JAk změřit výstupní výkon zesilovače?
-
- Reklama
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj
Máme několik zesilovačů kde si nejsme jistí tím že dává to co má napsáno, dohnalo mě k tomu to že se nám ze 100W zesem podařilo spéct 150W výhybku na uhel.
A tedy dotaz: existuje nejaký Watt metr pro tento účel?
Díky moc
Máme několik zesilovačů kde si nejsme jistí tím že dává to co má napsáno, dohnalo mě k tomu to že se nám ze 100W zesem podařilo spéct 150W výhybku na uhel.
A tedy dotaz: existuje nejaký Watt metr pro tento účel?
Díky moc
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A hele 
Pro orientační měření ti stačí udělat jmenovitou zátěž z kombinace rezistorů a pak změřit napětí a proud, který obvodem při plném vybuzení zesilovače prochází zátěží.
Druhá varianta je možnost se dopočítat možného výkonu podle napětí které napájí koncové bloky zesilovače radioamatére:)
V druhém případě je ale nutno brát ohled na konstrukci a tvrdost zdroje. Zpravidla se při zátěži bere, že napájecí napětí klesne cca o 10%. Tento fakt je velmi závislý na poctivosti výrobce a dimenzování filtrační kapacity a hlavně transformátoru.
Jsme opět u Ohmova zákona a matematiky .... říká ti něco vztah P=RxI²
Pro orientační měření ti stačí udělat jmenovitou zátěž z kombinace rezistorů a pak změřit napětí a proud, který obvodem při plném vybuzení zesilovače prochází zátěží.
Druhá varianta je možnost se dopočítat možného výkonu podle napětí které napájí koncové bloky zesilovače radioamatére:)
V druhém případě je ale nutno brát ohled na konstrukci a tvrdost zdroje. Zpravidla se při zátěži bere, že napájecí napětí klesne cca o 10%. Tento fakt je velmi závislý na poctivosti výrobce a dimenzování filtrační kapacity a hlavně transformátoru.
Jsme opět u Ohmova zákona a matematiky .... říká ti něco vztah P=RxI²
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
tak ten posledni vztah mi nerika nic. to nam ve skole neřekli. (na vic si budu muset počkat až na střední
takže deme počítat, dobře díky.
Chce to vyhledat měkoho zkušeného co má vybavení, postačí se domluvit třeba s kantorem na střední škole, co má v laboratoři osciloskop. Připojí se zesilovač k zátěži a vybudí se sinusovým generátorem, kmitočet kolem 1kHz. Sleduje se čistota sinusovky a jak to začne zkreslovat, stáhne se budcí signál a při čisté sinusovce se přečte max. výstupní napětí do zátěže a z toho už se dopočítá výstupní výkon zesilovače. Lze také zkontrolovat zkreslení zesilovače na vyšších kmitočtech, kolem 15 až 20kHz, ale pozor při hodně menším výkonu než je ten plný, jinak byste mohli odpálit v zesilovači tlumicí Boucherotův člen na výstupu. Při tomto měření se též prozradí, jak dobře je nastavený klidový proud zesilovače. Někdy bývá vidět typický schod už na tom 1kHz v případě, že si s tím nastavením výrobce vůbec hlavu nedělal -typické ludry co mi prošly rukama: QSA1200 je dost v třídě B a naprostá hrůza je MAD1300.
Naposledy upravil(a) frantik dne ned 15. bře 2009 13:28:41, celkem upraveno 1 x.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
aha, no jednoho známého tam mám, tak se ho zeptám snad to bude schopen udělat díky moc.
No vidíš, hlavně aby měl aspoň tu odporovou zátěž. Kdyby nebyla k dispozici v požadované Watáži, aby měření vydržela, můžete ji během testu nouzově vložit do nádoby s vodou, ale aď je to aspoň vinutý odporový reostat, ne uhlíkové odpory.OK2MDK píše:aha, no jednoho známého tam mám, tak se ho zeptám snad to bude schopen udělat díky moc.
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
poptám se ho a potom se ozvu.
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Neboj, všechno přijde. Ten způsob měření výkonu s přihlédnutím k měření kdy začíná limitace je asi nejlepší.(dle "frantik") Měj ale na paměti, že reprosoustavy nemají přesně třeba 4 ohmy. To, co změříš ohm-metrem je reálná složka, ale přičítá se k tomu ještě imaginární složka. Takže ta soustava může mít třeba 4.7 ohmu a podobně. Ten výstupní výkon zesilovače nebude při impedanci 8 ohm poloviční vůči 4 ohm zátěži. To měj taky na paměti kdybys odvozoval výstpní výkon vůči jiné impedanci. Na imepdanci 8 ohm tečou nižší proudy a ten zdroj (podle tvrdosti) zvládne konec napájet vyšším napětím, takže dá trochu víc.OK2MDK píše:tak ten posledni vztah mi nerika nic. to nam ve skole neřekli. (na vic si budu muset počkat až na střední![]()
Výkon na zátěži 8Ohm bude o něco větší než poloviční, protože zdroji se odlehčí oproti práci do 4Ohm. Nezapomeňte při odečtu max. hodnoty napětí z osciloskopu, že výkon dává hodnota efektivní, takže výkon vypočtete: max. hodnota napětí nadruhou, děleno 2, děleno odporem zátěže.
Příklad: Jedna půlvlna sinusovky špička-špička 40V, zátěž 4Ohmy. Výkon je: 40 na druhou, čili 1600, děleno 2 je 800, děleno 4Ohm dává 200W sinusového výkonu.
Chlapi strašně se omlouvám, v časovém presu jsem udělal chybu - měl jsem tam původně děleno 4, ale správně je tam ta dvojka, která vznikne součinem 2krát odmocnina ze dvou. Jedna odmocnina ze dvou vyjadřuje přepočet max. hodnoty napětí na efektivní hodnotu napětí a ta druhá totéž zohledňuje u proudu.
Příklad: Jedna půlvlna sinusovky špička-špička 40V, zátěž 4Ohmy. Výkon je: 40 na druhou, čili 1600, děleno 2 je 800, děleno 4Ohm dává 200W sinusového výkonu.
Chlapi strašně se omlouvám, v časovém presu jsem udělal chybu - měl jsem tam původně děleno 4, ale správně je tam ta dvojka, která vznikne součinem 2krát odmocnina ze dvou. Jedna odmocnina ze dvou vyjadřuje přepočet max. hodnoty napětí na efektivní hodnotu napětí a ta druhá totéž zohledňuje u proudu.
Naposledy upravil(a) frantik dne pon 16. bře 2009 18:37:58, celkem upraveno 2 x.
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
tak sem mu volal, osciloskop maj, se zátěží si není jist, ale doufam že to bude. takže těd jenom najít vhodný čas a půjde se laborovat,
moc dík.
no doufam ze (teda pokud me vemou
) se na oboru "telekomunikační sistémy" k temto vecem dohrabem, že to nebude jen o mobilu.
moc dík.
no doufam ze (teda pokud me vemou
Měli byste začít klasicky, budete mít určitě elektroniku i nějaké laboratoře s měřením.
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
jako jasně, že to nebude hrr.
mě ty počítače neberou, a jak se divam kolem sebe když ne kompy, auta, tak ta elekrika moc neni. uvidime jak dopadnou prijimačky, potom se pochlubim
mě ty počítače neberou, a jak se divam kolem sebe když ne kompy, auta, tak ta elekrika moc neni. uvidime jak dopadnou prijimačky, potom se pochlubim
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
elektrikařiny je hromada. Hlavně silové. Ta pojede vždycky.
Tu zátěž můžeš stvořit z kombinace třeba 100ks 5W 8R2 rezistorů o vhodné hodnotě a v serioparalelním zapojení. Jde jen o to, abys správně dimenzoval možný ztrátový výkon. Tu hodnotu co jsem napsal, ber jako jednu z možných. Rezistory 5W jsou dost drahé, když to uděláš ze 2W, tak to bude levnější a můžeš to chladit ventilátorem. Záleži jen na tom, jak to uděláš ....
Další z možných verzí je tu zátěž složit z vysokovýkonových rezistorů které mají kovové tělo a je možné je přitahnout na chladič. To by bylo menší ale asi taky drahý. Přiznám se, že jsem to nikdy nezkoumal. Většinou si zhruba výkon spočítám z toho napájecího napětí s přihlédnutím ke konstrukci zdroje .... u zesu o výkonu 700W je cca 50W přesnost detail že ....
Jsem prostě líný stavět měřící aparaturu.
Tu zátěž můžeš stvořit z kombinace třeba 100ks 5W 8R2 rezistorů o vhodné hodnotě a v serioparalelním zapojení. Jde jen o to, abys správně dimenzoval možný ztrátový výkon. Tu hodnotu co jsem napsal, ber jako jednu z možných. Rezistory 5W jsou dost drahé, když to uděláš ze 2W, tak to bude levnější a můžeš to chladit ventilátorem. Záleži jen na tom, jak to uděláš ....
Další z možných verzí je tu zátěž složit z vysokovýkonových rezistorů které mají kovové tělo a je možné je přitahnout na chladič. To by bylo menší ale asi taky drahý. Přiznám se, že jsem to nikdy nezkoumal. Většinou si zhruba výkon spočítám z toho napájecího napětí s přihlédnutím ke konstrukci zdroje .... u zesu o výkonu 700W je cca 50W přesnost detail že ....
Jsem prostě líný stavět měřící aparaturu.
To jsi celkem vzácný případ, dnes je to samý programátor a stejně je konkurence veliká a ne každý přežije. Furt něco nového, furt se cpe počítač a procesor tam, kde to lépe a jednoduše zařídí klasický analog, furt se něco kouše a chce to restarty... analogáře abys s lucernou pohledal, přitom vše začíná a končí tady a je to vlemi záživné, když tomu přijdeš na chuť. Přitom počáteční vybavení je minimální - dobré nářadí, multimetr a chuť poznávat obvodařinu.OK2MDK píše:jako jasně, že to nebude hrr.
Výhoda je, že výsledky práce vidíš okamžitě a ten pocit, že jsi něco "oživil" je něco jako "orgasmus":-)))
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
radsi si posedim nad pájkou než u kompu
na giditálu mi vadi ty přesnosti, analog vysílačc telezive "zaměříš" okem satelit ne.