Jak svépomocí vylepšit akustiku sálu?

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
utkva
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od utkva »

Dobrý den,
cílem je vylepšení akustiky jednoho hospodského sálu.
Rozměry délka 20 - šířka 15 - výška 5m.
Podlaha parkety, u pódia dřevěné obložení, po stranách okna se závěsy.
Stěna naproti pódiu je holá, normálně omítnutá a jedny dveře.

Problém: sklon k plechovému zvuku, k nekonkrétnosti, dozvuk, hall ze sálu občas vadí i na pódiu.
Nápad zatlumení na výškách, středech, holou stěnu naproti pódiu zatlumit, nebo rozrůznit odrazivost.

V jednom sále jsem viděl na stěnách použití nopovací fólie.
http://www.e-zatepleni.cz/77-5-326-0/no ... us-s20.php
Máte s tímto nějakou zkušenost? Učinkuje je to asi jen difuzně, ale to se může občas hodit.

Napadlo mě taky použít geotextilii - jako náhrada závěsů občas na stěně.
http://www.e-zatepleni.cz/77-5-847-0/ge ... 100m2-.php

Máte s tímhle nějaké zkušenosti? Jak vylepšit akustiku sálu, stylem DIY.

Petr
spolupořadatel, zvukař
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

No asi by to taky mělo trochu vypadat, což mě nějak nepasuje ani k jedný variantě.

Řešením by mohly bejt absorpční panely, ale urřitě bude požadavkem taky co nejnižší cena.

Možná by jsi sem mohl hodit i nějakou fotku.

Jinak bedny co nejvíce do rohu, co nejvíc zvednout a naklonit dolů.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
nemo.007

Příspěvek od nemo.007 »

To to téma by mě také moc zajímalo. Mám podobný sál a ještě s pěkným klenutím. Prosím napište jak jste to nakonec vyřešil. Já chtěl vyrobit akustické desky svépomocí. Nalepil na překližku tepelnou izolaci a prošít to tkaninou. Pak to rozvěsit po strope. Asi by to nebylo pěkné,ale snad by to fungovalo.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Pokud to podium snese (z různých důvodů nemusí), pomůže mu koberec s vysokým chlupem. Na stěny se můžou pověsit řasené závěsy (na podiu to vypadá i přirozeně). Na protější stěnu se dá za pár korun vyrobit panel z polystyrénu, který bude hodně členitý. Lze ho i nabarvit, když si s tím člověk pohraje, bude to i na oko vypadat hezky a návštěvníky ani nenapadne, že je to kvůli zvuku.

Na stropy by to chtělo fotku, někde se hodí rámy potažené tkaninou, někde ne. Levný je i falešný strop ze sádrokartonu, může být i členitý a výběžky osadit bodovýma LEDkama.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Fólie a textilie v tomto provedení budou celkem k ničemu. Pokud "sádrošový podhled", tak spíše toto.
Mohlo by to vycházet levněji, než akustický sádroš. Za to například rockwool (oddělit tenkou fólií nebo jemnou lehkou textilií kvůli pračnosti). S polystyrenem (má-li být pěnový) bych se úplně nestotožnil, protože je příliš lehký, aby něco pohltil...je spíš na tepelnou izolaci a i tak je imho ekologicky problematický (vůbec není prodyšný).

Všeobecně to chce co nejvíce pohltivých povrchů a pokud možno v prostoru (proto někdy není strop obložený, ale absorbéry visí).
Když odrazivé plochy, tak nepravidelných kvůli rozptýlení zvuku...

Obecně je to věc složitá a ne zrovna levná. Ceny za akustické úpravy nejsou úplně vycucané z prstů, stojí za nimi dost práce, materiálu a zkušeností...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“