Vyrovnanost PA

Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Michal mariánek
Uživatel
Uživatel

Vyrovnanost PA

Příspěvek od Michal mariánek » sob 22. črc 2023 9:53:17

Zdravím vastním bedny megaton MT18 sub (1kw) s zesilovačem QSC PLX 3602 a nad nimi megaton ND2129 (900w) s zesilovačem yamaha P7000S na každou stranu mám 1 sub a 1 vrch. Chtěl bych se zeptat jestli jsou tyhle bedny k sobě vhodné, kde je dělit a jak velké akce jsou chopné uhrát (venkovní). Jde mi hlavně o velký dosah moderátorského mikrofonu a jsem tam zvučení dětí ze ZŠ

Mayo

Re: Vyrovnanost PA

Příspěvek od Mayo » sob 22. črc 2023 11:19:56

Ano, 80 Hz +/-10, Ano cca 200m2 edm na nenaročné štýly aj 400m2. Na "dostrel" a zrozunitelnosť na stredoch su lepšie trojpasma so stredom na zvukovodoch, alebo satelity so 40-60° hornou, tie sa daju uhlovat po 20-30° a použiť 2-3 na každu stranu bez toho aby vznikli nechcene interferencie. Každopadne v tomto prípade to bude skor limitovať sp. vazba než výkon a uhraju pomermne dosť. Satelity zvladnu aj 2-3 MT18 na stranu. Zosil na subbasy aj PL380 by mohol ist. 3602 hral slabšie aj od RMX5050 či 4050hd. P7000S k satekitom mi oride adekvatny.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 22. črc 2023 11:49:39

Takže dělicí frekvnci na 80hz +/- 10hz. A postavení asi nechat tak jak je (posílit suby). Akorát řeším problém že když mám děličku na těch 80hz tak ty vrchy jsou slabí v pásmu okolo 100-300. A například když se hrají "Rockotéky" tak to nemá sílu pro kytary a bicí

Quicktor
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Quicktor » sob 22. črc 2023 12:59:25

Dobrý den
Hornflex MT 18 chce dělit hodně nízko a s velkou strmostí . Já používám 70 hz a 42 BW plus 3 dB kolem 42 hz .
Ten preset je snad někde na stránkách ,,Prodance,,.
ND 2129 jsou velmi výkonné bedny a jak psal Mayo , jsou k nim potřeba min. dva suby na stranu.
QSC PLX bych dal na vrchy a na basy si zkus půjčit něco pořádnýho , uvidíš tu změnu .
Netroufám si doporučit QSC RMX 5050 nebo PL 380 , protože zase dostanu čočku , že jsem veteránista .
Avšak jedná se o sestavu , která hraje , je spolehlivá a nikde si s ní neuděláš ostudu .

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 22. črc 2023 13:20:19

Bohužel nemám možnost mít 2 suby na stranu z důvodu nedostatečného místa pro převoz možná se to časem změní o zesilovači QSC pl 380 jsem již slyšel a taky jsem měl možnost ho poslechnout a vím že umí opravdu hodně jen mě odrazuje ta cenovka 70 000,- není to zrovna málo proto jak jsem již psal jsem se výkon subů snažil zvíšit těmi RCF 702asii. A ohledně toho dělení mám v plánu běhěm příštího týdne koupit systémoví procesor DBX driverack PA2, hlavně kvulí tomu že mr18 nenabizí nastavitelné strmosti taky jsem se díval na datasheety těch beden je doporučená strmost 24dB/oct.

Mayo

Příspěvek od Mayo » sob 22. črc 2023 13:41:36

Pozrel som podrobnejšie merania toho NDL ka. Tak pri vysokých výkonoch to chce to deliť trochu vyššie cca 100-110hz to už zrejme bude treba MT18 pomocou DSP kroriť v oblasti nad 80hz. Na PEQ tomu NDLku treba pridať na cca 120Hz cca 3-4dB BW Q1.5 a malo by to byť vyrovnané ak je aj tak málo samozrejme dokorigovať na GEQ, ma to slušnú citlivisť to by malo na 950W hrať jak spraku aj keď teoreticky by tie repra mohli znisť ešte o fuz silnejší zosik taj do kiloapol. Ak je malo tam zameniť za ND2126 s 60° hornov a dať 2 na stranu. Ono keď máš 2 subbasy pri sebe ziskaš teoretických +3dB. Aj keď napojš 2 na kanal on ten vykon bude menej než dvojnasobok ale je menšia termálna kompresia - úbytok akustického výkonu vplyvom ohriatia repro. Samozrejme že sú modernejšie klncepcud skk pl-ko taky powersoft a pod. no nie vštky Dčka sú seriózne a ten výkon je vycucaný z prsta po dkbh 20 ms... keď sa na tom pustí D&B alebo klasicka či organova hudba tak sa to pose...
DBX PA nekupuj to móžeš rovno lacnd dspčko kx thomana, ked už DBX tak 280ku ta už za vlĺačo stojí PA /PC je hodne ošiddné má horšie predzosilňovače a prevoxníky.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 22. črc 2023 13:48:15

Doporučil by jsi mi nějaké dobré DSP s ethernethem do 15k?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 22. črc 2023 14:26:24

Návštěvník píše:
sob 22. črc 2023 13:48:15
Doporučil by jsi mi nějaké dobré DSP s ethernethem do 15k?
Přemýšlím ještě nad the t.racks FIR DSP 408 slyšel jsem ze má kvalitní zvuk poslechl jsem si ji i sám a nezněla vůbec zle

relaxmusik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relaxmusik » pon 24. črc 2023 7:12:04

Co se týká frekvenční vyrovnanosti do cca 500Hz bude vždy u přímovyzařujících reproboxů se vzrůstající vzdáleností velká "díra".
Je to dáno tím, že frekvence do cca 300hz nejsou u běžných reproboxů směrovány, ale šíří se v kruhu 360 stupňů od zdroje.
Aby bylo dosaženo vyrovnaného frekvenčního spektra na těchto frekvencích je nutné použít buď:
1) Linne Array systém v minimálním počtu alespoň 6 modulů na stranu ( při menším počtu modulů většinou nedochází ke směrování na těchto požadovaných frekvencích).
2) Použít reproboxy s tlakovou konstrukcí a exponenciálním zvukovodem pro středobasový měnič, které směrují již od nejnižší frekvence boxu.
Já jsem tento problém vyřešil pořízením boxů od Experience Sound, protože s arrayema se odmítám tahat a cokoliv složitě nastavovat mi nestojí za to.
Bohužel většina výrobců tento koncept reproboxů opustila ale pořád se najdou, kteří je stále vyrábějí.
A řada akcí mi potvrzuje, že toto mé rozhodnutí bylo naprosto správné! :-)

Odpovědět

Zpět na „Megaton“