Zemnící vodič v 220 V - odpojit či neodpojit? NEODPOJIT!!

100-230-400 V..., rozvaděče, jištění, kabely, předpisy, oprávnění apod.
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
frantik
Uživatel
Uživatel

Re: Zemnící vodič

Příspěvek od frantik » čtv 26. úno 2009 18:47:46

Chlapi, žádné odpojování žlutozeleného drátu! Cesta vede jen přes ty ground-lift spínače, odpojují se když tak jen signálové zemně v kabelech na jedné straně pro potlačení zemních smyček a hlavní lék je - oddělovací trafo dobré kvality. Tot celé kouzlo. A i tak je základ mít v elektrickém přívodu proudový chránič i když se hraje v hale nebo v klubu.
Jsem zmatkař, někdy. No a?

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » čtv 26. úno 2009 18:58:12

pre pripad coho? ten chranic
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » čtv 26. úno 2009 19:01:27

Třeba pro možnost, že si někdo sáhne na fázi a to kdekoliv za tím chráničem. Já s tímto zcela souhlasím. Nepomůže v případě, že si někdo sáhne na nulu a fázi zároveň, ale na to je minimální šance. Země se opravdu řeší galvanickým oddělením a ne takovým paskvilem jako je odpojování země.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 26. úno 2009 19:09:47

Nikdy nevíš co v aparátu probije na kostru aniž by to bylo řádně uzemněné a včas to vyrazilo jistič. Spolehneš se na to, že všechny Tvoje prodlužky mají v pořádku zemnicí sběrač? Že není žádný kolík uvolněný? Že nikdo nenaleje nějakou tekutinu tam, kde nemá co dělat a zas to někde probije, kde nemá? A co prodlužky, které nemají "zámky" na dírkách, pokud v dané zásuvce není nic zastrčené? Copak se nemůže v takovém případě stát, že zrovna do dírky s fází zapadne kus holého drátu nebo nějaký vodivý předmět, kterého se jak na potvoru někdo dotkne?
Samozřejmě musí být v pořádku elektroinstalace u pořadatele, pokud je nefunkční ochraný kolík hlavního přívodu, tak nepomůže ani Tvůj proudpový chránič, ale v případě smrťáku Ty jsi z obliga, průser má pořadatel. Na začátku akce je dobré přívod prověřit a funkci vlastního chrániče taky, je a něm vždy testovací tlačítko, které ověří jak funkci chrániče tak elektroinstalaci pořadatele.

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » čtv 26. úno 2009 19:13:07

kde sa da take nieco kupit? nejaky link..alebo je to len obycany prudovy chranic..? pripadne ci sa robia nejake specialne pre tieto ucely.

nachadzam len take co treba kable srobovat pod svorky...myslel som nieco co ma svoju zasuvku a podobne..bez nutnosti takehoto nachylneho spoja.
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 26. úno 2009 19:28:49

midnight_man píše:kde sa da take nieco kupit? nejaky link..alebo je to len obycany prudovy chranic..? pripadne ci sa robia nejake specialne pre tieto ucely.

nachadzam len take co treba kable srobovat pod svorky...myslel som nieco co ma svoju zasuvku a podobne..bez nutnosti takehoto nachylneho spoja.
Jsou to běžné proudové chrániče, dostupné v elektroobchodech, vybavovací proud se volí 30mA. Existují i vestavné typy chráničů ve tvaru běžné síťové zásuvky, ale je to zbytečně drahé, to je lepší vzít ten rozváděčový a zabudovat ho do plastové krabičky, která se v patřičném rozměru dá koupit hotová. Raději kontaktuj nějakého DOBRÉHO elektrikáře, který Ti s tím poradí a pomůže, eventuelně zhotoví malý rozváděč opět z dostupného materiálu. Výborné bude, když bude současně revizák a vydá Ti k rozvaděči servisní zprávu, jedině tehdy jsi 100% krytý v případě nějakého průšvihu. Já mám udělaný rozvaděč v "konfekční" krabici od slovenské firmy SCAME, kde byly už i nějaké zásuvky a v horní části odklopné průhledné víko pod kterým jsou pak dostupné jistče a chránič, které si tam osadíš, chránič tam mám v tomto případě společný třífázový kvůli další motorové zásuvce v rozvaděči . Velice šikovné, cenově dostupné, má to i sklopné ucho na pohodlnou přepravu. Přípojku je dobré mít v provedení do běžné 5-kolíkové 3 fázové zásuvky 32A a vozit s sebu i krátkou redukci na 4-kolík, pokud pořadatel nemá 5-kolíkovou zásuvku. Se vším opět nechť poradí zkušený elektrikář. U pořadatele si pokud možno vždy vymrčujte tu 32A zásuvku, síť je v ní vždy dost tvrdá, pak vám nepadají jističe už při zapínání zesilovačů nebo při rozsvícení světel a výkon PA neklesá s úderem v basech.

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » čtv 26. úno 2009 19:35:58

Tusim moj znami je revizak take neico vyrobit nie je problem :) ale original je original...pravda ak to ma byt drahe...tak si to radsej vyrobim. No pravdu ti poviem, nie vzdy sa da najst 380V zasuvku....neraz som rozobral skrin a pripajal sa priamo do nej, kedze 380 zasuvka bola pomaly na druhej strane arealu. No si treba vediet poradit v kazdej situacii hh. vacsina starsich KD ma stare komunisticke instalacie, kde su vsetky 230V zasuvky vyhorene od magorov ktory napchaju komplet aparat na jednu zasuvku a potom to tam vsetko hori....

///k tej tvrdosti siete...Pamatam na minuly rok,, Volal mi starosta z jednej dedinky dalej od mesta.... Potreboval nazvucit akciu..Vychadzam s nim celkom ok, a kezde nam pomohol v zaciatkoch s tym ze nepytal velke peniaze za prenajom KD na diskoteky a akcie s ktorych sme zarobili na techniku tak som mu spravil slusnu cenu teraz aj ja. No casi ked sme tam hravali su davno prec, technika je ina, vykonnejsia, lepsia a vacsia. kedze je to starsia budova samoszrejme som nasiel iba nejake stare kable trciace z diery kde bola dakedy asi 380V zasuvka....no nic, tak sme sa napojili pramo do najblizsej skrine...po chvilke strachu a opatrnosti montovania 4 kablikov pod svorky do skrine (pod prudom) kedze nikdo nemal kluce od hlavneho vypinaca. Som cely zasraty od prachu, spiny a bez nalady zapol techniku..a uz vtedy som tusil ze nieco nie je ok ked po zapnuti druheho anaogoveho konca pohasla ledka na tom prvom. No kdovie...nebral som to v uvahu,beruc ohlad na to ze vsetko funguje ako ma. asi po 2 hodinach hrania..restart...naraz cvakli relatka v zosikoch a restartovali sa mi prehravace..samozrejme ticho..co to kua?ked to spravilo za hodinu znova dopatral som sa k tomu ze v senku zapli 1000W varnu konvicu a siet proste nestihala, napatie pokleso az tak ze sa mi vypinala technika,.....Okamzite som bral do ruky merak a siel odmerat napatie v rozvodno kturu sme pripojili na 380, a bolo to jasne, nepamatam presne cislo no tusim to bolo nieco okolo 160V. Tak chtiac, nechtiac som musel vypnut 3 z 5 svetiel, a upravit aparat na nejaku rozumnu hodnotu kedy kopnutie basaku nesposobilo pokles napatia na par desiatok V. Odvtedy vzdy meram napatie v zasuvke na ktoru sa pripajam......
Naposledy upravil(a) midnight_man dne čtv 26. úno 2009 19:46:38, celkem upraveno 1 x.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 26. úno 2009 19:41:39

midnight_man píše:Tusim moj znami je revizak take neico vyrobit nie je problem :) ale original je original...pravda ak to ma byt drahe...tak si to radsej vyrobim. No pravdu ti poviem, nie vzdy sa da najst 380V zasuvku....neraz som rozobral skrin a pripajal sa priamo do nej, kedze 380 zasuvka bola pomaly na druhej strane arealu. No si treba vediet poradit v kazdej situacii hh. vacsina starsich KD ma stare komunisticke instalacie, kde su vsetky 230V zasuvky vyhorene od magorov ktory napchaju komplet aparat na jednu zasuvku a potom to tam vsetko hori....
Čas a počet akcí Tě donutí být vždy připraven, v krajním případě akci odmítnout a donutit majitele aby instalaci nechal udělat novou a podle norem. Hlavní je nyní mít dost dlouhý přívod k třífázové zásuvce na jiném konci areálu, než se spoléhat na kdejakou vytavenou jednofázovou komunistickou zásuvku.
Od vlastního rozvaděče můžeš mít napevno třeba 15m kabelu, pak v kufru prodlužku dalších 15m, to většinou to postačí. S potřebnými průřezy kabelů a jejich max. délkami poradí opět revizák.

Co se té výroby týče, zde není nic orginál, vše se vždy skládá z "polotovarů". Ty rozvaděče SCAME jsou na to moc šikovné, mají vylisované díry na zásuvky, průchodku na kabel, lištu na jističe, jenom to vydrátovat.

midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midnight_man » čtv 26. úno 2009 19:50:20

Jo, ale nie vzdy sa da potiahnut rozumnou cestou ten kabel...pripadne ked je zasuvka vonka? nechas si od nejakeho ozrateho chuja vytiahnut privod?......

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » čtv 26. úno 2009 19:58:59

midnight_man píše:Jo, ale nie vzdy sa da potiahnut rozumnou cestou ten kabel...pripadne ked je zasuvka vonka? nechas si od nejakeho ozrateho chuja vytiahnut privod?......
Samozřejmě, že ne vždy to jde nebo je špatné, když mají k přívodu přístup lidi na akci a mohou udělat takovou škodu. Dobře udělaný kulturák nebo hospoda má ale někde zásuvku, kde návštěvníci nemohou, rozvaděč na chodbě, 3f zásuvka bývá i v kuchyních.

Ještě je možnost, i když se to zas prodraží, mít i nějaký menší rozvaděč nebo prodlužku s jednofázovým chráničem pro případ kdy je po ruce jen obyčejná zásuva. Ten větší rozvaděč se použije hlavně venku, kdy je nasazeno víc zesilovačů, světel, mlhostroj apod. a hodí se zátěž rozdělit na více fází. Pro inspiraci se podívej na Alešovy stránky jakou péči on věnuje elektrickému přívodu, samozřejmě jde o dost výkonné PA se slušným světelným parkem: http://pac-sound.xf.cz/ , přečti si sekci "Sdělení pro pořadatele".

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » čtv 26. úno 2009 22:42:17

podle současných norem MUSÍ být všechny zásuvky 230 V , přístupné laikům ( tedy každému muzikantovi na jevišti ) chráněny doplňkovou ochranou proudovým chráničem o vypínacím reziduálním proudu 30 mA !

Toto je PŘÍMÁ odpovědnost nás všech !

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 27. úno 2009 11:27:03

a to mne zajima (Martine treba to rozdel). KDE je treba mit proudovy chranic? Staci kdyz bude na privodu 32A a za nim pak dal bejt nemusi (32A protazema dal a dve 16A z kazdy faze) ?

Pozn. Martin: nechám to, přeci jen je to hodně blízké, spíš pak upravím titulek

mirazvuk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mirazvuk » pát 27. úno 2009 11:53:54

Pánové, a nestalo se vám, že "spotřebič", který si dovezla kapela by vyhazoval chránič? Jak to řešit v tomto případě? Různé ty "takymaršály" s tímhle měly hodně problému, přestože jinak byly normálně funkční. To mám říct, že podle paragrafu bla bla jeho zařízení nevyhovuje a nepřipojit ho? Asi by na mě čuměl jak na ítýho a poslal někde daleko a do tmy ...

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pát 27. úno 2009 12:12:20

V naší "okresněligové" praxi je bohužel naprosto iluzorní, že by se tím mým textem někdo řídil, to jsem si napsal spíš pro svůj dobrý pocit. Drtivá většina pořadatelů nemá o této problematice ani šajn, o nějaké odpovědnosti provozovatelů a majitelů objektů nemluvě... Většinou se jen horko těžko dozvím jaká je tam zásuvka a jak daleko od pódia. Proto jedu-li někam, kde to ještě neznám, beru alespoň 50m kabelu a všemožné redukce včetně kusu kabelu se zásuvkou a druhým koncem volným pro připojování natvrdo pod svorky.
Jsem si setsakra dobře vědomý, že veškerá odpovědnost leží na mě, proto obhlídku místní situace a připojení na síť provádím vždy osobně.
Proudové chrániče v pódiovém rozvaděči jsou samozřejmé. Znám ovšem případy jinak dobrých zvukařů, kteří na uvedenou problematiku vcelku prdí - většinou z neznalosti podceňují nebezpečí a připadá jim přemrštěné investovat několik tisíc do chráničů, když to přece takové roky funguje i bez nich... Pak nastávají takové situace, kdy majitel PA a úsměvem na tváři všechny na place instruuje "pozor na ten stojan se světly, on občas kope" nebo po deštíku uprostřed open-air fesťáčku zpívající kytarista jedné z kapel hlásí, že ho začal brnět mikrofon do pusy... :shock:

Mira: to se mně zatím nestalo, ale v tom případě by si mohl kdo chtěl nadávat jak chtěl, hrát se s tím krámem nebude. Jeden podělaný kšeft je furt nic proti tomu, že to nekoho přizabije.

safa: principiálně stačí jeden centrální chránič, ale má to tu nevýhodu, že když vybaví, vypne všecko a máš tmu na pódiu. Proto je líp to rozdělit na víc samostatných okruhů. Když pak např. blbec vylije pivo do psa prodlužky na pódiu, vypadne jen okruh nástrojovky, ale PA i světla jedou dál.

J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. » pát 27. úno 2009 12:28:48

mirazvuk píše:Pánové, a nestalo se vám, že "spotřebič", který si dovezla kapela by vyhazoval chránič? Jak to řešit v tomto případě? Různé ty "takymaršály" s tímhle měly hodně problému, přestože jinak byly normálně funkční. To mám říct, že podle paragrafu bla bla jeho zařízení nevyhovuje a nepřipojit ho? Asi by na mě čuměl jak na ítýho a poslal někde daleko a do tmy ...
Taky jsem zažil... ale obešlo se to bez vysvětlování paragrafů, prostě si vypujčil jinou hlavu a bylo to, jinak by nehrál. Nepřipustím jakýkoliv ústupek ze základních standardů na svých rozvodech.
Zvukař bez www stránek

Odpovědět

Zpět na „Elektroinstalace“