SPL metr vs. hlídka městské policie
-
- Reklama
SPL metr vs. hlídka městské policie
V poslední době se čím dál častěji setkávám s tím, že je akce ukončovaná nebo aspoň omezená na neakceptovatelnou úroveň kvůli rušení nočního klidu. Nepoužíváte někdo SPL metr pro vykázání P&CH do jistých mezí? Jaká je vlastně povolená hladina hluku, případně kde ji měřit, pod oknem ztěžovatele, nebo u mixu?
Předem díky!
Předem díky!
Re: SPL metr vs. hlídka městské policie
Pokud se nepletu, mělo by to být 40dB u paty nejbližšího obytného domu v době od 10-6 hodiny. Kdysi jsem si hrál s různými výpočty a vyšlo mi, že pro dodržení této hladiny hluku potřebujete 16km volného prostoru
Jinak to, že to utnete po příchodu policie, je na vaší dobrovolnosti. Oni nemají právo ukončovat akce. Aby byly problémy musí přijet hygiena, provést hodinové měření a pak se s tím jde za pořadatelem a dělají se problémy. Ale kvůli tomu, že někde nějaký důchodce nemůže spát u otevřeného okna, protože nemá absolutní ticho, kvůli tomu bych akce neukončoval. 
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ze 135dB u beden mi vyšlo ve volným prostranství 33km na 39dB. Problém asi bude, když už přijde higiena, že to nakonec ale stejně zaplatí zvukař, pokud by asi neměl vysloveně nařízení od pořadatele, že to má hrát tolik a tolik. Taky je otázka jestli se dělá průměr za hodinu nebo maximálka.
Pak by to třeba mohlo ještě řešit povolení od místního obecního/městského úřadu, ale netuším jak je to moc v konfliktu s higienickejma předpisama.
Pak by to třeba mohlo ještě řešit povolení od místního obecního/městského úřadu, ale netuším jak je to moc v konfliktu s higienickejma předpisama.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Dělá se hodinovej průměr. A pokutu platí pořadatel, ten zodpovídá za celou akci. Pokud to nebude mít ve smlouvě dohodnuté se zvukařem, tak zvukaři nic nehrozí. Maximálně přijde o kšeft.
Jinak k měření se používá tady u nás bílá dodávka, která má vzadu vysokej stojan s mikrofonem. Prý není k přehlédnutí. Takže soutěž "kdo přinese ten mikrofon, pije zadarmo" může být zajímavým zpestřením večera
Jinak k měření se používá tady u nás bílá dodávka, která má vzadu vysokej stojan s mikrofonem. Prý není k přehlédnutí. Takže soutěž "kdo přinese ten mikrofon, pije zadarmo" může být zajímavým zpestřením večera
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
-
Showservice
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Přiletujte jim tam tajně odpor
Já používám známí měšťáků...to funguje dokonale 
Showservice - ozvučení a osvětlení akcí, 5W RGB lasery | http://facebook.com/showserviceagency | Jakub
A nebo to staci ztlumit?
Nějak v tuto chvíli nedokáži normu, přesněji tuto část (metodiku měření) najít, ale řekl bych, že se pleteš. Z hlavy je to buďto 1,5 metru od domu ve výšce 1,5 metru nebo 4 metry totéž pro obojí - a řekl bych že spíše to druhé, viz bílá dodávka... Jinak 40 dB od 22-6 hodin platí, přes den je to 50 dB.kalfar píše:Pokud se nepletu, mělo by to být 40dB u paty nejbližšího obytného domu...
Vše, co tady padlo, je přesně definované normou.
Zatím si můžete přečíst např. http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php? ... _meri_hluk
Ztlumit by zajisté bylo nejjednodušší řešení, pokud by ovšem ještě bylo kam. Konkrétní situaci, jež zřejmě Chátru vedla k založení tohoto tématu, jsem byl osobně přítomen také, a to přímo jako najatý pachatel za pultem. Problém nakonec představovala i hladina hlasitosti produkovaná neozvučenými nástroji z pódia a zpěvy z monitorů (hrál se "běžný zábavový" rock). PA bylo po několikerých urgencích a za účelem demostrace, že míň už to opravdu nejde, zcela staženo. V dané lokalitě se ale moc nevyznám, takže netuším jak daleko od obytných budov se hrálo, ani kdo inicioval příjezd MP.
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Náhodou, není nad to, když policie donutí pořadatele akci předčasně ukončit, alespoň se jde dřív do spacáku nebo jede domů.
On nějaký výpočet, jestli 33 km nebo 19 km je stejně nesměrodatný, protože záleží na okolním terénu... A třeba taková vodní hladina dělá s basama divy...
A co se týče limitů - on to stejně odnese zvukař, možná ne finančně, ale minimálně od lidí... Posledně jsem měl také od pořadatele "limit", který byl překračován už jen nenazvučenou bicí soupravou. Aby z toho aspoň něco bylo, pustil jsem do beden zpěv (za cenu ještě většího překročení limitu) a pak mi "odborníci" z publika kafrali pod ruky, že kytara je málo a bicí moc. A těžko se jim vysvětluje, že "kytaru vám klidně dám, ale vezmu vám zpěv" a "bicí vám neuberu, protože u sebe nemají majky".
Od té doby už si podobný věci hlidám co nejvíc předem. Nemá smysl tahat vercajk někam, kde nemá pořadatel podchyceno jeho využití.
A co se týče limitů - on to stejně odnese zvukař, možná ne finančně, ale minimálně od lidí... Posledně jsem měl také od pořadatele "limit", který byl překračován už jen nenazvučenou bicí soupravou. Aby z toho aspoň něco bylo, pustil jsem do beden zpěv (za cenu ještě většího překročení limitu) a pak mi "odborníci" z publika kafrali pod ruky, že kytara je málo a bicí moc. A těžko se jim vysvětluje, že "kytaru vám klidně dám, ale vezmu vám zpěv" a "bicí vám neuberu, protože u sebe nemají majky".
Od té doby už si podobný věci hlidám co nejvíc předem. Nemá smysl tahat vercajk někam, kde nemá pořadatel podchyceno jeho využití.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Bohuzel to neni uplne jednoduche , nicmene hlukove limity ustanovuje narizeni vlady č. 502/2000 Sb. (myslim, ze je jeste jedno pozdnejsi zneni ale pro nas tam nejsou zadne zmeny):
Hluk ve venkovním prostoru
Venkovní prostor je prostor dále než 2 metry od staveb pro bydlení a prostor využívaný k rekreaci, sportu a venkovní pracoviště s výjimkou komunikací. Časové rozvržení měření hluku (den/noc atd.) je stejné, jako u obytných místností. Základní hladina je stanovena 50 dB (pro letecký provoz 65 dB) plus korekce dle tab. 3. Pro vysoce impulsní hluk (exploze, jiné trhací práce atp.) se připočítává korekce –7 dB. Při provádění staveb je povolená korekce + 10 dB od 7 do 21 hodin.
Tabulka 3 - Hluk ve venkovních prostorách
Způsob využití území Korekce (dB)
Nemocnice - objekty 0
Nemocnice - území, lázně, školy, stavby pro bydlení a území +5
Výrobní zóny bez bydlení +20
Pro noční dobu je korekce –10 dB s výjimkou hluku z železnice, kde je korekce –5 dB. Poslední dvě korekce neplatí pro hluk z provozoven a stacionárních zdrojů. Pro hluk z komunikací je korekce +5 dB. Pro hluk z letecké dopravy je k základní hladině 65 dB připočitatelná korekce +5 dB ve výrobních zónách bez bydlení. Pro noční dobu se naopak použije korekce –10 dB.
Pro kompletni zneni doporucuju vyhledat prislusne narizeni... pripadne mi dat vedet
Hluk ve venkovním prostoru
Venkovní prostor je prostor dále než 2 metry od staveb pro bydlení a prostor využívaný k rekreaci, sportu a venkovní pracoviště s výjimkou komunikací. Časové rozvržení měření hluku (den/noc atd.) je stejné, jako u obytných místností. Základní hladina je stanovena 50 dB (pro letecký provoz 65 dB) plus korekce dle tab. 3. Pro vysoce impulsní hluk (exploze, jiné trhací práce atp.) se připočítává korekce –7 dB. Při provádění staveb je povolená korekce + 10 dB od 7 do 21 hodin.
Tabulka 3 - Hluk ve venkovních prostorách
Způsob využití území Korekce (dB)
Nemocnice - objekty 0
Nemocnice - území, lázně, školy, stavby pro bydlení a území +5
Výrobní zóny bez bydlení +20
Pro noční dobu je korekce –10 dB s výjimkou hluku z železnice, kde je korekce –5 dB. Poslední dvě korekce neplatí pro hluk z provozoven a stacionárních zdrojů. Pro hluk z komunikací je korekce +5 dB. Pro hluk z letecké dopravy je k základní hladině 65 dB připočitatelná korekce +5 dB ve výrobních zónách bez bydlení. Pro noční dobu se naopak použije korekce –10 dB.
Pro kompletni zneni doporucuju vyhledat prislusne narizeni... pripadne mi dat vedet
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Re: SPL metr vs. hlídka městské policie
ak som to dobre pochopil
pre verejnu produkciu je stanoveny limit 100dB v trvani max 4 hodiny (urad verejneho zdravotnictva)
a meranie plati produkovatel hluku
pre verejnu produkciu je stanoveny limit 100dB v trvani max 4 hodiny (urad verejneho zdravotnictva)
a meranie plati produkovatel hluku
martin
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jenže to platí v místě akce a ne u domu protivnýho důchodce, kterej na rokovej koncert není zvědavej. V místě akce taky platí čím kratší, tím větší může být průměrný hluk, je to kvůli dlouhodobé zátěži uší (aby netekla z uší krev). Kdežto u toho domu důchodce se už jedná o rušení nočního klidu
.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
ti sam mas v prispevku "135"dB tak ze akcia trva 20-30 min ?
ono to nie je iba o tych dochodcoch ak mas povolenie na rusenie nocneho kludu znamena ze mas v platnosti denne normi a ked si napocitas (100 na 4 hod) dlzku akcie urcite sa vmestis do tej dennej normi a keby si aj mal 55 dB
nikto nic nepovie
mam pod oknom letne kino "20rovkov" 4 mesiace rocne 7x do tyzdna (3 zabavy 4 kina) ked budem mat 55 dB pod oknom kupim starostovy flasu
kazdy by mal zacat u seba ktory z panov zvukarov by to chcel pod okno ?
ked otvoris okno nepocujes televizor ked ho zavres rezonuju skla (este horsie )
martin
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
135dB jsem uvedl jako příklad, což by mohla být taková běžná hluková hladina 1m od beden, ale to by muselo bejt konstantní, tam ještě nebylo tušeno (nebo spíš ujasněno), že se měří průměr a ne špičky. Na druhou stranu by to ukázalo ja absurdní by bylo měření,kdyby se opravdu měřily špičky. Takže i když bedny maj třeba 135dB tak výsledná průměrná je podstatně nižší, mimochodem tady se nám propojuje to párování beden se zesilovači, hodnoty RMS, Programm a Peak, atd. ale to je jiné téma.
"Protivným důchodcem" (zapoměl jsem dát do uvozovek) byl myšlen kdokoliv kdo prostě nemá zájem poslouchat to co kde dělá kravál a chce mít svůj klid a není schopnej to třeba jednou týdně s pochopením přežít. (Chápu, že 7x do týdne je síla, ale taky hned nebereš telefon a nevoláš hygienu
).
K tý zodpovědnosti, kdo to zaplatí, vzpomínám si, že nám na kurzu u Dominika Petr Šolc říkal, že si jednou hygiena vyhmátla a to o nich věděl a dal si záležet aby to opravdu nehrálo tam kam nemá a stejně to nakonec zaplatil on a ne málo
.
"Protivným důchodcem" (zapoměl jsem dát do uvozovek) byl myšlen kdokoliv kdo prostě nemá zájem poslouchat to co kde dělá kravál a chce mít svůj klid a není schopnej to třeba jednou týdně s pochopením přežít. (Chápu, že 7x do týdne je síla, ale taky hned nebereš telefon a nevoláš hygienu
K tý zodpovědnosti, kdo to zaplatí, vzpomínám si, že nám na kurzu u Dominika Petr Šolc říkal, že si jednou hygiena vyhmátla a to o nich věděl a dal si záležet aby to opravdu nehrálo tam kam nemá a stejně to nakonec zaplatil on a ne málo