Zvukař a jeho ucho + el. znalosti
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
MADMAX
- Uživatel

Re: Zvukař a jeho ucho + el. znalosti
Šmarja panno! Výrazy "prodepka" a "prodavači" - kde jsem to jenom četl? --- No jasně, Jeho Výsost Diogenes se nám ráčil reinkarnovat hned pod dvěma neregistrovanými nicky: Black Friday a Ten co ví. Nemohl bys přiznat barvu a nechat si JEDEN nick???
MAD
-
Ten co ví
Diogenes to vám buzíkům, ve vedlejším vláknu pěkně nandal. 
-
Návštěvník
Zdá se, že frustrovaný honibrk "Ten co ví hovno" je zralý na IP ban.
-
Ten co ví
Nejsem jako ty, prodepko"
A dělám si z tebe prdel jako ti ostatní, protože jsi starej arogantní labilní blb.

A dělám si z tebe prdel jako ti ostatní, protože jsi starej arogantní labilní blb.
-
Návštěvník
Názor jakéhosi hovínka, pravděpodobně frustrovaného homosexuála, studujícího nějakou zbytečnou školu a kterého maminka nepustila na Love Parade, je každému u prdele
. Nezapomeň na okurčičku.
-
Ten co ví
Kdybych byl buzík, tak se s vámi budu kamarádit. 
Naštěstí jako vy nejsem ...
Naštěstí jako vy nejsem ...
Prosím zamkněte už toto vlákno. Pro tohle počtení na zvukařinu nechodím. Jsem sice dost často s některým pisateli ve sporu, ale ve sporu o konkrétní věc. Tohle jsou bláboly o hovně. A podobně jako pan Zdeněk, už několik dnů jsem stál stranou a nechtěl reagovat, ale musím se připojit.
Zároveň by bylo slušné se přestavit a né se tady urážet anonymě jako: Ten co ví nebo Návštěvník.
Těším se na úžitečné příspěvky.
Palko.
Zároveň by bylo slušné se přestavit a né se tady urážet anonymě jako: Ten co ví nebo Návštěvník.
Těším se na úžitečné příspěvky.
Palko.
-
Ten co ví
Teď jsi se teda představil palko.
1. Nepochopils důvod, proč jsem sem napsal
2. Nepochopils, že se tím spousta lidí včetně pana prodepky (jak sám napsal) baví
Proč sem vůbec píšeš, když je to tady o hovně?
Chtěl jsi nám svým příspěvkem sdělit, že jsi slušně rěčeno nechápavý?
Nebo se ti nelíbí, že homosexuály označuji jako buzíky?
Nevidím důvod proč se představovat někomu, když k tomu nemám důvod. Nota bene když vím, že tady bude vysoké procento lidí, se kterými bych nechtěl mít nic společného ...
1. Nepochopils důvod, proč jsem sem napsal
2. Nepochopils, že se tím spousta lidí včetně pana prodepky (jak sám napsal) baví
Proč sem vůbec píšeš, když je to tady o hovně?
Chtěl jsi nám svým příspěvkem sdělit, že jsi slušně rěčeno nechápavý?
Nebo se ti nelíbí, že homosexuály označuji jako buzíky?
Nevidím důvod proč se představovat někomu, když k tomu nemám důvod. Nota bene když vím, že tady bude vysoké procento lidí, se kterými bych nechtěl mít nic společného ...
"když vím, že tady bude vysoké procento lidí, se kterými bych nechtěl mít nic společného ..."
tak proč sem chodíš?
tak proč sem chodíš?
-
Ten co ví
Nechodím sem. Náhodně jsem dnes otevřel tohle vlákno a dal jsem lekci pár arogantním a hloupým ubožákům. Doufám, že si to budou pamatovat.
Jo, tos jim to nandal. Úplně jsi je sundal, chudáci z toho budou úplně rozhozený a večer si pěkně pobrečí do polštáře jak dneska zjistili o svoji aroganci, hlouposti a zbytečnosti svých životu.
Hodně důležitý je, že ty sám se takhle nechováš, mas daleko k jejich hlouposti, omezenost a aroganci. To totiž dává tvým slovům sílu a váhu...
-
Ten kdo ví
Ti chudáci už byli a jsou rozhození sami o sobě.
Znovu si přečti můj první příspěvek a nebuď jako oni.
Znovu si přečti můj první příspěvek a nebuď jako oni.
Nikdo se tě neprosil a ani nepotřeboval samozvaného moralistu, běž raději na Hi-Fi názory ( nebo jak se to jmenuje) , tam jseš zapotřebí.
Já bych se naopak rád dozvěděl něco o SR a jeho ( třeba ) závislosti na frekvenci, ale to tvým příchodem jaksi nenastalo, takže jsi vlastně pošpinil myšlenku vlákna a vůbec tohoto fora.
A ano je to 'prodavač' vždyť to ma napsané i v nicku!! Ale asi stejným příměrem jako testovací jezdec a závodník u jedné stáje.
Já bych se naopak rád dozvěděl něco o SR a jeho ( třeba ) závislosti na frekvenci, ale to tvým příchodem jaksi nenastalo, takže jsi vlastně pošpinil myšlenku vlákna a vůbec tohoto fora.
A ano je to 'prodavač' vždyť to ma napsané i v nicku!! Ale asi stejným příměrem jako testovací jezdec a závodník u jedné stáje.
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, FBT Ventis 206A, SPL A394
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

SR nemá žádnou "závislost na frekvenci", tedy není žádné různé SR pro různé kmitočty, je to zcela jednoduše maximální rychlost, jakou se může napětí (zjišťováno na výstupu, ale samozřejmě omezujícím faktorem může být cokoli mezi vstupem a výstupem, obvykle jde o nabíjení nějaké kapacity) měnit. Proto je samotná hodnota nezajímavá, dá se posuzovat jen dohromady s potřebným rozkmitem a potřebným nejvyšším kmitočtem. Pokud to zařízení "stihne", tak vyhovuje, jinak bude signál na výstupu zkreslený. Ze sinusovky to zdánlivě paradoxně dělá něco jako trojúhelník nebo pilu, kdo má osciloskop, tak to musel vidět při pokusech budit zesilovač na vyšších kmitočtech na plný výkon (samozřejmě jak který). Také se dá místo SR zřejmě vhodněji mluvit o výkonové šířce pásma, tedy pokud zesilovač dodává plný výkon i při 20kHz a se zkreslením řekněme pod 1%, tak musí být v pořádku i jeho SR a je úplně jedno, jestli je 10 nebo 100V/mikrosekundu (to už souvisí jen s tím, jaký ten jeho plný výkon je). Určitě mne někdo může doplnit a případně opravit, to bych jako lekci bral :-)
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
MADMAX
- Uživatel

Přesně jak píše Hubert, to, jak vysoká (respektive jak nízká) hodnota Slew Rate bude "ještě dostatečná", závisí na tom, jak velká napětí zpracováváme. Např. některé zastaralé integrované obvody - operační zesilovače mají tak malé SR, že způsobují zkreslení i při "linkové" úrovni signálu řádu voltů. To, že běžná hodnota SR okolo 45 - 60 V za mikrosekundu musí být u koncového zesilovače dostatečná (jak psal Petr Z.), taky nemusí být pravda - záleží na výkonu, tedy opět maximálním rozkmitu napětí. Tahle hodnota vznikla spíš tak, že je to maximum, jehož lze dosáhnout s přijatelnými náklady... Další úskalí je, že zesilovače s vysokým SR - neboli velkou výkonovou šířkou pásma - pak mají tendenci zesilovat různá svinstva, která se jim dostanou na vstup - třeba nedostatečně odfiltrované VF relikty D/A převodu - a my pak jen zíráme, proč nám "hoří" HF drivery. Takže se jejich kmitočtový rozsah stejně omezuje filtrem a při zběžném změření výkonové šířky pásma stejně nepoznáme, že zesilovač by byl schopen bez poklesu a zkreslení zesilovat až třeba do 100 - 200MHz. A v neposlední řadě - extrémně rychlý zesilovač, jaké se koncem minulého století pokoušely vyrábět třeba Hi-Fi firmy Spectral nebo Sansui (přes 150V/uS) může mít problémy se stabilitou a navrhnout a vyrobit ho stabilní je náročné a neúměrně drahé... to vše se týká klasických konstrukcí a s nástupem spínaných zesilovačů, což jsou vlastně "výkonové generátory VF signálu modulované NF signálem", tento problém v podstatě odpadl...
MAD