POMOC : samplerate + external clock

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
prozaik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od prozaik »

Tak jsem se konečně dokopal k instalaci lepší zvukovky. Jenže nemůžu nahrávat. Když se pokusím v nahrávacím softu (od Magix) zmáčknout Record, tak na mě vyskočí hláška :

Could not samplerate 44100 Hz. Your audio card is synchronised to a external clock.

Se změnou vzorkovacího kmitočtu a přepínáním mezi bity převodníku si hraju celé dopoledne. Žádná z variant však nahrávací SW nepřiměla k nahrávání. Asi bude problém s těmi "vnějšími hodinami". Ale co to, do pytle, je? Jak to mám nastavit, aby šlo nahrávat?

Přitom zvukovka jede, dokonce na ledkách vstupu vidím, že detekuje audio signál, výstup se zdá být taky v pořádku, soubory normálně přehrává, ale přes "external clock" nejede vlak...
:?
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Co zkusit INTERNAL CLOCK?
Dělám, co mě baví.
prozaik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od prozaik »

no to je rada za všechny drobné...

Myslím, že z dotazu je zřejmé, že vůbec nevím o co jde a navíc v žádné z rolet ani tabulek volba mezi internal a external clock není.

Dá se nastavit vzorkování, převodník (16/24) a kdejaká kravina, ale tohle jsem nikde nenašel.
JFLA
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od JFLA »

Kolega ti asi moc nepomohl, zkusím to já.
"Clock" jsou impulsy, které určují okamžiky vzorkování. Jejich počet za vteřinu je 44,1, 48, 96, atd. kHz. Může si je vyrábět zvukovka sama, nebo jsou jí "vnuceny" použitým zapisovacím programem.
Kromě toho může být zvukovka řízena impulsy odjinud (třeba z ADAT vstupu při připojení další osmi kanálů, ale to asi není tvůj případ), a jsou i další možnosti - např. při řízení synchronizace s obrazovým záznamem nebo více kartami. Přepíná se to na ovládacím panelu zvukovky. V zapisovacím programu je taky voleb více (čím lepší, tím více). Kromě samotné volby vstupu a přiřazení stop záznamu jednotlivým vstupům zvukovky je důležité přepnout způsob ovládání karty (ASIO, WDM, atd.). Program si zpravidla dovede nastavit zvukovku podle v něm zvolené frekvence a počtu bitů jen při zvolení "ASIO". A taky ne vždy. Asi nesouhlasí nastavení zvukovky s nastavením záznamového SW, je to důležité. Abych tu neopisoval celou teorii, bude lepší když napíšeš, jakou zvukovku máš a který program používáš a snad to zvládnem.
JFL
prozaik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od prozaik »

Music Studio 12 deluxe (to je trošku zjednodušený Samplitude, ale má v podstatě úplně stejné "roletky" i tabulky). Nově instalovaná zvukovka Audigy 2 (od Creative). Systém Windovs XP.

Ty tabulky (ASIO, WDM, atd.) jsem samozřejmě našel, ale žádná z konfigurací nebyla nahrávacímu programu vhod... Dokonce přímo v té tabulce je položka "clock source" a okýnko, kde je napsáno "internal", ale žádná volba na "external" tam není.

Podotýkám, že jsem zkusil i nahrávat i na obyčejné Audacity, ale i ten stávkuje. Přitom i na Audacity lítá ukazatel vstupu, takže signál "slyší", ale nenahrává ho.
JFLA
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od JFLA »

Trochu jsem v koncích. Tušil jsem, že možná máš ALESIS, kde toho přepínání může být víc, a Samplitude, (netrefil jsem se) a taky jsem chtěl poradit nezpomenout aktivovat v nahrávací stopě "record". To jsem Tě ale podcenil. Když nejde záznam ani v Audacity - přestože vidíš signál na ukazateli vstupu v něm, tak nevím. Zkus ještě někde stáhnout starší SW: CoolEditPro, nebo starší Wavelab.
Zvukovku od Creative Labs jsem měl naposledy v roce 1996. Všiml jsem si, že ale, že na adrese

http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=44994" onclick="window.open(this.href);return false;

je diskuze o Audigy 2, a že to s ní není asi jednoduché. Možná jsou i další diskuze. Podívej se tam. I když o systémech dost vím, nic dalšího mě nenapadá. Pomůže někdo další ?
JFL
prozaik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od prozaik »

Už to jede. Klíčem byla tabulka "Asio device", kde bylo potřeba místo Asio ze zvukovky zvolit jakýsi ovladač (?) "Magix Low latence". Pak se to rozběhlo. Akorát to teď po stisknutí "control panel" neukazuje tabulku od Creative (zvukovka), ale od Magix ( nahrávací SW ).

Nicméně ta chybová hláška byla ( podle mě ) formulovaná blbě. O Asio a o latenci tam nebylo ani slovo.

Ještě malá perlička. Než jsem na to přišel, tak jsem chtěl provést update ovladačů zvukovky a stáhl si přímo ze stránek Creative ty novější. Při pokusu o instalaci nových se začal Windows vztekat, že to není podepsané a mohl bych si povolením instalace poškodit PC. Tak jsem to odklikl, že povoluju (Creative Labs - proč ne) a skutečně mi počítač za minutu klekl... :oops:
Díky bodu obnovení jsem ho znovu rozchodil a odinstaloval všechny ovladače. Pak jsem natáhl znovu ty staré z CD... :roll:
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

To nevim jestli je uplne to spravne reseni ;-) . Podporuje sama AUDIGI vubec ASIO ovladace ? Tys vybral MAGIXovskej univerzalni ovladac ... coz asi nejak fungovat bude ale je to neco jako ASIO4ALL cili neni to olvadac primo psanej pro tuhle danou zvukovku.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“