db Tech.-712DX, RFC-310MKIII, nebo EV-ZLX 12P

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Návštěvník

db Tech.-712DX, RFC-310MKIII, nebo EV-ZLX 12P

Příspěvek od Návštěvník »

Dobrý den,
potřeboval bych poradit mezi těmito třemi aktivními reprobednami, všechny jsou cenou kolem 11 000Kč.
Hrát by na nich měli všechny hudební žánry, a aby bylo vhodné i občas na mluvené slovo. Připojení by mělo být jen Notebook-reproduktor. Hrálo by se jen na akcích s přáteli cca 40-100 lidí.

1) DB Technologies - OPERA 712DX ( http://kytary.cz/db-technologies-opera-712-dx/HN149300/ )
2) Electro-Voice - ZLX 12P ( http://kytary.cz/electro-voice-zlx-12p/HN159078/ )
3) RFC - ART 310A MKIII ( http://kytary.cz/rcf-art-310-a-mkiii/HN097196/ )

Nevyznám se úplně v terminologii a proto chci také poradit. Prohrabal jsem se pár datasheetů a co jsem vyčetl sem vypíšu.

1)DB Technologies - OPERA 712DX
Bi-amp - ANO (DigiPro-G2)
Bass - 12" (2" cívka) - 500 RMS - materiál jsem nikde nenašel
High - 1" (1,4" cívka) - 200 RMS - materiál jsem nikde nenašel
RMS - 700W , Peak - 1400W
Frekvence -10dB je 59 až 20 000, frekvence -3dB je 68 až 19 000
max. SPL tlak - 128dB
crossover - 1870Hz

2)Electro-Voice - ZLX 12P
Bi-amp - ? asi ANO ? ( nějaký class D )
Bass - 12" (x") - x RMS - materiál jsem nikde nenašel
High - ?1,5?" (x") - x RMS - titanový
RMS - 250W , Peak - 1000W
Frekvence -10dB je 50 až 20 000, frekvence -3dB je 65 až 18 000
max. SPL tlak - 126dB
crossover - x Hz

3)RFC - ART 310-A MKIII
Bi-amp - nikde jsem nic nenašel ( jen je tam je 400W zesilovač )
Bass - 10" (2") - 300 RMS - Neodymový magnet
High - 1" (1,4") - 100 RMS - Neodymový magnet
RMS - 400W , Peak - x W
Frekvence -10dB je 50 až 20 000, frekvence -3dB je x
max. SPL tlak - 127dB
crossover - 1800Hz

Prosím a předem děkuji o radu, i třeba o doplnění některé specifikace.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Re: db Tech.-712DX, RFC-310MKIII, nebo EV-ZLX 12P

Příspěvek od exxxi »

EV umoznuje pripojit mp3 malym jackem a zaroven pripojit dva mikrofony na mluveny slovo.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Návštěvník

Včera jsem se byl zeptat přímo u prodejce a ten mi doporučil RFC. Je to pro místost 70m2. A ten RFC má okolo 400W a aby to hrálo opravdu slušně v těch prostorách tak jsem to měl na cca 75-80%. Myslím že to EV s 250W by asi nestačilo.
Návštěvník

Pardon, koukám že mám všude použito RFC a je to RCF
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

No, jestli je ten jeden dB tak znat :-)
Návštěvník

Jak jsem psal, moc se v téhle tématice nevyznám. Viděl jsem jen papírové rozdíly RCF 400W vs. 250W EV . Jestli se to řídí podle db, tak to je to SPL?

Dál bych se ještě rád zeptal na LEDky ... Power/zelená - jasný, do reproboxu jde šťáva
Limiter/červená - omezovač frekvence/ hlasitosti?, když sem tam blikne nic se neděje,
jen nesmí svítit, nebo neustále blikat
Signal/zelená - vůbec nevím co to signalizuje - prosím poradit
asterix1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od asterix1 »

Signál/zelená signalizuje, že je tam práve nejaký "signál" :-). Podľa papierov sa moc neriaď, ten znesie veľa a predajca ti samozrejme odporučí to čo má práve na sklade, česť výnimkám. Vypočuj si tie bedne v reále, podľa papierov nevyberaj, najlepšie s možnosťou porovnania. Na mňa urobili dobrý dojem tie ZLX12P s možnosťou pripojiť súčasne mp3 + mic tak ako písal exxxi. Nespomínaš nič o použití subbasov. Pokiaľ nemieniš používať suby tak by bolo lepšie siahnuť po 15". Neviem aké nároky majú poslucháči, ale mne by to teda bez subbasov nestačilo, už vôbec nie pre 40-100 ľudí. Stanovil si si cenový strop 11000Kč, a za to je hodne málo muziky.
Návštěvník

Že tam je signál? Ale proč se mi začíná rozsvěcet až na nějakých 80% volume ? Jinak nesvítí a přesto to hraje xD

Aby to tam vyloženě dunělo to nepotřebuji. Předtím jsem měl na zkoušku Berhinger 212D EuroLive . Ten docela duněl chvílemi až moc a hlavně ty výšky stáli za prd. Ten RCF co jsem tam měl včera chvíli puštěný hrál ty výšky o poznání lépe a čistěji, aspoň podle mého subjektivního názoru.

Hlavně mě překvapila u RCF velikost a hmotnost. Oproti Behringeru byl tak o 1/4 menší a lehčí. RFC jsem v klidu zvednul jednou rukou.
asterix1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od asterix1 »

Samozrejme, že ti to bude hrať nejako aj keď tá zelená ledka nesvieti. A to má byť nejaký problém, že sa rozsvecuje pri tzv. 80%? Ber to ako informatívne. Ak je na vstupe signál väčší ako je nastavená úroveň tak sa ledka rozsvieti. RCF-310 je tiež dobre hrajúci satelit. Obyčajne všetky satelity 10"+1" sa dajú zodvihnúť jednou rukou.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

ZLX maji moznost ekvalizace vysek i basu, takze duneni lze nejak korigovat. Take maji presety stojan/monitor/ziva hudba/disco. V pripade pouziti se subem take maji moznost ruzneho nastaveni vyhybky. Kazdopadne je dobre si bedny poslechnout.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Je to hodně malý rozpočet a naopak 100 "přátel" už je docela velké publikum, zvlášť když se mají hrát všechny žánry a není žádný sub. Ty bedny se kromě papírových parametrů liší i mírou jejich dodržení, každý výrobce si to vykládá trochu jinak, takže jen na ně bych nespoléhal. Také ty ledky se obvykle nechovají u aktivních beden stejně a mezi různými výrobci už vůbec ne. Souhlasil bych s tím, že je potřeba si to osahat a poslechnout, že bez subu by to mohlo být vhodnější s 15" atd. Ono už porovnávat malou plastovku s 10" s poměrně velkou z MDF apod. a 12" by se vlastně nemělo, že zrovna stojí stejně je ještě neřadí vedle sebe, menší bedna klidně může hrát víc, ale ne tak nízko atd.

H.M.
Marian

Příspěvek od Marian »

Záleží od toho, čo je prioritnejšie. RCF ART310A je oblúbená benička od začkového výrobcu z dobrým zvukom a na svoje kompaktné rozmery podá slušný výkon. Oproti ďalším dvom je mnešia a ľahšia no meší basák ma vplyv na horišie podanie basov. Čo sa týka podania basov a celkového prejavu je ZLX12P veľmi príjemý reprobox, avšak čo sa týka celkovej hlasitosti tak ten zosilňovač v tom je dosť zalinitovaný, je tam použité basové repro z asi iba 2" cievkou a pár ľuďom sa to podarilo odpáliť, čiže je predpoklad že oprotí dB 712dx to skôr narazí na svoje linity. Zasa 712 dx je schpný dať čosi vyšší akusticky výkon resp. tlak no oproti ZLX12p ma podľa mňa subjektívne horšie podanie basov a menej vyvážený celkový prejav a hrá čosi menej príjemne. Ako keby pod tým bol subbas tak za tie rovnaké peniaze by najviac uhrali asi tie dB 712 , ono by to chcelo porovnať pri sebe. ART310 má najväčšiu výhodu v hmotnosti a má veľmi dobrú zrozumiteľnosť jednak spevu ale aj hovoreného slova. Ako záleží aj o to akých priateľov, no pokiaľ to má byť hlučné tak 100 ľudí je na každú z tých bedni así trocha moc. Chcelo by to taku RCF ART 425, alebo niektoré s tých spomínaných doplnené aspoň o jeden výkonnejší subbas, ak nie dva.
Návštěvník

No berte to tak, že to je opravdu jen na akce s přáteli. Nebude to na sebe vydělávat. 100 přátel je max. Obvykle když jedem někam na chatu tak je nás průměrně 40-50. Do budoucna plánuju ještě jednu RCF 310A, ale nemůžu prostě vzít 50tis. a nacpat to do beden xD . Člověk taky šetří na nové auto, dům atd. Dříve jsem měl zapojeny 2x 2.1 bedny od PC a taky to šlo, bohužel to bylo na max a tak na větší prostory, nebo kdyby to mělo být venku už by to výkon nemělo.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Člověk se stovkou přátel, pro které si jen tak pořádá oslavy všude možně a současně pořizuje nové auto a dům, by snad neměl pokládat jednu podprůměrnou měsíční výplatu za peníze. Sorry, ale podle mne je toto prostě nepoměr a pleteš dohromady o jeden, dva i tři řády rozdílné nákupy. Buď to tak je a pak to máš divně srovnané anebo jen tak plácáš. Tomu nasvědčuje i ten skok mezi dvaceti a padesáti tisíci, to je typické pro nevážné řeči, ne pro racionální úvahy, ty se vždycky nesou stylem "a co přinese dalších 5-10%" ceny". Naprosto nikdo neuvažuje " tak teda si postavím buď stan anebo vilu".
Na sebe vydělávat to samozřejmě bude, protože kdybys nepořádal párty doma, tak byste šli někam pařit a tam byste sakra víc zaplatili od sodovky nahoru za všechno. Krát 40-100 lidí. Já to vidím tak, že se ty dvě bedýnky zaplatí velmi brzy, asi ne tobě, ale všem dohromady. Kdy se ti zaplatí nové auto a barák už sis spočítat zkusil ? Vyšlo to ještě do tvého pozemského života ?

H.M.
Návštěvník

1. Barák si na sebe určitě vydělá... vezmu hypotéku a dokud ji nesplatím tak bude offiko dům banky, ale za delší dobu až to splatím bude dům můj a budu disponovat hmotným majetkem s velkou cenou. A stále lepší než měsíčně vyhazovat peníze za nájem, které se nikdy nevrátí!

2. Auto, jelikož ho potřebuji ke své práci a trávím v něm hodně času tak si na sebe velmi rychle vydělá. Kdybych měl jezdit hromadnou dopravou, tak mě to možná bude stát stejné peníze, ale 10x tolik času.

3. Takže když ty bedny použiji párkrát do roka, tak i tak si na sebe co se týče mě nevydělají.
4. Mám prostě vyhrazený rozpočet, který jsem byl ochotný do toho dát. Koupil jsem jednu bednu, zatím jsem to vyzkoušel v místnosti, a stačí to, pokud by to nestačilo, vrátil bych a zkusil jinou alternativu. Pokud bych to měl někdy brát na venkovní ozvučení, tak to budu řešit až ta chvíle nastane. Za tu dobu si zase můžu v klidu našetřit peníze stranou.

Zítra právě bude akcička s přáteli, tak to můžu reálně otestovat a budu zase o něco moudřejší.
Odpovědět

Zpět na „Repro“