Aparát do malé zkušebny

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Robert
Uživatel
Uživatel

Re: Aparát do malé zkušebny

Příspěvek od Robert »

Kulio, když se někdo snaží o radu, snaží se pochopit smysl a význam dotazu, čte mezi řádky, a pak vyjádří svůj názor, není to o povyšování se. Mám osobně rád, když má uživatel vyplněný kompletní profil aby bylo jasné čím je profesně, kde jsou jeho silné stránky a co je pro něho koníček, kde také nemusí být vědomostně slabý. Pak čtu dotaz a ty slabiny tazatele si domýšlím. Přeci by se profík neptal na věci, kde je kovaný. Také informace o místě působení dotyčného není k zahození. To pak vím, jestli znám něco v jeho okolí, kde doporučit návštěvu, případně se osobně angažovat. Tady se asi káplo na jádro problému. Nepotřebuješ profi aparaturu, s vynikajícím kmitočtovým průběhem a vysokým akustickým tlakem, ale domácí zařízení kde je řešená fyziologie řízení hlasitosti. Liské ucho nevnímá stejně nízké, střední a vysoké frekvence při různých hlasitostech. Nejhůře je na tom slyšení hlubokých tónů, kde je pod určitou úroveň hlasitosti nevnímáme a proto jsou v domácích zařízeních funkce X-bas, LOUD, S-bas ... a podobné a pro tvoje užití bude asi potřebné hledat v této kategorii. Problém e-shopů a prodejen tady nevyřešíme a věř, že tohle řeší i mnoho jiných lidí. A proto nabízejí e-shopy možnost vrácení zboží, pokud nevyhovuje danému účelu.
Havlis
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Havlis »

tak princip e-shopu je podle mě právě v tom, že kupuješ NA INETERNETU, takže divit se, že toho je málo na prodejně je asi zbytečný.

Ale zpátky k radám (všimni si, že místní ti stále chtějí radit i přes tvoje uražený ego;-))

Každopádně všelijaký funkce Loudness na hi-fi zesilovačíš jsou stejně jenom ekvalizér, kterej přidá frekvence, na něž je ucho při nízké hlasitosti míň citlivý, takže ještě je tu možnost pořídit aktivky (očividně stačej slabý) a třeba grafickej ekvalizér a poslech v místnosti si ekvalizérem doladit tak, aby to bylo uchu příjemný. Zkrátka basy trochu přitlačit, aby ve zvuku subjektivně byly. Pořád totiž uvažuju hlasitost zkušebnovou, tzn. docela velkou...

Termín "měkké basy" jsem taky na začátku nepochopil - pod tím si každej může představit něco jiného.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

Robert píše:Kulio, když se někdo snaží o radu, snaží se pochopit smysl a význam dotazu, čte mezi řádky, a pak vyjádří svůj názor, není to o povyšování se. Mám osobně rád, když má uživatel vyplněný kompletní profil aby bylo jasné čím je profesně, kde jsou jeho silné stránky a co je pro něho koníček, kde také nemusí být vědomostně slabý. Pak čtu dotaz a ty slabiny tazatele si domýšlím. Přeci by se profík neptal na věci, kde je kovaný. Také informace o místě působení dotyčného není k zahození. To pak vím, jestli znám něco v jeho okolí, kde doporučit návštěvu, případně se osobně angažovat. Tady se asi káplo na jádro problému. Nepotřebuješ profi aparaturu, s vynikajícím kmitočtovým průběhem a vysokým akustickým tlakem, ale domácí zařízení kde je řešená fyziologie řízení hlasitosti. Liské ucho nevnímá stejně nízké, střední a vysoké frekvence při různých hlasitostech. Nejhůře je na tom slyšení hlubokých tónů, kde je pod určitou úroveň hlasitosti nevnímáme a proto jsou v domácích zařízeních funkce X-bas, LOUD, S-bas ... a podobné a pro tvoje užití bude asi potřebné hledat v této kategorii. Problém e-shopů a prodejen tady nevyřešíme a věř, že tohle řeší i mnoho jiných lidí. A proto nabízejí e-shopy možnost vrácení zboží, pokud nevyhovuje danému účelu.
Roberte, napsal jsi to naprosto přesně a výstižně, díky za příspěvek. Ptá se přeci ten, kdo věci nerozumí, a ne ten, který má všechno nastudováno. U lajka asi nelze počítat s přesným názvoslovím nebo hlubšími znalostmi problematiky. A já se v oboru zvukové techniky za lajka považuji. Co se týče oněch nízkých frekvencí, přesně takhle jsem to měl na mysli. Nikde jsem nepsal, že poměry basů se s hlasitostí mění, jde jen o subjektivní dojem (psal jsem něco jako "při nízké hlasitosti tam ty basy nejsou"), který je však zásadní a u každého aparátu jiný. Dále, nepracuji v žádném oboru s hudbou spjatém, jsem (dnes díky svému povolání už mrtvý) kapelový hráč. Muziku však nechci položit na hřebík úplně, protože mě neskutečně baví, takže se udržuji cvičením. Věřím, že pokud zvučíš akce, asi jsme se už potkali (třebaže i na těch největších). Co se týče e-shopů, tam jsem měl na mysli ty největší servery s prodejem hudebních nástrojů, které mají také kamenné prodejny (bylo zmíněno). Klasický e-shop žádné kamenné prodejny nemá. Sice je možné si objednat 5 setů beden a 4 z nich vrátit, ale ze slušnosti se tomuhle snažím vyhnout, ať e-shopům nevznikají náklady (poštovné, b-stock prodej atd.). To je tedy důvod, proč jsem na tomto fóru a proč se vás, zkušenějších, ptám, jaký aparát zvolit. Muzika přece není o egoismu, ale o pohodě. Máš pro mě tedy nějaké konkrétní tipy? Bydlím poblíž Prahy.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Takže ty pražské. Jsou asi tak tři, to zvládneš i všechno. A jasně jim vysvětli, o co ti opravdu jde, protože "do zkušebny" ti všichni budou nabízet něco jiného, než ty chceš. Například my máme i "tichou předváděčku" na studiové bedýnky, ale tam by tě nikdo asi normálně ani nebral a místo toho by ti na velkém otevřeném prostoru zkoušel předvádět něco, co nechceš, nepotřebuješ a nemůže to dopadnout. Protože budete mluvit každý jiným jazykem, jak jsem už napsal, o koze a o voze.
Ne, opět nic nechápeš, nic se u žádných aparátů nemění (pokud nemají tu speciální funkci "loudness" apod), aparáty hrají stále stejně, JEN TY TO NESLYŠÍŠ. O tom jsou všechny ty křivky. Ono je laik a laik, někdo se aspoň snaží, jiný místo toho známkuje nelaiky...

H.M.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

Co na to říct... Zdeňku, snažně Vás prosím, už sem nepište. Nemá to žádný význam.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Ale má, sice jsi zapomenul napsat " u vás si stejně nikdy nic nekoupím a také to nedoporučím všem svým známým", ale my staří profíci to tak nějak umíme číst mezi řádky :-) a taky nás taková drobnost vůbec nezajímá. Ber za jisté, že o významu mého psaní se rozhoduje jinak než snažnou prosbou...

H.M.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

kulio píše:Co na to říct... Zdeňku, snažně Vás prosím, už sem nepište. Nemá to žádný význam.
Správně, blbci neradit, je to házení perel.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

Zdeňku, své nabubřelé komentáře nemusíte psát pod dvěmi různými identitami ;-). Nepomůže to ani vám, ani nikomu jinému. Umíte se tady jen chvástat, jaký jste profík a shazovat jiné. Toť vše.
Naposledy upravil(a) kulio dne pon 27. čer 2016 22:23:28, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ty jseš kulíšku mnohem větší trouba, než jsme si mysleli. Místo, abys slušně poděkoval, že s takovým "lajkem" někdo ztrácí čas, děláš ze sebe většího a většího pitomce, až budeš pitomců úplný král.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

Zato ty budeš, dle tvých komentářů, inteligentní jako delfín. Informační hodnota nulová, ale ramena jako Arnold. Gratuluji.
xxx3

Příspěvek od xxx3 »

kytary.cz
music-city.cz
muziker.cz
prodance.cz
(možná jsem na něco zapomněl)
obejít, vyzkoušet - to je asi jediná rada. Je jasné, že nemají všude všechno - někde mají na prodejnách hlavně ten lacinější (nejprodávanější) sortiment (to je patrně příklad těch kytar).
K těm frekvencím - reprobedny opravdu můžou hrát basové frekvence, ale ty to "neslyšíš", stejně jako já a kdokoli jiný. To je vlastnost lidského vnímání zvuku - proto logická odpověď na větu "ty basy tam nejsou" je "ony tam jsou, jen ty je neslyšíš, protože...." viz výše a zmíněné grafy. Pokud je máš slyšet víc, pak to znamená basové frekvence samostatně zesílit ->ekvalizér. Pak to samozřejmě chce aparát, který to utáhne, to se ale nedá poradit přes internet, protože subjektivní představa dostatečného výkonu (nebo spíš dostatečného akustického tlaku) se u každého člověka může výrazně lišit.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

xxx3: Jasně, s těmi basy jsem se vyjádřil nesprávně, opravil jsem se pár příspěvků výše. To, že tam "nejsou", znamená subjektivně nejsou, je to jen dojem. Proto tedy zesílit. Chápu, že se nedá po internetu vybrat aparát, ale můžeš mi alespoň dát pár tipů, co si jít poslechnout? Pomůže to.
Palko
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Palko »

Pane kulio,
pan Zdeněk z Prodance je velmi vzdělaný profesionál a své příspěvky určitě nepíše se zlým úmyslem. Bohužel komunikace s ním je někdy složitější a amatér jako já a asi i vy si s ním nerozumí - jako já když žádám o radu ajťáka když chci poradit s windousama. On to nemyslí špatně. Ale i pro jednoduchou odpověď se opírá o teorii, kterou vy nemáte čas nastudovat.
Přikláním se tedy k názoru xxx3 a navštívit výšeuvedené 4 významné pražské prodejce a tam bez jakýchkoliv teorií si prostě něco poslechnout a podle svého vkusu a peněženky vybrat.
Ať se to podaří Palko.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nevíme jak slyšíš a jaký máš vkus (to není pokus o urážku, ale prostě různí lidé mají různé preference, představy, schopnosti a neschopnosti, zkušenost, proto někomu vadí věci, které jiný ani nevnímá a naopak). Také nevíme, co ti kde budou schopní k poslechu nabídnout, takže trvat na nějakém doporučeném modelu je zcestné. Mám dojem, že jsi vyjmenovával jednu Yamahu, kterou já bych předběžně pokládal za docela dobrou pro tento účel a tobě se nelíbila, naopak se líbil (částečně-kopák) nějaký Kaifat. To by asi mohlo naznačovat, že ti neseděl víceméně rovný, suchý zvuk a preferoval jsi spíš nějaké dunění, to se může stát právě při malé hlasitosti, kdy první bedna zdánlivě ty basy ještě nehraje a druhá ano. Je ale potřeba s tím být opatrný, ono je obvykle lepší si přidat na správnou úroveň (nebo použít ekvalizaci na dorovnání té ztráty citlivosti sluchu pro nízké kmitočty) než poslouchat nějaké dunidlo, které smazává původní charakter nástroje.
A fakt v té osobní rovině zařaď zpátečku, nezdá se, že by ti bylo patnáct a i kdyby, tak tady nejsi mezi spolužáky a je potřeba se chovat dospěleji, pokud se nemáš za čas za svoje příspěvky stydět. Pro mne to osobní stejně nikdy nebude, já jsem profík a tak se mnou nehnou ani výhružky ani vyznávání lásky :-)

H.M.

Snažil jsem se vyhnout jakékoli teorii jak to jen šlo, ale opravdu nejdou obcházet základní fakta, vztahy, to je nakonec všechno z praxe, teprve časem tomu někdo dal i podobu jakéhosi vzorečku, grafu, konstanty apod. Kdo to zkusí, musí pohořet, protože žádný alternativní vesmír pro něj a jeho nápady není k dispozici.
kulio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kulio »

Zdeňku/Huberte, máš pravdu, asi mě uhranul spíš ten dunivý bas při malé hlasitosti, to je to, co chci. Proto jsem na začátku jmenoval sestavy se subem. Co říkáš všeobecně na levnější značky jako LD Systems, the Box, Kaifat nebo Reloop? Je aspoň něco z toho slušně udělaný?

V osobní rovině, tu zpátečku tam dej taky, věřím, že ve svém oboru jsi machr, který si zaslouží uznání. Tak proč si to před lidmi kazit zbytečnostmi, které nemáš zapotřebí. Palko to jen potvrzuje a není sám. Patnáct mi není, čich na lidi mám vyvinutý lépe, než sluch aparátů. Ale vyznávání lásky na mě funguje, obzvlášť když je v tom nějaká hezká elektronická mašinka :-). Každopádně frajery, kteří umí, umím ocenit vždycky.
Odpovědět

Zpět na „Repro“