Jak se chovají k vašemu aparátu?

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Pijan
Uživatel
Uživatel

Jak se chovají k vašemu aparátu?

Příspěvek od Pijan » pon 04. říj 2010 23:06:04

Ahoj.
Jak se bavim se zvukařema, napadlo mě založit toto téma:

Jaké jste zažili perly (pozitivní i negativní) na akcích, které zvučíte? :D

Největší perla, co jsem slyšel, se stala známýmu, kterej má klub. Zvučí tam a jednou tak kouká, jak mu suvereně opilej chlapík č.u.r.á do bedny :x

Nám nejhůř, co se přihodí, tak jsou típnutý cigára o basy ( :evil: ), rozmlácený půllitry v bassreflexech a pivo v odposlechách (vlastně spíš všude :D ).

Ale co mě dostalo nejvíc do kolen bylo, když jsme jednou zvučili místní punkovej fest a pořadatel na konci přišel a "Máte všechno v pořádku? Nic se neztratilo nebo nezničilo?", "V pohodě, akorát rozšlapali jeden stojan." A on vytáhnul peněženku se slovy: "Kolik stál?"

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se chovají k vašemu aparátu?

Příspěvek od Patso » úte 05. říj 2010 8:20:10

Dobrý vlákno Pijan =D> , sice mám pocit že se to tady někde taky okrajově OT protřepalo ale proč ne.

Z většiny situací je dobrý se poučit, a tak i já.
Například - poučení:

1) Patso, hlídej si příště POŘÁDNĚ, kam a kde ti HUKR zapojil a postavil rack se zesy. I když je podium nízké a malé. To vylité pivo ( položené na zmíněný rack ), které proletělo právě QSC 4050 opravdu způsobilo výpadek proudu a opravu za 6000,- chudáka QSC.

2) Chlapče blbej, po každém koncertu rozeber naflusaný POP filtry u těch Bet58. Zplesnivěj ti koule a zrezavěj kmitky jako vždycky. Heh...

3) Ty vole, sotva dohraje poslední kapela, okamžitě běž sklidit podium, víš jak ti minule chyběly monitory. ( Nic se nestalo, vožralej HUKR na stage nerozeznal kytarový boxy od monitorů, ale znovu pokoušet osud se mi nechce )

atd
atd atd....

Btw. miluju když nějaký muzikant drží v ruce dva kusy něčeho mého, co ještě před chvílí bylo kusem jedním a říká: " Ono se to rozbilo " ( v horším případě řve, že se tady s..ou věci ať to jde zvukař okamžitě spravit )

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » úte 05. říj 2010 9:40:55

jj:

- balím taky ihned po dohrání poslední skladby

- využívám svůj hnusný ksicht a ještě před stavěním se podezřelým individuím a známým firmám jdu pochlubit, co že mám nového a kolik to v případě oprav stojí a to celkem funguje :-)

- když už to rozbijou, tak říkám něco ve stylu: to nic, to se stane, nech to opravit, nebo to zaplať, dyť o nic nejde :-) a kupodivu to taky funguje

- linky (kabely) taháme tak, aby na pódiu nebyly pod nohama a s ohledem na to, jak moc hrozí polití pivem ap.

- vokálový mikrofony zásadně sbírám jako první a nechám je vydejchat (jde li). Nejde li, pak mám v kufru sáčky se silikagelem - fakt to pomáhá.

- taky sem čuměl, když mi pankáči ukopli neutrika a při placení automaticky a bez řečí přidali pětistovku

- v poslední době (tak pět roků) se situace zlepšuje i taková individua jako třeba III sestry se celkem dají zvládnout

- ožrlaý technik se mnou nedělá, vyhazuju je hned, je to levnější !!!
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » úte 05. říj 2010 10:04:35

Když to tak čtu, tak musím říct, že jsem na tom ještě moc dobře, neb nemám v rukávu nic víc, než "párákové příhody". Naposledy například, když se mezi FOH a pódiem objevil 2 tunový jeep, přestože tam neměl co dělat. Přejezdové mosty jsem tehdy ještě neměl a než jsem stihl něco udělat...
Za chvíli se tam objevil znovu, to už jsem mu stihl skočit pod kola, stáhl okýnko a domluvili sme se, že už teda bude jezdit jinudy. Pak dodal, že se nemám bát, že ten jeep není naložený - s těmi slovy zařadil jedničku a vyrazil na Tour de Párák ještě jednou...

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » úte 05. říj 2010 11:26:17

A jo no auto smykem přes parák na rozblácené louce.... to je taky oblíbené. Většinou to káblík ale přežije bez následků, teda mě se ještě nic nestalo, a přejel jsem si ho i sám několikrát, nebylo zbytí.

Jinak
- stojany nepočítám radši už
- šňůry jsou spotřebák, bohužel
- konektory se mění průběžně, pokud to jde tak je minimálně u zpěváků rovnou motám na dvojsmyčku s mikrofonem a ještě sichruju gafou, páč u nás co děláme UG je to hned.
- monitory obracím hornou dolů preventivně i mezi kapelama, aspoň na pár vteřin
- na rack se zesákama ( prostě se mi pod podium nevlezou u nas v klubu ) dávám hromadu svých věcí tak, aby na ně evidentně nešlo nic postavit.

No a kolikrát není ani tak nebezpečná kapela, ale spíš ty lidi před podiem.

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » úte 05. říj 2010 11:57:49

Tak já přidám pár zážitků z vesnické ligy:
- pankáči jsou neskutečně hodný lidi. Jakmile přijedem s dodávkou na místo akce, hned stojí venku 5-6 lidí, kteří jdou pomáhat nosit. Dodávka je pak vyložená za deset minut a celkem bez námahy. V případě nakládání se to občas taky poštěstí
- někdy to ovšem s aktivitou přehání. Občas necháváme PAčko na místě a odváží se jen režie osobákem. Před pár týdny se mi takhle snažili nacpat dvě basové bedny 2x15'' do VW Pola
- Pivo v odposlechu je běžná věc, akorát v létě na venkovním festivalu si mi stěžoval zpěvák při zvukovce, že mu pivo stříká z odposlechu do tváře, že ho raději vylije #-o
- Před čtyřmi lety, když jsem ještě nebyl u "firmy" kolegové zvučili kapelu N.V.Ú kde zpěvák rád točí mikrofonem na kabelu. Tentokrát pojistka nevydržela a mikrofon měl letecký den. Podařilo se ho najít a dokonce i fungoval (SM58). Další rok, stejná akce, stejná kapela, už byli připraveni. Při zvukovce se vzala gaffa, zpěvákovi se vrazil mikrofon do ruky a celá ruka s mikrofonem se omotala dokola gaffou. A on naprosto poslušně celý koncert odzpíval s mikrofonem přidělaným k ruce a na konci mu gaffu sami zvukaři sundávali. Teď v sobotu mě čekají znovu, tak doufám že si na tuto příhodu vzpomene a bude hodnej.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Pijan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pijan » úte 05. říj 2010 14:25:45

Jo jo. Punkáči umí bejt fajn. Ochotně pomáhají vynášet před začátkem a po konci se o to alespoň pokouší, i když už mají problém se udržet na nohou. :lol: A je občas docela těžký jim vysvětlit, že neni dobrý nápad, aby nesly 60kg rack se zesilovačema ze schodů.

zhejby
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zhejby » úte 05. říj 2010 15:38:07

Zdarec, taky jsem se nechal loni ukecat a ozvučil koncert začínajících pankáčů ( hnutí Bílá pýcha - sebemrskačství většinové populace).
Bylo to poprvé a doufám naposled, co mi z pódia někdo nadával, že všichni tam hrají zdarma a jen já jsem tam za peníze. #-o

Jinak se u nás stalo, že zvukaři se zdálo, že jsou nějak méně slyšet basy, a on spal v reverzním boxu fanoušek ;-)

Taková situace, kdy si zpěvák ušlápne speakon od odposlechu a vzápětí si stěžuje, že se neslyší... to je normálka.
Nicméně se mi jednou stala situace, asi vyjímečná ( cca 12 roků zpět). Zvučil jsem malou soukromou akci, asi 200 lidí. Koupil jsem na toto zvučení nové mikrofony ( Beyery) a těšil se, jak to bude super. No a hrála první kapela, nikdo netancoval, jen jeden opilec pařil před pódiem. Vše bylo OK, pokud nechtěl po zpěvákovi půjčit mikrofon, že si taky zazpívá. Pořadatel nikde. Asi po 10 minutách odmítání se naštval a žduchl do připraveného, vedle stojícího mikrofonního stojanu s novým mikrofonem tak, že to vzal kopulkou na betonovou podlahu. Normálně se mi zatmělo před očima, klidným krokem jsem přišel k pódiu a dotyčnému dal takovou facku, že spadl na zem. Až se zvedl, tak jsem mu přes rachot kapely zařval do ucha, ať to už nedělá, a víte co? už to neudělal.
Mikrofon to kupodivu přežil a já dnes doufám, že se mi už nikdy nic podobného nestane.
Master Sound
---------------
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

Bobor
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobor » úte 05. říj 2010 22:50:15

kedze som mobilny DJ tak ma zazitky len z takychto akcii ale klasika je tancovanie na subakoch co nie je az taka hroza pokial vonku neleje alebo neni snah , pokial hej tak su cele zadrbane spinave, mokre, viac sa venujem odhadaniu ludi ako hraniu,
dalsia velmi oblubena vec je odkladanie poharov na subaky, nejlepse je pivo ktore mi na nom rozleju :twisted: , ale minule mi ho naliali pramo do rucky tak som nasiel nejaku mikinu co si tam nejaky ozrala zabudol a pekne som to nou vysal :D

v stave extremnej opitosti ludi mi na subakoch zaspia, minule strasne snazivy bednaci polozili kobercovane satelity do 4cm kaluze bol som uplne nadseny

k zvysku sa spravaju docela fajn, aj ked padnuty mikrofon ma pekne nasral ....
neni som ani zdaleka dobry, ale snazim sa zlepsit.....

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » stř 06. říj 2010 0:04:10

Jak to tu tak ctu, tak bych se na to panove pekne vy... Vas to bavi? Ma potom Vase snazeni nejaky smysl, kdyz resite problemy s pivem v odposlechu, nebo letajici mikrofony?

Pijan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pijan » stř 06. říj 2010 2:13:47

Fyla:
Samozřejmě že mě to baví a taky mě baví poslouchat s odstupem času úsměvné (jinak na zabití) a s nadhledem podané historky ze života. :wink:

zhejby
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zhejby » stř 06. říj 2010 6:47:22

Fyla píše:Jak to tu tak ctu, tak bych se na to panove pekne vy... Vas to bavi? Ma potom Vase snazeni nejaky smysl, kdyz resite problemy s pivem v odposlechu, nebo letajici mikrofony?
Domnívám se, že zvukařina je jednou z nejhezčích prací na světě. Nejen, že prostředictvím tvé techniky mohou muzikanti rozdávat dobrou náladu. Máš navíc možnost to dobré a hezké "vypíchnout" a to ne příliš zdařilé potlačit. Tím se přímo podílíš na výsledném vjemu. Ano, může se stát cokoliv, obvzláště při zvučení neznámých kapel, ale jen hlupák udělá stejnou chybu dvakrát. U mě by zpěvák s rotujícím mikrofonem nad hlavou už po druhé neprošel. Trval bych na tom, aby si příště donesl svůj mikrofon a 6m kabel a pak ať si s ním v rámci všeobecného veselí třeba mlátí o zem. Také znám zvukaře, kteří mají přímo ve smlouvě vymezenou absenci jakýchkoliv nápojů na pódiu.
Master Sound
---------------
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » stř 06. říj 2010 10:43:32

Souhlasím s komentem na pankáče. Jsou opravdu ve velké míře v pohodě.

Zatím co na komerčních diskoškách se u nás rvali vysokoškoláci každej tejden a nadělaj bordelu že i slovo bordel nedokáže vyjádřit ten nepořádek, tak za 10 let co děláme UG nebyl jediný problém. I kouřit choděj ven a kolikrát si po sobě i nahrubo uklidí klub.
Že se dokážou ožrat a odvázat je věc jiná, ale většinou je to, jak bylo zmíněno, odstupem času spíše úsměvné.
Fylo, ano baví. Kdyby nás to nebavilo, taky by jsme to nedělali, i kdyby se nic nedělo a bylo to nudně strojené.
Taky občas říkám, co máme nového a kolik to stojí. Opravdu to většinou funguje.

Abych vrátil k tématu. Ještě další poškozená věc. Po 6ti letech konání koncertů nemáme u stropu pracáky - zářivky. Všechny jsou ukopané po "marťanské chůzi" 100vek nadšených fanoušků s nabroušenýma účesama povětšinou. Halt daň za nízký strop :-)

P.S. Marťanská chůze - to je něco jako jízda na rukou, ale je tam přidaná chůze po 4ech když je strop blízko :-)

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » stř 06. říj 2010 11:27:12

Kumulace podobně humorných příhod se u mě postupem času stala jedním z důvodů proč jsem s ukončením letošní letní sezóny zároveň také skončil s provozováním aparatury "na kšeft". Naprosto souhlasím s Fylou, má potom to snažení nějaký smysl? Má smysl investovat do nejlepší techniky jakou jsem schopen ufinancovat a snažit se o nejlepší vysledek v mezích možností, když ve finále hrajete pro ožralé stádo, kterému je všecko jedno a mnohdy se víc než o zvuk musíte starat o ochranu sebe a techniky? V situacích, kdy nejobvyklejším způsobem komunikace publika s muzikanty je věta "Hrej, ty p*i*č*o!" a házení kelímků s pivem na pódium je ohromná sranda, nějak už tu krásu zvukařiny neumím nacházet. Ten tvůrčí proces za pultem mě baví pořád, ale obvyklé "slasti" majitele PA už rozhodně ne. Než se harcovat s aparátem po čertech ďáblech, tak raději vyjedu jen s rukama pro svých pár kamarádů muzikantů a jsem spokojený.

Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso » stř 06. říj 2010 13:10:14

V mnohém máš Aleši pravdu, achjo no.

Ale ještě mne to nepřešlo, celkem pořád ty pozitiva vyhrávaj nad negativy. Ale uznávám že to někdy fakt s...e

Zajímavý bývají i situace kdy příjdou chlupatí a oznámí že akce není oznámená. To už se mi taky letos stalo. Já jen zvukař, ale otravný, jak jsme stěhovali aparat dovnitř uprostřed koncertu.

Odpovědět

Zpět na „Bar“