zvuk bicích

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
RoDi
Nováček fóra
Nováček fóra

zvuk bicích

Příspěvek od RoDi »

Chtěl bych se zeptat na nějaký procesor nebo efekt, kterým by se dal upravovat zvuk bicích, hlavně kopáku. Ačkoliv mají samotný bicí pěknej zvuk, po zapojení mikrofonů rovnou do mixu je to to takový jalový. Tak myslím že by to chtělo prohnat nějakou "krabičkou". Mikrofony bych řek že mám dobrý - SHURE - PGDMK6 - Performance Gear.
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: zvuk bicích

Příspěvek od maly_medved »

Zdarec, nejzákladnější kombinací je :
1, Dobrý muzikant , dobře naladěný a hrající buben
2, Dobrý mikrofon na dobrém místě vzhledem k tělu bubnu
3, Ekvalizér
4, Na některé styly Gate
5, P.A. aparát , který je schopen dobře zahrát

dlooooouho dlooooouho nic

6, různé další vychytávky, a procesory , například SPL Transient designer atd.
7, pokud je zvuk z bubnu absolutně v p...li ,dá se pomoci snímačem a zvukovým modulem , který za příšerný přirozený zvuk kopáku dosadí sampl.

Někdy se zvukové moduly používají cíleně , ale to už považuji za parketu hudebníka, nikoliv zvukaře
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

medvěd ti to popsal celkem přesně - naprostý souhlas.
Mikrofoní sadu PG sice osobně neznám, ale slyšel jsem na ni samé negativní kritiky. Máš-li možnost si někde vypujčit kvalitnější mikrofony, vyzkoušej napřed toto. Pokud už se bavíme o efektech zlepšujících zvuk - tak gejty omezí přeslechy - zvuk bicích je konkrétnější, čistější. Kompresor zase dokáže vytáhnout zvuk těla bubnu - důležité hlavně pro virbl . V žádném případě ale žádnou krabičkou nevylepšíš chybu v řetězci - Muzikant, Bicí, Mikrofon, Aparát.
Zvukař bez www stránek
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Už se mi stalo , že jsem strkal bubeníkovi mikrofon EV RE20 do papírové krabice .Normální papundeklovej obal na snare , kterej použil ( mladej Dvořáček :o) ) jako kopák. A - hrálo to neskutečně , vůbec se mi tomu nechtělo věřit.

"Klasickej" EQ : hrb nahoru na 83 Hz, širší hrb dolů na 250 Hz , shelving nahoru na vejškách a zvuk byl jak víno :D
honza_s
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od honza_s »

Jj Miloš Dvořáček, to je ďábel :) V rámci jednoho festivalu hrál s jazz triem v místní koncertní síni i na dřevěné obklady na stěnách. A hrálo to...

Jinak k prvotnímu problému bych řekl jen toto - zkontrolovat si, jestli jsou splněny body tak, jak je popsal maly_medved. Dál by asi bylo vhodné poradit se se zkušenějším zvukařem ohledně umístění mikrofonů na bicích a rovněž na základním nastavení ekvalizérů na mixu (jistě, každý nakroutí zvuk jinak, ale určitá "pravidla" tam jsou). Dobrý zvuk, za předpokladu dobrého nástroje a muzikanta s dobrou technikou hry, se dá z bicích dostat bez jakýchkoli "krabiček" a to i kompresorů a gejtů.
The best sound comes from one source...
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Plati vse co je psane vys... Kdyz jsem jeste jezdil po zabavach, vyrabel jsem ruzne pokusy - treba s primichavanim zagejtovane 50Hz sinusovky ke kopaku. S SPL Vitalizerem a Transient Designerem to bylo docela zabavne experimentovani - samozrejme jako nahrazka kopaku byla pouzita totalne nenaledena yamaha stage custom se zahnivajici blanou a postupne se vylivajicim bubenikem... Jinak by k takovym "silenostem" nebyla zaminka.
mmachtri
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

to Fyla: s trochu jinou frekvencí je to běžná praxe i v mnoha studiích, ale to musíš sám vědět ;-)
Ticho léčí...
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Mmno od ty doby co jsou na svete drum replacery tak neni problem udelat kopak se skvelym zvukem i z hrnce. Ostatne to tak rada producentu a renomovanejch studii dela denne (a uprimne receno proc ne, ucel sveti prostredky).
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

No jasne, na live jsou ale trochu jine priority a postupy...
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

to je jasny. Na druhou stranu cim dal tim vic vidam lidi trigrovat kopakem zvuk z modulu ... a to treba i dost renomovany kapely. Proste ucel sveti prostredky.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 »

Pak už tu muziku rovnou ale může hrát krabička celou a rovnou se na zvučení vykašlat. Pak zrušit podia (stojí peníze ) a máme to ... hudba skoro zadarmo, proč to nebrat ne? :)
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

a pak ..... a pak ... a

D.J. !

:lol:
honza_s
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od honza_s »

honza637 píše:Pak už tu muziku rovnou ale může hrát krabička celou a rovnou se na zvučení vykašlat.
Tak znám takové experty, kteří si myslí, že za ně bude hrát třeba automatický bubeník. To je nepoužitelné, sice zvukově už některé moduly jakžtakž ujdou, ale co je peklo, že to všechny údery zahraje úplně stejně, což je věc, kterou při normálním hraní bubeník nedokáže. Může se to zdát jako výhoda, ale je to přesně naopak, celkovej dojem je dost mizernej.

Vím, žes to psal jako nadsázku, ale neodpustil jsem si tohle napsat, aby se toho někdo nechytil a nevyhodil z kapely bubeníka :D
The best sound comes from one source...
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 »

No, nadsázka to byla. Totiž můj názor je takový, že konkrétně živáky by se neměli ani točit do stop. Jednou ten, kdo byl na tom koncertě a slyšel ho, by měl mít možnost koupit v obchodě nahrávku, která je stímhle identická. Prostě používat elektronické náhražky kvůli snížení nákladů a různé další úpravy. To je sice mimo téma ale k tématu - ta elektronika mi dost vadí stejně jako pouštění "podkladu" z CD. Výsledek je takový, že přijede polovina kapely a polovina na kotoučku ... to je taky kočkopes.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Myslim, ze to takhle nejde pausalizovat. Vhodne pouzita elektronika je genialni vec. Musi se to ale umet. Jako se vsim...
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“