Pomoc s nahranim bicich

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
TomyZima
Nováček fóra
Nováček fóra

Pomoc s nahranim bicich

Příspěvek od TomyZima »

Dobry den,panove. Omlouvam se, ze Vas tu rusim, ale nevim, kdo jiny by mi mohl poradit. Dostal jsem za ukol dohrat bici do 2 - 3 nahravek a zaroven udelat pracovni podklady pro kapelu. Samozrejme jsem puntickar, takze bych chtel co nejlepsi zvuk. Bici nemam nejhorsi (Sonor SQ2 a PAiste Signature) Mam sadu mikrofonu : http://kytary.cz/superlux-drk-a4c2/HN103070/ s tim, ze na kopak jsem dokoupil AKG D 112 a na virbl SM57micku, z mikrofonu mi to jde do Yamaha MG 124 ( http://kytary.cz/yamaha-mg-124-c/HN095087/ ), z pultu do Tapco Link USB : http://kytary.cz/tapco-by-mackie-link-usb/HN095189/ a ze zvukovky do notase, kde mam program Cubase 4. Jde mi o to, ze jsem nikdy nenahraval a na studio proste nemam penize,ale myslim ,ze s timto vybavenim bych z toho neco slusnyho vyzdimat mohl ... me otazky ... jaky efekty se na bici pouzivaji ?? ma cenu koupit neaky kompresor s gate?? napr. Alesis 3630 ?? na jaky komponenty se efekty pouzivaji a jake efekty??? co rozestaveni mikrofonu ?? hlavne tedy dupak, blanu mam plnou a mikrofon jsem nastavil naproti beatru cca 15 cm od blany. Styl muziky, co budu nahravat : jazz, funk, fusion. Pak otazka, jestli mam nechat mikrofony na vsech bubnech, nebo jestli mam nazvucit jenom kopak, virbl a 2 overheady ?? A efekty je lepsi mit analogove, nebo mam pouzit efekty v Cubase?? Dekuju moc za trpelivost a za rady
kiwi
Uživatel
Uživatel

Re: Pomoc s nahranim bicich

Příspěvek od kiwi »

Člověče, to je na knížku :D
Nemáš možnost si třeba někde půjčit na to natočení zvukovku s více vstupy ?
Takto by se dalo trochu víc pošpekulovat potom se zvukem.
Hodně, velmi hodně dělá cimra (to ale psát asi nemusím), která také ovlivňuje rozhodnutí o způsobu sejmutí.
Ten dotaz bych hodil asi na jiné fórum, které se natáčením přímo zabývá.
Třeba http://www.electrozone.cz. Je tam několik lidiček kteří mají právo v tomto radit.
TomyZima
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od TomyZima »

diky, uz tam jsem regnutej a cekam,co mi borci napisou :)
gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo »

Ahoj,

Bicie? Velmi vysoka karta ak si puntickar. Osobne by som bicie nenahraval na jednu stopu pokial nemas HW zriesene efekty comp gate eq a zasa comp to hovorim o jednom kanali,

Osobne ofektujem absolutne vsetko aj cinely kopak (hal) ale to uz je fakt pre naspickovany zvuk. Chcel by som ta upozornit snad na to ze kazdy bubon ma inu rezonanciu takze i iny dozvuk ci sposob kt pristupuje ku comp ci gate. Ak to nahras ako jednu stopu mozes max pouzit multiband comp na nejake to frekvecne doladenie, ale ak chces vborzny zvuk z bicych jednodoznacne viac stopovo bicie nahrat blandy z hora z dola cez invertne fazy len kopak a rytmicak.

Ja som dlho nahraval bicie na jednu stopu (nemal som dalsie mozne vstupy) takze som to hodil do bus a ten som nahral ako hotovi mix - stym ze ja na mixe (O1V96) viem celkom prijatelne nastavit comp gate comp eq pan - a potom na nahravke uz len vysledny multibandcomp.

Nastavenie tych kompresorov a gate je velmi velka veda a chemia - takze je to len a len na pokus omyl a co asi by sa ti pacilo. Ja osobne idem od najjemnejsich parametrov az po absolutne hard limity ale ja si routrujem napr jeden rytmicak cez 3 vstupy aby som vedel docielit 2xcomp (pri jednosotpovej nahravke)

No aby som to zhrnul nahravanie bicych nie je ani tak o live mastrovani ale skorej postproduckna zalezitost a u teba to viazne na jednej stope :(
Najdolezitejsue su velmi jemne a precizne nastavene comp a gate pripadne maximizer ak mas taku moznost.

No a posledna vec je pocit. Pri jednej stope bicie budu vzdy zniet nekonrektne - viac priestorovo viac presluchovo voci sebe, pri viacstopovom to vies pekne odflitrovat a doladit co ma za nasledok konkretnost a taky ten punchy zvuk

EDIT:

K efektom: Jednoznacne kvalitne VST pre Nuendo ci Cubase, pochybujem ze mal analogove efekty kt za nieco stoja (nie nejake behringer a pod) a urcite nemas nejaky lampovy predzosik kt ti dodatocne z toho zvuku efekt vs zvuk spravy potrebny mastny zvuk, po HW efektoch je citit taka ta digitalna deformacia :( VST to maju trosku simulovane a urcite maju kvalitnejsie algorytmi - ked si predstavis ze poriadny VST stoji od 25 000SKK. Takze podla toho by osm sa zariadil.

Blizsie info ako nahrat bicie v PM. Nehovorim ze ti dam rady ze tvoj zvuk bude tip top len ti mozem povedat ako to robim ja.
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P
TomyZima
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od TomyZima »

diky diky :) ...cim vic rad, tim snad budu chytrejsi.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“