Mastering nahrávky bez možnosti "kvalitního poslechu"

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
KamilV
Uživatel
Uživatel

Mastering nahrávky bez možnosti "kvalitního poslechu"

Příspěvek od KamilV »

Ahoj,
řeším teď takovou nezvyklou situaci. Míchám nějaké pracovní nahrávky z vícerostop, ale nemám možnost poslechnout si výsledek na nějakých referenčních bednách. Prostě to nejde na tom pracovišti, kde to dělám. Zároveň to ale není "nutné", ten výsledný mix nebude nikde publikovaný, zdroj není ani studiově nabírán, vše je low-end a já se už jen mám pokusit uplést z ***** bič. Přesto bych ale chtěl, aby byl výsledek v rámci možností co nejlepší. Řekl jsem si, že když nemůžu jít cestou ucha, půjdu alespoň cestou softwarových analyzerů.

Problém je, že mi s nimi chybí zkušenost, a tak moc nevím, k jakému frekv. průběhu se mám snažit přiblížit.

Přikladám dva grafy téže skladby. Když se na to tak dívám, tak si myslím, že bude docela "zahuhlaná" na basech, ale nevím. Asi bych si dokázal představit, že do cca 750 Hz to bude mít plynulejší náběh.
analyza1.jpg
analyza2.jpg
analyza2.jpg (17.01 KiB) Zobrazeno 3975 x
Co byste o těch grafech řekli vy, co máte oko zkušenější? Vžijte se prosím do mé situace, že neslyšíte, ale ladíte jen podle křivek (jakkoliv je to blbost a ošemetné na výsledek).

Díky.
Frenk
Uživatel
Uživatel

Re: Mastering nahrávky bez možnosti "kvalitního poslechu"

Příspěvek od Frenk »

No ten prvni graf je na nic, dej tam logaritmickou osu na frekvenci :-) Jinak hraje to vyborne, jen jsem zahlid ten druhy obrazek a uz sem slysel ten super zvuk, krasne ciste to je :D

No nechtel bys nam radej misto obrazku upnout tu nahravku ?? :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

analyza3.jpg
Ach jo, snažil jsem se to napsat dost podrobně, ale přesto jsi vůbec nepochopil. Samozřejmě, že podle grafu se neposoudí, jak to hraje. Uploadnout semka nahrávku je na nic, to bych sem furt musel dávat další a další, to už by se mi vyplatilo si je brát domů a tam to udělat "na ucho".

Jak jsem psal, nemám možnost si to nějak moc poslechnout při práci. Potřebuju to jen orientačně porovnat, s tím, že výsledek nemusí (ba snad ani nemá) být supr. Je to sice hloupost, ale zase nějakou vypovídající hodnotu ty grafy mít musí, ne? Jinak by přece analyzéry neexistovaly.

Já jsem je právě doteď nepoužíval, tak s nimi nemám zkušenost (představu o nich mám takovou, že člověku utvoří hrubý odhad a "na jemno" to pak doladí ušima). V tomto konkrétním případě to prostě zůstane u toho hrubého odhadu.

Bez těchto zkušeností z toho grafu moc nevyčtu, pokud ani uživatelé typu "Frenk", tak ať raději snad ani nekomentují, ne? Nezlob se, Frenku, ale tvůj příspěvek je mi k ničemu. Víc by mi pomohlo něco ve stylu:
a) analyzéry jsou k ničemu, neměly by se vyrábět, důležitý je ucho
b) obecně se dá říct, že frekvenční oblast "od A do B" by se měla srovnat, "od C do D" vytáhnout, aby byl graf "makový"

Díky za každý rozumný nápad.
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker »

Jasně budem výtvarné umění poslouchat a na hudbu se dívat , to zní logicky :-) Promiň ale analyzéry se samozřejmě nevyrábí zbytečně, ale na jiné věci. Míchat ale podle nich zkrátka nelze. Spíš se snaž na poslouchat si svoje bedny na tobě známá CD abys pochopil jejich nedostatky. Případně si při míchání přepínej to co mícháš , s nahrávkou kterou velice dobře znáš a snaž se jí přiblížit. Na analyzery zapomeň.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Ach jo, mám pocit, že mě vůbec nečtete :(
Celou dobu tady zvýrazňuju, že se nebavím o klasickém míchání, kdy si to průběžně poslouchám na ref. bednách a analyzer jsem nepoužil nikdy.

Mluvím o jednom specific. případu, kdy si to poslechnout nemůžu. Rozumíte? Buď to střelím od pasu tak jak to je, nebo se orientačně budu řídit analyzérem.

Upravuju tedy svůj dotaz: dá se k hrubé orientaci analyzér použít, nebo vůbec ne?
Prosím, neodpovídejte mi stylem, že si to mám poslechnout... [-o< Už bych nevěděl, co vám napsat.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Orientační se řízení analyzérem je asi jako použít pro navigaci místo GPS hodinky, jen tak orientačně, lepší než nic přece.
Dělám, co mě baví.
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

.....Problém je, že mi s nimi chybí zkušenost, a tak moc nevím, k jakému frekv. průběhu se mám snažit přiblížit......

Pokud tedy trváš na poslouchání muziky očima, tak se snaž přiblížit k vyrovnanému frekvenčnímu průběhu. Pak si poslechni, co z toho vylezlo a když s tím budeš spokojený, nahrávej dál se stejným "nakroucením".
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Takovou blbost uz jsem dlouho neslysel (videl)...
sorry :)
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Já taky ne, ale prostě se snažím najít řešení neřešitelného, za daných podmínek.
Taky umím říct, že je to kravina, ale život nám klade různé výzvy. :D
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved »

Kamile,věř nám ...... : Je to na prd !

Tohle prostě nevykoukáš. Před více jak deseti lety jsem se o to taky snažil. Na prd !
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Jose1, maly_medvede, díky, konečně nějaká vlastní zkušenost, která se snažila podat odpověď místo shození smyslu dotazu. Od začátku připouštím, že je to nepraktický nesmysl, ale na druhou stranu, i zvuk je trochu "matematika" a nějaké automatické finalizéry a "automatick-mastery" taky pracují jen s grafy a čísly. (opět prosím brát s rezervou, nemluvíme tady o úpravách kvalitních nahrávek)

Takže je závěr takový, že frekvenční průběh mi k tomuto neřekne nic?

OT: k čemu jsou frek. analyzéry dobré?

EDIT:
TomasVv: Ač nejsem skautík, tak bych snad ještě i dokázal pomocí hodinek určit sever :), takže příklad s GPS nebyl až tak špatný - pokud jsi teda nemyslel digitálky :lol:
knobtweaker
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od knobtweaker »

To mi hlava nebere , takže víc už od povídat nebudu sorry za ot. Já myslel že tohle je forum o zvuku?!
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Proč ne? Psal jsi, že analyzéry jsou na něco jiného. Ze zájmu se ptám "na co"?

Ano, forum je o zvuku a o práci s ním. Prostě jsem teď měl potřebu pracovat se zvukem, který neslyším. Chtěl jsem přijít na způsob, jak z té situace vykouzlit co nejvíc.
Nemluvili jsme o běžném postupu...
Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk »

Analyzery ti maji pomahat, ne podle nich michat. Treba ten frekvencni analyzer ze kteroho nam tu davas obrazky se hodi kdyz mas treba nahravku a poslechem mas pocit ze tam nejaka frekvence prebyva/chybi a nepoznas to presne uchem treba tak se podivas do analyzeru. Ale neda se to delat tak ze v analyzeru neco uvidis a podle toho budes delat. Ono v tom analyzeru se ti muze zdat ze tam je nejaka frekvence moc, ale tezko uz z toho poznas jestli je to spatne nebo dobre to se proste musi slyset, muze to byt zamer, taky to muze byt ve stereu jinak rozfazovane takze se to pak stejne ani nemusi byt slyset. To mas jak kdybys chtel treba podle polohy faderu na mix pultu posuzovat jestli budou nastroje stejne nahlas. Nebo co takovy kompresor to budes koukat na gain reduction a posuzovat z toho blikani jestli je to dobre??

Takze nez resit nejaky analyzer, tak je fakt lepsi mit aspon nejake repro nebo i sluchatka, a napouslouchat si nejakou dobrou nahravku na tom, a pak se tomu snazit prizpusobit svuj mix.

Analyzer je jen pomocnik !!!. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“