Setup do streamovaciho studia

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
samelanius
Nováček fóra
Nováček fóra

Setup do streamovaciho studia

Příspěvek od samelanius » úte 13. kvě 2025 16:02:59

Zdravim,
staram se o nataceni a streamovani jednoho YT kanalu, zabyvajici se docela uzkym tematem (wargaming), takze rozpocet je opravdu nizky.

Mam chut trochu predelat zvukovou stranku stremu spis z technickyho hlediska. Kvalitativni chapu ze nejsme vysoko ale jsme na takovy urovni, ktera je asi vyhovujici. Nejdriv zrekapituluju nas aktulani stav ohledne zvuku.

Aktualni stav:
1. 2x fifine USB https://www.alza.cz/fifine-t732-d6639804.htm?o=1 - kvalitativne jsem s nimi spokojen (samozrejme to je lowend ale pro nase ucely dostacujici)
2. jednen https://www.film-technika.com/mikroport ... -mikrofon/ a jednen v nepro verzi
3. pro verze se muze zapojit primo pres usb do kompu
4. nepro ma jen 3.5 jack output + 3.5 jack na naposlech
5. nevim jak to zjistit, ale prijde mi ze na ten 3.5jack out potrebuju predzesilovac. Kdyz to zapojim primo do kompu, tak to je tiche a kdyz zesiluju zasumene, kdyz prisel bratranec co ma kytaru a zkusili jsm eto pres jeho levnej mixak s predzesikem tak to davalo mnohem lepsi vysledky.

Co ted mame za problemy:
1. comica porty zapojujeme pres usb a to umi jen ten jeden, tzn nejsme schopni rozjet 4 porty - 2 prijimace vedle sebe - toto bych chtel resit
2. porty maji cca 0.3s latency, nelze je v jedny mistnosti dat spolu s fifine najednou, protoze porty delaji "ozvenu" (ne ve smyslu zpetny vazby, ale ve smyslu, ze pousti slabsi zvuk o chvili dyl) - to asi nevyresim, protoze bych musel uplne vse brzdit a to v obs neni trivialni (treba monitor zvuku zbrzdil nejde)
3. v nekterych scenarich nam to zabira 3 usb a to bych chtel jeste rozsirovat pocet mikrofonu

Jaky aktualni setupy ted resime:
A> zaznamy her
dva hraci maji porty, ja u pc mam fifine, kdyz bych je pustil najednou tak ozvena -> sofwarove dokazu na tlacitko prepinat mezi zdrojem ale dost casto to nestiham
vyresilo by to vyuziti 4 portu -> 2 prijimacu -> nejet pres usb ale pres analog protoze USB prijimac je jen jeden

B> Streamy z zivych her
2 komentatori maji fifine, 2 hraci maji porty
zde neni problem to prepinat protoze stejne hraci a moderatori spolu nekomunikuji a kdyz mluvi komentatori tak si hrace stahnou
co bych ale chtel resit pridate jeste jeden mikrofon na stul. kdyz hraci dohraji tak si je bereme k sobe na pokec, tak aby meli svuj mikrak (takze by to byl dalsi USB)

C> Streamy z mistnosti kde jsou 2 moderatori a ostatni nekde vedle
- 2 moderatori s fifine za stolem a druha kamera na ostatni namirena na gauc, jelikoz nemeli mikrofon, tak kdyz mluvili jen tak do mistnosti tak to nebylo slyset, a kdyz meli mluvit dyl tak jim moderator daval svuj
tady me laka moznost nejakyho vsesmerovejsiho mikrofonu, nebo proste pridat dalsi 1-2 mikrofony do ruky

Z toho co tady mam vyplyva ze bych chtel
1. byt schopny zapojit 4 porty -> 2 prijimace pres analog
2. mit otevreny pole pro pripojovani dalsich mikrofonu aniz bych zajebaval dalsi a dalsi usb
3. nepohorsit si v kvalite (coz asi moc nejde) a zaroven budget je v radu tisicu, ne desetitisicu
4. nejlepe nemit all-in-one reseni ale spis sadu komponent a ty postupne upgradovat
5. alespon 5 vstupy pricemz u 2 asi musi byt predzesilovac (pro ty porty) u dalsich hadam podle vyberu mikrofonu
6. 3 mikrofony na mluveni na blizko (neco jsem o tom cetl, tak hadam ze dynamicky), mozna jeden vsesmerovej na stul kolem lidi

Premyslel jsem nad 2 variantami (vybiram na temu, ale pokud to je hodne mimo muzeme se bavit o jinych):
- nejakou takovouto zvukovou kartu https://share.temu.com/ClMHYU2812A kde by meli byt predzesiky v tom
jako nevyhodu vidim to ze ja opravdu jen potrebuji zeslabovat/zesilovat jednotlivy kanaly. treba efekty mi jsou k nicemu
- neco takovyhleho co jen mixuje https://share.temu.com/avD6TbH2LJA a predzesilovace kupovat jako extra komponenty

Nebo jestli to poskladat nejak jinak, pripadne napsat co vsechno mi uteklo, a kde mam takovy diry v znalostech, ze tam nevidim problem i kdyz je. Snaha je udelat modularni system, kterej mi po jednom usb bude do pc posilat uz namixovanej hotovej zvuk. Priorita je mit to citelny, jednoduse ovladatelny, nez spoustou knobu byt schopny ladit ten zvuk. Predne jsem hluchej a take pri streamu je potreba mit co nejmensi chybovost pred top kvalitou (treba proto mi prijdou hezke ty mixy kde sviti tlacitka a ja hned vidim co bezi a co ne).

To ze ty 2 fifine USB mikrofony mi budou k nicemu je jasny.

Moc dekuji za radu a snad nedostanu velkej kartac, ze tomu vubec nerozumim.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Re: Setup do streamovaciho studia

Příspěvek od PeBe » stř 14. kvě 2025 7:58:30

Hračkám z Temu bych se raději vyhnul. Za tu cenu se snad ani nedá něco smysluplného vyrobit a dovézt ;-) Osobně bych se raději poohlédl po něčem, co funguje a má u nás i servis. Jako fungující a zároveň cenově dostupné minimum, bych považoval Behringer Flow8. Chápu, že je to několikanásobně dražší, než ten klump z Temu, ale kolikrát je to dražší, tolikrát a dost možná, že i ještě vícekrát, je to smysluplnější řešení. To, že některé funkce dnes nevyužiješ, neznamená, že za pár týdnů tě jejich absence nebude brzdit a ty nebudeš kupovat další krám, který zase za pár dní budeš nahrazovat jiným krámem, abys nakonec koupil to, co se ti dnes zdá drahé... :-) Vždy je třeba mít na paměti, že za málo peněz, je málo muziky. To bylo, je, a doufám, že ještě dlouho bude... ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

samelanius
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od samelanius » stř 14. kvě 2025 17:14:26

Chapu. Samozrejme co pises dava smysl asi ve vsech oborech a cenu tady proste neocuram, na druhou stranu ten Behringer Flow8 vypada moc pekne a pokud by to mel byt nejaky zaklad od ktereho se odpichnout tak to porad je v ramci nejakeho rozumneho rozpoctu.
Mel bych na to jeste sadu otazek, nicmene nevim jestli nevedou spis na to abych si to odnekud dostudoval. Pokud ano, ocenim odkaz na zdroj na YT/ebook/cokoli misto odpovedi.
Pokud bych to teda mel stavet na tomto:
1. jsou nejake rozdili mezi vstupy pro mic a kytaru (nemyslim v konektoru ale v fungovani toho kanalu), pripadne muzu tam zapojit vsude mikrofony?
2. pisou tam ze tam jsou 2 predzesilovace ale uz nepisou na kterych vstupech, to si nastavim v SW.
3. pokud tedy mam 2 receivery portu, ktere maji 3.5 jack a potrebuji predzesilovac, tak pak musim vybirat mikrofony co ho nepotrebuji, nebo jim zajistit predzesilovac samostatny.
4. po jakych mikrofonech do studia/na akce (komentovani v telocvicne/hale) koukat?

Moc dekuji

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 15. kvě 2025 7:36:07

1) Ano rozdíly jsou. Co bude zapojeno a jak s tím má mix pracovat si nastavíš v aplikaci (možná to pozná sám, nevím, mám ho jen na mejdany a poslední dobou moc nekalíme). Do všech čtyř XLR konektorů lze připojit dynamické mikrofony, přičemž do vstupů 1 a 2, lze připojit kondenzátorové. Nejlepší představu si asi uděláš, pokud si prohlédneš blokové schéma mixu.
2) Nevím, co kdo kde píše o dvou předzesilovačích :-) Na každém vstupu je předzesilovač.
3) Něco, co má 3.5 TRS by nemělo tvořit základ čehokoliv, tím méně studia, takže o tom se nebavme... :-D
4) Koukej jedině po těch dobrých ;-) Pokud po..reš signál blbým mikrofonem, nikdy to už ničím neopravíš. Konkrétní model, konkrétního výrobce se ti neodvážím navrhnout, nemám takovou drzost a především zkušenosti. Ale rozhodně bych se vyhnul takovým, kde se v každé větě popisu zdůrazňuje, že je profi, brilantní, jedinečný,... a stojí pár stovek. Také u mikrofonů platí, co jsem již psal s tím málem peněz a málem muziky :-) Koukej, co používají opravdoví profíci a podle toho se zařiď. Nemusíš mít nutně to, co oni, ale snaž se jim co nejvíce přiblížit ;-)

samelanius
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od samelanius » čtv 15. kvě 2025 10:08:40

1. moc dik,
2. jako prvni na me vyskocil odkaz na kytary.cz a tam pisou 2. Pokud jsou vsude tak super
3. mame 2 sady tohoto https://www.film-technika.com/mikroport ... o-mikrofon a na tom musim stavet
4.chapu. Spis me slo o nasmerovani typove jestli kondenzator/dynamicky, atd
.
V kazdym pripade moc dik za info. Posunulo me to v tom navrhu zas o kus dal.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » pát 16. kvě 2025 7:20:14

ad 2)
Je to o tom, že mix má dva mikrofonní předzesilovače Midas, které jsou považovány za jakýsi etalon kvality. Tyto jsou na vstupech 1 a 2, na ostatních vstupech jsou poněkud obyčejnější zapojení předzesilovačů.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“