Poraďte mobilní ozvučení do cca 80.000 Kč

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
iv00vi
Uživatel
Uživatel

Re: Poraďte mobilní ozvučení do cca 80.000 Kč

Příspěvek od iv00vi » pát 15. črc 2022 23:06:37

Napíšu SZ

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » sob 16. črc 2022 19:37:43

raději na email: damborskytonda@gmail.com

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » pon 18. črc 2022 11:33:22

Dneska dorazily oba dva subwoofery Kali. První poznatky jsou, že to hraje opravdu hodně hluboko, je to takový zvuk jako z domácího kina nebo HiFi, prostě fakt hodně hluboko. Ještě jem teda neměl možnost to pustit opravdu nahlas, ale mám hlukoměr, tak to odpoledne porovnám venku s EV ZxA1-SUB co tady mám od exxxe.
Druhý poznatek je, že fotky a popis kecají, subwoofer má nahoře hnízdo se závitem 22mm (hurá).
Třetí poznatek je, že to je fakt hodně velké, ještě mě čeká pasování do auta, doufám, že se to tam vejde (teoreticky se to vejde, ale uvidíme, jak tam půjdou nasoukat dva), to by byla blbá smůla.

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » pon 18. črc 2022 14:57:55

Tak změřeno. Do auta se vejdou, ale být o 1 cm větší, tak už je tam nenaskládám. Pustil jsem si venku vedle sebe EV ZxA1-SUB a Kali Audio WS-12 a pokusil jsem se změřit maximální SPL ve vzdálenosti 1m takovým levňoukým hlukoměrem UNI-T UT353 (použil jsem MAX/MIN, takže to ukazuje peak). Vypnul jsem všechny korekce a výhybky a do obou putil to samé, tzn. kousek skutečné hudby (5-sekundovou smyčku https://www.google.com/search?q=floating+points+-+bias v čase 4 m 17 s). Ze ZxA1 se začnou ozývat divné zvuky (drnčí hnízdo, mřížka a syčí bassreflex) když mi měřák ukazuje cca 86 dB. Při 96,4 dB se začne ozývat slyšitelné zkreslení. Clip ani pak nebliká, gain na subwooferu jsem měl na nule. Abych byl schopen nějak rozumně vybudit Kali, tak jsem musel nastavit gain těmi DIP přepínači na +6 dB (max), otočit knoflíkem hlasitosti na subwooferu na max a na mixu otočit master-out na max. Ani po tom všem mi ze subwooferu nelezlo víc než 92,8 dB a subwoofer nezkresloval, žádné drnčení ani jiné zvuky jsem neslyšel. Pocitově mi to přišlo stejně hlasité, resp. nepoznal jsem rozdíl, jenom Kali jde prostě slyšitelně níž.
Dělal jsem to venku (cca metr od zdi, jinak volný prostor), kde jsem měl jenom takový sranda mix Numark Mixstream Pro (má symetrické výstupy), to mám spíš jenom jako hračku. Ještě to zkusím zapojit na normální Pioneer mixák, ten umožňuje zvednou výstup o +12 dB, tak snad to bude stačit, abych ho vybudil. Když jsem si to pouštěl doma potichu jako HiFi, tak sateliit EV ZLX (taky půjčený od exxxe - díky) jsem měl stažený o 26 dB a Kali vytažené o těch 6 dB (+ volume na subwooferu na max) aby to hrálo spolu tak nějak vyrovnaně.
Je to normální, že potřebuje tak vysoký signál, aby se vybudil? Nebo dělám někde chybu resp. dá se to zapojit tak, abych to nemusel takhle hnát nahoru?
Chápu, že ta čísla nelze porovnávat se specifikacemi, šlo mi prostě jenom o srovnání mezi sebou.

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » úte 19. črc 2022 8:33:38

Tak jsem zjistil, že problém s gainem se výrazně zlepší (odhadem tak o 10 dB) když použiju nastavení zvané LFE: "The subwoofer is being used as a dedicated subwoofer for Low Frequency Effects (LFE) while mixing for film. This position will not send signal through the subwoofer’s outputs". Jakmile použiju výhybku (včetně nastavení flat - full pass through) v subwooferu, tak ho nedokážu rozumně vybudit (ani tím Pioneerem).
Zkusím to vzít ven na akci a uvidím, ale obávám se, že je možná budu muset vrátit. Ve specfikacích píšou, že SPL měří na symetrickém vstupu při +4dBu...

Mira B

Příspěvek od Mira B » úte 19. črc 2022 12:13:04

Osle, takových zákazníků mám nejraději. Všechno hned vrátit.
Přepni si to na -12db je to přispůsobení gainu a ne gain!
A pokud ti to bude stále málo přiveď signál i na L i na R konektor a uvidíš ten oheň....

Damton
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Damton » úte 19. črc 2022 21:19:09

To se mi nějak nezdá že by to nešlo vybudit do klipu mixem.
Máš opravdu dobře nastavené ty Dip ? máš v pořádku kabel ? zkoušel jsi krmit L i R vstup současně ?
zkoušel jsi vybuditelnost na Cinch vstupu?

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » stř 20. črc 2022 8:03:27

Díky za naťuknutí, zkoušel jsem vše kromě zapojení pravého i levého kanálu současně, to ještě zkusím, nicméně produkčně (myšleno na akci) to nemám jak zapojit (mix má jen dva výstupy, jeden XLR a jeden RCA) a ze subwooferu nelze vytáhnout signál před výhybkou (když ji chci zároveň použít pro ořezání signálu do subwooferu). Ale zkusím to doma. Jedině by to snad šlo používat se satelity, které mají svojí výhybku a umí ořezat signál na výstupu pro subwoofer, ale to jsem moc neviděl. RCA se chová stejně (ale to jsem zkoušel jenom doma z mobilu). Když gain přepnu na jinou hodnotu než +6dB, tak to hraje víc potichu, je to gain, ne přizpůsobení gainu, to mě napadlo jako první.

Nevím, jestli to je možné, ale řekl bych, že se to nějak rozehrálo - je to u gumových repro možné? Včera večer jsem to vzal na akci pod satelity HK Audio 112A, zapojil jsem to normálně s výhybkou na SW na 120 Hz a během první hodiny jsem furt chodil přidávat satelit (a ubírat mix), protože to basovalo moc. Do clipu jsem to ale nedostal. Není tam žádná kontrolka, možná, že se to asi ochrání samo, jiné vysvětlení nemám. Čekal bych ale, že uslyším zkreslení, což jsem neslyšel.

Každopádně to hraje naprosto dostatečně nahlas, na akci (venkovní) jsem to měřil tím měřákem a ukázalo to 94,2 dB. Satelit jsem postupně přidal o 4 dB (dle toho sranda měřáku, ty HK audio nemají DSP), ukázal nakonec 92,0 dB ale bez bubenických špuntů do uší u toho nejde stát. Na předchozích akcích lidi (normální lidi, vožralové si klidně strčí hlavu do 21" bandpassového subwooferu) tancují vždy hned u mě, ale teď se drželi cca 4-5 metrů ode mě, musel jsem to ubrat, aby šli blíž. Zkusil jsem chvíli hrát na ty HK audio bez subwooferu, basové repra začali zkreslovat když měřák ukazoval cca 81 dB. Je teda otázka, jak interpretovat ta naměřená čísla. Vše měřím ze vzdálenosti 1m, ale na akci to bylo jenom odhadem, nebyl čas...

Aktuálne za mě spokojenost, ve venkovním prostoru 10x10 metrů udělají dva subwoofery velkou parádu, vezme to za vnitřnosti, to jsem chtěl. Zkusím to ještě vzít k někomu, kdo má doma nějaký lepší mixpult, nějak nemůžu pochopit, proč to nedostanu do clipu. Taky mě až teď napadlo postupně přidávat úroveň na mixu a měřit to průběžně. ono to možná fakt omezí DSP (přestane se zvyšovat hlasitost) a na tom gumovém subwooferu to možná není slyšet...ale všechny ostatní bedny normálně začnou slyšitelně zkreslovat.

Objednám teda teď dvě QSC CP8.

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » pát 22. črc 2022 8:20:51

Tak exxxa zkusil vybudit ten Kali subwoofer s jeho mixem, kde jsme schopní vidět přesně výstupní úroveň a subwoofer se vybudí na max opravdu jenom v případě, že je nstavený na max gain (+6 dB), volume na max a výstupní úroveň na exxeho mixu šla až na -3 dB. Pak začne lehounce zkreslovat. Takže asi na hraně, ale OK. Já jenom musím zjistit, proč ho nejsem schopný vybudit až do clipu ani z jednoho DJ mixu, i když mi tyhle mixy ukazují výstupní úroveň +3 dB - asi kecaj, ale s žádnou jinou bednou to nikdy problém nebyl, naopak jsem v mixu většinou ubíral výstupní úroveň na -6 dB nebo i -12 dB, aby to byla nějak rozumně regulovatelná výstupní úroveň na mixu. To si nejak vyřeším.

Zkusím XLR rozdvojku, tím získám +3 dB.

Marián

Příspěvek od Marián » pát 22. črc 2022 22:47:39

Zaujímavé. Oni to aj dosť divne uvádzajú 106dB SPL pri +4dBu (1.23VRMS)
Keď beriem že Max SPL je 123 - dajaký odrb povedzme reálne 117-120 to by znamenalo cca 2,5V čo nie je až tak moc. Čo sa však neuvádza je vstupná impedancia ak je tá výrazne nižšia ko je štandard môžu maž niektoré nixpulty reálne problém alebo je tam nejaké kurvítko ala inteligentný limiter (komresor), ktorý sa to snaží nepustiť nad tých 106dB.
Vyskúšaj to šupnúť do výstupu na slúchadlá, ten nemal by mať problém s malou impedanciou nakoľko slúchadla aj 25ohnm sú ešte bežné.
Jediné čo som fakt mal reálne problém vybudiť bol zisil od Yamahy P7000S tam to chceli brutálne tlačiť až do červeného a pri djpultoch som to neraz musel riešiť diboxom obzvlášť ak som ešte mal pripojené 2 paralelne keďže to malo v sebe výhybku nebol nutný externy crossocer či DSP...

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » úte 26. črc 2022 9:07:41

Dneska odpověděl support z Kali, že nastavení LFE je další gain +10 dB a LPF 120 Hz, bez další ekvalizace (mimochodem, prý to je studiový standard pro 5.1 subwoofery). Škoda, že v nastavení LFE subwoofer neposílá ořezaný signál ven do satelitů. QSC CP8 (měly by dorazit zítra) uvádějí ve svém interním HPF frekvenci 80 Hz, uvidím, jak to bude spolu hrát. Doufal jsem, že bych poslal signál nejdřív do satelitů, tam využil interní HPF a poslal dál neořezaný signál do subwooferu nastaveného na LFE.

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » stř 27. črc 2022 15:37:02

Dneska dorazili QSC CP8 a mimo jiné i XLR kalhotky. Vzal jsem to ven, opravdu několikrát poctivě změřil tím levným měřákem a když zapojím oba vstupy (L+R) těma kalhotkama, tak subjektivně jde hlasitost subwooferu na dvojnásobek, podle měřáku vyskočí o 8,2 - 9,5 dB (zkoušeno při různých hlasitostech). Nějak to neumím pochopit, čekal bych 3dB, nicméně neřeším a jsem spokojený. Umožňuje mi to použít zabudovanou výhybku v subwooferu a nemusím dělat žádné moc velké švíky s gainem - na QSC CP8 mám gain na 11 hod, na WS-12 naplno a ještě dip switchem nastavený gain na +6dB a subwoofer vybudím bez problémů do clipu když mi mix ukazuje -3 dB. Takže dobrý.

QSC CP8 jsou super, zvuk mi přijde lehce studený (neumím to líp popsat), všiml jsem si toho když jsem sundal sluchátka (Sennheiser HD-25). Ale rozhodně mají parádní zvuk, nestěžuju si. Nejvíc se mi líbí (při vyšších hlasitostech) když nastavím crossover v subwooferu na 140 Hz a na CP8 zvolím contour Default.

Takže Damtone: Veřejně Ti děkuju a klaním se Ti, poradil si mi opravdu výborně.

Eleonor

Příspěvek od Eleonor » stř 27. črc 2022 22:11:56

iv00vi píše:
sob 09. črc 2022 19:11:28
Ještě přidám jeden subwoofer, který vypadá dobře cenou, rozměry i parametry:
  • RCF SUB 702-AS II od 40 Hz -3 dB, 12"
  • RCF SUB 705-AS II od 40 Hz -3 dB, 15", ale má stejné papírové parametry jako 12", jenom je hlasitější
A ještě dvě celé 12" sestavy i se satelity,
  • RCF EVOX J8 od 40 Hz -3 dB
  • FBT VERTUS CS 1000 od 40 Hz -10 dB
Tady bych začal + navenek nějaký sub :
Fullrange RCF a EAW - https://www.eprodance.cz/fullrange-reproboxy-2:rcf,eaw/

iv00vi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od iv00vi » čtv 28. črc 2022 10:34:30

Mohl bych ještě poprosit o doporučení nějakých malých monitorů? Ideálně sešikmené, abych je mohl dát na stůl, ale zároveň s dírou na klacek. Nebo ještě líp s nějakým bočním uchycením na stativ - často mám vedle stolu nějaký stativ, třeba na světla nebo na hlavní repro, tak že bych je chytil k tomu nějak bokem (nebo jestli umožňují "průchod") - jestli teda něco takového existuje. Bylo by super, kdyby měly EQ korekce, protože můj výstup z mixu má korekce jenom na master výstupu, na booth výstupu nejsou... Teď používám near-fieldy ze svého domácího studia Mackie Presonus Eris e4.5 a stačí hlasitostí (ale samozřejmě nemají žádné z požadovaných vlastností). Díky

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 28. črc 2022 10:47:24

Na 8' odposlech pro zpěváka používám na maličkých pódiích toto: https://www.thomann.de/cz/k+m_24105_stativgabel.htm
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

Odpovědět

Zpět na „Repro“