Jak na to..

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
David29
Nováček fóra
Nováček fóra

Jak na to..

Příspěvek od David29 »

Hojte,
tohle je můj první příspěvek tady, tak doufám že mě tu vřele přivítáte :-D

Jsem absolutní debil v zvukaření, ale láká mě se to naučit - toreticky a hlavně prakticky.. a časem nazvučit nějaký to menší vystoupení kapely-)

Byl jsem na pár vystoupení kapely, kde hraje kamarádka.. to bylo víceméně první setkání se zvukovou technikou-) Tam mě začal fascinovat ten pult, který má spousty tlačítek a různých udělátek... Pak jsem se dostal k jedomu zvukaři, co zvučí klub v Praze... ten mě do toho trochu zasvětil (vysvětlování tak 10min) a tam jsem zjistil, že samotný ovládání toho pultu neni zas tak složitý... zajímá mě to čím dál víc, a chtěl bych se do toho nějak dostat.

Otázka zní - kam vlastně jít, kdo by mě to s ochotou naučil? Slyšel jsem, že je dobrý se vetřít do přízně nějaký zvukaře... celkem snadný, ale kde takovýho sehnat - někam přijít se slovy "Dobrý den, chci zvučit, naučíte mě to?" V jednom téma níže je kluk, kterej taky začíná - on má narozdíl ode mě nějký vybavení..

Takže budu rád za každou radu - a kdyby tady byl nějakej ochotnej zvukař z Prahy - sem v sedmém nebi-)

Díky a zatim Ahoj 8)
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od OK2MDK »

ahoj

Jak sem psal, zkus nějakou školní kapelu (některé maj vybavení, ale nerozumej tomu #-o )
A optej se safy, říkal, že je marod aspoň rozptýlíš =D>

Měj se! ad se daří
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od honza637 »

Pro začátek jedna věc z reality - zvučení není zrovna jen o ovládání pultu :!: . Musíš vzít v úvahu, že většina zvukařů má svoje vybavení a taky si ho stěhuje a čím dál víc se to pronáší. Hlavně po půlnoci. [-X
Ještě se zeptám na jeden detail. Jaké máš vzdělání? Myslím tím jen zaměření? Ono je totiž žádoucí taky vědět jak se o techniku starat, jak co funguje a taky znát princip těch zařízení. Musíš tomu porozumět abys věděl co se kde odehrává. :idea:

Taky přeju ať se daří. =D>
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
frantik
Uživatel
Uživatel

Jak na to..

Příspěvek od frantik »

Dobrá zpráva je to, že Tě ty čudlíky zaujaly. Jestli Tě to chytlo opravdu hodně, tak by bylo potřeba vydržet i to ostatní, ty technické záležitosti kolem toho je potřeba zvládnout teoreticky i prakticky. V dnešní době, kdy existují zvukařská fóra a je i dost obchodů s potřebnou technikou, spousta informací je ke stažení na netu apod, tak by se Ti to zvukaření mohlo dařit. Hlavně se ptej předem, než něco pořídíš, abys nedělal zbytečné chyby hned na začátku a neházel peníze do kanálu. Doporučuju projít většinu témat tady na zvukařině a sledovat i netříděné fórum na http://www.prodance.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, některé praktické postřehy najdeš i na fóru http://www.zesilovace.cz" onclick="window.open(this.href);return false; (tam to ale už delší dobu stojí) a nově lze pochytit něco i na http://www.aldax.cz" onclick="window.open(this.href);return false; .

Držím palce, vydrž, piš, ptej se, zkoušej kde se dá. Výsledky se časem dostaví.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
honza_s
Uživatel
Uživatel

Jak na to..

Příspěvek od honza_s »

Já bych to vzal trošku z jiného konce... První a velmi důležitý předpoklad pro to, aby se člověk mohl stát zvukařem, je poslouchat muziku. A to tak, že co nejvíc stylů (neomezovat se na to, co se mi líbí) a především pouze "nekonzumovat" hudbu, ale snažit se v ní hledat. Naučit se rozeznávat jednotlivé zvuky, jednotlivé nástroje, hledat jejich barvy, poměry mezi nimi a tak podobně. Ideální stav je, když je zvukař sám muzikant nebo alespoň někdy zkoušel hrát na nějaký nástroj. Další nezbytný předpoklad pro zvukaře je alespoň základní technická znalost a orientace. Zvukařina není často ani tak moc o "kroucení" na pultu (to, že prvním čudlíkem na pultu odshora se nastavuje citlivost, dalšími třemi až osmi se mění barva zvuku, dalšími se zvuk posílá do bedýnek, co mají muzikanti pod nohama a tím posledním se zvuk posílá ven, to dokáže pochopit i méně zdatný jedinec), ale o zapojování aparátu, hledání a řešení problémů, které se mohou vyskytout. Spoustu technických záležitostí se nelze pouze naučit, je nutné je pochopit. Za třetí, je určitě dobré si nastudovat z dostupných zdrojů co nejvíc teoretických znalostí o zvučení, tzn. pochopit správně funkce jednotlivých komponentů ozvučovacího systému. V tomhle ohledu bych asi doporučil jako minimální základ Vlachého knížku Praxe zvukové techniky.
Samozřejmě nejdůležitější je praxe. Zvukařské firmy jsou dnes řekl bych v každém městě podokresního významu, určitě by bylo dobé "vetřít" se k některé z nich a začít tam fungovat jako bedňák a aktivně pomáhat na akcích. Chápu, že to může spoustu lidí odradit, tahat do nekonečna těžké bedny do pater bez výtahu, celou noc nespat a vracet se domů dopoledne, ale tohle prostě ke zvukařině patří. Až po těchto zkušenostech bych znovu zvážil, zda skutečně chci být zvukař :-)

A to už ani nezmiňuju další "požadavky" na zvukaře - nejlépe svobodný člověk (nebo i ženatý, ale se sakra tolerantní rodinou), se spoustou volného času, pevnými zády, řidičákem skupiny B nebo C, schopností nespat až 60 hodin a vydržet to pouze díky spoustě kafe a redbullu, odolností vůči stresu (některý muzikanti děsně prudí :) ) a hlavně nadšením pro věc. Zvukař, to není povolání, to je diagnóza...
The best sound comes from one source...
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od honza637 »

možná tu bylo zapomenuto ještě jedno - Nebudeš-li provozovat tuhle činnost velmi často, počítej že ti moc nevydělá. To, co vyděláš zpravidla nacpeš do aparátu. Tohle platí alespoň o dvou až třech letech. Já jsem pomalu taky lama. Měl jsem to štěstí, že mi praxi dal moc dobrý kamarád který působí na severu čech a hudbu poslouchám od 8mi let díky otci, který mě přivedl k HiFi technice. Neměl jsem samozřejmě aparát a dneska ho mám skoro postavený ale těch nervů, zapojování a vymýšlení je fakt dost. Není to o tom že nakoupíš komponenty, nějak to propojíš a ono to bude hrát .... tak snadné to fakt není.
Jak píše Frantik, potřebuješ dost elektrotechnických znalostí a ta teorie je opravdu třeba. Leckdo říká že všechno jde praxí, ale bez znalosti principů těžko najdeš závadu například v zemních smyčkách.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Jak na to..

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Taky se přidám - je fajn, že chceš do toho jít.

Je to dřina, ale když se to dělá poctivě, tak se lidi vracejí a pochvalujou si, že se s tebou dobře dělá :-)

A taky přidám jednu radu: dělá se s elektřinou, takže všechno, co je na 230/400V MUSÍ BÝT NAPROSTO OK - může totiž jít o život.

Takže jestli nejsi elektrikář, který ví a zná, rozhodně vyhledej nějakého praktika, který Ti vysvětli jak mají vypadat rozvody a přívody a co je tabu.

Kde působíš ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
David29
Nováček fóra
Nováček fóra

Jak na to..

Příspěvek od David29 »

Tak děkuji za rady.. začíná mě to lákat čím dál víc-)
Se začátečnickou praxí typu bedňák počítám.. začátek neni prdel u žádnýho koníčka.. a co se týká teorie - to bude pro mě větší peklo, pač jsem absolutní antičtenář :D

A žádnej netáhlo nejsem-) Studuju autoelektrikařinu (leč učňák), takže drátky, voltíky a ampérky mě baví - i rozvody v bytě, nejen do 12V-) Na nástroj jsem nikdy nehrál... spíš se bojim, abych v dostatčně krátké době, pochopil třeba zapojení multiefektu apod (ještě před 14dni jsem pořádně ani nevěděl co to je...)

OK2MDK: Ochotnej pražák? :)
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od OK2MDK »

david29: já ne. 1. začínám a za 2. jsem z valašska :D

Psal sem tam "optej se SAFY".

Ahoj aď se daří
David29
Nováček fóra
Nováček fóra

Jak na to..

Příspěvek od David29 »

OK2MDK: Na SAFU jsem se ptal-)
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od OK2MDK »

aha

ja myslím že ochotnej urcite bude.
midnight_man
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak na to..

Příspěvek od midnight_man »

Na ziadny nastroj nehram ani ja ;) a kopa zvukarov nehra na ziadny nastroj :D U nas sa hra na dobry zvuk ;) Ako som tu uz pisal :D zaklad je dobra kabelaz, a potom ze vzdy sa spaja vystup prveho zariadenia so vstupom druheho zariadenia a tak dalej....a vseobecne plati ze napr XLR-F(female) teda XLR s dierkou je VSTUP na zariadeni :) XLR-M(Male) teda XLR s kolickom je vystup na zariadeni :) A ono je toho strasne vela, a poviem ze teoria je jedna cast..ale vacsinu sa naucis casom ako s tym budes pracovat... A jedna dobra poznamka :) akozto tiez zacinaju zvukar ti mozem povedal ze stavaj na kvalitu...Aj ja mudry som si myslel ze aj z lacnou technikou sa da pracovat....ano da sa..no pokial budes do toho zazity a budes chciet kracat po rebriku vyssie a vyssie tak prijdes na to ze uz davno si mohol mat kvalitnejsiu techniku...budes nuteny proste zaporiadit si nieco slusne....tolko odomna ;)
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.
JFL

jflansona

Příspěvek od JFL »

Bude to chtít i trochu teorie. Něco z elektrotechniky, a akustiky, i z hudby. Bible pro začátečníka je kniha: Václav Vlachý - Praxe zvukové techniky. Vydavatelství Muzikus, k dostání taky v prodejnách nástrojů a aparátů (např. Rockparadise v Ostravě, http://www" onclick="window.open(this.href);return false;. muzikant.cz ). A taky číst časopis Muzikus, Music Store. Tam bývají na pokračování i články o zvučení. Je toho celkem dost, nadšení nestačí. Tím nechci odradit, ale jen připravit Tě na delší trať...
JFL
David29
Nováček fóra
Nováček fóra

Jak na to..

Příspěvek od David29 »

Tak sem zahájil další kroky-)
Obejdnal jsem si zde zmiňovnou bibli a budu studovat.. a napsal jsem Safovi :)
Jinak dík moc za rady.... pomohli ste mi :wink:
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“