Dotaz na použití zesilovače z gramofonu
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
Haligali
Dobrý den mám dotaz zda můžu zesilovač z gramofonu pro magnetodynamickou přenosku použít jako nástrojový přdzesilovač pro snímač na kytaru
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jaký snímač? Pro jaké využití? Jaký předzesilovač?
Použít můžeš cokoliv kdekoliv, ale nemusí to fungovat, jak očekáváš.
Použít můžeš cokoliv kdekoliv, ale nemusí to fungovat, jak očekáváš.
Dělám, co mě baví.
-
Haligali
Dobý den předem všem děkuji ale jedná se vlastně o zesilovač malého přenosného monofoního gramofonu typu GE 040 (TESLA) a stereofoního gramofonu NZC O30.Ale ted jsem zjistil že jsou na krystalovou přenosku to je špatně???Chtěl bych jsi pořídit elektroakustickou kytaru jen na domácí hraní. Mix mám zesi taky ale mix je na dj a nechci kupovat combo tak jsem to myslel jako mezi kytaru a mix na dj pak do equalizeru a pak do zesi a beden.Já myslim že by to mohlo hrát a ten mix má i efekty což by jse dalo využít i při hraní na onu kytaru
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Na domácí hraní bych hrál nasucho 
Co si pořídit kytaru s aktivním snímačem?
Dj pult má linový vstup na velký jack?
No a nakonec, pokud ten předzesilovač máš, zkus to, snímač na kytaře bude taky piezo.
V nejhorším to bude hrát blbě.
Co si pořídit kytaru s aktivním snímačem?
Dj pult má linový vstup na velký jack?
No a nakonec, pokud ten předzesilovač máš, zkus to, snímač na kytaře bude taky piezo.
V nejhorším to bude hrát blbě.
Dělám, co mě baví.
-
Haligali
No pujčil jsem jsi elektrickou kytaru od kamaráda tu zapojil do mono gramofonového zesilovače vykuchaného z grama GE 040 pak do DJ mixu poté do equalizeru pak do zesi a beden.No a řekl bych že to hraje dobře i když jsem nic zázračného nečekal takto trochu překvapilo. Postavil jsem jsi na ten zesík krabičku aby vypadal pěkně.

Předzesilovače pro krystalovou přenosku se používaly z důvodu, že bylo zapotřebí vstupu s vysokou impedancí - v opačném případě se, zjednodušeně řečeno, krystalový měnič na nižších frekvencích stačil do nízké impedance vybít a tak ubývalo basů. Tyto vstupy měly impedanci cca od 0,5 až 5Mohm. Pro krystalový snímač kytary tedy může být v rámci domácího hraní vyhovující. Na jevišti k tomuto účelu slouží aktivní Di-Box, který má na rozdíl od gramofonového předzesilovače symetrický výstup. Čím vyšší impedance vstupu, tím se lépe indukují do vedení brumy z okolí (typ. tyristorová regulace od světel např.), takže pro kytarový piezo snímač již může být impedance nad 1Mohm spíše ke škodě, než k užitku. Napěťové zesílení předzesilovače je přibližně jednotkové, typická úroveň napětí byla kolem 250 až 500mV.
Předzesilovač pro magnetodynamickou přenosku je k tomuto účelu naprosto nevhodný. Sice má napěťové zeílení přibližně 100x, ale má také za úkol upravit frekvenční charakteristiku z tzv. rychlostního snímače. Tj. podle určité, přesně definované charakteristiky (RIAA) v praxi více přidá na basech a naopak ubere na výškách.
Předzesilovač pro magnetodynamickou přenosku je k tomuto účelu naprosto nevhodný. Sice má napěťové zeílení přibližně 100x, ale má také za úkol upravit frekvenční charakteristiku z tzv. rychlostního snímače. Tj. podle určité, přesně definované charakteristiky (RIAA) v praxi více přidá na basech a naopak ubere na výškách.
-
Haligali
No ted mi nekdo docela otevřel oči a hlavně uši všem děkuju