Zapojení stereo zesilovače do můstku + DI BOX
-
- Reklama
Zapojení stereo zesilovače do můstku + DI BOX
Zdravím diskutující.
Potřeboval bych zapojit starší dvoukanálový HIFI zesilovač SONY do můstku pro mono provoz se subwooferem domácího kina. Bylo by možné za tímto účelem s úspěchem použít aktivní di-box, zapojit do něj nesymetrický výstup SUB z AV receiveru a z výstupního XLR symetrikého výstupu rozdvojit navzájem fázově obrácený signál a přivést jej na na RCA L/P vstupu zesilovače?
Zesilovač funguje do 2x4ohm a lze jej dále zapojit do můstku. Vyzkoušeno toto zapojení s pasivním DI BOXem, funguje, je tam ovšem nejspíš impedanční nepřizpůsobení a útlum, zesilovač to nevybudí.
Uvažuji, zda by toto aktivní DI BOX jako fázový invertor neřešil, jelikož nejsem s to si to bastlit ze součástek ...
PS: repro je samozřejmě 8Ohm ...
díky
Potřeboval bych zapojit starší dvoukanálový HIFI zesilovač SONY do můstku pro mono provoz se subwooferem domácího kina. Bylo by možné za tímto účelem s úspěchem použít aktivní di-box, zapojit do něj nesymetrický výstup SUB z AV receiveru a z výstupního XLR symetrikého výstupu rozdvojit navzájem fázově obrácený signál a přivést jej na na RCA L/P vstupu zesilovače?
Zesilovač funguje do 2x4ohm a lze jej dále zapojit do můstku. Vyzkoušeno toto zapojení s pasivním DI BOXem, funguje, je tam ovšem nejspíš impedanční nepřizpůsobení a útlum, zesilovač to nevybudí.
Uvažuji, zda by toto aktivní DI BOX jako fázový invertor neřešil, jelikož nejsem s to si to bastlit ze součástek ...
PS: repro je samozřejmě 8Ohm ...
díky
Re: Zapojení stereo zesilovače do můstku + DI BOX
To by šlo v případě, že by di-box měl dva symetrické výstupy a uměl do obou poslat signál ze vstupu. Pak můžeš přehozením vodičů změnit navzájem fázi signálů na L a R vstupu zesilovače.Pokud má jenom jeden výstup a rozdvojíš ho, bude + drát připojený na živý vodič vstupu L a - drát na zem vstupu L a na R vstupu to bude obráceně, tj. + drát půjde na zem a - drát půjde na živý. A protože země L i R kanálu je stejná, budou se vstupy navzájem zkratovat.
Jestli ale zesilovač umí pracovat v režimu můstek, je v něm obvod, který se sám postará o buzení obou kanálů v protifázi a nepotřebuješ na vstupu žádný di-box. V režimu můstek je signál z (pravděpodobně) levého vstupního konektoru přivedený jednak na vstup levého kanálu zesilovače a současně přes fázi točící obvod na vstup pravého kanálu zesilovače. Výstup se pak bere mezi živými výstupními svorkami L a R a do zemních výstupních svorek se nic nezapojuje. V můstkovém režimu si ale zesilovač nenechá líbit zatížení čtyřmi ohmy, odpor zátěže musí být minimálně dvojnásobný.
Ahoj a díky za odpověď. Zřejmě jsme se ale nepochopili. Zkusím popsat ještě jednou.mmmartin píše: ↑pon 09. led 2023 23:58:28To by šlo v případě, že by di-box měl dva symetrické výstupy a uměl do obou poslat signál ze vstupu. Pak můžeš přehozením vodičů změnit navzájem fázi signálů na L a R vstupu zesilovače. Pokud má jenom jeden výstup a rozdvojíš ho, bude + drát připojený na živý vodič vstupu L a - drát na zem vstupu L a na R vstupu to bude obráceně, tj. + drát půjde na zem a - drát půjde na živý. A protože země L i R kanálu je stejná, budou se vstupy navzájem zkratovat.
Jestli ale zesilovač umí pracovat v režimu můstek, je v něm obvod, který se sám postará o buzení obou kanálů v protifázi a nepotřebuješ na vstupu žádný di-box. V režimu můstek je signál z (pravděpodobně) levého vstupního konektoru přivedený jednak na vstup levého kanálu zesilovače a současně přes fázi točící obvod na vstup pravého kanálu zesilovače. Výstup se pak bere mezi živými výstupními svorkami L a R a do zemních výstupních svorek se nic nezapojuje. V můstkovém režimu si ale zesilovač nenechá líbit zatížení čtyřmi ohmy, odpor zátěže musí být minimálně dvojnásobný.
1) mám nesymetrický zdroj monofonního signálu (živý vodič +GND)
2) přivedu jej standardně na vstup DI BOXu
3) na výstupu z DI BOXu mám k dispozici symetrický signál, tj. 3 vodiče PLUS/MINUS/GND
4) zesilovač má nesymetrické vstupy (RCA)
5) na pravý kanál přivedu PLUS a GND z DI, na levý kanál přivedu MINUS a GND z diboxu (GND je společná), tím docílím
požadovaného, že na vstupech obou kanálů je stejný, ale fázově otočený signál. Tedy dostávám dva nesymetrické, fázově otočené signály. To samo samozřejmě způsobí nějaký útlum, ale nečekal jsem tolik...
6) na výstup zesilovače 2x4ohm mám v tomto můstku zapojen 8Ohm repro na "+" póly reprosvorek, takže bezpečné
Jak jsem psal, zesilovač je hifi, nemá to XLR vstupy ani žádný přepínač fází nebo módů STEREO/PARALLEL/BRIDGE.
Hraje to, ale na signálu do vstupů je citelný útlum úrovně. DI BOX je pasivní ...
Tipuju to na impedanční nepřizpůsobení, ale nemám to jak změřit. Kdyby to bylo tím, že je to nějak celé fázově rozházené, tak bude zvuk rozpadený, rozmazaný a to není ...
Problém je v tom, že symetrický signál není mezi + a gnd nebo - a gnd, ale mezi + a -
Ano, ale jak jsem psal.... Já na výstupu z diboxu nepracuji se symetrickým signálem jako celkem, ale s rozpojeným do dvou vedení, se dvěma nesymetrickými signály, které jsou vůči sobě otočeny o 180st. Takže na cinch vstupy zesilovače jsou zapojeny PLUS a GND (vpravo), MINUS a GND (vlevo).
Rozumíme si už, co se týká zapojení?
Mám obavu, že nerozumíte... 
Ani plus, ani mínus nejsou "opřeny" o zem.
Ani plus, ani mínus nejsou "opřeny" o zem.
- Přílohy
-
- pdi_isol.gif (3.16 KiB) Zobrazeno 2048 x
Co nejde silou, jde ještě větší silou...
Tak pokud nelze použít aktivní dibox, dá se něco s funkcí fázového investoru koupit hotové ?
Jak je to s aktivním nevím. mmmartin se ti snažil vysvětlit, proč ti to nefunguje mravně s pasivem a já to proč, doložil obrázkem
Nevím, jestli se nedělají i pasivní DI s vyvedeným středem vinutí sekundáru na zem. Pak by to snad mohlo fungovat, ale nebude pak problém to, že DI box převádí nesymetrickou linku na symetrickou mikrofonní úroveň?
Nevím, jestli se nedělají i pasivní DI s vyvedeným středem vinutí sekundáru na zem. Pak by to snad mohlo fungovat, ale nebude pak problém to, že DI box převádí nesymetrickou linku na symetrickou mikrofonní úroveň?
Co nejde silou, jde ještě větší silou...
Jaký je obsah tohoto sdělení? Domníval jsem se, že na zesilovači je přepínač, v jehož jedné poloze pracuje jako dvoukanálový a v druhé poloze jako můstkový (stereo / bridge). Z toho i vycházel můj text:
Vývoj tématu ale ukazuje, že tvé výše citované sdělení má jiný význam, než že zesilovač je konstruovaný s možností dvou režimů.
Ale zpět k použití di-boxu: existují dvoukanálově di-boxy, které mají vstupy Jack 6,3 a fungují tak, že přepínačem LINK lze spojit oba vstupy, takže je na obou symetrických XLR výstupech stelný signál. https://www.thomann.de/cz/behringer_di20_di_box.htm
Toho by se dalo využít a to tak, že:
kontakt 2 výstupního XLR č. 1 by se spojil s živým kontaktem vstupu L zesilovače,
kontakt 3 výstupního XLR č. 1 by se spojil se zemí vstupu L zesilovače,
kontakt 2 výstupního XLR č. 2 by se spojil se zemí vstupu R zesilovače a
kontakt 3 výstupního XLR č. 2 by se spojil s živým kontaktem vstupu L zesilovače. A každopádně di-box musí mít přenos 1 : 1, tj. přepínač ATTENUATION musí být na 0 dB a dále přepínač GROUND v poloze LIFT, aby do toho nekafrala zem zařízení, připojeného do vstupu.
Martine, nejspíš jsem se sám nepřesně vyjádřil nebo položil samotný dotaz.mmmartin píše: ↑úte 10. led 2023 17:39:05Jaký je obsah tohoto sdělení? Domníval jsem se, že na zesilovači je přepínač, v jehož jedné poloze pracuje jako dvoukanálový a v druhé poloze jako můstkový (stereo / bridge). Z toho i vycházel můj text:Vývoj tématu ale ukazuje, že tvé výše citované sdělení má jiný význam, než že zesilovač je konstruovaný s možností dvou režimů.
Ale zpět k použití di-boxu: existují dvoukanálově di-boxy, které mají vstupy Jack 6,3 a fungují tak, že přepínačem LINK lze spojit oba vstupy, takže je na obou symetrických XLR výstupech stelný signál. https://www.thomann.de/cz/behringer_di20_di_box.htm
kontakt 2 výstupního XLR č. 1 by se spojil s živým kontaktem vstupu L zesilovače,
kontakt 3 výstupního XLR č. 2 by se spojil s živým kontaktem vstupu L zesilovače. A každopádně di-box musí mít přenos 1 : 1, tj. přepínač ATTENUATION musí být na 0 dB a dále přepínač GROUND v poloze LIFT, aby do toho nekafrala zem zařízení, připojeného do vstupu.
No tím, že jsem napsal, že zes. lze zapojit do můstku, jsem mínil, že to umožňují ty dva kanály, ale nikoliv, že by na to byl konstruovaný. To bych si s tím poradil sám ...
To výše popsané zapojení dvoukanálového di-boxu na výstupech se snažím pochopit, ale od druhé poloviny mi to moc nejde, ale to je můj problém
Holt jsem si to celé zjednodušil laickou úvahou, že di-box je zařízení, které signál rozdělí na dva stejné v opačné fázi, a že toho jednoduše využiju.
díky
No tím, že jsem napsal, že zes. lze zapojit do můstku, jsem mínil, že to umožňují ty dva kanály.. to jsi ale nemusel psát, to přece umožňují všechny stereofonní (dva stejné) zesilovače už z principu. Ano, DI nutno použít dvojitý, vstupy paralelně, výstupy do jednoho zesu "přímo", do druhého "přetočený". Úroveň signálu je další věc, záleží na převodu traf, možnosti preampu SW.
-------------Radar píše: ↑úte 10. led 2023 19:44:32Martine, nejspíš jsem se sám nepřesně vyjádřil nebo položil samotný dotaz.mmmartin píše: ↑úte 10. led 2023 17:39:05Jaký je obsah tohoto sdělení? Domníval jsem se, že na zesilovači je přepínač, v jehož jedné poloze pracuje jako dvoukanálový a v druhé poloze jako můstkový (stereo / bridge). Z toho i vycházel můj text:Vývoj tématu ale ukazuje, že tvé výše citované sdělení má jiný význam, než že zesilovač je konstruovaný s možností dvou režimů.
No tím, že jsem napsal, že zes. lze zapojit do můstku, jsem mínil, že to umožňují ty dva kanály, ale nikoliv, že by na to byl konstruovaný. To bych si s tím poradil sám ...
To výše popsané zapojení dvoukanálového di-boxu na výstupech se snažím pochopit, ale od druhé poloviny mi to moc nejde, ale to je můj problém
Holt jsem si to celé zjednodušil laickou úvahou, že di-box je zařízení, které signál rozdělí na dva stejné v opačné fázi, a že toho jednoduše využiju.
díky
kontakt 3 výstupního XLR č. 2 by se spojil s živým kontaktem vstupu L zesilovače. <<<< není tady chyba? nemá být "R vstupu"?
kontakty "1" obou XLR zůstanou na výstupu z diboxu nezapojeny ....?
Naposledy upravil(a) Radar dne úte 10. led 2023 21:32:52, celkem upraveno 2 x.
Kdybych měl zesilovač se symetrickými XLR vstupy, tak bych to tak udělal. Ale já mám HIFI zesilovač s nesymetrickými vstupy (RCA) a tam jsem se ztratil a skončil ve slepé uličce, jak osvětlili kolegové výše ...miro píše: ↑úte 10. led 2023 20:19:03No tím, že jsem napsal, že zes. lze zapojit do můstku, jsem mínil, že to umožňují ty dva kanály.. to jsi ale nemusel psát, to přece umožňují všechny stereofonní (dva stejné) zesilovače už z principu. Ano, DI nutno použít dvojitý, vstupy paralelně, výstupy do jednoho zesu "přímo", do druhého "přetočený". Úroveň signálu je další věc, záleží na převodu traf, možnosti preampu SW.
Ano, kontakty 1 obou XLR zůstanou nezapojené
A druhé ano, v posledním řádku má být R. Srry
A druhé ano, v posledním řádku má být R. Srry
U dvojitého di máš dvě vinutí se signálem které jsou úplně v luftě. U jednoho pripojiš na GND začátek, u druhého konec vinutí. A máš GND a dva signály v protifázi.