Vhodný line array systém?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
MatyZ
Uživatel
Uživatel

Vhodný line array systém?

Příspěvek od MatyZ »

Již delší dobu se poohlížím po vhodném line-array systému.

Zatím jsem přemýšlel nad Nexo M6, nebo Nexo S12. Máte nějaké zkušenosti s tímto systémem? Doporučili byste případně i jiný systém? (nad L-acustics jsem taky přemýšlel (Kara), ale tam ty ceny jsou úplně jinde, pokud se bavíme o nákupu celého systému vč. zesilovačů) :-)
Ron1

Re: Vhodný line array systém?

Příspěvek od Ron1 »

Ty chceš koupit M32 nebo TF5 pult a přemýšlíš o Nexo LA? Proč proboha...

A taky M6 a S12 je dost rozdíl, plast vs. dřevo, 6" vs 12" LF, atd.

A taky LAčko a Nexo na tom nebudou cenově zas moc rozdílně (pokud to koupíš všechno s origo koncema).

Navíc nám ani nepíšeš na jaké využití, kolik na to máš peněz... Dál je potřeba si uvědomit, že na LA je potřeba něco, kam to pověsíš. A k tomu pak nějaký motory nebo kočky, což taky stojí peníze...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Rozhodující je, jak velké akce plánuješ dělat, jestli převážně venku nebo uvnitř....
Také je důležité, jaký styl hudby chceš většinově dělat.
Co se týče pultu, tak Yamaha TF určitě ne, QL v nouzi. Pokud plánuješ line array, tak v Yamaze určitě alespoň CL5, případně jiné značky - Soundcraft, Digico, Waves.....
shoemaker

Příspěvek od shoemaker »

Tož nevím, od určité úrovně, je celkem jedno co to bude za LA a jaký mix - zdaleka nejdůležitější je vědět co a jak udělat...
Osobně bych výběr doplnil ještě o EAW a třeba Adamsony...
MatyZ
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MatyZ »

Bylo by vhodné, aby se tim dal uzvučit vnitřek i venek, ale spise venek. L'Acustics se nikde teď nedá sehnat... velká čekačka a nic skladem.

Co si myslíte o RCF?
Ron1

Příspěvek od Ron1 »

RCF nic moc, z těch aktivních asi nejrozumnější aktuálně Vio od dB Technologies.

Jinak můžeš ještě zvažovat VTX od JBL nebo d&b audiotechnik. Nejlíp si to někde poslechni.
zahy
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zahy »

Myslím si že to střílíš zleva doprava. Možná se budeš muset rozepsat o tvých záměrech. Ono je dobré i přemýšlet nad návratností, servisem a rentálností těch věcí. Možnost připůjčit a rozšířit systém a rider kapel a pořadatelů které se budou dělat. Prostě sem hoď cenu...
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, FBT Ventis 206A, SPL A394
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Mě docela překvapuje, že v dnešní době chce někdo vysypat přes půl mega a nemá jasno. Máš na to kšefty?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Ron1

Příspěvek od Ron1 »

Za půl mega to nebude dobrej LA.

To je investice řádově milion až dva.
Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda »

MatyZ:
asi by sis měl dobře promyslet, co vlastně chceš a kolik jsi ochotný do toho investovat.
exxxi:

Mě docela překvapuje, že v dnešní době chce někdo vysypat přes půl mega a nemá jasno. Máš na to kšefty?

Ron1:

Za půl mega to nebude dobrej LA.

To je investice řádově milion až dva.
Line array dobře funguje od cca 6-ti stacků na straně, méně je to už kompromis. Dál potřebuješ zesilovače s DSP a také odpovídající počet subbasů. K tomu věšení a motory, případně konstrukce. Hrubý odhad 1,2M bedny, 1M zesilovače. 1M subbasy, 0.7M mix. To je cca 4Mega, bez rigingu, motorů a konstrukcí. Taky je dobré k tomu mít nějaké měření, komunikaci a pod. Jeté se to dá koupit lépe, ale bývá to dost očundrované.
Plus musíš počítat s velkým autem na dopravu, do dodávky to nedáš a ani to sám nepověsíš....
shoemaker

Tož nevím, od určité úrovně, je celkem jedno co to bude za LA a jaký mix - zdaleka nejdůležitější je vědět co a jak udělat...
Osobně bych výběr doplnil ještě o EAW a třeba Adamsony...
To určitě ne. Například:
Na klidnější styly typu pop, rock, jazz bych použil třípásmový line array s 8" - 10" basáky, 4" - 6" středy a 1" drivery.
Pro drsné styly (a velké venue) klidně 12" - 15" basáky, 6" - 8" středy a 2" drivery.
Vše od 6ks na stranu a doplněno subbasy.
Podotýkám ale, že stále nevíme pro kolik diváků se má hrát, jestli to bude živá kapela nebo reprodukovaná hudba s vypravěčem...
EAW line array nic moc, stejně jako RCF.
Nexo až na STM a Geo M taky moc nemusím.
Za mě bych doporučil L'Acustics, d&b audiotechnik, JBL, případně ten Adamson. A hlavně bych se vyhnul aktivnímu řešení.
S mixem takto - pro rapera s DJem mu bude stačit CL1, Vi1000 apod. Pro plnohodnotnou kapelu např. CL5, Vi3000.
Zkrátka, pokud bude jezdit se stálou sestavou, je třeba si to vyladit na danou partu.
Pokud to má být univerzálnější, bude ten výběr ještě těžší.
To, že se to musí umět pověsit, nastavit a obsluhovat je nutný předpoklad.
zahy:

Myslím si že to střílíš zleva doprava. Možná se budeš muset rozepsat o tvých záměrech. Ono je dobré i přemýšlet nad návratností, servisem a rentálností těch věcí. Možnost připůjčit a rozšířit systém a rider kapel a pořadatelů které se budou dělat. Prostě sem hoď cenu
Souhlas až na servis, ten moc řešit nemusí. Všichni seriózní výrobci to u dražší techniky mají vyřešeno celkem uspokojivě.
MatyZ:

Bylo by vhodné, aby se tim dal uzvučit vnitřek i venek, ale spise venek. L'Acustics se nikde teď nedá sehnat... velká čekačka a nic skladem.

Co si myslíte o RCF?
Čím větší ten aparát bude, tím hůř se to bude věšet (stackovat) uvnitř.
L'Acustics - Promusic nic nemá?
RCF viz výše.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

No, mám pocit, že tazatel spíš hledá dětský linearray typu JBL VRX nebo Martin audio W8 nebo Coda. Tam se používají běžně 3 kusy na stranu a výškáče mají větší vertikální úhel.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Ron1

Příspěvek od Ron1 »

@Ferda: Jo, nenapsal bych to líp.

@exxxi: S pasivním JBL VRX problém nemám, 3ks na stranu fungují na rokec spolehlivě. Základem úspěchu je samozřejmě měření.
MatyZ
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MatyZ »

Zdravím, děkuji moc za odpovědi.

RFC jsem slyšel a nezní špatně, na větší akce to neni však moc vhodné.

Mělo by se jednat o zvuceni tech nejmenších akci (od pár stovek lidí) až po ty střední (1000-1500). Jedná se mi o spolehlive pokryti zvukem do sirsich prostor, což normální PA uplne nedokaze splnit.

Promusic prodava v Česku L'Acustics, co mi tam ale řekli je, že je velký "buyer list" a je tam docela velká čekačka + nejsou skladem.

JBL co jsem slysel nehraje špatně, ale L'Acustics se může vyrovnat ledackdo.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

L'Acustics, JBL, NEXO atd. jsou u nás klasické systémy, já bych ale doporučil d&b audiotechnik
Kvalita, zpracování a servis výborné
Podpůrný SW velmi dobrý
Školení u výrobce
V ČR zastupuje k plné spokojenosti SB Sound:
https://www.dbaudio.com/global/en/servi ... s&pid=1582

Za vynaložené peníze dostaneš velmi dobrý ucelený systém
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda »

Pavel Sedlák:

L'Acustics, JBL, NEXO atd. jsou u nás klasické systémy, já bych ale doporučil d&b audiotechnik
Kvalita, zpracování a servis výborné
Podpůrný SW velmi dobrý
Školení u výrobce
V ČR zastupuje k plné spokojenosti SB Sound:
https://www.dbaudio.com/global/en/servi ... s&pid=1582

Za vynaložené peníze dostaneš velmi dobrý ucelený systém
Nechci, aby z toho vznikla diskuze, který aparát je nejlepší, ale d&b audiotechnik je snad taky klasický systém - i když nevím, co přesně jsi tím myslel.
Podpora, servis a technika je u ostatních značek srovnatelná.
MatyZ:

Zdravím, děkuji moc za odpovědi.

RFC jsem slyšel a nezní špatně, na větší akce to neni však moc vhodné.

Mělo by se jednat o zvuceni tech nejmenších akci (od pár stovek lidí) až po ty střední (1000-1500). Jedná se mi o spolehlive pokryti zvukem do sirsich prostor, což normální PA uplne nedokaze splnit.

Promusic prodava v Česku L'Acustics, co mi tam ale řekli je, že je velký "buyer list" a je tam docela velká čekačka + nejsou skladem.

JBL co jsem slysel nehraje špatně, ale L'Acustics se může vyrovnat ledackdo.
Pro 1500 lidí už to možná bude na constant curve line array značná výzva. Sice se dá věšet až 6ks, ale smysl dává pověsit tak 3-4ks. Pak už to má dost velký úhel vertikálně. Záleží ale na stylu muziky.
Odpovědět

Zpět na „Repro“