Molitanové návleky proti "p" a "b"?
-
- Reklama
Molitanové návleky proti "p" a "b"?
Zdravím,
máme ve vokální skupině Sennheisery E865, máme ale problém s příliš výraznými P a B (jako asi leckdo). Dá se toto řešit molitanovým návlekem nebo je možné řešit to nějakým zvukařským zásahem (nějaký efekt, filtr apod.)? V případě molitanu - jak moc je to na úkor celkového znění a brilance mikrofonu?
Díky za rady.
máme ve vokální skupině Sennheisery E865, máme ale problém s příliš výraznými P a B (jako asi leckdo). Dá se toto řešit molitanovým návlekem nebo je možné řešit to nějakým zvukařským zásahem (nějaký efekt, filtr apod.)? V případě molitanu - jak moc je to na úkor celkového znění a brilance mikrofonu?
Díky za rady.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Molitanové návleky
Co zmačknout na mixpultu takové to tlačítko HPF (LowCut, /-- , nebo jak se to ještě značí), odřeže to právě tyto nechtěné subbasy.
Jinak se používají síťky, molitan to moc nevyřeší.
Jinak se používají síťky, molitan to moc nevyřeší.
Dělám, co mě baví.
Jo, HPF to částečně řeší, ale ne úplně. Každopádně díky za info o molitanech.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
taky si můžete vyzkoušet stoupnout maličko dál od mikrofonů, pohrát si úhlem, např mic na úrovni brady, mířící na ústa a přitom hlava lehce vzhůru, no a klidně krom HPF i kolečko Low ubrat, dokud to nebude moc tenké.
Taky záleží na použitém aparátu, co se s tím dá dělat dál.
Taky záleží na použitém aparátu, co se s tím dá dělat dál.
Dělám, co mě baví.
-
pisty
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Molitanové návleky proti "p" a "b"?
Naprostý souhlas...
Já kdysi dostal "do vínku" od zkušenějšího a staršího zvukaře návod na nastavení zpěvů pro mužský hlas: basy na 10 hodin, středy na 12, výšky na 2hodiny...
U "třipoťákových" mixů se tím vlastně řídím dodnes - no to už odbíhám...
Takže já bych taky doporučil zkusit ubrat basy, při zaplém HPF - molitan na P a B nemá vůbec vliv...
Já kdysi dostal "do vínku" od zkušenějšího a staršího zvukaře návod na nastavení zpěvů pro mužský hlas: basy na 10 hodin, středy na 12, výšky na 2hodiny...
U "třipoťákových" mixů se tím vlastně řídím dodnes - no to už odbíhám...
Takže já bych taky doporučil zkusit ubrat basy, při zaplém HPF - molitan na P a B nemá vůbec vliv...
klídek chlapi, to je nulák
Takovy rady jsou fakt uzitecny
(sorry za offtopic, ale nemohl jsem si to odpustit)
(sorry za offtopic, ale nemohl jsem si to odpustit)
- Pavel Sedlák
- Uživatel

No, práce s mikrofonem neznamená jenom stranu zvukaře, ale i interpreta ...
Nicméně bych se nebránil zkusit jiné mikrofony
Nicméně bych se nebránil zkusit jiné mikrofony
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Mikrofony měnit nebudeme. Docela dlouho nám trvalo najít ty, které nám nejlépe sedí a nejlépe hrají. Práce s mikrofonem je samozřejmá věc. Problém je třeba s vokální basou, kdy se mikrofon musí dát až k puse (využití proximity efektu pro posílení basů). V tom případě ani nelze stahovat na mixu basy, právě naopak. Nicméně budeme si dál hrát a experimentovat a uvidíme. Podstatné je, že molitany to neřeší 
Díky moc za rady.
Díky moc za rady.
pokud máš jenom EQ na pultu, tak doporučuju vzít lo-mid parametr někde na 200-500Hz a seřezat ho aspoň o 9db. Dycky mně to zatím pomohlo. Složitější řešení může být aspoň 10 pásmovej EQ, na kterým se uvidíš zpětnej reflex. V ideálním případě multiband compressor, ale to je riskantní řešení. Hlas je každej jinej, takže to chce trošku zkoušet, ale myslím, že i s obyč EQ na pultu se to dá částečně eliminovat
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jak se říká deesseru, který umí potlačit PB?
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ekvalizer v SideChain kompresoru?
Nebo se to fakt dělá jako samostatná mašinka?
Nebo se to fakt dělá jako samostatná mašinka?
Dělám, co mě baví.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já mám právě dojem že jo. Už jsme to tady někde řešili. Obecně to bude asi dynymický EQ, ale má to nějaký svůj název?
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Molitany teda znacne PB RESI! Ja je pouzivam hlavne kvuli vyraznemu PB.
Ale taky neni molitan jako molitan. Treba orig. SHURE A58WS BK za nemale penize je hodne ucinny a s nejakym Staggem za dvacku se to srovnavat neda.
Ale taky neni molitan jako molitan. Treba orig. SHURE A58WS BK za nemale penize je hodne ucinny a s nejakym Staggem za dvacku se to srovnavat neda.
-
Coax
Problém je třeba řešit tam, kde vzniká, resp. ho vyřešit ještě dřív, než vznikne, jinak je to míň účinné, někdy o hodně dražší, a s uřezáním problému můžeš uřezat i kus užitečného zvuku. Máte obrovskou výhodu v tom, že to je vaše kapela, vaše mikrofony, váš zájem. Hůř je na tom zvukař, kterému se střídají namyšlení interpreti, kteří neumí pracovat s mikrofonem. Dej si ruku tak 5cm před pusu a ucítíš proud vzduchu, který při těch hláskách z pusy fouká. A představ si, co ta vichřice udělá s membránou, která má normálně snímat chvění vzduchu způsobené pouhým zvukem. Těžko léčit membránu nalepenou na zadní elektrodu vícepásmovým kompresorem nebo nějakým EQ, byť dynamickým, větru neporučíš. A i větrolam profoukneš když chceš nebo neumíš neprofouknout. V první řadě se naučte vyslovovat tak, aby z pusy nefučel proud vzduchu. To vyžaduje přizpůsobit nebo vymyslet a pak cvičit hlasovou techniku, ale u vokální skupiny používající mikrofony je to snad samozřejmé. V druhé řadě umístěte mikrofon tak, aby byl mimo proud vzduchu a přitom měl pořád správnou polohu vůči reprobednám a monitorům. Až vám to začne jít, můžete z mikrofonů odšroubovat koše a cvičit dál na holou vložku, E865 ji má docela dobře chráněnou. A až to nebude prskat, vraťte koše zpátky a běžte na pódium. (OK, námitky beru, ale aspoň to opatrně zkuste, případně použijte nějaký otloukací mikrofon, nejlépe kondensátorový třeba i nástrojový, čína se dá sehnat levně a v tomto ohledu bude mít špičkové parametry).
V třetí řadě nějaké lepší molitany, ale třeba už nebudou potřeba.
LCF a rozumná korekce basů a spodních středů je žádoucí i z dalších důvodů a některé hlasy ani do hloubek nejdou.
S vícepásmovými kompresory a dynamickými EQ se dá leccos vykouzlit, ale smysl to pořádně dává jen pokud máš kanál na mikrofon a spíš u problémů, které se řeší hůř, než neprskáním do mikrofonu. To tě pak procesory můžou stát víc, než celý aparát.
V třetí řadě nějaké lepší molitany, ale třeba už nebudou potřeba.
LCF a rozumná korekce basů a spodních středů je žádoucí i z dalších důvodů a některé hlasy ani do hloubek nejdou.
S vícepásmovými kompresory a dynamickými EQ se dá leccos vykouzlit, ale smysl to pořádně dává jen pokud máš kanál na mikrofon a spíš u problémů, které se řeší hůř, než neprskáním do mikrofonu. To tě pak procesory můžou stát víc, než celý aparát.
Ahoj, padlo tady několik "dobrých" rad. Přidám jednu velmi účinnou. Pokus se použít POP filtr. Pokud by umělci měli problém s tím, že jim není vidět do obličeje ( už jsem se s tím setkal), použij jakýkoliv molitanový návlek, ale - nedávej jej přímo na mikrofon. Povysuň jej směrem k pěvci. Tak aby tam vznikla vzduchová mezera mezi mikrofonem a molitanem. Čím větší, tím lepší. Výrazně se tak zvýší účinnost filtru.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.