som aby to vyskušal najskor s bežnym mikrofonom, hlavne aby sa zorientoval v programoch a celkovo to napovie čo to aj o potrebe/nepotrebe 1000e mikrofonu. to ma zadarmo.
Zdeněk Prodance píše:Dej sem odkaz na tu svou referenční bednu, uvidíme s kolika bity si vystačili.
vidim že rád vrtaš tak si poslúž
eminence gitar reprak s 5db značenim .
a skor než niečo napišeš najdi presnejšiu od nejakeho hifi

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 17. pro 2015 22:45:58

Normálně ty emotikony nesnáším, protože slovem by mělo jít vyjádřit všechno, ale chtěl bych tě speciálně poprosit, abys je používal důsledněji. Já fakt nepoznám, kdy si děláš prdel a kdy to myslíš vážně, takže moje reakce mohou snadno být úplně mimo mísu. Pokud možno aspoň jeden v každé větě, ano ?

H.M.

wateruba

Příspěvek od wateruba » čtv 17. pro 2015 23:13:40

Co sa tyka mojho audia tak je to genelec 8020 a sub genelec 7050. Laicky si myslim ze ked si chcem pomoct co najlepsie dorovnyt hrby a prepadliny tak mi asi nepomoze mic co ide napr od 50 po 16 khz a vo velkych toleranciach. Ale ako som uz spominal necakam naivne ze mi to urobi rovnu ciaru. Len by som bol rad keby mic bere cele pasmo a samozrejme ze nie " +/- 10db". Ta m23 by bolo moje max co by som si mohol dovolit. Nanic je ze nemam predstavu coho by sa mi dostalo za 100€ za 600€ alebo napr za 1000€ co uz je samozrejme mimo mna.

jammixer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jammixer » čtv 17. pro 2015 23:47:00

medzi činskym mikrofonom za 100 a nemeckym za 600 je rozdiel =" preboha len aby nikto nezistil že som to nahraval na činsky za 100".
alebo meral

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 18. pro 2015 0:10:53

Já jsem sem dával odkaz na web, kde je celkem dost takových "porovnávacích měření" různých mikrofonů z té kategorie "laciný kterým by se mělo dát něco změřit". Je to myslím celkem přehledné a kdo si těch grafů pár desítek projde, tak zjistí, co zhruba může čekat. Samozřejmě na pár kusech z jedné serie anebo jen jednom mikrofonu ještě nejde ověřit seriovost, ale ta je tam dost dobře dokumentovaná desítkami Behringerů a Megatonů. Rozdíly na nízkých kmitočtech jsou způsobené převážně zvoleným způsobem měření a samotné mikrofony by vesměs neměly mít žádný problém od dostatečně nízkého. Naopak od cca 5kHz nahoru už jde o skutečné rozdíly a tam se od sebe jinak možná těžko pochopitelné cenové rozdíly také projevují (kromě jiných věcí, jako je třeba zkreslení, stabilita, odolnost...).

H.M.

BVaudio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od BVaudio » pát 18. pro 2015 7:19:51

Laicky si myslim ze ked si chcem pomoct co najlepsie dorovnyt hrby a prepadliny tak mi asi nepomoze mic co ide napr od 50 po 16 khz
Myslíš si to naozaj laicky.. Píšeš, že chceš merať (korigovať) vplyv miestnosti, to má význam len na basoch, po kmitočet obvykle do niekoľko 100 Hz ( cca 300-500) podľa miestnosti (tzv. Schroederova frekvencia, viac Google..). Miestnosť (rezonancie) urobí skoky bežne aj +-20dB, tak je zbytočné riešiť mikrofón na +-0,5dB. Ak sa to podarí na basoch zrovnať na +-5dB , tak to bude veľký úspech. Význam má orezať "hrby", snažiť sa doplniť "diery" nie je dobrý nápad. Nerovnosti na stredoch a výškach (významný je hlavne priamy zvuk, daný boxom) sa majú odstrániť pri návrhu boxu, nie ladením miestnosti.
Navyše to doladenie platí pre jedno posluchové miesto, pohneš sa 20cm a všetko je inak. Najprv si stiahni nejaké voľné meracie programy, naštuduj teóriu, a skúšaj kľudne aj s tým ECM. Nepotrebuješ kalibráciu SPL a v pásme , kde potrebuješ merať je rovný viac ako dosť. Keď ťa to bude baviť aj neskoršie, má význam kupovať niečo "profesionálnejšie".
To H.M.
Kalibrácia lacného mikrofónu zrovnávacím meraním s kalibrovaným mikrofónom (dve merania po sebe, presne rovnaká poloha..) a vygenerovanie kalibračného ("opravného") súboru , ktorým sa potom korigujú merania ,je bežný a normálny postup. Podstatné je , že ten mikrofón musí byť všesmerový, (omni, guľová charakteristika).

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 18. pro 2015 11:29:19

Jasně, vždyť to tak dělám. Akorát je k tomu potřeba aspoň něco mít a i trochu umět, proto to nemůže dělat úplně každý a proto obvykle stojí mikrofon s "papírkem" víc než bez něj. Souhlas i se zbytkem, ale ono to obvykle neskončí jen u té místnosti a dotyčný si bude chtít ověřit, jak mu ty bedny hrají (nebo co se děje, když se mu zdá, že jedna nehraje apod) a pak už je potřeba mít mikrofon, kde je trochu spoleh i na ty horní dvě oktávy, kde už ty mikrofony rozhodně nejsou víceméně rovné anebo rozdíly zanedbatelné.

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“