Jak nazvučit basu??

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
vize

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od vize »

Zdravím,
jakým způsobem nejlépe nazvučit basovou kytaru s kombem? Je výhodnější použít DI box nebo mikrofon? Případně jaký typ DI nebo mic používat?

Teď to provádím tak, že využívám XLR výstup z komba (hlavy), pak si to přes párák dotáhnu k mixu a přes redukci zapojím do linkovýho vstupu na mixu.
Pokud nepoužiji redukci a linkovej vstup, tak je signál z komba hrozně silnej.
Děkuji za odpovědi.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od TomasVv »

Mrkni sem http://www.zvukarina.cz/dotazy-a-rady-k ... a-t32.html

Všechny tebou uvedené způsoby mají své výhody a nevýhody, všechny se používají.
Přebuzený mikrofoní vstup je vpořádku, linkový výstup z komba je hodně silný. Pokud nemáš na pultu útlumový článek, je redukce správné řešení.
Dělám, co mě baví.
pepto
Uživatel
Uživatel

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od pepto »

najradšej nazvučujem basu cez XLR cez párák , na mixe zapnem útlm -20db a keď musím ,používam mikrofón AKG D112
Návštěvník

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od Návštěvník »

Mam mix yamaha MG206C. Je tam i kompresor na nekterých kanálech. Myslite, ze by mi pomohl pro nazvuceni basy?
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od TomasVv »

Přebuzený vstup kompresorem nezachráníš.
Jinak to zkus a uvidíš, jestli se ti to bude líbit. Já bych se bál kompresorů, které nemají ovládací prvky. Navíc jsem někde zaslechl, že ty vestavěné kompresory v pultech Yamaha jsou optimalizované na mluvené slovo. Tedy to vyzkoušej a usylšíš.
Dělám, co mě baví.
kalfar
Uživatel
Uživatel

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od kalfar »

A hlavně každá slušnější basová hlava v sobě má už kompresor zabudovaný a hudebník ho má nastavený dle svého vkusu. Není potřeba to komprimovat dvakrát, málokdo hraje na basu dynamicky. Kompresor se spíš využívá k vyrovnání nepřesností ve hře a vyrovnání hlasitosti jednotlivých strun.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od TomasVv »

Málokdo hraje na basu dynamicky?
Neřekl bych to, slap, trhání, hra palcem, zkluzy, to všechno jsou způsoby hraní docela časté
a dynamicky dost odlišné. Ale s kompresorem na basu je potřeba zacházet opatrně, snadno se nástroj zcela zabije, zůstane z něj jen dunící hluk. Zvukař musí nejdřív vědět, čeho chce dosáhnout, až poté volit použitou metodu.
Dělám, co mě baví.
Ota
Uživatel
Uživatel

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od Ota »

Jak v kterém stylu... Zpravidla to jistí linka, ale naopak jazzová muzika, retro-popík, big-band, lidovky - tam častěji lépe vyhoví zas mikrofon. Hutný a opravdu "nízký"spodek s ostrým vrškem téhle muzice příliš nesvědčí. Méně agresivní a vyrovnanější bas se mi zde lépe dociluje mikrofonem.
Naposledy upravil(a) Ota dne stř 23. lis 2011 18:02:43, celkem upraveno 1 x.
kalfar
Uživatel
Uživatel

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od kalfar »

Ale přesně to má kompenzovat kompresor na base. Basu já zásadně nekomprimuji, u ní to prostě není potřeba, pokud není vyloženě blbej hudebník.

Já myslel dynamiku ala symfonický orchestr, hraní potichu, normálně, nahlas.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od TomasVv »

Jenže kompresor v basovém aparátu má obvykle jen jeden čudlík na ovládání a to nemusí vždy stačit, proto e lecko nepoužívá. Taky není zdaleka na každém aparátu, včetně kvalitních. Někteří basáci raději používají krabičku, kterou si zapínají podle potřeby. Je to různé.
Já taky basu moc nekomprimuji, rozhodně ne pokaždé, ale nespoléhal bych se jen na kompresor
v kombu nebo hlavě. A vestavěný kompresor v mixpultu bych nejdřím musel mít naposlouchaný, co vlastně dělá.

Na živých akcích si basu většinou beru výstupem z aparátu, vetšina má XLR direct out.
Občas kombinuji s mikrofonem, líbí se mi SM-58, už jsem se párkrát přistihl, že používám spíše mikrofon, než linku. Na měkčí žánry to působí přirozeněji.
Odbočit basu přímo do diboxu, to používám převážně, když výstup z aparátu je nepoužitelný, nebo žádný aparát není, ale nepreferuji to.
Dělám, co mě baví.
vize

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od vize »

Ještě bych se chtěl zeptat, jak je to spoužitím DI boxu na basu?
Propojím XLR symetrickej výstup z komba do DI boxu a potom výstup DI boxu přes párák do mikrofonního vstupu na pultu. Je to tak? A na Di boxu si navolím útlum. Je to tak správně?
Použil bych například tento DI box.
http://kytary.cz/art-dual-z-direct/HN121746/" onclick="window.open(this.href);return false;
diky za odpoved
exxxi
Uživatel
Uživatel

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od exxxi »

Dáš basu do diboxu, paralelnim (thru) vystupem dal do komba, xlr outem do mixu. Pasivni basa pak má úroveň podobnou mikrofonu.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od blaha »

Pokud je na basovým kombu XLR výstup, má kombo už DiBox vestavěný a žádný další nepotřebuješ.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
vize

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od vize »

Tak to potom přijde basa o barvu (zkreslení), kterou jí dodává aparát ne?
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit basu??

Příspěvek od TomasVv »

Někdy je to obarvení aparátem tak strašné, že je to dobře :-)
Dělám, co mě baví.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“