Reproduktory 6 Ohm vs. zesilovač 8 Ohm?

Výkonové, sluchátkové, předzesilovače...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
PEPAKem
Nováček fóra
Nováček fóra

Reproduktory 6 Ohm vs. zesilovač 8 Ohm?

Příspěvek od PEPAKem » čtv 06. bře 2014 9:32:02

Když na 8 ohm zesilovač dám 6 ohm reproduktory a nepustím zesilovač na plno. Stane se něco?

sledge
Uživatel
Uživatel

Re: Reproduktory 6 Ohm vs. zesilovač 8 Ohm?

Příspěvek od sledge » čtv 06. bře 2014 10:39:48

Bude víc hřát, ale může to ustát. Jen se mi zdá, že zesilovače obvykle povolenou zatěžovací impedancí na kanál 4 Ohm, málokterý má nejméně 8 Ohm... Osobně bych řekl, že rozdíl mezi 6 Ohm a 8 Ohm bednou je leckdy diskutabilní, řada 8 Ohm beden má minimální impedanci kolem 6 Ohm.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 06. bře 2014 10:51:58

Neexistuje nic jako "8ohm zesilovač". Udej jasné označení modelu zesilovače a beden (reproduktoru) nebo raději rovnou odkazy na jejich datasheety, návody k použití atd. jinak budeme jen tak teoretizovat bez nějaké prakticky využitelné informace pro tebe.

H.M.

PMAC
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od PMAC » čtv 06. bře 2014 23:10:34

Hlavně neexistuje nic jako "6 ohm reproduktor", je potřeba znát kmitočtovou závislost impedance reprosoustavy, včetně fáze.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. bře 2014 0:03:22

To bych oponoval, jsou sice některé extremní případy, navíc nesprávně výrobcem zařazené (viz ten Martin Logan), ale u naprosté většiny beden (a zesilovačů) stačí ten nominál, aby se dalo dosti spolehlivě posoudit, zda je konkrétní zesilovač použitelný.
Hlavní rozdíl je ale v tom, že nominálně 6ohmová bedna (Nexo, Sony...) existuje reálně, kdežto nominálně 8ohmový zesilovač spíš hypoteticky (a nevybavuji si žádný podobný, nelze zaměňovat se zesilovačem s například minimální povolenou impedancí zátěže 8ohm).

H.M.

PMAC
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od PMAC » pát 07. bře 2014 8:03:30

Myslel jsem něco jako je toto, takových příkladů je víc.

Obrázek

Obrázek

Je pravda, že PA boxy mají téměř vždy rozumný průběh impedance.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 07. bře 2014 11:11:10

Ten druhý graf vypadá v podstatě normálně, pokud by výrobce u bedny udával nominální impedanci 2ohmy, tak by asi nebylo co namítat, připomíná to nějaké třípásmo nebo spíš dvoupásmo s pasivně připojeným subem (podobná kombinace je v řadě Tapco 69). Bedna na prvním grafu by asi taky ještě jako 2ohmová prošla. Já jsem teď proměřoval hafo 100V beden a u některých jsem byl nepříjemně překvapený, že kromě obvyklého minima na nízkých kmitočtech (primár trafa, běžně se ale signál do zesilovače omezuje horní propustí) se vyskytuje taky minimum na vysokých a to poměrně dost významné a i u modelů, které by ty výšky zahrát mohly, takže kazit to ještě dolní propustí je nonsens a při neexistenci větší rezervy zesilovače proti celému rozvodu to může dělat nečekané problémy.

H.M.

PMAC
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od PMAC » pát 07. bře 2014 12:05:12

Přesně tak, kdyby je výrobce specifikoval jak 2 ohmové.

Tu první specifikuje jako Nominal Impedance: 4 ohms

Tu druhou jako Nominal Impedance: 8 ohms, 3 ohms min.
(je to neuvěřitelné, ale katalogový list mám)

Frantisek

Příspěvek od Frantisek » pon 10. bře 2014 19:38:17

Jak je to treba s impedanci:
Megaton NDB21i
nebo NDB21 6 Ohmu ?
Vybudi je dostatecne QSC PL380 1 kanal (no bridge)?
Nebo PLX2 3102 do bridge ?
CXD4.5 do dvou zatezi

Dik

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 10. bře 2014 22:42:24

Oba modely mají udáván maximální doporučený výkon zesilovače (3 a 4kW) a to do 4ohmů, protože do 6ohmů (což je nejbližší ještě používaná hodnota jmenovité impedance beden) prakticky nikdo výkon zesilovače neudává. Tedy není žádný problém, aby si každý v datasheetu zesilovače našel, jak se k tomu konkrétní zesilovač blíží. Lituju, ale líp to prostě nejde říct. Mohli jsme se držet pro udání impedance bedny jmenovité impedance 21" reproduktoru, nebyla by to žádná chyba, jen by to bylo proti některým jiným 4ohmovým (a těm několika 6ohmovým) bednám poměrně nespravedlivé. Nic se samozřejmě nestane, když zesilovač bude dávat výkon menší, reproduktor není nutné "budit" nad nějakou mez, pokud je někde nelineární, tak to je na horním konci zatížitelnosti (a dost výrazně), nikoli na spodním nebo kdesi uprostřed.

H.M.

http://eshop.prodance.cz/ndb21i-lak/d-97811/
http://eshop.prodance.cz/ndb21-lak/d-97809/

radim2561

Příspěvek od radim2561 » ned 31. srp 2014 17:52:57

Ahoj, mám dotaz ohledně výše uvedeného problému. 6Ohm repro na 8Ohm zesilovač.

Konkrétně mi jde o to jestli mohu na tento http://www.sony.co.uk/support/en/conten ... DG910/list AV receiver připojit dvě bedny ( pouze streo) prodávané jako 6Ohm např. http://www.mall.cz/sloupove-reprosousta ... f?v=270544

Omluvám se, ale z výše uvedených komentářů mi to stále není jasné zvláště když v datasheetu k tomu SONY receiveru je psáno only 8 Ohms :roll:

Předem děkuji za odpověď

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » ned 31. srp 2014 18:01:38

Prvně jsi na blbým fóru, lepší by bylo nějaký HiFi fórum.

Sony píše only 8ohm, protože má na přední bedny A a B výstupy a je možné používat oba najednou. To pak bedny na výstupech připojené propojí paralelně, pak to je rázem ze dvou 8miček 4ohmy, to může být minimum toho co zesilovač zvládne.

Takže jeden pár 6ohm beden připojit můžeš, 2 páry už ne, to by byly ve výsledku 3 ohmy a to by zesilovač dát nemusel.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Ondráš

Příspěvek od Ondráš » pon 01. pro 2014 22:31:53

Otazka z opacneho konce, co zesilovac s 2-8 Ohm na kanal rekne na repro 12 Ohm? Teoreticky vim, spis neco z praxe. Ptam se kvuli nakupu zesiku, ktere resim ve vedlejsim vlakne.
Jsem totiz jen tak mimodek zjistil, ze nase surroundy jsou serioparalelne ne ve 3 radach po 2 (5.33 Ohm), ale ve 2 po 3 (12 Ohm).

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 01. pro 2014 22:45:39

To je většině zesíků putna, jediný efekt je snížení výkonu. Jiná je situace u reproduktorů, tam se seriové řazení (včetně sérioparalelního) nedoporučuje, ale jsou případy, kdy se tomu ekonomicky vyhnout nedá, takže by to aspoň nemělo být něco kritického (evakuace, jediné kytarové kombo na akci pro motorkářský gang...) a neměly by se hnát reproduktory na maximum, protože pak začnou hrát větší roli rozdíly mezi nimi (větší příkon dostane ta už teplejší cívka, při paralelním je to naopak).

H.M.

gavca007

Příspěvek od gavca007 » čtv 21. říj 2021 19:03:13

Dobrý den mám prosbu koupil repro Jamo s718 který mají 200wat a 6 ohmů a k tomu mám reciver pionner Vsx 917v který má 110wat na kanál a možnost 6nebo 8 ohmů mám tedy reciver přepnout na 6 ohmů. Dekuji

Odpovědět

Zpět na „Zesilovače“