Aktivní reproboxy pro všestranné využití?
-
- Reklama
Aktivní reproboxy pro všestranné využití?
Ahoj,
Vybírám aktivní reproboxy.
Požadavky:
Zvučení převážně venkovních vystoupení (fireshow, ohňostroje atd) do 500 diváků.
Požadavek je spíš na basy a hlasitost, čistota zvuku není to hlavní.
Občasné použití na vnitřní akce do 100 návštěvníků.
Mezi tím by měly hrát v "tělocvičně".
A měla by je zvládnout vyložit z auta a zapojit i ženská (+-do 20kg)
Zkoušel jsem porovnávat pár beden a zvukově mě uspokojily Yamahy DXR15" Ale ty jsou moc velké nevím o kolik slabší basy budou mít DXR12" nebo DXR10". Zkoušel jsem mackie 10" a JBL 10" a 12" byly to nějaké levnější modely, ale z nich jsem nadšenej nebyl.
Můj výběr je zatím:
RCF ART 712-A mkII 15tis
YAMAHA DXR 12 19tis
Opera 912dx 15tis
MACKIE SRM650 12 16tis
dB TechnologiesOpera 715 dx 12 tis
Jen jsem z těchhle beden ještě žádnou neslyšel.
Pokud máte někdo doporučení, které z těchto vzít nebo třeba jestli by stačily nějaké 10" případně jiné řešení?
Kde bych mohl některé z těchto beden porovnat ideálně v Praze?
Díky
Vybírám aktivní reproboxy.
Požadavky:
Zvučení převážně venkovních vystoupení (fireshow, ohňostroje atd) do 500 diváků.
Požadavek je spíš na basy a hlasitost, čistota zvuku není to hlavní.
Občasné použití na vnitřní akce do 100 návštěvníků.
Mezi tím by měly hrát v "tělocvičně".
A měla by je zvládnout vyložit z auta a zapojit i ženská (+-do 20kg)
Zkoušel jsem porovnávat pár beden a zvukově mě uspokojily Yamahy DXR15" Ale ty jsou moc velké nevím o kolik slabší basy budou mít DXR12" nebo DXR10". Zkoušel jsem mackie 10" a JBL 10" a 12" byly to nějaké levnější modely, ale z nich jsem nadšenej nebyl.
Můj výběr je zatím:
RCF ART 712-A mkII 15tis
YAMAHA DXR 12 19tis
Opera 912dx 15tis
MACKIE SRM650 12 16tis
dB TechnologiesOpera 715 dx 12 tis
Jen jsem z těchhle beden ještě žádnou neslyšel.
Pokud máte někdo doporučení, které z těchto vzít nebo třeba jestli by stačily nějaké 10" případně jiné řešení?
Kde bych mohl některé z těchto beden porovnat ideálně v Praze?
Díky
-
Návštěvník
Re: Aktivní reproboxy pro všestranné využití?
Dané požiadavky asi nesplnia žiadne bedne. Pri použití vonku z dôrazom na hlasitosť a podanie basov je nevyhnutné použitie subbasu. Pokiaľ má to byť čím ľahšie použil by som 10" satelity a pod nich 12" subbasy napr. RCF ART 710-A+SUB 702-AS alebo dB Opera 910dx+DVA MS12. Pokiaľ by to mali byť vyslovene dva bedne tak najlepším kompromisom medzi hmotnosťou hlasitosťou podanim basov a cenou volil RCF ART 732-A alebo večšie 745 no to už ni je na nosenie pre ženu. Každopadne satelit na stojane je stale podaním basov nezvýhodnený oproti kombináscii SUB+SAT. Každopadne na danú aplikáciu ťažko doporučiť niečo v danej cene, keďže vonkajšie prietory si fakt vyžadujú čosi výkonnešie veci...
Tak tak, basy se nahání objemem, což si vyžádá hmotnost.
Pro ženskou (mám s tím zkušenost) maximálně 12" v plastu, to se vejde do 15 kg, s tím ženská pomanipuluje. Zajímavým řešením jsou reproduktorové sloupy se subem, v originále (někdo mne snad doplní, vypadlo mi jméno firmy) jsem to viděl pro ženskou zvládnutelné a hrála na tom dvojice muzikantů venku před hospodou. A hrálo to skvěle. Teď už to dělá i RCF - řada Evox; na ucho mi to sice tak oslnivě neznělo (nevím ovšem, co je dílem paměti a momentálního nastavení), ale je to skladné. Vlastně běží o to dostat to z auta a především zpět do auta - před akcí je pomocníků vždy dost
.
Navíc pro obtížně ozvučitelné prostory s velkými odrazy a dlouhým dozvukem (obvykle tělocvičny, plavecké haly, kostely) jsou podle mých dosavadních zkušeností sloupy velmi dobrým (téměř jediným) řešením.
Pro ženskou (mám s tím zkušenost) maximálně 12" v plastu, to se vejde do 15 kg, s tím ženská pomanipuluje. Zajímavým řešením jsou reproduktorové sloupy se subem, v originále (někdo mne snad doplní, vypadlo mi jméno firmy) jsem to viděl pro ženskou zvládnutelné a hrála na tom dvojice muzikantů venku před hospodou. A hrálo to skvěle. Teď už to dělá i RCF - řada Evox; na ucho mi to sice tak oslnivě neznělo (nevím ovšem, co je dílem paměti a momentálního nastavení), ale je to skladné. Vlastně běží o to dostat to z auta a především zpět do auta - před akcí je pomocníků vždy dost
Navíc pro obtížně ozvučitelné prostory s velkými odrazy a dlouhým dozvukem (obvykle tělocvičny, plavecké haly, kostely) jsou podle mých dosavadních zkušeností sloupy velmi dobrým (téměř jediným) řešením.
Není šťastné chtít zvučit venkovní akce pro 500 lidí stejným aparátem, jako tělocvičny. Víc rozdílné ty akce už snad být nemohly. Ale píšeš, že převážně venku pro 500 lidí. Ok, fakt jich tolik na akci máš? Protože jestli to není jen "silácké slovo", tak je naprosto absurdní představa chtít to dělat 12" aktivkou za 15 tisíc.
Pokud tech 500 lidi myslis vazne, tak budes potrebovat krome vrsku tak ctyri dobry suby. Nebo i sest. Mozna by se ti je vyplatilo pronajimat, pokud zatim nemas akci tolik.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ono to vypadá tak na dva až tři rozdílné aparáty a ještě se nemůžou všechny vejít ani do rozpočtu, ani do toho stavění jednou ženskou. Opravdu jsi ty Yamahy porovnával venku na tom ohňostroji ? Mají samozřejmě z vyjmenovaného asi největší šanci tam ještě něco uhrát, ale to je jen tím, že jsou s 15" a už ne za babku, s jakýmkoli zmenšováním plochy membrány (a ta klesá s mocninou průměru) to na basech pojede prudce dolů. Navíc venku a ve zvukové kulise těch výbuchů...
Kdyby to MUSELY být jen dvě bedny na klacku, tak ART745-A jsou v nejlepší pozici to zkusit zvládnout, ale venku stejně časem zjistíš, že bez subu to není ono, ovšem i tak budou asi nejlepší základ.
H.M.
Kdyby to MUSELY být jen dvě bedny na klacku, tak ART745-A jsou v nejlepší pozici to zkusit zvládnout, ale venku stejně časem zjistíš, že bez subu to není ono, ovšem i tak budou asi nejlepší základ.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Díky za rady,
ještě pro upřesnění. Na akcích občas je i víc než 500 lidí ale je fakt že ve výsledku zvučíme hlavně pro ty co se koukaj což je tak 200 lidí. A ty stojí dost blízko. Většinou je to třeba 100 lidí.
Pro větší množství lidí zvuk neřešíme my ale pořadatel. Takže se nám bedny za 70 tis. nezaplatí. Když už tak se nám vyplatí si je občas pronajmout. Ale na ty menší akce chci zvuk tak do 45 tis.
Když bych porovnal hlasitost venku 2x RCF EVOX 5 a 2x RCF - ART 732-A předpokládám že EVOX bude mít lepší zvuk s lepšíma basama, ale hlasitost o hodně nižší nebo se pletu?
Za stejnou cenu pak bude 1x RCF SUB 702-AS II a 2x 10" rcf. To se mě teda zdá v tomhle rozpočtu asi nejlepší. Navíc když budu vědět že to bude malá akcička tak sub nemusim tahat.
ještě pro upřesnění. Na akcích občas je i víc než 500 lidí ale je fakt že ve výsledku zvučíme hlavně pro ty co se koukaj což je tak 200 lidí. A ty stojí dost blízko. Většinou je to třeba 100 lidí.
Pro větší množství lidí zvuk neřešíme my ale pořadatel. Takže se nám bedny za 70 tis. nezaplatí. Když už tak se nám vyplatí si je občas pronajmout. Ale na ty menší akce chci zvuk tak do 45 tis.
Když bych porovnal hlasitost venku 2x RCF EVOX 5 a 2x RCF - ART 732-A předpokládám že EVOX bude mít lepší zvuk s lepšíma basama, ale hlasitost o hodně nižší nebo se pletu?
Za stejnou cenu pak bude 1x RCF SUB 702-AS II a 2x 10" rcf. To se mě teda zdá v tomhle rozpočtu asi nejlepší. Navíc když budu vědět že to bude malá akcička tak sub nemusim tahat.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, 2x ART310A nebo 710A se subem mohou být šikovné řešení nejen z hlediska manipulace a rozhodně to bude hrát docela dost za ty peníze, ale 12" sub je venku opravdu málo naprosto bez ohledu na to, jestli má obsloužit při ohňostroji 500 nebo 100 lidí. Klíčové je to slovo "ohňostroj". Kdyby to bylo "divadlo v přírodě", tak není moc co namítat, tam je kromě zvuku z beden celkem ticho. Reprobedna ale opravdu jen velmi těžko dokáže napodobovat, natož přehrát zvuky vydávané pyrotechnikou. Pokud jde o zvuky podobného charakteru (a to u subu rozhodně platí), tak je asi situace nejhorší. Je to jako zkoušet pískat na parní lokomotivu, strojvůdce to opravdu neuslyší, respektive on to slyší furt
. Rozhodně bych se přimlouval za minimálně Sub705-AS a i tak asi zjistíte, že jeden nestačil. Naopak v těch tělocvičnách a interiérech do 100 lidí by to mohlo některé typy akcí zvládat dobře (metalový koncert opravdu ne).
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz