Subwoofer 2x12"
-
- Reklama
-
strapal
- Uživatel

Subwoofer 2x12"
Přeji všem hezké svátky, zdraví a dostatek peněz 
Jelikož si pomalu začínám děla jasno, v jakých výkonech PA aparátu se budu pohybovat, chtěl bych znát váš názor na výrobu subwooferu a satelitu. Mám 2ks fullrange kopie Megaton osazených 1x RCF ND3020T3 (8) a 2x BC-12NDL76 (8). Jelikož nemám problém si opravdu cokoliv vyrobit, napadlo mě tyto satelity jako celek zrušit a postavit z nich něco na způsob EVOX a podobně - tedy bass dole a na tyči horna.
Jelikož parametry repro nedokážu zhodnotit, protože se živím něčím jiným, rád bych se vás zeptal, jak vidíte vhodnost použití zmiňovaných BC ke stavbě buď dvojice nebo samostatných čtyř kusů subů. Případně upravím původní koncepci a postavím dva satelity, každý s použitím 1ks BC plus driver a zbylé dva BC ke stavbě subu. Z toho vyplývá další dotaz, jestli je zde někdo, kdo by mi navrhnul vhodnou konstrukci, případně úpravu pro tyto repro atd. Tolik základní dotaz.
Jelikož si pomalu začínám děla jasno, v jakých výkonech PA aparátu se budu pohybovat, chtěl bych znát váš názor na výrobu subwooferu a satelitu. Mám 2ks fullrange kopie Megaton osazených 1x RCF ND3020T3 (8) a 2x BC-12NDL76 (8). Jelikož nemám problém si opravdu cokoliv vyrobit, napadlo mě tyto satelity jako celek zrušit a postavit z nich něco na způsob EVOX a podobně - tedy bass dole a na tyči horna.
Jelikož parametry repro nedokážu zhodnotit, protože se živím něčím jiným, rád bych se vás zeptal, jak vidíte vhodnost použití zmiňovaných BC ke stavbě buď dvojice nebo samostatných čtyř kusů subů. Případně upravím původní koncepci a postavím dva satelity, každý s použitím 1ks BC plus driver a zbylé dva BC ke stavbě subu. Z toho vyplývá další dotaz, jestli je zde někdo, kdo by mi navrhnul vhodnou konstrukci, případně úpravu pro tyto repro atd. Tolik základní dotaz.
Re: Subwoofer 2x12"
Já žiji v představě, že na té tyči Evoxů není nějaká horna s driverem, nýbrž minimálně dvě pásma (se "sloupovým" efektem více stejných reproduktorů nad sebou - většího a rovnoměrnějšího pokrytí do šíře), které jdou frekvenčně podstatně níže, než driver. V praxi pokrývají celé pásmo, co berou ty "fullrange". Sub pak bere kmitočty, které nesměrují, čili pod cca 120 Hz.
A za basáky bych volil něco jiného, než ty NDL...
A za basáky bych volil něco jiného, než ty NDL...
-
Milan T.
Co to je za nesmysl!!!??? Kde a jak si myslíš, že se ti bude vlna sčítat při rozumném dělení driveru? Všichni světový výrobci se snaží dosáhnou bodového zdroje zvuku a jediný strapal jde proti proudu 
-
strapal
- Uživatel

Klidek...
))) Je to pouze akademicka debata nad zbytkem kapra... V tech Evox vrchach je myslim 5x nebo tusim 8x nejaka skladacka nejakych vhodnych menicu, ale hlavne mi jde o pouziti tech BC ....
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Je to nesmysl, ty budeš rozebírat fungující a v podstatě optimální sestavu, abys z ní zkoušel vyrobit něco úplně jiného, na co není ANI JEDEN z reproduktorů vhodný ? To je asi tak na úrovni pokusů uvařit ze zbylých kapřích řízků a bramborového salátu drštkovou polívku na Silvestra. To když zůstaneme u toho jídla. Nevhodné bedny prodej někomu, pro koho budou vhodné a pak vymýšlej znova. V Evoxu i všech podobných sloupech jsou širokopásmové reproduktory velmi malého průměru, protože jinak se nedá docílit dost velká šířka pásma, aby to šlo ještě navázat na sub vzdálený cca 1-2m přímo. Občas to bývá složitější a sloup je vlastně tvořený několika sloupy různých výšek a kmitočtového rozsahu, dokonce i ta horna s driverem tam může být, ale to už mluvíme o úplně jiných rozměrech, ceně atd. Jestli je potřeba malý Evox, tak nejlépe koupit ho, nemyslím, že by vlastní výroba vyšla výrazně levněji a sám bych měl problém s materiálem. Viz měření jak Evoxů, tak všelijakých malých širokopásmových reproduktorů u nás.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
strapal
- Uživatel

Dobra tedy, diky za odpovedi. Bud k tomu poridim poradny sub, coz by bylo optimalni nebo bude nasledovat neco ve stylu Megaton 123, K12, Evox a podobne.. Timto zustava v platnosti druhy dotaz - najde se nekdo, komu zaplatim navrh sw?
-
Marian
12NDL76 nie je na subbas absolutne vhodný. Je to taký citlivý výborne hrajúci stredobas, basy to zahrá dosť obmedzene aj keď sa použije objemnejšia bedňa aj to na úkor celkovej hlasitosti prejavu na stredoch. Pokiaľ chceš ostať u subu s 2x12" aby bol rovnako široký ako satelit, prípadne aj rovnako vysoký, potom to na oko vyzerá esteticky keď sa to dá na seba, tak je to cenovo čosi drahšie z jedným 18", niekto to ale preferuje aj z hľadiska zvuku - presnosť dynamiky, nižšie skreslenie. Z lacnejších repro by išli použiť DAS 12P alebo Fane Sovereign PRO12-500, prípadne B&C 12CL76 ale satelitom by to asi v plnej miere nestíhalo, lepšie by boli PD 12SB30, PDN 12SB40, B&C 12PS100, 12PLB100, 12BG100, Beyma 12LX60, 12P1000nd, 12WS1300Nd, 18Sound 12W750, 12LW1400, Faital 12RS550, 12HP1010, 12HP1030,12RS1060, 12RS1066, RCF LF12X401, DAS 12LXN, BMS 12S330L, Fane Colossus 12B..záleží od toho koľko do toho chceš investovať, obvykle drahší repro zahrá viac.
-
strapal
- Uživatel

Díky za výčet možností. Ještě se zeptám, lze někde splašit hotový modul zesilovače pro sw na přímé zabudování do skeletu, vybavený crossoverem a podobně? Taky je dost možné, že jak píšeš - aby sw stíhal výkonově satelity, že bych to vyřešil například kopií MT18, ale tady bych zase potřeboval od někoho vytvořit seznam použitelných repro pro tento 18" skelet. Prázdných skeletů MT18 je mraky za pár korun, dokonce i nových. Je zřejmé, že tři sw dvanáctky přehraje jedna slušnější osmnáctka. Nechce se mi totiž kupovat ext. crossover a zesík zvlášť, to už jsem absolvoval, takže bych to chtěl řešit vestavým modulem.
-
Milan T.
A co takhle přestat být líný jako prase a použít vyhledávání? O tom, které reproduktory jsou vhodné do hornflexu se diskutovalo snad 1000x na všech CZ a SK audio fórech!!! Vestavěné moduly např. http://www.prodance.cz/moduly-pro-aktivni-reproboxy
-
strapal
- Uživatel

Diky Milo! Bohuzel jsem ted pernamentne za volantem, takze nestiham guglit a pisu z 90℅ z mobilu bez diakr., na coz jsou nekteri zde alergicti. Ale silne mne vase reakce zajimaji a proto pisu jak se da. Zdechly jsem, ale nestacim to bohuzel horizontalne realizovat..
)
-
Petr Z.
Myslím, že nějaké moduly zesilovačů a nejen do subwooferů snad prodává i Petr Vinš, http://www.splacoustics.cz.
I jinak jsou Petrovy stránky zajímavé.
I jinak jsou Petrovy stránky zajímavé.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Proč by mělo být zřejmé, že 3x12" přehraje jedna 18" ? Jestli to byl překlep, tak 2x12" je na hranici, plocha mluví proti, ale zatížitelnost už pro. No a samozřejmě jde i o bednu, my máme v kině (kapacita cca 300 sedících) pro mimofilmové použití dva suby 1x12" a nejdou dát ani naplno, protože se sype ze stropu sádra z linkrusty.
Co se týká výroby aktivních beden podomácku, tak jsem stále pesimistou, hlavní překážkou je cena a v případě, že se to tak nejeví, nastoupí kvalita. Velkovýroba u specializované firmy prostě má svoje výhody odjakživa, nejen od dob Fordů a Baťů.
Pokud jsou někde nějaké mraky skeletů MT18 "za pár korun", tak to je přesně o čem mluvím. To nejde vyrobit za pár korun a nikdo to ani nerozebírá a neprodává za pár korun, naopak my je stále vyrábíme a prodáváme za bohužel trvale stoupající cenu.
H.M.
Co se týká výroby aktivních beden podomácku, tak jsem stále pesimistou, hlavní překážkou je cena a v případě, že se to tak nejeví, nastoupí kvalita. Velkovýroba u specializované firmy prostě má svoje výhody odjakživa, nejen od dob Fordů a Baťů.
Pokud jsou někde nějaké mraky skeletů MT18 "za pár korun", tak to je přesně o čem mluvím. To nejde vyrobit za pár korun a nikdo to ani nerozebírá a neprodává za pár korun, naopak my je stále vyrábíme a prodáváme za bohužel trvale stoupající cenu.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- Martin S.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Než se do něčeho pustíš, tak si vůbec ujasni co vlastně chceš a co od toho potřebuješ. Skáče to tu od malinkého systému typu EVOX až po docela velkou bednu jako MT18SUB.
Martin S. ::::: MS sound
http://ms-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ms-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
strapal
- Uživatel

Ano, máš pravdu Martine, mám v tom opravdu guláš. Není problém postavit 18" sub do deseti litrů, k tomu připnout třeba 1850 v můstku, plus nějaký analog crossover a je z toho 25. No a za ty prachy se dá sehnat starsi aktiv sub možná i 15" s DSP. Můj problém je v tom, že jsem zatím ještě neslyšel hrát kvalitní 12" sub. Neberu ty srandy v domácích kinech nebo papírové kilowaty v autech. Pokud HM píše, že dvě dvanáctky v kinu pro 300 lidí obracejí lidem nehty na nohách, tak mně to vede k původní myšlence 1x nebo 2x12" aktiv sub a výměně stávajících satelitů za menší, protože abych využil jejich potenciálu, tak to opravdu musím na náměstí. A za další se samotnému člověku blbě přenášejí, ale zas mám těžkou výkonostní rezervu... a tak stále dokola. Zřejmě budu muset vyrazit aspoň do Ostravy poslechnout dvanáctku v akci..
Zvuk ND3020 ničím nenahradíš, jsem kdysi zaslechl....
Kdybych chtěl šetřit hmotnost, tak bych směřoval do 12 + 1,4 v neodymu a, pokud neplánuji větší sály a každé kilo dolů dobré, pak tak 10 + 1" v plastu, nebo i samo domo v dřevě. Mně by se líbila např. tato odměřená sestava: http://www.prodance.cz/data/attachments ... 2+me10.pdf . Velice lehounké, podle charky vypadající velmi povedeně.
Na samovýrobě, nepostavím-li zesilovač, ušetřím těžko. Zato ale použitím zesilovače AB namísto nějakých digitálů se může člověk posunout nad sériové plasty zvukem na výškách. Ale to musí být kvalitní zdroj signálu i kvalitní články řetězce pro jeho úpravy, aby se to poznalo. Dnes u disco téměř nereálná podmínka.
Kdybych chtěl šetřit hmotnost, tak bych směřoval do 12 + 1,4 v neodymu a, pokud neplánuji větší sály a každé kilo dolů dobré, pak tak 10 + 1" v plastu, nebo i samo domo v dřevě. Mně by se líbila např. tato odměřená sestava: http://www.prodance.cz/data/attachments ... 2+me10.pdf . Velice lehounké, podle charky vypadající velmi povedeně.
Na samovýrobě, nepostavím-li zesilovač, ušetřím těžko. Zato ale použitím zesilovače AB namísto nějakých digitálů se může člověk posunout nad sériové plasty zvukem na výškách. Ale to musí být kvalitní zdroj signálu i kvalitní články řetězce pro jeho úpravy, aby se to poznalo. Dnes u disco téměř nereálná podmínka.