Nenahrává kondenzátorový mikrofon

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Sprinter6

Nenahrává kondenzátorový mikrofon

Příspěvek od Sprinter6 » pát 18. pro 2015 9:36:24

Zdravím,

prosím o pomoc. Kupoval jsem si zvukovku UR22 do které jsem zapojil RODE M2 mikrofon, čistě na karaoke. Bohužel mikrofon nesnímá zvuk. Nevíte v čem by mohl být problém? Musí být k mikrofonu automaticky připojen také výstup do beden? Jinak nevím, sluchátka jdou zesilovat v pohodě a žádný softwarový problém co se týče klasického nahrávání zvuku jsem dosud nezaznamenal, nevím však není-li něco speciálního u těchto kondenzátorových miců. Prosím o radu

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Nenahrává kondenzátorový mikrofon

Příspěvek od blaha » pát 18. pro 2015 13:01:34

Možná blbej dotaz, ale Phantom zapnutej máš?
Svítí ti kontrolka +48V?
Kabel je zapojený dobře?
Když vykroutíš víc citlivost, rozbliká se ti kontrolka Peak?
Vidíš zvukovku v PC a DAW?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Sprinter
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Sprinter » pát 18. pro 2015 13:32:07

Všechno mám/sedí (na mikrofon ještě podle návodu přišel těsnící kroužek :-D ) až na ten Peak ten nesvítí a blikne jen když tam vrážim mikrofon (hned co se dotkne zdířky pak už nic) :( jinak svítí klasika phantom a usb.. v pc ho jinak vidět je, ale audacity ho nebere. Podobný to bylo o měsíc dřív ještě na mikrofonu za pár stovek, který zas nešel do vstupu na předním panelu, ale šlapal jen vzadu. Tady ovšem nevím zda-li jde o napájení nebo propojení.

MADMAX
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MADMAX » pát 18. pro 2015 13:51:55

Takže 1) zkontroluj kabel: je ten kabel symetrický, tzn DVA dráty + stínění? 2) musí být XLR - XLR, na jackové piny v Combu není fantom (úmyslně, aby nelezl do nějakého linkového výstupu) přiveden. Zkus ohmmetrem, že skutečně vede pin 1 na 1, 2 na 2 a 3 na 3, zda není některý vodič přerušen či zda někde není zkrat. 3) vyzkoušej mikrofon na jiném zařízení, např. zapíchnutím do nějakého mixáčku s fantomovým napájením (pokud možno nejprve se nějakým cizím, zaručeně dobrým kabelem a poté se svým kabelem). Pokud oboje funguje, tak je chyba ve zvukovce...
MAD

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 18. pro 2015 16:02:43

Byl sem v hudebninach a problém je ve zvukovce asi nastavení či co, ale už se alespoň můžu zaměřit na googlovani užšího tématu. V tomhle jsem bohužel opravdu nováček amatér ;)

jammixer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jammixer » pát 18. pro 2015 17:06:01

:roll: ? jaky je vysledok

ak funguje mikrofon spravne , zistiš pootočenim mix potenciometra na input (skontroluješ na sluchatkach alebo cez lineout)
v audacity je viac možnosti volby input drivera ,pobehaj všetky , je tam priamo lištička na ploche nastrojov ,..
a je tam ešte nastavenie hlasitosti mikrofonu a tak s tym sa pohraj tiež .

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pát 18. pro 2015 17:16:25

Návštěvník píše:a problém je ve zvukovce asi nastavení či co
To má znamenat jako co, to jsou hudebniny, kde jsi to koupil, nebo tě jen tak odbyli a hledej si to sám.

Předně je mi divné, že i když vytočíš gain na maximum, tak že se nerozsvítí, nebo neproblikává peak, pochopitelně při dodaném nějakém zvuku do mikrofonu (stačí do něj promluvit).

To že je nějaké špatné softwarové nastavení zvukovky je dle mne téměř nepravděpodobné, teda v tom smyslu, že by tam bylo nějaké sw vypnutí nebo zakázání phantomu, nebo vstupu.
Jakmile nahrávací sw vidí oba kanály zvukovky a nahrávacím stopám je lze přiřadit, tak v tomto směru nemůže být nic sw špatně.

Udělej to co radí Madmax, změřit kabel (musí být XLR-XLR), vyzkoušet mikrofon jinde a s jiným kabelem, pokud tam bude fungovat, vyzkoušej svůj kabel (ale předtím ověř, že ho máš správně zapojený a že nejsou mezi sebou zkratované nějaké piny), pokud i tak bude fungovat pak hledej problém ve zvukovce, nebo nastavení nahrávacího sw.

Na zvukovce musí být pochopitelně nastavený gain, ideálně aby maximální dodaný zvuk byl těsně před rozsvícením peak diody. Pak po připojení beden nebo sluchátek a nastavení poťáku Mix na Input by jsi měl slyšet sám sebe.
Tady se dostávám k ovládacím prvkům zvukovky, z pohledu nahrávání do Adacity (nebo podobného) jsou na zvukovce pouze důležité vstupy, jejich gainy, přepínač HiZ (nech vypnuto) a phantom, veškeré ostatní prvky jsou pro výstup a průchozí monitoring.

Tím se vlastně dostávám k tvé větě o zapojeném mikrofonu zezadu, jednak zezadu jsou pouze výstupy, to je špatně tam připojovat mikrofon a nechápu jak ti to mohlo fungovat. Za druhé to vypovídá o tom, že ten kabel má na konci jack.
Takže za předpokladu, že stále používáš ten samý kabel, fungovat to nebude.
Kabel musí být XLR-XLR zapojený 1:1 (jak už psal MAD).

Pokud máš vše správně, podle rad výše, mikrofon ti rozbliká peak a mluví do sluchátek nebo výstupu do beden, počítač zvukovku vidí, v Audacity máš správně naroutované kanály a u nich nastavené, že mají zrovna nahrávat (tuto funkci předpokládám podle jiných DAW) a stejně ti do PC nic neleze, viděl bych to na HW problém na vestavěném AD převodníku v kartě.

Z počítače ti přes kartu zvuk ven jde?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

MADMAX
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MADMAX » pon 21. pro 2015 12:04:32

tak jak to dopadlo? Když už se tady snažíme, dej aspoň vědět, jestli to mělo nějakej smysl. Jako že na chvilku pustíš varovný blinkry... ;-)
MAD

Sprinter
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Sprinter » stř 23. pro 2015 19:42:11

tak čím začít,asi nejdřív tím, že jsem na to teď neměl moc času, stejně jako se mi moc nevedlo přihlášení, ale to je jedno, v hudebninách, kde jsem kupoval kabel jsem otestoval mikrofon a na jejich zvukovce šel i s tím kabelem. Mám také bohužel problémy s PC, takže sem se neodvážil zatím stahovat z netu licencovaný software, ale dnes to risku a pokud stále zvukovka nebude šlapat, tak už nevím, vše jsem nainstaloval a propojení se zdá taky ok vzhledem k faktu že funguje jak kabel tak sluchátka ve zvukovce, omlouvám se za pár dní nečinnosti a přeju všem krásný svátky :)

Sprinter
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Sprinter » stř 23. pro 2015 19:47:41

Jinak připojením toho mikrofonu "zezadu" bylo míněno na počítač ne zvukovku. Přední panel pc nebral předchozí mikrofon (jack). Možná je problém v nastavení těch kanálů, ale ten audacity mi nic zatím nehlásil, tak zkusím ten cubase

Sprinter
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Sprinter » čtv 24. pro 2015 21:36:27

Problém stále přetrvává, i cubase jde a zvukovka je tam vidět. Problém je stále co se týče snímání mikrofonu (škály hlasitosti, nahrávání "vůbec něčeho"), asi v ovladačích, nebo softwarových nastaveních, opravdu nevím proč to nemůže být jednodušší :(

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 25. pro 2015 0:30:32

Tak si pusť nějajek jednoduchej software, kterému budeš rozumět. Pro nahrání jednoho mikrofonu stačí fakt cokoliv.
A poté již můžeme hledat chyby tam, kde skutečně jsou. Už jsi zkoušel ověřený kabel XLR-XLR? Jinou zvukovku u kamaráda? Svoji zvukovku s jiným mikrofonem?
Dělám, co mě baví.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 25. pro 2015 15:58:24

TomasVv píše: Už jsi zkoušel ověřený kabel XLR-XLR? Jinou zvukovku u kamaráda? Svoji zvukovku s jiným mikrofonem?

Ten kabel s mikrofonem fungovat má a na tvoji radu jsem zkusil ten starej jackovej mikrofon a ten v audacity nahrává přes zvukovku v pohodě nahrává tak nevím, ale jak říkám v hudebninach borec bodnul ten můj kondenzátorovej do svy zvukovky a zpíval si jak chtěl

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 25. pro 2015 16:01:20

Jo a i když zvuk jakože zvukovka nahrává, stále ani neblikne ta kontrolka peak

Sprinter
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Sprinter » pát 25. pro 2015 16:21:07

Návštěvník píše:
TomasVv píše: ale jak říkám v hudebninach borec bodnul ten můj kondenzátorovej do svy zvukovky a zpíval si jak chtěl
Tak jsem udělal to samé a dneska (tuším že i možná po instalaci toho cubcase a nějakého driveru) se mikrofon konečně rozhodl plnit svou funkci, všem děkuju za pomoc :)

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“