Malý ďábel FBT VENTIS 206a

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • DEMO 15
Damton
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 499
Registrován: pát 07. dub 2017 11:29:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Malý ďábel FBT VENTIS 206a

Příspěvek od Damton » pát 24. lis 2023 10:42:31

Není zač, je jenom otázka jestli nehledáš nějaký "zlatý grál" který to vyřeší. Ony ty potvory sokolovny a podobné akusticky nepořešené holé kostky, budou zvukově "doliskané" vždy. Menší středovější repro a poctivý driver to dokážou lépe proříznout, ale stejně to tam v nějaké formě zůstane. Chce to zvučit buď z hodně velkým citem. Nebo to naopak přervat hlasitostí ať se to nestihne odrazit :-D Ono bohužel 80% zvuku ti dělá ten prostor a zvukař se může přetrhnout a nic s tím neudělá. V Některých sálech bych se v řiti viděl a ne za pultem :-D
Další věcí je basák, pokud do takového prostoru navezeš pomalé, levné 18" s levným pomalým koncákem který je neubrzdí tak to máš o pořádné zahuhňání prostoru postarané. Doporučuju kvalitní 15" nebo klidně i 12" suby. Pokud pasiv tak hlavně mít i kvalitní koncák který je schopen ty reproduktory i brzdit ne jenom rozhýbat. A ideálně obyč. basreflex.
Další s čím občas laboruju je že je odtrhávám dál od sebe. Basáky nechám hrát do 85-90hz a vršek klidně až od 120hz. A docela dost se musí v těchto sálech "vykousávat" rezonanční kmitočty obvykle mezi (100-400hz) záleží na velikosti sálu a tvaru. Tohle taky dost pomůže, najít ten kmitočet který tam rezonuje a vykousnout ho na 31pásmovém EQ nebo s malým Q na parametrickém EQ na výstupu.

Uživatelský avatar
Ivan D

Re: Malý ďábel FBT VENTIS 206a

Příspěvek od Ivan D » sob 25. lis 2023 8:55:25

S odrazy ve velkých sálech nic neuděláš, parametr "poloměr dozvuku" je prostě fyzikální veličina a dá se vypočítat. Nejdelši mi vyšel v letištním hangáru něco přes pět metrů. Nikdo mi to nevěřil. Tak jsme holt jeli dřív, dal jsem bednu na klacek, chlapcům kulicha přes oči a nechal jsem je pochodovat před bednou. Kupodivu se všichni zastavili na stejném místě.

Odpovědět

Zpět na „Repro“