Automatické potlačení zpětné vazby - čím?

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Zero_cz
Nováček fóra
Nováček fóra

Automatické potlačení zpětné vazby - čím?

Příspěvek od Zero_cz » pát 13. kvě 2016 10:59:54

Ahoj, jsem tu poprvé a špatně se zde orientuji, asi se to tady už řešilo a tak se předem omlouvám.
Potřebuju radu. Potřebuju nějaký doplněk pro připojení kond. mikrofonů k mixu Yamaha, který by dokázal reagovat na možné vazby a automaticky by je potlačoval. Nevím, jak se to nazývá. Popřípadě ještě poradte, jaké další doplnky jsou běžně používané a nutné pro zvukaře, který pracuje převážně s kondíky. díky za radu.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Automatické potlačení zpětné vazby - čím?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 13. kvě 2016 12:26:51

http://www.prodance.cz/sl-820.html

Pokud má mix fantomové napájení a inzertní bod, tak toto by mohlo stačit, další věci jsou spíš mechanické povahy (stojany, držáky, ochrany mikrofonu, nějaké akustické stínění apod.)

H.M.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 13. kvě 2016 12:39:04

Budeš potřebovat hlavně zkušenosti a trochu toho štěstí :-)
Promiň, ale já musel.

Jaký mixpult Yamaha? Jaké mikrofony? Co zvučíš? Třeba já jsem posledně na mixpultu Yamaha CL-5 a mikrofonech Neumann KM184 nic nepotřeboval, nevazbilo to.

Existují feedback-destroyery, ale rozhodně nefungují univerzálně vždycky a na všechno. Od toho je za pultem zvukař.
Dělám, co mě baví.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 13. kvě 2016 13:15:51

Feedback Destroyer je výrobek Behringeru a opravdu není dobrý. Je naprosto nezbytné mezi výrobky rozlišovat nejen v mikrofonech :-)
Ani nejlepší zvukař nemá šanci fungovat stejně rychle a přesně jako dobrá automatika, nutná samozřejmě není, kdežto zvukař je, ale zrovna boj se zpětnou vazbou pomocí EQ se nemusí dělat jen ručně. Jiná věc je volba a rozmístění aparátu apod. tam je to čistě na lidech a maximálně pomůže nějaký SW s modelováním.

H.M.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 13. kvě 2016 18:27:14

Se omlouvám za záměnu názvu kategorie a konkrétního produktu. Trošku jsem si to zxeroxovatěl.

Automatika je sice super - dělá velmi úzké filtry a reaguje rychleji, než člověk, ale nedokáže poznat, co chceme a co už ne.
Například bude eliminátor vesele vykousávat jednotlivé tóny flétny nebo kytarového sóla, přitom tišší vazbu od mikrofonu nechá klidně být...

Dobře se dají tyto mašinky použít třeba pro různé moderátory, kde mi nevadí případná degradace signálu, ale houkat to nesmí. Zrovna od Sabine jsou fakt použitelné. Ale spoléhat se na mašinku a kašlat na dobré zásady umístění mikrofonů, na reálné očekávání od prostoru a interpreta je cesta do pekel.

Zero, nechceš se trošku víc rozepsat?
Dělám, co mě baví.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 13. kvě 2016 19:03:05

Ano, ani FBX není všemocné a základem je nedávat zpětné vazbě široké pole působnosti, pak by to totiž musel vyřezat člověk stejně jako automat a to by navíc neměl k dispozici tak přesné nářadí, protože ani třetinooktávový GEQ to rozhodně není. Samotné "vím co chci" nemůže stačit, když není jak toho dosáhnout. On totiž ten zásadní rozdíl není v inteligenci, ale v rozsahu autority, FBX nemůže stáhnout celý gain, případně masterfader, nemůže jít na podium a strčit interpretovi mikrofon zpět od pasu k hubě, narovnat bedny směrem od moderátora k publiku, neprovést "more me" do monitoru, nemůže dokonce ani otočit fázi nebo změnit delay, už vůbec vyměnit mikrofon anebo podiový monitor...

H.M.

Zero_cz
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Zero_cz » pát 13. kvě 2016 21:25:20

Moc děkuji za odpovědi. Je to tak, že zvučím dětstké sbory, cca 5O svišťů na 10× RODE M5 Matched Pair a 2×AUDIO-TECHNICA AT2020. Ti smradi mají slabé hlásky, mikrofony relativně daleko od huby, musím to tahat gainem a to se pak snadno hvízdne.
Navíc sbormistrová požaduje odposlechy dost hlasitě, prostě zapeklitá situace. Automat potřebuju proto, že mikrofonů je dost a je nad liské síly reagovat na to, který zrovna vazbí.
Ještě jednou děkuji za reakce

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pát 13. kvě 2016 21:32:26

Tak to je asi blbe polozena otazka. Antifeedback je ti smoztejme k nicemu. To musis pred predstavenim propiskat sal, nejlepe pouzit analyzer a pak to vyrezat bud z monitoru nebo ze vsech mikrofonu stejne. Pak prijdou lidi a doladis drobnosti.
Edit: jeste by me zajimalo, co sbormistryne pozaduje tak nahlas krome klaviru.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » pát 13. kvě 2016 21:37:59

... a sbormistrovou pouč, že i v její přítomnosti platí fyzikální zákony. Do těch odposlechů chce takto hlasitě posílat ty "sborovové" mikrofony, aby se jako děti mezi sebou lépe slyšely?!

Ondráš

Příspěvek od Ondráš » pát 13. kvě 2016 21:55:09

Pardon za OT, ale prijde mi posledni dobou, ze se strasne tento zlozvyk rozsiril, i na konferencich cim dal casteji speakri vyzaduji, aby se z monitoru slyseli skoro hlasiteji nez sami mluvi, nevim, ale asi jako narod hluchneme nebo co... #-o :roll: :evil:
Mam Sabine FBX 2410 a musim rict, ze pro tyto ucely se mi neosvedcil, viz exxxi.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 13. kvě 2016 22:01:42

Kde vidíte rozdíl mezi "propískáním sálu a vyřezáním z mikrofonů" a "antifeedbackem" ? Na co konkrétně se neosvědčil a proč ? Je jasné, že musí být tam, kde něco může dělat a na složitější sestavu (více cest) rozhodně jeden kanál nestačí a že vždy platí nějaká fyzika, ale vy si fakt myslíte, že ta samá fyzika neplatí i pro jakýkoli ruční zásah do EQ kdekoli a kýmkoli ?

H.M.

Ondráš

Příspěvek od Ondráš » pát 13. kvě 2016 22:45:16

To si nerozumime, chtel jsem rict, ze v situaci, kde to vazbi v sirokem frekvencnim rozsahu bez dominantni zpetnovazebni frekvence diky vyhulenemu gainu a hluchych speakrech antifeedback neobstoji, resp. neni ani urcen. A i kdyby mel tolik filtru, tak by toho vyrezal tolik, ze z uzitecneho signalu by byla neposlouchatelna zeslabena slatanina.

kdovicotamresite

Příspěvek od kdovicotamresite » pát 13. kvě 2016 23:25:43

Ahoj, slo by dát 2-3 šikovným tahounům do ruky dynamiku a treba jen tu poustet do odposlechu?

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 14. kvě 2016 0:43:07

No to jsem myslím vyjmenoval celkem obsáhle, co všechno žádný takový automat nemůže a právě celkový gain je na prvním místě. Ne že by to technicky nešlo, naopak by to nejspíš bylo až směšně jednoduché, na to vůbec není potřeba žádný filtr, natož nějaký extra široký nebo hafo jiných. Akorát by si to nikdo nekoupil, protože otočit nebo potáhnout jedním knoflíkem umí sám. Nicméně takových dokonalých ozvučovacích sestav, jejichž jediným problémem je to, že signál je příliš slabý a požadavky na jeho zesílení příliš vysoké, zas tak moc v praxi nebude a to ani mezi těmi propísknutými a vyřezanými (i když to samozřejmě hodně pomáhá). Mne zajímalo, kde vidíte rozdíl mezi EQ aplikovaným automaticky a v reálném čase měněném a EQ nastaveném ručně a před akcí. Mimochodem i FBX předpokládá, že se to zhruba nastaví před akcí a část filtrů už měněna nebude. Navíc propísknout sál spíš znamená nastavit slušný zvuk v hledišti a se stabilitou smyčky mikrofon-monitor-mikrofon, která je celá na jevišti, to až tak moc nesouvisí. Zde jsem pochopil, že problém je s odposlechy ?

H.M.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » sob 14. kvě 2016 12:12:38

Hlavni rozdil je v tom, ze manualne se to resi driv, nez problem vznikne. Ale to uz tu zaznelo. Muzu si nastavit zvlast predky a zvlast monitory. To uz bych potreboval min. 4 kanaly na masince.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“