S jakým aparátem jste začínali?

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: S jakým aparátem jste začínali?

Příspěvek od OK2MDK » pon 09. úno 2009 16:50:58

ja sice pořár začím a estě dlouho budu ale...

Bedny:
2 ks home made stredy a výsky po 40W (bez vyhybky sestri, se jen kondik)
2 ks skolnich delecia pridane rucne vysky a vyhybky 50 W jedna
Mix :
tesla studio mix 6 vstupu 100W na kanal,
vermona mixer 1642
miraky co se naslo.

tak to vypada ted v tuto chvíli pomalu ale jiste se mi blizi 15 rok a otvira cesta k brygadam ktere uz jsou na cele leto takze doufam ze po lete se muzu pochlubit pokrokem :-D

mrak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrak » pon 09. úno 2009 18:29:16

tak jsem zavspominal a taky bych mel neco do diskuze

PA:
vrchy
- 2x 3pasno z drevotrisky
- bass ARN8608 (od husaka)
- stred 4x ARZ4608 (od husaka)
- vyska tonsil na kratke hornice
- a vyhybka totalne od oka/ucha....

suby
- 2x horna z drevotrisky 1x1x0,5m osazene ARO 9408 (zase husak)
- (i se slabym zesilovacem to hralo jako blaazen :-) )

Zesilovace:
-Domaci vyroby 4x 50W (neco jako transivat) do mustku na 2x vrchy
- dva upravene moduly AUJ-637 v mustku do 4ohm na bassy

MIX:
Nejaka krava domaci vyroby 12x MIC, 1x AUX, 3pasma korekci k tomu 12metru nesymetrickeho "paraku"

Procesing:
EQ 2x15 s crosoverem a limiterem v jedne krabici. ( vlastni vyroba 8-) )

*) husak, je clovek od litovle co opravuje/opravoval? reproduktory
**) ty basshorny a AUJ-637 jeste porad mam a klidne bych je za nejakou symbolickou cenu v podstate daroval

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » pon 09. úno 2009 21:26:31

dzajro píše:Bedne 2x regent vermona 50W, mix najskôr mono 7 potom

Anóóó , to byl můj první aparát !!! Mega nářez . Dodnes na něj vzpomínám..... a jako efekt kytarová krabička od Boss ( to bylo mega dělo ) analogový delay . A pásková Echolana II s originál "tvrdými" pásy Basf

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 09. úno 2009 22:47:36

Děda hrál na elektrofonický akordeon (Hohner) převážně lidovku, jezdil s takovou malou kapelkou, nebo i sám, pamatuju si, že v jeho výbavě byl ten oranžovej mixák Tesla, kterej měl na nošení popruhy jak na sádlo-máslo, akorát v bílým, bedny s 12" Celestion + nějakej vejškáč, k tomu měl pak ještě nějakej 2 kanálovej zesík Tesla 2x 5kolík in, 2x hlasitos, síťovej vypínač, a výstup na bednu přes banánky, a EQ 5ti nebo 7mi kanálovej, taky asi Tesla, s přepínačem HF a LF. Po revoluci si pak přivez z Rakouska 6ti kanálovej powermix Montarbo, to byla mašina 2x100W, HALL, ECHO. Ještě se mu tam válel nějakej Neumann, jedna Shurka, a jedno AKG, a již zmiňovaná Echolana.

Nejdřív jezdil s dědou jako technik táta, pak bratránek a nakonec já (podle toho jak jsme získávaly řidičáky. To jsou mé začátky zvučení. Většinu toho ještě mám doma a něco i pro domácí potřebu používám.

Předtím akorát nějaký disko na intru, s Tesláckým power zesikem, bednama s 15" repro + 6 nebo 8 vejškáčů, Tesláckým CD a nějakou "něco"Star věží a samodomo světlama.

Po škole pak můj první aparát na disco samodomo repro osazený 15" Tesla + nějaký 4808 vejšky nebo co to bylo, zesik 2x200W Houdek, 12ti vstupej mix asi samo domo, ale vyrobenej asi z polotovarovejch bloků, 2xCD Sony + MG Technics, světla z kanalizačních trubek, nějaký majáky, co se kde sehnalo. To už je nějakejch 15 let.

To se mi taky válí doma, před 2ma roky to ještě hrálo v kapele, teď jsem vytáh toho Houdka a přemejšlím, že si na něm překopu konektory z TRS na XLR a Speakony + Euro na napájení, furt hraje jako z praku, na překopání beden se taky chystám, ale to mi bude muset projít asi "domácí" radou. :wink:
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

jirkaaa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaaa » úte 10. úno 2009 1:34:45

Bláha?,!Blaha?!Promiň za zkomoleninu jména :( uvedl jsi mě do hezký nostalgie :) orandžový MIX tesla k,pokud pominu své začátky s destičkama Kuprexit ,Kuprexkart atd....(zasvěcení prominou chyby v textu)............byl můj první pult (kterej jsem z brigády zaplatil)včetně páskový Echolany opět barvy orandže :P jej ...to byly mašiny :-D pardon :-D
Kdo vás to naučil dělat takovej kravál?:)

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » úte 10. úno 2009 8:23:50

Echolana [-o<

J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. » úte 10. úno 2009 9:24:31

Jednu echolanu mám ještě doma :wink:
a mikrofony - to byl teprve odvaz, různé AMDéčka, dodnes si pamatuju ten rozdíl když jsem za cca 5kKč pořídíl shure 565, připadal jsem si jak maxiking.
Zvukař bez www stránek

mrak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrak » úte 10. úno 2009 9:42:34

Jooo mikrofony...

Ty jsem si ve sve dobe vyrabel taky "sam", proste kus zelezne trubky a vepredu elektretova kapsle za 20kc nebo vybrakovana z dvojcete od vietnamce. Pri pouziti nejakeho slusnejsiho kusu to podavalo fakt prekvapivy vysledek...
Na zpev samozrejme nepouzitelne, tam nastupovala Hama za 700,-

joo to byly casy :lol: a to jake svetelne efekty jsem vyrabel na diskoteky v telocvicne nasi zakladky, to by jste se asi smichem potrhali #-o

J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. » úte 10. úno 2009 9:50:58

bedny + zesáky samozřejmě homemade - ale aparátek nehrál až tak blbě. Ve spodu jsem měl 2x 15" Wbin nad tím 15" ve zvukovodu vše repro TESLA a ještě nad tím 4x piezo. To piezo bylo celkem dost kvalitní, celkem drahé a co vím tak fungují dodnes. K tomu konce poskládáné z anglie dotáhnutých stavebnic - zmůstkované mosfet moduly dávaly 400W do 4 Ohm to 4x. Bastlený crosower dokonce laditelný (přepínačema). Mix původně Vermona 1222 tu jsem ale velmi brzy vyměnil za výrobek svazarmu 14 ti kanálový pult, označení si už dnes nevybavím ale mělo to čtyřpásmové korekce - opačný gain a celkem slušný zvuk. Párák byl taky bastl, z nějaké fabriky ukradená pružná kovová chránička černě poplastovaná a v tom natahané mikrofonní kabely - vše symetrické.
PS: ještě třeba podotknout, že to bylo v době hlubokého míru 1984
Zvukař bez www stránek

Pavel Sulek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Sulek » úte 10. úno 2009 11:55:52

Ako uz bolo spomenute, repro TESLA (15 palc+6ks vyska), u nas im ti, co ich hufne kupovali z tesla vrable hovorili V-cka. Ta predna dosla na nich bola kusok sikma. Nejaky powermix z kulturaku, takisto tesla, malo to asi 8 in na mic, samozrejme 8 petkolikov vlavo, jeden linkovy vstup a 1 echo in. Pamatam jeden VU meter, tazke trafo, ukrutna teplota a vystup na repro tie zvlastne stare konektory, ktore v priereze vyzerali ako torx kluc. Neskor sme mix pouzivali len ako koncak, nasli sme maly mixerik, bolo na nom napisane tesla, design Adam (asi 25x25cm). Mikrofony extra citlive a vazbiace tesly + nejake lacne plastove, kable z coho sa len dalo, no vsetky tienene signalne boli tenke sede a nespolahlive. :D

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » úte 10. úno 2009 17:15:33

Původně jsem chtěl napsat krátký příspěvek popisující hříchy mládí, ale nějak jsem se rozjel a vyšla mi z toho rekapitulace celého mého "zvukového" života... Kdo nerad čte, tak zbytek textu prosím přeskočte :-)

Se zvukem jsem začínal v životě hned dvakrát. Poprvé coby 12-13letý smrad v dobách třeskutého míru (také cca 1984) - zesilovačem 2x5W se dvěma MBA810, dvěma bedýnkama s nějakými širokopásmovými ARE, polským kazeťákem Unitra, lampovým kotoučákem Sonet a několika nabarvenými žárovkami jsem dělal bugr na školních besídkách na základce. Později na střední škole byly MBA810 nahrazeny zesilovačem se dvěma MDA2020 (byly to takové stavebnice TESLA sypané v sáčku) a vlastnoručními bedýnkami s ARN6604+ARV161 (ARN šel napřímo a ARV přes 4uF krabicový kondenzátor:-)

V r. 1987 se pak stěžejním bodem "aparátu" stal lampový zesilovač Tesla Mono 50, jakási samodomo bedna s 15" a 13" AROčky a převodním trafem ze 100V a kotoučový magnetofon Tesla B41, vše zakoupené za pár naškudlených stovek na radioamatérské burze. K tomuto jsem si dobastlil jednoduchý, asi šestivstupý mix a posháněl pár mikrofonů, nic profi, většinou z příslušenství různých magnetofonů. Obrovskou pýchou pak byl mikrofon AMD410 a páskový dozvuk Tesla Studioecho (nebo tak nějak), které jsme si občas se svolením ředitele školy směli půjčit od školního rozhlasu... S tímto vybavením jsem ozvučoval a nahrával převážně zkušebnové hraní dvou velmi amatérských kapel, které naštěstí kromě pár školních besídek nikdy nevystoupily veřejně:-)
Ke konci tohoto období (1989/1990) jsme s jednou z těch kapel měli 2x50W Transiwatt na dvě bedny ARS1054 a 2x100W konec vlastní výroby na dva samodomo basreflexové subwoofery, 2x dvě ARN8608. K tomu jsem postavil 12 vstupý mix, který už měl vzdálené náznaky podoby s poloprofi zařízeními (4-pásmové korekce, 1x pre-aux, 1x post-aux). Hráčská úroveň i repertoár se tou dobou už zlepšily natolik, že bylo možné pomýšlet i na veřejnou produkci a za tím účelem jsme dne 16.12.1989 absolvovali přehrávky před komisí:-) K žádnému hraní ale nedošlo, jednak by to s tím vybavením nešlo, jednak se všichni rozprchli na školy a času i chuti bylo stále méně. Tak si nakonec každý z kapely pobral svoje cajky a aktivity ustaly.

V průběhu 90. let jsem také vystudoval a nastoupil do práce a zdálo se, že se zvukem už nikdy nic společného mít nebudu. V roce 1999 ovšem do firmy nastoupil nový kolega, který mj. hrál na kytaru v místní regionální zábavové kapele P.A.C. Záhy se vyprofiloval ke zdravému jádru, které chodilo po práci na pivo, no a tam jsme postupně zabředali do debat o muzice, kytarových aparátech a podobně. On hrál na nejrůznější slátaniny "bustrů" s tranzistorovými konci, dopracoval se ke kombu Marshall Valvestate a snil pořád o celolampovém aparátě. I rozpomněl jsem se jednou mezi čtvrtým a pátým pivem, že se mi doma z mladých let válí výše uvedený lampáč Mono 50... Internet už tehdy fungoval, tak jsme vyšmejdili schémata různých preampů a aparátů a po večerech jsem zbastlil dvoukanálový celolampáč s preampem podle Marshall JCM800 model 2205 a koncem z Mono 50, kterému jsem na výstupák domotal vinutí pro 4 ohmy (Sinclair promine, už to nikdy dělat nebudu:-) Kupodivu to hrálo docela slušně, s později zakoupenou origo Marshall bednou 4x12" dokonce výborně. S tímto zařízením jsem tedy začal občas přijíždět na zkoušky kapely a ladili jsme různé detaily. Kapelník si povšiml, že si s těma drátama trochu rozumím a slovo dalo slovo, jestli bych se nepodíval občas i na jejich zvukový aparát.

Ten tvořily čtyři basreflexové subwoofery 2x15" s přemotanými kiňáky a čtyři satelity s přemotaným ARM9408 a dvěma Tonsily GDWT12-19 (!). Na basy byl konec 2x600W od NVE, cross NVE a na vrchy 2x300W RTG - Tengler. V jednom kanále zakmitával a Tonsily na pravé straně PA chodily co chvilka kukat, tak byl nahrazen koncem 2x400W také NVE. Mix byl 16 vstupý neznámé značky Ultrasound 1624, párák Zeck 24 žil, a v racku Alesis Midiverb III a jeden kompresor 3630. Mikrofony Sekaku, Solton, Shure Prologue apod.... Světla byla zbastlená z 24V/55W autožárovek a parabol světlometů, napájená z obrovského těžkého 2kW trafa 230/24 přes relátka, která ovládal osvětlovač z tlačítkového pultíku, nataženého jakýmsi telefonním vícežilovým káblem ze stanoviště zvukaře... Nevěděl jsem o tom tehdy naprosto nic a myslel jsem si, že to všecko je takto dobře:-)
Kapela P.A.C. ale hrála čím dál míň, až skončila úplně. Aparát ležel na zkušebně a už se uvažovalo se o jeho rozprodání, když začátkem letní sezóny 2003 zavolala jiná místní kutálka, kterou v den akce vyšplouchl objednaný zvukař - vzal lepší kšeft a jim nic neřekl. Ochotně jsme tehdy s výše uvedeným cajkem zaskočili, já za mixem a kapelník P.A.C. za osvětlovačskými tlačítky. Akce se v mezích možností vcelku vydařila, kapela byla spokojená, takže nám dali na léto pár dalších kšeftů. To nás nabudilo natolik, že jsme se rozhodli dát se dohromady a začít jezdit se zvukem "na kšeft". Prvním mým větším zásahem do aparátu a zároveň investicí bylo pořízení Behringer MDX4600 a Sound Destroyer DSP1124P:-)

Naše z neznalosti pramenící drzost dosáhla té míry, že jsme koncem léta 2003 ozvučovali místní obecní slavnosti, kde vrcholem programu bylo vystoupení skupiny Fleret. Ustáli to a vystoupení odehráli, ovšem jejich znechucené výrazy v tváři po akci dodnes nezapomenu... Bylo to zásadním podnětem, kdy můj pocit, že něco není úplně v pořádku a asi se to má dělat nějak jinak, přerostl v jistotu... Tou dobou jsem už také registroval existenci fóra na zesilovace.cz, kde jsem začal sbírat rozumy. To málo, co jsem už věděl, naštěstí stačilo na oddělení zrna od plev a soustředil jsem se na příspěvky lidí jako je Hubert, Sinclair, Sendy a později na jiných fórech Petr V., MAD, J.J., JKL, a další.
V r. 2004 jsem změnil zaměstnání a mohl jsem si dovolit relativně štědře začít dotovat upgrade aparatury. První akcí bylo vyházení přemotaných ARM a Tonsilů ze satelitů a jejich nahrazení kombinací dle EM151 (Eminence Delta 15 a Selenium D210Ti), k tomu se pořídil první QSC RMX1850HD, no a už to jelo, jak ve zvuku , tak ve světlech. Tento proces trvá v podstatě dosud, jen už je převážně financovaný z peněz, které aparatura sama vydělá. Momentální stav můžete vidět tady vedle pod odkazem na naše textové pseudostránky:-)
Není to žádná špička, ale já nemám ambice (ani žaludek:-) dělat byznys a první ligu. Pro zábavu a uspokojení mně stačí jen "okres", který chci dělat tak, abych se nemusel před lidma i před sebou stydět. Kvalitnější technice se do budoucna samozřejmě nebráním, ovšem musíme být schopni na ni nejdřív vydělat, nechci zabřednout do dluhů a muset pak jezdit všude za každou cenu. Tož tak:-)

P.S. Grafomanií normálně netrpím, tohle je výjimka :-)

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » pát 23. říj 2009 21:12:40

tak brygáda a známosti se zvukařem se hodne zlepšili, uz mi v mistni diskotece koupi 2 mt18sub, s nejakýmy EV musim konstatovat kopaly parádne a prišel dj a zku.. mi je, tak si hošani poplatí.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 23. říj 2009 23:01:42

OK2MDK píše:tak brygáda a známosti se zvukařem se hodne zlepšili, uz mi v mistni diskotece koupi 2 mt18sub, s nejakýmy EV musim konstatovat kopaly parádne a prišel dj a zku.. mi je, tak si hošani poplatí.
Limiter nebyl?
Dělám, co mě baví.

jirkaaa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaaa » sob 24. říj 2009 10:54:55

Nevím,zda to patří sem ale J.J.zmínil Wbin.....kdo s tím sem do ČR přišel?Měly jsme je taky kdysi ,dneska nepoužitelné a neskladné,ale hrálo to pěkně
Kdo vás to naučil dělat takovej kravál?:)

mart_xx
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mart_xx » sob 24. říj 2009 11:14:47

povodne to bolo ev jumbo pa system 1x15 bas 1x12 stred 1x1 vyska
tie 2x15 bas to bola len uprava akoze uspora materialu
a ja som mal jumbo 4+2+2 asi v roku1980 cca+-

osadenie:
EVM15L
EVM12L
DH3