Jak na kompresi na mixu?
-
- Reklama
Jak na kompresi na mixu?
Zdravím. 
Jsem začátečník, proto mě prosím berte s rezervou.
Mám tu rozdělanou klasickou elektronickou skladbičku plnou ploch, leadu a plucku (dost si vyžívám v delayi a reverbu) ... Jenže když jí sesadím dohromady, ač zní celkem fain, na masteru mi prostě nejde vytáhnout do hlasita maximizérem, ani kdybych se rozkrájel. A to jsem slyšel věci stokrt víc zefektovaný delayema, které byly pěkně nahlas.
Napadlo mě, že by to mohl být problém komprese na mixu, protože tam nikde žádná nebyla.
A tak jsem začal komprimovat. Nejdřív jen beaty. To nefachalo. Jen je to rozhuhnalo a "ztvrdilo" ... což nebyl záměr. Pak beaty (trošku jinak) a důležité tracky jako hlavní leady a tak. To vedlo k další nežádaný tvrdosti.
...no a dalších asi 10 kombinací, které více či méně nefungovaly.
Proto dotaz. Co a jak komprimujete na mixu?
Viděl jsem tutoše, kde komprimovali všechno kromě beatů, pak tutoše, kde komprimovali zas jen beaty ... tak netuším. Nebo se člověk má nad každym kanálem podle něčeho rozhodnout? Ale podle čeho?
Poradil by mi někdo pls?
Jsem začátečník, proto mě prosím berte s rezervou.
Mám tu rozdělanou klasickou elektronickou skladbičku plnou ploch, leadu a plucku (dost si vyžívám v delayi a reverbu) ... Jenže když jí sesadím dohromady, ač zní celkem fain, na masteru mi prostě nejde vytáhnout do hlasita maximizérem, ani kdybych se rozkrájel. A to jsem slyšel věci stokrt víc zefektovaný delayema, které byly pěkně nahlas.
Napadlo mě, že by to mohl být problém komprese na mixu, protože tam nikde žádná nebyla.
...no a dalších asi 10 kombinací, které více či méně nefungovaly.
Proto dotaz. Co a jak komprimujete na mixu?
Viděl jsem tutoše, kde komprimovali všechno kromě beatů, pak tutoše, kde komprimovali zas jen beaty ... tak netuším. Nebo se člověk má nad každym kanálem podle něčeho rozhodnout? Ale podle čeho?
Poradil by mi někdo pls?