Multiband comp pre live? Ano/ne/Jak?
-
- Reklama
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Stouto myslienkou sa pohravam uz dlhsie:
"Ako naslapat muziku pri live?"
Ja som do live zvukariny prisiel z masteringu v studiu. Tam su udelatka typu multiband, tape processing a podobne uplne bezna a dost kvalitu zvysujuca zalezitost.
Mne je jasne ze zvuk robi kapela, pripadne kvalita PA, ale nicmene by ma zaujmalo ci sa to pouziva bezne (stereowidth, sub-har syntezy, multiband, expander, atd atd). Jedna vec je mat odladene PA aby hralo rovno, ale druha naslapat muziku - Mam kamosa co robi v reginalnom radiu ma tam stary studer paskovy - a ja sa nemozem nabazit toho tepleho "tapesound", viem ze dnes robi DSP studer neviem ci nie stainberg.
Moc by som ale nerad prehnal main stereo linku cez DSP (casova odozva - nizkobitova digitalizacia - zavislost na pc)
Any ideas? Dakujem
"Ako naslapat muziku pri live?"
Ja som do live zvukariny prisiel z masteringu v studiu. Tam su udelatka typu multiband, tape processing a podobne uplne bezna a dost kvalitu zvysujuca zalezitost.
Mne je jasne ze zvuk robi kapela, pripadne kvalita PA, ale nicmene by ma zaujmalo ci sa to pouziva bezne (stereowidth, sub-har syntezy, multiband, expander, atd atd). Jedna vec je mat odladene PA aby hralo rovno, ale druha naslapat muziku - Mam kamosa co robi v reginalnom radiu ma tam stary studer paskovy - a ja sa nemozem nabazit toho tepleho "tapesound", viem ze dnes robi DSP studer neviem ci nie stainberg.
Moc by som ale nerad prehnal main stereo linku cez DSP (casova odozva - nizkobitova digitalizacia - zavislost na pc)
Any ideas? Dakujem
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam
- vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta 
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nejak ti nerozumim, stejne MAIN prohanis pres DSP pokud mas treba speakermanagement atp., ne ?Moc by som ale nerad prehnal main stereo linku cez DSP (casova odozva - nizkobitova digitalizacia - zavislost na pc)
Jinak k otazce: osobne jsem proti multibandu na masteru (i kdyz znam lidi co jsou pro a pouzivaji ho tak) ale rad pouziju multiband (ReaXComp) na kanalu pokud je potreba. Pak jsem pochopil ze ti jde o "otepleni" zvuku (jak ja tyhle terminy nemam rad)... tomu bych se taky nebranil. Chvili jsem mel tu moznost si hrat s Avalonem VT747sp a musim rict ze na line na masteru tahle vecicka ma svoje kouzlo. Jinak otazka ale je kolik lidi to oceni...
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No, je to taka ropzsiahlejsia otazka ktora vyustila az k globalnimu otepleni 
(Neviem ci ste si vsimli ale sa mi komolia slova s cestinou sory za slovensko cesky text obcas mi ujde)
No dnes som urobil taku vec. Na notebooku mam SRS Premium procesing. Tak ma napadlo line in - SRS premium line out. A som to zabehu vypinal azapinal. No je to az moc prekrystalozovany zvuk. Ale neco do seba to malo.
Chcel by som nieco co by po nahravke master malo smrnc. Neviem videl som tipka co mal za mastrom multiband zeby ot bol zarzak nemozem povedat - ale ja by som si ho nastaavil inak - mozno tym riesil nejake konkretne frekvencie.
Ktomu DSP - myslel som prave nieco ako zvukova karta - pc - dsp - zvukovka. Neviem ziadne rackove veci hw som nenasiel - mozno len zle hladam. Pripadne co pouzit ako nasmrncovat zvuk do pa
(Neviem ci ste si vsimli ale sa mi komolia slova s cestinou sory za slovensko cesky text obcas mi ujde)
No dnes som urobil taku vec. Na notebooku mam SRS Premium procesing. Tak ma napadlo line in - SRS premium line out. A som to zabehu vypinal azapinal. No je to az moc prekrystalozovany zvuk. Ale neco do seba to malo.
Chcel by som nieco co by po nahravke master malo smrnc. Neviem videl som tipka co mal za mastrom multiband zeby ot bol zarzak nemozem povedat - ale ja by som si ho nastaavil inak - mozno tym riesil nejake konkretne frekvencie.
Ktomu DSP - myslel som prave nieco ako zvukova karta - pc - dsp - zvukovka. Neviem ziadne rackove veci hw som nenasiel - mozno len zle hladam. Pripadne co pouzit ako nasmrncovat zvuk do pa
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš aparát, který umí hrát dynamicky, je škoda hudbu komprimovat.
Multiband copm a další podobné zařízení se dají použít jako poslední záchrana,
když to hraje mizerně, ale nic tím nidky nezlepšíš. A raději do insertu průšvihového nástroje.
Multiband copm a další podobné zařízení se dají použít jako poslední záchrana,
když to hraje mizerně, ale nic tím nidky nezlepšíš. A raději do insertu průšvihového nástroje.
Dělám, co mě baví.
No, kdyz by bylo na podiu vsechno idealni, nebyl by potreba ani parametrickej ekvalizer na klice. Tenhle pristup neni uplne v cajku. Dynamickej ekvalizer je dalsi cesta, jak docilit zvukovyho zameru a urcite se hodi. Minimalne na problematicky zpevy je idealni, dokazal bych si ho predstavit na grupach atd... Samozrejme min je vic, ale to je jako se vsim.
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No urcite zvucim dve zeny, ktore maju tak nespecifikovany hlas - ze aka kolvek korekcia je zasah do profilu hlasu.
Su to take hlasy co zneju na ucho pekne - ale cez mikrak to uz ono nie je.
Mne ten multiband pripadne nejake DSP typu studer prislo vhod na nejake zvyrazneni niuanci a podobne - Live zvucenie je vacsinou o vykone a mono zvuku. Studiovy mastering je ale uplne ina kapusta, mna len napada ci nieco z studioveho mixovania neda pouzit aj v live. (prave ako multiband na hlasoch, kadejake dsp na otepleni a pod) alebo siahnut pod lampovych krabickach?
Su to take hlasy co zneju na ucho pekne - ale cez mikrak to uz ono nie je.
Mne ten multiband pripadne nejake DSP typu studer prislo vhod na nejake zvyrazneni niuanci a podobne - Live zvucenie je vacsinou o vykone a mono zvuku. Studiovy mastering je ale uplne ina kapusta, mna len napada ci nieco z studioveho mixovania neda pouzit aj v live. (prave ako multiband na hlasoch, kadejake dsp na otepleni a pod) alebo siahnut pod lampovych krabickach?
No, tak predne je to o rozpoctu...
No take jsem o tom uz premyslel. Ja jsem to chtel vyuzit multiband jako Deesser v insertu. Ale na masteru mi to neprijde zase tolik uzitecne.
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mne slo v zasade len o to ako nalspapat muziku. Si zober ze studiovky su premakane - a ked ich hraju v radiu tak to ma este vacsi smrnc - lebo to prehanaju cez nejake dsp.
Preto ma zaujalo, keds om videl na maine multiband ze ci nahodov to neni jedna z pikosiek.
Preto ma zaujalo, keds om videl na maine multiband ze ci nahodov to neni jedna z pikosiek.
No, jen mě tak napadá, že při živém hraní bude takový kompresor akorát dělat potíže. Protože s každou změnou v hudbě nebo na mixu se celkový zvuk díky takovému kompresoru rozhodí, protože potlačí jen jedno pásmo a ne celek. Při studiové práci si můžete vyhrát s nastavením pro každou písničku zvlášť a hlavně zpětně, naživo zmršený zvuk zpátky nevezmete.
A já bych neřekl šmrnc, spíš je to ještě víc do*urvený dalším kompresorem a je z toho dokonalá placka. Živá hudba musí zůstat živá, jinak můžete rovnou pouštět CDčka z PAčka a kapela může zatím někde chlastat.
Kdyby to mělo nějaký smysl používat, tak by to už určitě velké kapely dávno používaly. A já jsem rád, že to nejde, protože až na živo je skutečně slyšet, co ta kapela umí a jak ji to šlape.
A já bych neřekl šmrnc, spíš je to ještě víc do*urvený dalším kompresorem a je z toho dokonalá placka. Živá hudba musí zůstat živá, jinak můžete rovnou pouštět CDčka z PAčka a kapela může zatím někde chlastat.
Kdyby to mělo nějaký smysl používat, tak by to už určitě velké kapely dávno používaly. A já jsem rád, že to nejde, protože až na živo je skutečně slyšet, co ta kapela umí a jak ji to šlape.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
-
knobtweaker
- Uživatel

Multiband se celkem běžně používá i na live , mají ho třeba pulty digico , vyráběl se i outboard od TC nebo DBX. Hodit se ti bude na šavli např na slapovou basu, či na nějaký komplexnější materiál. Na masteru lze s úspěchem použít na na zcelení zvuku nicméně obvykle se jedná o velice jemná nastavení. Nutné si uvědomit že u nahrávky se obvykle našlapává nahrávka kvůli tomu že kapely soutěží komu to bude hrát víc nahlas.. Na live už je to jiný případ tam lze použít na master multiband aby se mi celek lépe pojil dohromady nicméně jde o velmi jemná nastavení např Gain reduction 1-2 db , kompresní poměr tak 1:1,5 , nebo 1:2
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Dik za info, Teraz som sa rozpraval s kamaratom co raz za cas tiez vyskusa vselico a vravel mi ze bedne od LA hraju pekne - ale po zapojeni procesoru od LA to je uz uplne inde. preto sa pytam. Co ten procesor v sebe ma? atd
Dalo by sa povedat ze kapely ktore hram nie su nic moc, a popravde vacsinou sa lkudia za zlym zvukom oberaju za zvukarom nie za kapelou.
Mozno strielam uplne vedla len tak diskutujem o tom ze ked pustim zaznam z mixu z live, nie je to az tak ono.. staci jemny multiband, nejaky mastering efect trosku krystaloveho a tepleho tape zvuku jemne maximizer a hned ta nahravka je k svetu.
Samozrejme vsetko by to bolo na strane PA cize z mixu a do insertov a zaznamu stale to "nevylepsene", pre lepsiu post produkciu.
nexo, lacoustic ani podobne hiend veci nemam ale jbl srx nemoze byt az tak zly aparat
Dalo by sa povedat ze kapely ktore hram nie su nic moc, a popravde vacsinou sa lkudia za zlym zvukom oberaju za zvukarom nie za kapelou.
Mozno strielam uplne vedla len tak diskutujem o tom ze ked pustim zaznam z mixu z live, nie je to az tak ono.. staci jemny multiband, nejaky mastering efect trosku krystaloveho a tepleho tape zvuku jemne maximizer a hned ta nahravka je k svetu.
Samozrejme vsetko by to bolo na strane PA cize z mixu a do insertov a zaznamu stale to "nevylepsene", pre lepsiu post produkciu.
nexo, lacoustic ani podobne hiend veci nemam ale jbl srx nemoze byt az tak zly aparat
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... trosku kminu, spetku draciho koreni, snitku tymianu, dve babi plivnuti... a musi to hrat jak vino. Clovece tohle je hospodska alchymie a ne zvukarina.staci jemny multiband, nejaky mastering efect trosku krystaloveho a tepleho tape zvuku jemne maximizer a hned ta nahravka je k svetu.
Myslim, ze kazdej z nas kdyz neco pouziva tak by mel vedet proc to pouziva respektive ceho chce s tim dosahnout a jak to pouzit. Jinak je to "patlala paprtala", obzvlast s informacemi typu "po zapojeni (zarizeni X/Y) to je uz uplne inde" . To jsou IMO takove hospodske reci, kouzelne krabicky neexistujou. Existujou jen ti co si umi dobre nastavit aparat, pripadne ti co pouzivaji vyrobcem dodany ampracky s procesingem a kterym to tim padem dobre nastavil uz vyrobce v tovarne. A nebo aktivni bedny s preocesingem uz vestavenym vyrobcem
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No presne a tu sa dostavame k teme DBX a ako ho vytunit 
Kamarat basni o tom ako Lacoustic hraje bez procesingu z vyorby a s .. tak mna by zaujmalo co dokaze take dbx napr na JBL SRX a jbl VRX
Ta alchymija je jasna
Urcite by som tym nechcel povedat ze zapojenim XZ je to uplne inde.. Tema bolazalozena s cielom zistit ci sa to pouztiva ano nie a ako.. hlavne pre live..
Otazkou bolo nieco ako ked pustim pesnicku hrato paradne ale ked zacne hrat kapela je to nahovno.
Preto ma zaujmalo ze ci aj na live sa pouziva nieco ako final mastering
Kamarat basni o tom ako Lacoustic hraje bez procesingu z vyorby a s .. tak mna by zaujmalo co dokaze take dbx napr na JBL SRX a jbl VRX
Ta alchymija je jasna
Otazkou bolo nieco ako ked pustim pesnicku hrato paradne ale ked zacne hrat kapela je to nahovno.
Preto ma zaujmalo ze ci aj na live sa pouziva nieco ako final mastering
- jerry.hadr
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Slysel jsem parkrat aparat s multibandem na konci a ani jednou se mi to nelibilo. Mozna to bylo tim, ze byl nastaveny tak, aby poradne zabiral, nevim. Kazdopadne na zivo se mi vic libi kdyz ma zvuk prirozenou dynamiku, nestlacenou v ramci "loudness war" do jednoho obdelniku. To se neda poslouchat. Dynamiku na jednotlivych savlich volim az kdyz neni zbyti (spatne nastavene basove kombo, mizerna prace s mikrofonem...) a pokud ma aparat dostatecnou rezervu, cili nehraje tesne pred clipem, tak vydycha vsechno, aniz by se muselo komprimovat, muzika je prijemna na ucho a pritom hlasita dle potreby.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;