test dosahu mikroportů
-
- Reklama
-
mi-ro
test dosahu mikroportů
Snažil jsem se někde seriozně dopídit, jaký mají ve skutečnosti dosah bezdrátové mikrofony. Všude se uvádí "dosah až..." ale já potřeboval porovnání. Tak jsem se do toho pustil. Testování jsem prováděl ve volném prostranství, přijímač byl vždy umístěn na zadním platu osobního auta, baterie byly vždy nové, přeměřené, vzdálenost jsem měřil pomocí GPS. Jako nejhorší výsledek měl mikrofon Sennheiser Freeport Vocal set UHF diverzity, SQ nastaven na minimum, kmitočet 863,700Mhz, udávaný výkon 10mW. První výpadky signálu již po 20m, použitelný do 50m. Na druhém místě co se dosahu týká byl mikroport PGX4 hand UHF diverzity od RH sound, první výpadky 50m, použitelnost dp 100m, na třetím místě s dosahem byl Sennheiser SKM 300 UHF 740-770Mhz, přijímač diverzitní, vysílač má ale udávaný VF výkon 30mW, první výpadky na 200m, použitelný do 300m. Mikroport s největším dosahem byl HQ port UHF diverzity na kmitočtu 805,375MHZ z NEDIS KEER, kde jsem po 300m bezproblémové komunikace test ukončil. Nebral jsem úvahu kvalitu modulace, odstup s/š, dynamiku atd. Tady by byl jednoznačný vítěz SKM 300.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: test dosahu mikroportů
A co třeba rozdíly ve volném prostoru, v zástavbě, skrz zeď, skrz lidi atd.... 
To by dopadlo poradim stejne, vlnova delka se moc nelisi a utlum zastavby, lidi tak bude stejny jak pro RH, tak i shure, senheiser atd. Akorat myslim ze ses trochu sekl, podle me se neudava vykon vysilace, ale EIRP, tedy vyzareny vykon antenou(coz je vykon vysilace+zisk anteny).
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
-
mi-ro
Jj, výkon uvádím podle výrobce. Šlo o POROVNÁNÍ tedy všechny měly stejné podmínky. Navíc jsem ještě změřil odebíraný proud z 9V baterie, u Freeportu jsem naměřil 46mA!! a u vítězného HQ pouze 36mA. Tzn. že pokud někdo použije nabíjecí aku který se dodávají většinou 150-200mAh tak má při 100% udané kapacitě max 3 hodiny provozu. A udávanou kapacitu akumulátorů je třeba brát s velikou rezervou.
-
mi-ro
Jj, PGX4 Handka - kopie SHURE je taky na dvě tužky. V těchto mikroportech běhá měnič na 5V nebo i více a odběr bývá kolem 100mA. U levnějších značek bývá tento měnič pak nepatrně slyšet ve zvuku. Můj Sennheiser SKM 300 je ještě na 9V ale mám i SKM 145 a ten je už na 2 tužky. Určitě je to levnější provoz a navíc tužky i nabíjecí se dají lépe sehnat a nabíjet.
- jozef
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Podla mojich skúsenosti: Skúšal som more bezdraťákov: shure senheiser akg nouname a dospel som k tomu že všetké testované miki prenosovo boli dobré dokonca nouname miki. mali dlhší dosah.Stalo sa my že prišiel profik
so senheiserom a napokom spieval do sekaku.Po troch metrov na javisku jeho senh.vynechával a bol nútený spievať do lacného miku.A nakonci aj vychvaloval.Vela závisí strecha nad javiskom nad zvukárom keď má pri sebe
prijímače.Tienenie signálu konštrukciami.Dospel som k tomu že nie treba drahé bezdrotové sistémy ale vychytať prenos.Ja mám momentalne jeden a pol metra vytiahnuté antény nad mojim altanom a mám chvala bohu pokoj s prenosom signálu.JOZEF
so senheiserom a napokom spieval do sekaku.Po troch metrov na javisku jeho senh.vynechával a bol nútený spievať do lacného miku.A nakonci aj vychvaloval.Vela závisí strecha nad javiskom nad zvukárom keď má pri sebe
prijímače.Tienenie signálu konštrukciami.Dospel som k tomu že nie treba drahé bezdrotové sistémy ale vychytať prenos.Ja mám momentalne jeden a pol metra vytiahnuté antény nad mojim altanom a mám chvala bohu pokoj s prenosom signálu.JOZEF
- jozef
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ešte takto skúšal som tiež nabíjacie tušky všetké som vyhodil.Mali malý výdrž, kupujem len alkaliky vela vydržia som spokojný vela ích používam. Urobyl som na nie merak z starého magiša čo ukazoval citlivosť nahrávania dal som bočník a viem merať kapacitu baterií.JOZEF
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... naprosto spravne, skoda zes nemel pro srovnani vic typu a znacek. Relevantni obrazek to nicmene neni, protoze to nevypovida nic o odolnosti prenosoveho systemu proti elmg ruseni a podobne. Mozna si to rada z nas neuvedomuje, ale ruseni (cizi zdroje, odrazy a nasledne interference) jsou vec ktera ZASADNE zkracuje vzdalenost na jakou lze bezdrat pouzivat. Jinymi slovy jestlize ti neco fungovalo na 300m neznamena to ze to bude na 300m fungovat i zitra (a to i ve stenym prostoru). Tahle zrada me jednou vypekla na akci kde jsem se den predem na generalce krasne naladil (8 portu), vyzkousel limity vzdalenosti a s klidnym svedomim sel spat. Druhy den prijela televize, dve radia, ochranka, webkamery, hasici, sanitky ... a vsichni meli svoje vysilacky. Vsechno bylo jinak a dosahy ani ne polovicni proti generalce predchozi den.mi-ro píše:Jj, výkon uvádím podle výrobce. Šlo o POROVNÁNÍ tedy všechny měly stejné podmínky.
kdyz jsou vypadke na 200m tak bych vydel pouzitelnost spis maximalne na 180m, ne ?první výpadky na 200m, použitelný do 300m
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Re: test dosahu mikroportů
Potvrzuji - realizoval jsem kdysi pro jedno rádio projekt několikahodinového vysílání z budky, pro přenos kompletního monosignálu z pultu jsme chtěli využít port Sennheiseru, vzdálenost 60 metrů, přímá viditelnost. V pátek vše v pořádku, signál silný a absolutně čistý.Safa píše:Tahle zrada me jednou vypekla na akci kde jsem se den predem na generalce krasne naladil
V sobotu přijeli stánkaři, o 150 metrů dál vzniklo další pódium, na střechách se chystali ohňostrůjci. I když jsme se nedostali do přímého konfliktu na žádné frekvenci, signál byl najednou zašuměný, slabý a s častými výpadky.
(ještě ten den jsme natáhli kovové lanko a na něm XLR kabel)
zcela OT dodám, že kvůli vzniku jiné rušení jsme jindy pozvali firmu, aby ono náměstí přeměřila. Přístroj vyhledal více jak 150 zdrojů vf signálů, od wifi přes antény operátorů a záchranného systému atd. Takže dělat něco v takovém prostředí...
-
Návštěvník
Pro upřesnění, vzdálenost prvních postřehnutelných výpadků je daná, použitelnost jsem myslel jako přenos souvislé srozumitelné věty. Jinak souhlas, že 100% přenos bude logicky před hranicí prvních úniků. Někdo zase může argumentovat i tím, že únik se dá najít i na 5-ti metrech. Zkrátka šlo o porovnání jednotlivých typů a tady se dá nějaké měřítko udělat.
-
mi-ro
PS ten přechozí návštěvník jsem já, a jen potvrzuji problémy s porty na podobných akcích kde jsou hasiči, pořadatelé, sanity, vrtulník, časomíra WiFi na všech kanále a to vše do okruhu 50m (startovní věž 300ZGH). Nejlepší pak je, když ke mě přijde pořadatel s MOTOROLOU v ruce a zaklíčuje dva metry od aparátu. To se plaší konce i při stažených šavlích. Tady neexistuje ochrana.