Jak postavit malé PA

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Šeďa
Uživatel
Uživatel

Jak postavit malé PA

Příspěvek od Šeďa » úte 25. kvě 2010 14:52:50

Zdravím všechny zvukaře na tomhle fóru.
Nějakej čas už to tady pročítám a snažím se nasát co nejvíc informací, každopádně mám ale pár konkrétních otázek, na který bych potřeboval odpověď.
Nejdřív teda o co jde. Asi patnáct let už s menšíma nebo většíma pauzama působím v různých, zejména undergroundových kapelách jako bubeník, nebo basák. Povětšinou tato uskupení hrajou v menších prostorech jenom na komba, v lepším případě se na zpěvovej aparát, který se někde schrastí, přizvučí kopák. No a protože bych chtěl abysme právě na zpěv a takovýto přizvučení bicích, případně pro klarinet nebo saxofon měli aparát svůj, chci si postavit takový menší PA, který ale bude vhodný i pro občasné využití pouze reprodukovanou hudbou a samozřejmě bude co nejlevnější, tudíž chci vycházet z toho, co je momentálně k dispozici:
- Zesilovač QSA 1000
- Mix Tapco 60
- 1x basová bedna (viz obrázek), původně osazená Tesla ARM 9308, s tou jsem zajel k p. Cimbalovi (vím že názory na něj se různí, ale mám to k němu prostě blízko), aby mi do ní doporučil vhodné repro, načež si ode mě vzal tu Teslu, s tím že mi ještě za příplatek 3000,- Kč připraví do těchto beden 500W 15" 8 Ohm repráky. Dá se to?
Ano, podle této jedné bedny co mám, chci postavit ještě jednu stejnou, a potom k nim dostavět vrchy, nějaké středovýškové bedny. A to je právě to s čím bych potřeboval poradit. Jaké by měli tyto bedny asi být, jaké repro v nich použít, aby to šlo dohromady s těma basama. (Dá se někde sehnat konkrétní plánek pro stavbu?)
Je mi jasné, že asi nebude dost ani ten zesilovač co mám teď, tudíž nevím jestli koupit jeden jiný pro celou sestavu, nebo k tomu co mám druhý přikoupit a nějak použít dva.

Teď o víkendu sme s klukama zkoušeli ten zesák a musím říct že výsledek je hodně pod mým očekáváním. Připojili sme k němu nějaký kámošovy dva samodomo dělaný odposlechy, který mají repro 1x Tesla ARO 814...dál to nejde přečíst, a nějaký tweeter bez popisu, připojený bez vyhýbky, údajně každá bedna okolo 150W. Použitý mikrofon Senheiser e845s, kabel 2x velký jack-2x XLR z mixu do zesáku je DAP Audio, a ze zesáku k repro vede 10m kabelu pruřezu 2x2.5mm.
Mikrofon nebylo možné žádným způsobem pořádně zesílit, aby se to dalo použít ve spolupráci s kytarou přes kombo ve zkušebně. Zkrátka byl furt málo nahlas, přitom na zesáku už blikaly CLIP ledky. Stejná situace s pasivní basou, hozenou přímo do mixu. Něco jinýho, když sem do vstupu CD IN na mixu připojil empétrojkovač, to šlo vyhulit dost, tak že bylo slyšet že už nestíhají bedny (a Clip neblikal), v případě mikrofonu to bylo spíš naopak, bedny potichu, evidentně by ještě mohly ale clip na zesáku červenej. Nevíte proč? Nevhodné bedny? Nebo co?

Snad si někdo najde čas na odpověď, za každej nápad dík!
Přílohy
bass.jpg
bass.jpg (35.64 KiB) Zobrazeno 3672 x

george_58
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak postavit malé PA

Příspěvek od george_58 » úte 25. kvě 2010 17:44:33

Chlape, všechno špatně :-( Cimbaláky za 3 tis jsou výsměch, navíc když si ještě vezme tu origu teslu..tu jsi měl radši prodat na aukru..No co se dá dělat, radit co bylo špatně to jde vždycky, teď je o to at nenasekáš další chyby. QSA bych prodal dokud funguje. Kupte si alespoň Behringer EP1500, to jsou zesíky ozkoušené, cenově přijatelné. Pokud můžeš toho Cimbalu eště zrušit, tak to udělej, neber od něj repráky! Mají mizernou citlivost, šílenou váhu. Za ty peníze koupíš reproduktory lepší. Stejně tak bedny, druhou nedělej, to prostě nebude nikdy hrát. Prostě celou svou představu bys měl přehodnotit, nebo do toho budeš pořád valit peníze naprosto bez úspěchu. Ty "odposlechy " cos popisoval bych tak rovnou odvezl někam na skládku..kdoví v jakém stavu je výhybka, jakou to má impedanci, že ten zesák klipoval...no nevím všechno na mě působí dosti špatně :)
Já bych prostě všechno prodal, nnebo se toho nějak zbavil, nechal mikrofon, ten mixík, kabel jack-xlr...A koupil bych třeba RCF ART 310a , najednou se uslyšíte, věř mi..Později k tomu dokoupil subbas..

Šeďa
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Šeďa » stř 26. kvě 2010 19:13:11

Díky za odpověď, škoda že je jenom jedna.
Já sem myslel, že stavět reprobedny je normální, i když je to asi věda, nejenom kupovat tovární.
Zatím uvidím co se dá dělat, teď mám možnost koupit celkem dobře 2x Tapco 6915.

george_58
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od george_58 » čtv 27. kvě 2010 8:29:47

Ty Tapco jsem slyšel, má je kamarád, za ty peníze se to dá,jen si dej pozor, pokud jsou starší, aby neměly poškozené drivery. Nicméně na ně to bude chtít jinej zesilovač, to QSA tady spousta lidí nedoporučuje.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » čtv 27. kvě 2010 8:52:12

6915 má už docela poddimenzovaný driver, takže k nim dej pořádný zesilovač, co nezkresluje a hraj s rozmyslem.

RH ani QSA nejsou moc dobré zesilovače a v případě závady často zníčí i připojené repro...

Z dostupných se podívej na QSC RMX2450, Behringer EP2500/1500, Tapco Juice J800/1500/2500, QSC GX5/3, EAW CAZ 1500/2500.

Samozřejmě jsou lepší zesilovače, ale k těmto bednám skoro zbytečné...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Šeďa
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Šeďa » čtv 27. kvě 2010 19:50:57

Díky.
Jak poznám, že mají poškozené drivery??

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » úte 06. črc 2010 8:49:07

Maximum muziky za málo peňazí je asi všeobecný problém, ale z vlastnej skúsenosti viem, že ak človek začne aparát "lepiť" bez počiatočného plánu, tak sa potom na dosť dlho zakope,a minie viac peňazí, ako keby si rovno, a to aj na splátky, kúpil niečo kvalitné. Na domáce ozvučenie som si kúpil z druhej ruky akúsi čínu za pár peňazí. Zvuk to nemalo skoro žiaden, o kvalite vyhotovenia ani nehovorím, iba čo mi to doma zavadzalo.
Podľa rád v rôznych fórach som si zhotovil malý PA systém a konečne mám doma pekný zvuk a nemusím sa hanbiť ozvučiť aj menšiu rodinnú oslavu, či párty s kamošmi. Ešte jedna rada: Ak vám desať ľudí povie, že ten a ten výrobok, či výrobca nie je spoľahlivý, tak tomu verte a ušetríte si hodne námahy, peňazí a nervov.

Vendy

Příspěvek od Vendy » stř 07. črc 2010 11:12:38

Zdravím pánové. Jak se tam bavíte o těch koncovejch zesil. tak mně, až zamrazila, ta špatná skušenost s těmi QSA-že, když to odejde,tak to zničí i repro.Napište kdo s tím má osobně špatné zkušenosti, abych si moh nějak preventyvně ochránit repro.Osobně již 5let používám QSA-1200 c. a1600 c.zatím bez poruchy. Hraje se tak 50-60x za rok 6 až 8 hodinovy produkce. No asi nejsou moc zatěžovány v basech protože bicí a basa už jedou upraveny z kláves,jinak zpěv, kyt, klávesy jedou živě.Repro používámRH15/3/400-4x,doporučte k tomu nějaky odpovídající subbasy, ktery utáhnou i živí bicí a basu.Na ty basy bych koupil koncák QSC-4050 nebo 5050. Dik za názor a zkušenosti Vendy

Odpovědět

Zpět na „Repro“